un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cubul Rubik

12 Sep 2006  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Am scris in postul de mai jos despre cubul Rubik si despre cum n-am reusit niciodata sa-l rezolv in sub 3 minute. Banuiesc ca ati vazut cu totii un cub Rubik (uite-l in imagine aici). Inainte sa aflu mai multe detalii despre metodele de rezolvare, credeam ca e totul la intamplare si daca ai noroc il rezolvi intr-un an de zile sau niciodata. Un coleg de facultate mi-a spus candva ca exista niste algoritmi cu care poti rezolva cubul din orice pozitie in care a fost amestecat. Mai mult, recordul mondial de rezolvare este undeva la 11(unsprezece) secunde. Trei ani mai tarziu, faceam in sfarsit rost de un cub (sunt cam greu de gasit, cel putin cand am cautat eu nu erau) si dupa inca 2 zile, il si rezolvam.

Pentru cine doreste sa invete sa-l rezolve, ii recomand site-ul lui Joel despre Speedcubing (asa se cheama rezolvarea in sub un minut). Eu de acolo din primul tutorial am inteles cel mai bine instructiunile si sfaturile, plus un pic de ajutor de pe acest site pt o explicatie mai simpla la unele manevre. Nu e greu, trebuie doar sa te obisnuiesti cu metoda de denumire a fetelor cubului si de miscare a lor, si apoi inveti algoritmul. Cubul se poate rezolva cu ajutorul acelui algoritm din orice pozitie de amestecare, si apoi te poti da mare la prieteni, cum faceam eu.

Ar fi trebuit sa intitulez fragmentul asta “n-ati mai vazut asa ceva #3” pt ca pun pariu ca n-ati mai vazut, decat daca v-ati jucat cu algoritmii astia chiar voi. Joel are niste filme puse pe StrangePuzzle aici. Daca vreti sa vedeti cum se rezolva cubul in 13 secunde, incercati primul film.

It gets better“, ca sa zic asa. In a doua poza aici este Professor’s Cube, care are 5x5x5 elemente. Inchipuiti-va cum trebuie sa fie sa-l rezolvi pe asta. Joel il face in 3 minute, tot pe StrangePuzzle este filmul, la 5x5x5 in 200 de secunde parca. Si mai tare: face cubul normal cu o singura mana, in 30 de secunde. Tot pe StrangePuzzle, sunt cele cu denumirea OH in coada. Si cel care mi se pare cel mai tare, pe pagina lui de Videos, face cubul Rubik legat la ochi! Deci cubul amestecat, se uita la el vreo 3 minute timp in care retine si imagineaza in cap cam unde ar ajunge dupa anumite manevre, apoi isi pune o bentita peste ochi si il rezolva! Uatdafac! Avand in vedere ca stiu algoritmul dupa care lucreaza, pot sa garantez ca nu stie dinainte miscarile atunci cand le face in 13 secunde, si nici nu triseaza in nici un fel. Filmele au vreo 5 MB fiecare, poate chiar mai mult, dar merita downloadul. Sa dati click dreapta si Save Target As ca sa nu fie probleme cu browserul. Ca sa va deschid apetitul, o rezolvare de pe Google Video aici.

Apropo cubul Rubik se pare ca este cea mai bine vanduta jucarie cu peste 300 de milioane de bucati comercializate. Cele din filme sunt profesionale si aluneca perfect, vedeti cat de repede se rotesc. Asta de-al am eu se mai intepeneste, mai trag de el, mai incerc, din pacate la noi nu se gasesc cuburi care sa mearga mai bine.

    5 comentarii

  1. Marius Muscalu

    12/09/2006 la 8:40 PM

    mi-am luat si eu odata unul dar l-am aruncat dupa vreo cateva luni de tinut in dulap :) cacat de calitate…

      (Citează)

  2. Vä salut si vä admir pentru grija de a trezi mintea si altora.Vä scriu din Barcelona si vä multumesc de indicii.Joc sah, dezleg unele Ghicitori dar mult mä fascineazä ceva ce este un pic mai dificil. Cubul este ceea ce te tine treaz si nu te lasä sä te plictisesti niciodatä.
    GRACIAS VASILE

      (Citează)

  3. aici e un filmulet cu mine

    http://www.youtube.com/watch?v=_p29zPmIJjE

    pt cei interesati imi puteti scrie daca aveti intrebari comenterii..sau orice alte remarci legate de cuburi :)

      (Citează)

  4. Foarte bun timpul de 26 sec. Imi pare rau ca din strainatate nu am luat si eu un cub bun, ca asta de-l am se invarte greu si nu m-am cronometrat niciodata. Oricum nu l-am invatat pentru viteza, ci ca sa agat fete :P

      (Citează)

  5. ti-am dat un mail. nuj daca l-ai primit sau adresa mai e buna. daca esit interesat de cub contacteaza-ma si vedem cum face ;)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus