un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Premiile Nobel 2006

13 Oct 2006  ·

GÂNDURI  ·

Spune-ți părerea

Saptamanile acestea s-au decernat premiile Nobel pe 2006, astazi fiind acordat si ultimul, cel pentru pace. Castigatorii de anul acesta sunt:

Fizica: John C. Mather (SUA – NASA) si George F. Smoot (SUA – Univ Berkeley), “for their discovery of the blackbody form and anisotropy of the cosmic microwave background radiation”, adica din ce am citit li se recunoaste munca depusa in demonstrarea existentei Big Bang-ului folosind Cosmic Background Explorer (COBE), un observator spatial ce a studiat radiatie din domeniul microundelor ce se considera a fi o ramasita a marelui bum.

Chimie: Roger D. Kornberg (SUA – Univ Stanford), “for his studies of the molecular basis of eukaryotic transcription”, adica un studiu despre cum informatia ADN este preluata din gene si transcrisa in niste molecule numite mesageri ARN, care apoi o duc la celule care produc proteine. Studiul este important si pentru ca disfunctii in acest proces duc la diverse boli, inclusiv cancer. Mai multe detalii aici (si vedeti poza, mai “mad scientist” de atat mai rar gasesti). Interesant ca si tatal sau a luat in 1959 premiul Nobel pt Medicina. Ce sa mai ceri de la familia asta? Inchipuiti-va discutie la vreo intalnire cu prietenii “fiul meu s-a facut pilot, ca si mine, sunt asa de mandru” – “Da? Fiul meu a castigat si el un premiu Nobel, ca si mine”

Medicina: Andrew Fire (SUA – Univ Stanford) si Craig C. Mello (SUA – Massachusetts Medical School), “for their discovery of RNA interference – gene silencing by double-stranded RNA”, adica o metoda de a opri activitatea unor anumite gene. Asta este util deoarece anumite gene cauzeaza boli grave pt ca nu functioneaza bine. Detalii aici.

Literatura: Orhan Pamuk (Turcia), “who in the quest for the melancholic soul of his native city has discovered new symbols for the clash and interlacing of cultures”, un scriitor care a fost anchetat in Turcia dupa ce a recunoscut genocidul impotriva armenilor si kurzilor (pe care turcii il neaga) si a fost considerat ca a adus insulte natiunii. La noi a fost tradusa o carte de-a sa, sub numele “Ma numesc Rosu”. Detalii aici.

Pace: Mohamed Yunis (Bangladesh) si Grameen Bank (Bangladesh). Yunis a fondat banca Grameen (e o institutie financiara, nu un om) care face imprumuturi financiare celor saraci, fara garantii, pe principiul ca cei saraci sunt iscusiti in multe domenii dar nu au ocazia sa-si arate talentul. Interesanta alegerea, anuntata acum 10 minute, s-a mers pe principiul “un om care a facut mult bine celor saraci” si nu pe pace ca “opusul razboiului”.

Premiul este de cam un milion de euro pt fiecare categorie, se imparte daca sunt mai multi medaliati. Anul asta americanii au rulat clar, luand toate premiile stiintifice. La noi era trist Basescu ca nici o universitate romaneasca nu e in primele 500 din lume, iar la straini astia de la universitati au suficiente fonduri si inteligenta ca sa castige astfel de premii pentru ale lor. Cambridge are 83 de castigatori de-a lungul timpului, Columbia Univ 76, Oxford si Harvard 47 si 41, MIT 59… la noi profesorii nu sunt in stare sa retina ce au de predat si vin chiar ei cu copiute. Sau cand e vorba de premiul Fields pt matematica, ce se acorda o data la 4 ani pt merite deosebite… 7 francezi au luat de-a lungul timpului acest premiu, si toti 7 au studiat la aceeasi institutie, Ecole Normale Superieure. Si la noi ne mandrim toti cu excelentele scoli si facultati, si cum romanii sunt recunoscuti peste tot ca programatori buni si din astea… aiurea, sunt buni de sclavi, ca le fluturi niste dolari in fata si gata muncesc de dimineata pana seara pentru ei. In fiecare an aud ca o gramada de liceeni romani au castigat medalii importante la olimpiade internationate, inseamna ca facultatile la noi trebuie sa fie foarte varza daca dupa aia nu se mai aude nimic de ei.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus