un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mi-am luat un PDA

10 Nov 2007  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Săptămâna trecută am luat un PDA cu GPS integrat. Intenţionam de mai multă vreme să fac această achiziţie, iar faptul că urma să plec prin ţară doar mi-a dat un prilej bun. Am luat un Asus 696, cu ecran de 3,5″ şi Windows Mobile 6 instalat (preferam 5, că e mai stabil).

Merge foarte bine, ecranul şi culorile sunt excelente, viteza de lucru este foarte bună. GPS-ul ia poziţie rapid şi nu o pierde. Am instalat iGo 2006 Plus (la mulţi cică nu le merge pe WM6, dar n-am avut nici o problemă; oricum, se poate utiliza MioMap care este identic). Harta Bucureştiului este foarte bună, la fel şi în Constanţa şi Braşov. Am rămas chiar impresionat pe Autostrada Soarelui unde exact când treceam pe sub un pod sau peste un râu, mi-l arăta şi pe navigator. Iar spre Braşov avea toate curbele de pe Valea Prahovei. iGo pe total mi s-a părut un produs foarte bun în varianta cu hărţi din 2007.04, păcat că nu prea dă multe informaţii despre locul în care te afli atunci (prin ce sat tocmai treci, peste ce rău, etc, ca să fie şi un ghid turistic) şi că vocea care îţi dictează traseul ajunge rapid să fie enervantă. Bateria ţine lejer 4 ore pe GPS. A venit şi cu suport de prindere pe parbriz şi încărcător de la brichetă.

Windows Mobile 6 e cam varză la configurare şi opţiuni, aşa că am instalat un program numit iLauncher pt a personaliza mai mult desktop-ul şi a adăuga chestii în plus. GPSlogGoogle îţi înregistrează pe unde ai fost şi apoi îţi arată în Google Earth. Ceva de deschis PDF-uri încă n-am căutat, în rest a venit el cu un Office Mobile. Wireless-ul merge binişor, dacă ai un hotspot la dispoziţie te poţi conecta la net ca să cauţi nişte informaţii sau să trimiţi un mail. Opera Mobile e cel mai bun browser aici. Bluetooth-ul merge şi el bine, ba chiar acasă am configurat să am net pe PDA prin conexiune Bluetooth cu calculatorul mare care este gateway. De Messenger încă n-am căutat nimic, dar cică ar fi Agile Messenger.

Cam la aceiaşi bani (în jur de 10 milioane) era şi Mio P550, dar l-am văzut la cineva şi nu mi-a plăcut nici forma nici ecranul, şi mi se pare că vine cu mai puţine accesorii. Pe al meu l-am luat de la ShopIT, dar asta doar pt că eMag îl dădea la pachet cu un card SD de 1 GB, iar eu am vrut de 2 GB. Pe site scrie că are Windows 5, dar n-a fost aşa. Cumpărarea a fost ok, pe site scria că e în stoc, dar asta înseamnă că e într-un depozit de-al lor şi îl aduc în magazin pt tine (în aceeaşi zi, am primit şi SMS că pot să vin să-l ridic), am plătit acolo cu cardul şi aia a fost.

    8 comentarii

  1. La ShopIt ti-au dat card de 2 gb inclus in pret sau ai cumparat separat?
    In pachet ai:
    Bonus CD (Spb software, Remote Presenter)
    Protective Case
    USB Travel Sync cable
    Manual
    Removable / rechargeable 1200mAh Li-ion battery
    Car charger
    Skype CD
    AC Adapter (5V/900mA)
    Stylus
    Quick Start Guide
    Microsoft Companion CD
    Car kit (holder + gooseneck) ?

      (Citează)

  2. Am cumparat eu separat. A fost 960 PDA-ul si vreo 6 lei cardul, pe cand la emag era 1000 lei cu card de 1 GB inclus. Merge si asa, dar am luat de 2 sa fie. Am toate acele accesorii, da, Microsoft ala este de fapt un CD cu ActiveSync, pe Bonus si Skype nu m-am uitat. Gooseneck-ul e chiar bine facut, ventuza se prinde foarte bine.

      (Citează)

  3. Doar 6 lei cardul? Sau 60 lei?
    Nu ma pricep f bine, care e mai nou, WM 5 sau WM 6? Citeam pe zdnet.com ca:
    It’s disappointing that a newly launched PDA should ship with Windows Mobile 5.0, not version 6.0 which has been on the market for about half-a-year. But this isn’t the first time Asus has launched a new PDA with an outdated operating system: the Asus P735 was initially sold overseas with Windows Mobile 5.0 installed.

      (Citează)

  4. 60 de lei, pardon. E un SD Kingston de 2 GB.

    WM 6 e mai nou, dar multi zic ca nu e la fel de stabil ca 5-ul. Sau ca nu se intelege bine cu diversele hardware pe care e instalat. Majoritatea programelor care se gasesc acum pe net sunt pt WM 5. Merg si pe 6, dar au facut facute pt 6. E ca Vista si XP, desi diferenta dintre sisteme nu e atat de mare, dar ma refer la stabilitate si programe disponibile.

    Eu n-am avut nici o problema pana acum. Dar la altii cu WM 6 nu mergea bine iGO, se mai blocau programe, etc. Poate au mai progresat si Asus si Microsoft si acum este totul mai stabil.

      (Citează)

  5. De la Emag mi-au spus ca PDA-ul ASUS A696 cu GPS are Windows Mobile 5.0.
    Acum sunt in dubiu daca sa imi iau cu WM5 sau 6. Care este parerea ta? Se poate upgrada la WM6 ulterior? Mersi

      (Citează)

  6. Nu stiu daca se poate upgrada, dar este posibil. Cauta pe net si pe site-ul Asus mai multe detalii. Asa scria si pe site la ShopIT, ca are WM5, dar pe cutie scrie WM6. Daca are WM5 s-ar putea sa fie fabricat acum multa vreme. Mie imi merge foarte bine asa cum este el, cu WM6, dar pe net unii se plang de aceasta versiune. Poate conteaza si cum il utilizezi si ce programe vrei sa rulezi, sau doar de noroc.

      (Citează)

  7. De unde ai facut rost de iGo? Eu nu-l gasesc pe nicaieri….

      (Citează)

  8. Am gasit un torrent, mi-a dat un coleg o versiune mai noua. Se gaseste cam pe orice hub romanesc, cauta versiunea iGo 2006 Plus, are harta Romaniei din 04.2007 parca (una care are si contururile cladirilor importante pe ea, cel putin pt Bucuresti).

    Alternativ poti sa-l cumperi, e vreo 2 milioane cred.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus