un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Second Life, hackuit

9 Sep 2006  ·

GÂNDURI  ·

Spune-ți părerea

Second Life e o lume 3D virtuala, din aia de care scria acum multi ani prin revistele de jocuri si toti ne gandeam “vai ce misto trebuie sa fie sa existe un fel de joc cu oameni de peste tot care fac ce vor ei.”. A pornit ca idee de la jocurile pe calculator, RPG-uri gen Ultima Online, unde daca vroiai sa cresti oi, cresteai oi si scoteai bani vanzandu-le la un alt jucator care poate avea ca meserie macelaria. Si daca un dragon iti manca oile, nu-i nimic, probabil undeva prin lume era si un jucator care alesese sa fie luptator, etc. Sunau bine si foarte interesant articolele care descriau proiecte din astea, mai ales ca era la sfarsitul anilor 90 si jocurile de obicei incapeau pe cateva dischete.

Second Life nu pare chiar asa de SF&fantasy, dar tot o lume din asta se doreste a fi (bine ca nu i-au zis half-life si mai bagau si alte referinte la Ubik). Eu am aflat azi de ea, citind o stire cum ca un hacker a reusit folosind un exploit sa afle date confidentiale din baza de date. Probabil a reusit sa afle informatii despre toti cei 280.000 de oameni din aceasta retea, incluzand username, numele real cu care s-a inregistrat precum si adresa si alte detalii, parola si detalii bancare (exista niste dolari virtuali, dar lumea plateste o suma reala de bani pe luna pt a inchiria pamant, case, etc in Second Life, si deci poate s-au aflat informatii despre conturi reale). Nasol. Si jenant.

Nu-i mare branza ca s-a intamplat asta cu SL. Dar ma intreb ce s-ar intampla daca s-ar descoperi o astfel de vulnerabilitate la ceva mult mai mare. De ex Yahoo, Google, MSN, PayPal, iTunes, Amazon, etc… Ar iesi un fel de haos pe net? Ca in cartile cyberpunk? A iesit cam haos si scandal, si demiteri, etc cand AOL a dat din greseala pe net cautarile unor oameni, fara a-i identifica. Dar cand s-ar afla adresele, numele reale, conturile, a milioane de oameni…

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus