un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cannes romanesc

27 May 2007  ·

Uncategorized  ·

5 comentarii

Filmul lui Cristian Mungiu, “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” a câştigat premiul cel mare al festivalului de film de la Cannes, Palm d’Or. Felicitări acestuia şi celor care au lucrat la film, este un semn că cinematografia românească iese din umbră şi se afirmă în Europa, şi poate în timp îmi va anula viziunea pesimistă pe care o am despre filmele româneşti. Filmul urmăreşte povestea unei tinere studente care rămâne însărcinată, în perioada regimului comunist, sub care avorturile erau interzise. Link.

Asta după ce ieri sau azi dimineaţă un alt film românesc a fost premiat, este vorba de “California Dreaming” al regizorului Cristian Nemescu, decedat anul trecut într-un accident de maşină. Filmul, deşi neterminat, a fost foarte apreciat la Cannes şi a câştigat premiul secţiunii “Un certain regard”. Link.

    5 comentarii

  1. personal sunt satul pana pe peste cap de filmele care descriu cat de kkt era viata pe vremea comunismului, numeri pe degete filmele romanesti pe alta tema, si in tot cazul mai toate incearca sa socheze prin mizerie si drame duse la extrem, cand eram in liceu priveam ca un eveniment aparitia unui nou film romanesc si eram printre primii sa’l vizionez, dar m’am lecuit

      (Citează)

  2. Exact asta spuneam si eu in acel post mai vechi in care criticam filmele romanesti. Daca ma relaxez uitandu-ma la un film, atunci vreau sa vad o actiune interesanta, peisaje frumoase, femei marfa, lucruri noi, etc. Nu mizerie, noroi, oameni bolnavi, tragedii… din astea vad pe geam si pe strada destul.

      (Citează)

  3. ecologie-umana

    28/05/2007 la 9:32 AM

    Şi Sergiu Nicolaescu nu îşi bagă unghia în gât? Cum a putut un “tânăr” ca Mungiu să câştige un aşa premiu şi el nu? Cine este cel mai prolific regizor. Lasă că o să facă Sergiu Nicolaescu un film în care el o să fie şi regizor şi interpretul principal şi scenarist. Iar filmul o să vorbeasca de cat de bun a fost Sergiu Nicolaescu ca actor, regizor. Mai bun decât Cristi Mungiu. Care nu a avut proiecte finanţate de Consiliul Naţional al Cinematografiei!

      (Citează)

  4. De fapt am vazut zilele trecute o stire conform careia Sergiu Nicolaescu face un nou film in care Mircea Bandea va avea un rol important. Ce m-a mirat e ca stirea era pe Realitatea TV si era despre Mircea Badea care e in concediu acum si va juca in acest film… bizar avand in vedere ca MB e o vedeta a altui post. E ca si cum ar raporta Antena 1 ca Esca e in concediu.

    M-a mirat si faptul ca filmul castigator se considera ca a fost facut cu un buget incredibil de mic, de “doar” 600.000 de euro. Cu ce sume se invart astia… Oare cat costa sa faci un film in Romania, de asta e considerat un buget foarte micut?

      (Citează)

  5. stefan tuchila

    28/05/2007 la 12:39 PM

    la cannes castiga filme care au oarece legatura cu arta si nu peisaje frumoase, femei, etc, aia e treaba cinematografiei comerciale americane… genul de filme unde nu trebuie prea mult aport intelectual din partea “utilizatorului”.

    ar trebui sa ne bucuram ca am luat un asa premiu, e un pas imens inainte pentru arta si cultura romaneasca.

    cinematografia comerciala ar fi bine sa evolueze si ea, aia e alt lucru. “4 sapt…” poate fi un succes comercial in alte tari, la noi nu prea vad in urmatorii 10 ani aceasta posibilitate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus