un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La disperare

5 Dec 2007  ·

Uncategorized  ·

7 comentarii

Am pus azi o frână din aia la care apeÅŸi pedala la maxim ÅŸi te rogi să te opreÅŸti până în maÅŸina din faÅ£a ta. Am mers ca naiba azi, cu viteză mult prea mare pt condiÅ£iile de afară, dar abia acest episod m-a tras de mânecă ÅŸi m-a cuminÅ£it. Mergeam fericit când am descoperit că maÅŸina din faţă, aflată la mică distanţă, oprise. Am apăsat pedala de am crezut că se va rupe metalul, iar maÅŸina s-a dus ca o săniuţă. Mi-am dat seama că nu se va opri la timp. M-am încordat pe volan, ca să nu fugă rotile, să nu lovesc ÅŸi pe cei de pe benzile alăturate. M-am uitat în oglinda etrovizoare, să nu intre cineva în mine ÅŸi din spate. ÃŽn faţă nu mai avea rost să mă uit, nu aveam ce să observ nou acolo. Timpul parcă se dilatase, în acea secundă am avut timp să observ totul din jurul meu, să aud scrâjnetul roÅ£ilor, să văd pietonii cum se uită la mine, să mă simt alunecând pe drum ca pe gheaţă. M-am întrebat mereu dacă în astfel de situaÅ£ii voi avea timp să trag ÅŸi frâna de mână, sau să găsesc sângele rece pentru a trage de volan ÅŸi a ocoli maÅŸina din faţă, în loc să intru în ea. Nu aveam unde să ocolesc, dar am fost încântat de faptul că am reacÅ£ionat rapid ÅŸi am tras ÅŸi frâna de mână. Nu ÅŸtiu de ce, dar maÅŸina a reacÅ£ionat bine, s-a oprit cu o smucitură bizară ÅŸi a înlemnit în loc. Am zis “mersi”, roÅ£ilor, frânei, lui Dumnezeu. M-am oprit la 3 cm de cel din faţă, ditamai duba. Am plecat mai departe. Acum e doar o altă zi în trafic.

    7 comentarii

  1. Pai cu ce te ajuta si frana de mana ? Ca din cate stiu eu, aia de serviciu blocheaza toate rotile.

      (Citează)

  2. poate are abs si ala nu blocheaza rotile

      (Citează)

  3. Bine ca te`ai oprit ca ne scriai pieton :)

      (Citează)

  4. N-are ABS. Am tras-o si pe cea de mana cu gandul ca poate nu s-au blocat deja rotile. Ma indoiesc ca a ajutat la ceva, desi cum am tras-o s-a oprit masina. Poate doar a fost o impresie.

      (Citează)

  5. te ajuta.am facut multe experimente :D . rotile din spate deobicei nu se blocheaza. asa ca daca tragi frana de mana se blocheaza si se mai lasa si pe spate masina un pic.cu siguranta te-a ajutat. poti sa expreimentezi de ex sa tragi frana de mana inainte de pui franam si sa vezi diferenta fata de o franare normala.

      (Citează)

  6. http://te.stiu.info

    06/12/2007 la 2:35 PM

    mi se ridica paru pe spate cand imi amintesc de frana mea. intr`adevar in momentele alea timpul se dilata, iti analizezi toate optiunile, stii cam ce urmeaza sa se intample. la mine a fost mult mai nasol. ningea abundent, magazinul spre care goneam urma sa se inchida, mariesm putin viteza sa ma incadrez pe alta banda prin depasirea unuia. am sesizat rosul la semnafor si am calcat frana, normal. doar ca acolo era deja gheata, nu ca pana atunci. am inceput sa alunec lin, fara nici un control. am redus treapta de viteza, am tras frana de mana…
    as fi scos mana pe geam sa prind un pom :) aveam cam 30-40km pe final[cam 30m am patinat] si am dat intr`un mondeo nou-nout…
    in ziua aceea la politie s`au raportat 150 de tamponari, din care multi erau in grupuri de 3-4…

      (Citează)

  7. Acum 6 ani cand tocmai luasem carnetul faceam frane de mana pe zapada, ca eram smecher. La una din ele am avut viteza prea mare, masina s-a dus prea mult, m-am oprit cu geamul la 5 cm de un mare copac. De atunci, si dupa ce am aflat cat costa cea mai mica piesa de schimb, m-am oprit, mai ales ca nu am incredere in Dacii ca nu se rupe puntea sau vreo roata.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus