un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Supreme Commander, review

16 Feb 2007  ·

GÂNDURI  ·

Spune-ți părerea

Imi plac strategiile. Mai ales RTS-urile. Asa ca atunci cand a aparut Supreme Commander, m-am grabit sa-l iau si sa-l vad cum e, mai ales ca in imagini arata bine de tot si promite sa fie o super strategie, de la creatorii Total Annihilation.

S-a dovedit a fi chiar Total Annihilation, practic refacut si cu denumirile schimbate. Nu stiu cati mai stiu TA, aparut acum vreo 10 ani (laolalta cu Dark Reign, un alt super joc RTS de atunci), dar Supreme Commander e la fel. Toate unitatile sunt robotice, tancuri, mechwarriori, avionase, vapoare. Ai un Commander, care construieste cladiri. In TA colectai metal si energie, aici colectezi “mass” (materie, incerc o traducere adecvata) si energie. E identic in toate privintele: pot si inginerii sa construiasca ceva si Commanderul sa ajute, la materie si energie conteaza si costul si consumul pe secunda, faci upgrade-uri la fabrici pt unitati mai bune, poti da o succesiune de ordine cu shift, etc. S-a pastrat chestia cu hartile imense, de sute de ecrane. Sunt turete si robotei care trag la cateva ecrane distanta, ai si vapoare si avioane daca vrei, daca iti moare Commanderul se termina misiunea, etc.

Ce nu mi-a placut insa: nu inteleg de unde asa cerinte. Se recomanda Vista pt DX10 (merge si pe XP cu DX9), o placa video de ultima ora, procesor dual core eventual, 2 GB de RAM. Pt ce frate? Grafica nu e cine stie ce, iar jumatate din ecran e ocupat de interfata cu meniurile de constructie si actiuni. Unitatile sunt mici rau, si imposibil de diferentiat intre ele. Si cand dai zoom la maxim, nu e cine stie ce. Terenul e dinamic, dar nu cat sa justifice cerintele. Cred ca mai degraba e greu sa tina socoteala la ce face fiecare unitate, ce vede, la ce distanta trage, cum se simte, si ii trebuie procesor zdravan pt asta. In rest jocul e chiar neinteresant. Toate zgomotele sunt de robotei, deci nimic interesant ca in Starcraft sau Warcraft. Fiecare robotel trage cu un laser ceva, care pana la urma e o dunga rosie pe ecran. Animatiile nu sunt grozave. Muzica pare dinamica, dar cateodata incepe sa fie mult mai activa fara sa te atace nimeni. AI-ul e la pamant, poti sa distrugi o baza intreaga cu o unitate care da de la distanta, calculatorul nu iese sa o distruga. Dificultatea vine din faptul ca baza calculatorului e construita dinainte sa fie bine fortificata, si are multe unitati. Sunt 3 tabere, si se merge pe principiul “aceleasi unitati la toti, dar cu alte denumiri” si “pt fiecare unitate, exista una care o distruge cel mai bine”. Adica daca te duci cu 12 avioane si ala are 2 unitati anti-aeriene, ai pus-o. Trebuie sa ai de toate, si tb sa ai in numar mare. Nu va ganditi la strategie ca in jocurile Blizzard, incat sa conteze si cum le manuiesti si o oarecare tactica. Unitatile sunt putine, practic un tank, un robot, o antiaeriana si un lansator de rachete la fiecare din cele 3 niveluri de upgrade tehnologic.

M-a dezamagit pt ca ma asteptam mai mult, mai ales ca imaginea are 6 GB si se instaleaza 8 GB. Daca as fi dat banii pe el, imi bagam unghia in gat, iata ca in astfel de momente esti fericit ca exista piraterie. Ma intreba cineva intr-un post despre C&C 3 sau ceva asa, nu stiu ca nu urmaresc domeniul jocurilor video, doar cand apar pe trackere le vad si eu si unele le mai incerc din curiozitate. Link spre Gamespot pt imagini si probabil ca aparea si acolo un review candva. Acum ma gandesc ca mai bine in timpul asta incercam Marvel: Ultimate Alliance, unde am auzit ca daca vrei sa ii ai in echipa pe Wolverine, Blade, Batman si Elektra, poti face asta.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus