un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Pizza radical din 2

14 May 2007  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

Ieri am stat în dilemă la Pizza Hut. Au pizza mică, la un preţ, şi pizza medie, la preţ dublu celei mici. Ce ar trebui să comand? Să iau două mici sau una medie? Banii ar fi fost aceiaşi, dar în care variantă aş fi avut mai multă pizza?

Trebuie analizat care trebuie să fie raportul între r şi R, razele celor două pizza, mică şi respectiv medie, ca să merite mai mult să cumperi una medie în loc de două mici, mai ales dacă preţul celei medii este dublul celei mici. Calculăm suprafeţe. Suprafaţa unui cerc este pi înmulţit cu raza la pătrat. Prin urmare vrem să găsim o relaţie între R şi r, astfel încât pi*R*R/pi*r*r să fie mai mare sau egal cu 2. Rezultatul e simplu, R*R/r*r=2 şi deci R/r=radical din 2, deci R=r*1,41 aproximativ.

Dacă raza pizzei medii este de 1,41 ori mai mare decât a celei mici, atunci o pizza medie este mai mare decât două pizza mici. De exemplu dacă pizza mică are rază 10 cm şi cea medie are 15 cm, suprafaţa pizzei mici va fi 100*pi, două pizza vor avea 200*pi centimetri pătraţi de suprafaţa mancabila, în timp ce cea medie va avea 15*15*pi, adică 225*pi şi deci va fi mai mare decât două pizza mici, având în plus 25*pi centimetri pătraţi. Simplu.

Asta îmi plăcea în Anglia. Ca la orice produs, pe lângă preţul sau, era calculat preţul pe 100 de grame. La noi, dacă vrei să ştii ce e mai rentabil, cutia de bomboane la 53 de lei pt 480 de grame sau 78 de lei pentru 690 de grame, trebuie să faci proporţii derivate şi prostii. La ei era exprimat preţul pe suta de grame, extrem de simplu de comparat astfel între produse.

    4 comentarii

  1. decat sa fac atatea calcule mai bine fac foamea! (oricum am retinut , 1,41)

      (Citează)

  2. Hmm… interesant. Sa nu ne mai traga in piept :) De obicei mi-e prea foame ca sa ma uit cat e de mare, dar totusi e interesant

      (Citează)

  3. stefan tuchila

    14/05/2007 la 11:47 AM

    asta e marea mea fericire cand imi fac cumparaturile, in franta orice supermarket iti da pretul la kilogram pe langa cel de pachet. simplu de calculat si ales. se aplica si la pizza :))

      (Citează)

  4. parca in Kaufland am vazut ca au pretul pe 100 de grame :-S sau pe litru la apa minerala,bere etc

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus