un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Teste IE7 rc1

1 Sep 2006  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Am tras si am testat Internet Explorer 7, varianta RC1, inflacarat si de entuziasmul lui Andypopa care mi-a spus acum doua zile ca e incantat de browser. Acum ca l-am vazut si eu, pot spune ca e pe drumul cel bun, dar exista mereu un “dar”. Sa le luam pe rand.

Interfata este foarte aerisita si simpla, culori placute si odihnitoare. Se vad mari doar butoanele de Back si Forward, cele de Refresh si Stop sunt mult mai mici. Search integrat, cu Google ca default (ma asteptam sa fie MSN Search). Foarte putine optiuni si meniuri pe ecran, si de obicei grupate sub un singur buton. Asta e un lucru bine gandit, odata setat browserul, nu se umbla acolo in fiecare zi… Mai jos cateva imagini de la niste site-uri luate cam la intamplare, dar cu multe elemente in pagina (faceti click pentru imaginea mare).



Observati navigarea in tab-uri, dar pacat ca sunt foarte putine optiuni. Cam ca in Firefox, de altfel, dar macar pe FF exista TabMix care revolutioneaza interactiunea cu tab-urile si faci ce vrei din ele. Optiunile de tabbed browsing sunt urmatoarele:



Slabut, parca le-a fost lene sa puna mai multe. Nu inteleg treaba asta. Totusi, are doua optiuni foarte simpatice, intai o lista de taburi din care poti alege rapid pe cel pe care il doresti, si apoi un Quick Tabs, unde vezi thumbnails ale tuturor tab-urilor deschise si te poti duce rapid acolo. Quick Tabs arata si bine, si e foarte util.


Suportul pentru feed-uri este mult imbunatatit. Butonul de feed se “aprinde” cand un site are asa ceva, se poate selecta feedul, este vizualizat si se poate abona la el. Feed-urile apar in Favorites, unde e un buton separat pt Feeds. Arata bine si eficient, mi-ar placea asa ceva si in Firefox.



De la stanga la dreapta, cum se alege feed-ul, apoi acesta este afisat si te poti abona la el, si in sfarsit fereastra in care il vezi. Simplu si rapid, zic eu, si imi place foarte mult.

Cam astea sunt cele mai misto optiuni noi: interfata mult mai aratoasa si lejera, doar cu elementele importante la vedere, browsing in tab-uri, si chestia asta cu suportul pt feed-uri. Mai jos diverse poze cu optiunile din meniuri:



Ce-am mai testat? Ce mai are dragut? Am pornit un download de pe Softpedia si a mers ok, chiar a interceptat manager-ul linkul. Se pot seta mai multe home page, si am impresia ca se pot deschide toate la lansare, de ex. eu as putea pune blogul, hotnews, linkmania si digg ca home-page-uri daca stiu ca oricum le deschid mereu. Are pop-up blocker inclus, are si un sistem anti-pishing inclus (verifica site-urile cu MS inainte sa ti le afiseze, cred).

Evident chestiunea arzatoare este modul de afisare a site-urilor, interpretarea CSS, integrarea cu diverse tehnologii. Nu am avut timp sa testez prea mult, si poate nici nu e corect pana nu apare versiunea finala. Totusi, e mult mai bine facuta treaba cu CSS-ul in IE7. De ex pe blog aici, linkurile sunt subliniate punctat, ca in FF, nu cu “dashed” ca in IE6. Site-urile vizitate aratau identic si pe FF si pe IE7. Diferente sunt la fonturi, nu inteleg de ce pt ca acolo mi se pare ca ar trebui sa fie toate browserele la fel, dar totusi sunt. Mai jos exemplu test comparativ cu “Lumea nwradu”:



In stanga e cu IE7, in dreapta FF (se vede si dupa meniuri de fapt). Eu sunt multumit de cum arata, e un aspect mai ingrijit decat in IE6. Layout-ul e ok, desi nu am avut niciodata probleme cu el nici in IE6. Mai jos un alt test comparativ facut pe un site care arata naspa si in FF, si anume Antena3, sectiunea de barfe despre vedete. Pe FF 1.5.0.6 mai apare un text peste altul, mai sta ciudat cate un element…



Din nou, in stanga e IE 7, in dreapta e Firefox. Observati ca titlul stirii nu a fost afisat bine nicaieri (mai era cuvantul “romaneste” pe acolo, o problema de text overflow sau ceva), dar IE afiseaza toate cele 4 stiri din dreapta articolului, in timp ce Firefox taie dupa primele 2. Evident, se poate sa fie pagina prost facuta si FF sa afiseze corect din punct de vedere al codului, dar pana la urma cu IE7 o vezi mai bine. Apropo, ca o nota off-topic, pozele cu Ramona aia merita. Rau de tot. Aveti adresa acolo.

Ce ar merge imbunatatit

  • Tab-urile si optiunile lor, care sunt destul de putine. Eu zic ca un minim de Duplicate Tab, Undo Closed Tab, plus optiuni de deschidere a lor, trebuie adaugate. Nici Firefox nu le are la inceput, dar are extensia TabMix care ti le face si sa dea popcorn daca vrei.
  • Search-ul e configurat pe Google si atat, nu se poate alege altceva. Se pot adauga altele, dar e mai complicat, multe clickuri.
  • Pictograma e jalnica, un albastru trist de zici ca e bolnav ecranul cand il afiseaza. Sa puna ceva mai viguros.
  • Au nevoie de un sistem asemanator extensiilor din Firefox. Dar cine sta sa scrie pt IE din entuziasm, asa cum se face pt FF?

Ce nu mi-a placut

  • Usage mare. Cand aveam 8 taburi deschise, e drept ca site-uri erau bogate in continut si complexe, aveam 150 RAM si 150 VM ocupate de IE7. Prin comparatie, FF ocupa cam jumatate in ambele parti, in aceleasi situatii.
  • E cam dubioasa faza cu fonturile, le baga un efect ciudat, un fel de smoothing, ceva. Problema e ca si in Yahoo vad acum la fel fonturile, mai… “altfel”, si am gasit pe net posturi in care unii se plangeau ca au patit la fel. Nu e deranjant (chiar e mai citet parca), dar e o schimbare pe care nu o doream si nu stiu cum sa o inversez.
  • A dat si vreo 2-3 rateuri, nu incarca pagina si trebuia sa apas refresh, dura cam mult sa treaca de la un tab la altul, etc. Nu am un super calculator (doar 384 RAM :( accept donatii) si aveam deschise o gramada de programe in acel moment, dar mi s-a parut ca ar mai merge umblat un pic la viteza.
  • CSS 1 si 2 poate sunt suportate cum trebuie acum, dar ma asteptam la mai mult. Am gasit zilele trecute pagina aceasta care arata elemente noi ce vor aparea in CSS 3. Firefox deja stie sa afiseze vreo 30-40% din cele de acolo asa cum trebuie, pe cand IE7 e la fel de bata ca si IE6 si nu afiseaza nici macar una singura.

Mai jos imagini cu ce ziceam despre font smoothing sau ceva asa, si cat folosea programul din memorie…



Concluzia mea

La instalarea default Internet Explorer 7 e la fel ca Firefox in mare, ba chiar are un avantaj prin interfata mai moderna, mai bine structurata, si prin feed-readerul integrat (apropo pt Firefox e vreo extensie care sa faca si FF sa se comporte exact ca IE7 in aceasta privinta?). Cei care nu au chef sa instaleze un alt browser, vor fi si mai multumiti de IE7 decat sunt de IE6 acum, ba chiar acel Quick Tabs face simpla trecerea spre tabbed-browsing a celor care nu stiu ce sunt tab-urile. Pe partea de CSS si “webmastereala” ramane de vazut versiunea finala, dar pana acum pare a fi pe drumul cel bun IE-ul. Firefox incepe sa castige teren imediat ce afla lumea de Extensions si incepe sa instaleze ce are nevoie. Cand va avea si IE7 un Adblock al lui? Un TabMix, un Flashgot? Un Gmail Manager pe care l-am instalat ieri in FF si imi verifica direct toate conturile de gmail dupa mailuri noi, ba chiar imi si arata de la cine sunt…. Pana nu va scrie lumea si pt IE7 astfel de extensii, si pana Microsoft nu va avea o politica mai deschisa, eu zic ca IE7 doar va micsora rata cu care se pierde teren in fata celor de la Mozilla, mai ales ca in octombrie acestia urmeaza sa prezinte Firefox 2 (din care a aparut azi un beta nou, dar nu mai am chef de teste o luna).

Vai cat am scris!

Mentiune: imaginile originale sunt facute la 1280 rezolutie. Pentru blog le-am micsorat la 800 si am comprimat jpeg mai mult. Voi pune in curand originalele pe Evonet.

    3 comentarii

  1. Vezi ca ai uitat sa cenzurezi IP-urile in poza aceea cu postul tau si al lui aolex :D, in rest misto

      (Citează)

  2. Marius Muscalu

    03/09/2006 la 1:59 PM

    unde gasesc si eu kitul ?

      (Citează)

  3. Daca ai Windows original, chiar pe la Microsoft, daca nu, e pe trackere, pe tot netul really…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus