un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Protejati-va reteaua

21 Jun 2008  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Azi, în timp ce mă plictiseam într-o vizită la bunică-mea, îmi vine o idee. Scot din buzunar telefonul-PDA HTC Touch Cruise pe care ziceam că îl testez săptămâna aceasta, deschid un scanner de reţele wireless şi găsesc vreo 5 disponibile în bloc. Una neprotejată, pe “Open”. Nu ştiu a cui era, dar i-am călărit netul o oră fără probleme.

În drum spre casă mă gândesc că şi routerul meu wireless tot neprotejat este. N-am vrut să-i activez conexiunea securizată, ci i-am tăiat la 2 numărul de IP-uri pe care poate să le aloce pentru dispozitive Wireless (adică laptopul meu şi PDA-ul). Dau o scanare… mă puteam conecta la router din stradă, din faţa blocului. Naşpa! Oricine poate să intre pe netul meu stând comod în parcare, în maşină. Aşa că i-am activat şi eu acum un WEP2.

Concluzia este că nu trebuie ignorată securitatea reţelei wireless. De curiozitate o să merg în zilele următoare cu scannerul deschis prin oraş şi să văd câte reţele neprotejate găsesc.

    7 comentarii

  1. probabil nu era cazul retelei pe care ai gasit-o tu, dar unii oameni o lasa neprotejata special ca sa o poata folosi si altii :)

      (Citează)

  2. Încearcă şi protejarea doar cu MAC. Eu aşa am acasă, fără cheie WEP/WPA, doar cu filtru de serie MAC. La căutare îmi apare ca nesecurizată, dar nu pot conecta alte dispozitive decât dacă le trec în lista routerului.

      (Citează)

  3. WEP2 nu stiu daca exista….cred ca WPA2 ai vrut sa zici

    eu asta am facut prima data dupa ce mi-am instalat router-ul: am invatat cum sa-mi securizez reteaua….si cred ca am facut-o destul de bine, zic eu, avand in vedere ca am activat criptarea WPA2, am activat MAC filter-ul, dezactivat DHCP-ul astfel incat IP-ul trebuie introdus manual pe fiecare client…..si cam atat :) s-ar putea zice ca a dat paranoia in mine, nu? :))

    @Jen: daca o lasi nesecurizata (intentionat sau nu), s-ar putea ca vecinul sa prefere reteaua ta ori de cate ori are ceva de luat de pe DC++, iar tu sa te trezesti cu mascatii la usa si sa nu stii pentru ce… ;)

      (Citează)

  4. WPA2 cu key de 63 caractere/504 bits + Mac Filter + DHCP dezactivat am si eu pe reteaua mea. despre mine ce se mai poate spune? :-)

      (Citează)

  5. exact o situatie de genul asta era analizata acum vreo saptamana pe boingboing: de ce ar trebui tu sa restrictionezi ceva pentru ca altii sa nu cumva sa o foloseasca in scop negativ?

    eu nu am wirelessul la liber pentru ca am numai idioti in bloc si nu merita, dar nu m-ar deranja sa mi-l foloseasca cineva care trece pe strada.

      (Citează)

  6. cel mai misto tip din Romania

    23/06/2008 la 1:13 PM

    Drumul Taberei> vezi ca MAC se poate spoofa usor, pana si-n windows. Mai bine faci si tu cum au zis ceilalti mai jos (parerea mea)

      (Citează)

  7. Chiar asta vorbeam azi cu un coleg… practic doar criptarea te ajuta cu adevarat. Odata trecut peste ea, un simplu analizor de pachete iti spune si ce IP-uri are clasa si poti si clona MAC-ului unui dispozitiv. Ba chiar cu DHCP oprit poti intra la belele si mai mari daca iti intra cineva in retea si activeaza un server DHCP, facand pe routerul si vazandu-ti toate pachetele.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus