un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► Black Friday la: Fashion Days, Finestore, PC Garage, evoMAG, Altex, Flanco ◄◄

asus s5507

Prostia industriei muzicale

30 Dec 2007  ·

Uncategorized  ·

7 comentarii

Citeam acum un articol din Washington Post despre cum RIAA a dat în judecată un american pt că a copiat muzica de pe CD-urile pe care le deţinea în mod legal, pe hard-disk. Nu le-a distribuit, nu le-a luat de pe net, doar a convertit CD-urile lui în mp3-uri.

Oare ăştia sunt conduşi de proşti de se agaţă aşa puternic de un mediu vechi şi momentan inutil? La ce mai sunt bune CD-urile? Aţi mai văzut pe cineva cu un cd-player portabil ascultând muzică pe stradă? Că eu am văzut doar mp3-playere micuţe în ultimii ani. Mai ascultă cineva CD-uri în maşină, când aproape toate casetofoanele auto suportă şi mp3, şi a ajuns să coste doar vreo 3 milioane unul? Lumea este mult mai mobilă şi a evoluat şi tehnologia: muzică nu se mai ascultă numai acasă, în ditamai combină, ci o vrei şi pe stradă, şi când eşti la muncă, şi când eşti la volan, şi când stai la coadă în supermarket, şi pe telefonul mobil, etc. CD-ul ca format de distribuţie al muzicii nu permite decât o singură opţiune, şi totuşi industria muzicală ţine cu dinţii de el. Plus ca încap doar vreo 10 melodii pe un disc.

Desigur, există muzică digitală şi poate fi cumpărată. Problema e că cel mai mare magazin de muzică, iTunes, protejează fişierele cu un sistem DRM ce nu permite ca acestea să fie ascultate decât pe anumite playere. Probabil cei mai mulţi ar vrea să poate pune respectiva melodie şi pe un cd cu mp3-uri pt maşină, să ducă acel fişier şi în calculatorul de la birou, etc. Dar protecţia nu permite. Te obligă până şi la un anumit software, iar dacă tu vrei să asculţi cu MusicMatch, ghinion. În ultima vreme începe să se vândă muzică şi fără DRM, că şi-au dat seama că nu mai ţine aşa. Dar oferta e oricum mult mai limitată decât cea de pe CD-uri, unde în continuare poţi găsi ce autor sau compilaţie vrei, din orice gen şi perioada posibilă.

La filme situaţia e cam la fel, deşi acolo par a fi nişte oameni mai deştepţi. Am înţeles că cele mai noi DVD-uri vin şi cu filmul în format micuţ, pt a putea fi vizualizat pe un iPod sau compatibil. Şi acolo e plin de protecţii, dar mai puţin deranjante, în principal pt ca lumea nu doreşte atâta portabilitate de la filme, ci doar le vizionează o dată sau de două ori.

Acum aproape 2 ani am făcut lucrarea de diploma în tehnici de protejare a imaginilor şi filmelor. Sunt o mie de metode şi posibilităţi, fiecare cu avantaje şi dezavantaje. Mai bine se chinuiau să înţeleagă ce doreşte lumea, şi să ofere ceva cu adevărat flexibil şi potrivit pentru toţi, şi piaţa ar fi răspuns. Momentan, să iei muzica de pe net, ilegal, e şi mai rapid, şi mai ieftin, şi mai avantajos dpdv al utilizării ei ulterioare. CD-urile sau magazinele online ce avantaj au?

asus s5507

    7 comentarii

  1. nu prea dai solutii alternative:). una din solutiile la care ma gandeam eu acu cateva secole, dar limitata de banda slaba de net era sa dai filmul omului pe un player dedicat si identificat unic. asta se intampla acum pe xbox din cate am aflat. alta, mai nastrusnica dar un pic costisituare ar fi un fel de bancomate care incorporeaza un dvdrw eficient si o legatura solida de net si te lasa sa-ti alegi albumul/filmul dintr`o baza de date imensa dupa care in cateva minute[si aici e partea cu inconvenientul] iti scuipa cd/dvd`ul dupa ce ai achitat cu cardul.
    ok, mai am una, usor comunista, sa creasca pretul hardware`ului cu x% din care sa fie platita industria muzicala, film si jocuri, dupa o grila doar de ei stiuta :)

      (Citează)

  2. Asta facea si Amazon Unbox, dadea filme dar care puteau fi vazute doar pe calculatorul tau si cu playerul lor instalat. Insa apareau mereu probleme. Daca reinstalai Windows, pierdeai filmele sau dura o vreme pana sa dovedesti ca nu ai alt calculator si le vrei din nou tot pt tine. Pretul era cam acelasi cu al unui DVD cumparat din magazin. Diferenta era ca acel DVD puteai sa-l vezi acasa, la prieteni, in masina, sa-l imprumuti, sa-l ripezi ca sa-l vezi pe ipod video, etc.

    DVD writerul cu baza de date e o chestie misto. La filme magazinele au cam orice vrei, sau daca nu, gasesti pe Amazon. La muzica insa ar fi buna ideea, sa selectezi 30 de melodii pe care le vrei, le platesti, iti sunt scrise pe un cd in format mp3. Ti-ai putea face propriile compilatii singur.

    Problema la formatele digitale e ca sunt usor de copiat si duplicat, le poti da prietenilor melodia dar si sa o pastrezi si tu. Un CD audio clasic il ai doar tu, daca il imprumuti cuiva, il are doar ala. Asta e problema lor acum, sa gaseasca ceva similar si pt mp3-uri si filme de pe net. Din pacate, fac acest lucru adaugand constrangeri si protectii care mai mult enerveaza lumea, si ii dus si mai multe spre piraterie. E ironie mare.

      (Citează)

  3. probabil ca pt handicapatii de la RIAA si daca fluieri o melodie auzita la radio insemna ca ai copiat-o ilegal in creier si acum o distribui…
    Tehnicile anti-piratare oricum pot fi toate sparte, iar daca ajung la extrem creaza nemultumire si scandal (vezi cazul Sony).
    mai bine ar mai iefteni CD-urile, sa ajunga mai ieftin sa le cumperi din magazin decat sa downladezi de pe net.
    Si la filme, sa le faca mai bune, nu sa mergi la cinema si sa plangi ca ai dat banii ca sa vezi o porcarie plicticoasa.

      (Citează)

  4. zici ca cd-urile sunt invechite?
    eu prefer muzica la vinil. se gasesc destui fani care sa argumenteze si in lupta cd vs digital. (desi nu prea vad care ar fi..)

      (Citează)

  5. Vinilul e cel mai bun, pt ca inregistreaza semnal analogic si deci are calitatea cea mai buna. Are avantaje clare fata de CD. CD-ul fata de muzica in format mp3 nu prea are, decat pe sisteme foarte scumpe care oricum sunt a milioana parte din piata.

      (Citează)

  6. mersi! dar iar ai vb urat dimineata! 101%

      (Citează)

  7. mersi! dar iar ai vb urat dimineata! 101%

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus