un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre superstitii

22 Jan 2007  ·

Uncategorized  ·

1 comentariu

Nu prea inteleg oamenii superstitiosi. Eu daca vad o pisica neagra, ma bucur si incerc sa o mangai, nu ma sperii si nu ma gandesc ca imi va merge rau. Nu mi-e teama sa sparg o oglinda, sa trec pe sub scara, nu sunt mai precaut in zilele de 13, nu imi fac cruce cu limba in gura, ca Vitoria Lipan, cand zic de dracu, nu ma supara cand ma cobeste cineva, nu mi-e frica sa ma intorc in casa daca am uitat ceva si am iesit deja pe usa (spre deosebire de parintii mei, de ex, care daca au uitat ceva in casa nu se mai intorc de jos, ca aduce ghinion) si orice astfel de chestie.

De ce nu inteleg superstitiile? Pentru ca mi se par ilogice, dupa cum ziceam si in postul de mai jos. Nu pricep cum unii oameni pot crede ca exista o forta suprema, o entitate, o soarta, un ceva care nu are alta treaba decat sa supravegheze pe cineva, si daca ii trece o pisica neagra prin fata, gata il pedepseste cumva. O forta care atunci cand vede ca ai spart o oglinda si n-ai aruncat sare peste umar, deodata se gandeste “ahaaaa… bulangiul ala! a spart o oglinda, ia sa-l fac sa-si piarda portofelul azi” sau “hah! fraierul ala sta la coltul mesei, sa-l notez pe lista neagra ca sa am grija sa nu se casatoreasca niciodata“. De unde pana unde ideile astea?

Si din cate vad eu, poporul nostru este unul destul de credincios si religios, peste media europeana probabil. Cele mai multe superstitii le aud le oameni care sunt toata ziua pe la biserica. La fel ca toate obiceiurile alea bizare… sa nu lasi pisica in casa in care e un mort, sa acoperi oglinzile, sa spargi o cana, sa nu vezi mireasa inainte de nunta. Deci o gramada de superstitii legate tocmai de ceremonii bisericesti. De unde pana unde? Scrie in Biblie ceva de acoperit oglinzile si nu stiu eu? De altfel eu ma astept ca persoanele religioase sa creada doar in Biblie si atat, fara variatiuni “magice”. Tocmai la astia nu inteleg cum pot crede in superstitii.

Iar la cei care nu prea o au cu biserica si crezul in Dumnezeu, chiar nu vad nici un motiv sa creada in superstitii. Chiar asa sa fie facuta lumea si universul, incat daca stai la coltul mesei, nu te mai casatoresti? Unde dai si unde crapa, vorba aia.

Tot pe subiectul asta, nu cred in horoscoapele zilnice. Despre cele generale, legate de trasaturile zodiilor, nu ma pronunt, pt ca nu am dovezi clare ca stelele influenteaza sau nu cu ceva viata. Dar in alea zilnice? “Daca esti Sagetator, azi vei primi un cadou de la cineva si o ruda pe care nu ai mai vazut-o de mult te va vizita pe neasteptate“. Pai inseamna ca (statistic vorbind) a 12-a parte din populatia planetei primeste azi un cadou, si o vizita? Si evident, ca o alta doisprezecime da un cadou si face o vizita? Nici un Sagetator nu poate face insa vizita, pt ca trebuie sa primeasca vizitatori, nu are voie sa plece de acasa. De unde scoate cineva aceste preziceri zilnice? Mai ales ca in fiecare ziar sunt diferite… Eh.

    1 comentariu

  1. Foarte bun articolul, imi place cum scrii. Tine-o tot asa. Succes pe mai departe

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus