un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva articole interesante de citit astăzi – 25 februarie 2018

25 Feb 2018  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Ultimul voiaj al lui Nautilus. Acesta este un caz care a ținut atenția mass-mediei ceva vreme. În Copenhaga, o femeie reporter se urcă pe un submarin particular, făcut de un inventator local, pentru o călătorie scurtă, dar nu mai este văzută niciodată. Bucăți din corpul ei sunt găsite pe țărm. Inventatorul se dovedește un sadic care o legase și torturase.

Cum i-a păcălit o americană pe unguri pentru a participa la Olimpiadă. Elizabeth Swaney nu știa să schieze, dar asta nu a oprit-o din a se califica la jocurile olimpice și apoi a convins Ungaria să o includă în echipă.

PMB a cumpărat autobuze de la o firmă cu legături cu Sebastian Ghiță. Cum se leagă toate de PSD și oamenii lor, nu?

Ce s-a întâmplat cu Brandon Fraser. Starul multor filme la finalul anilor 90 a dispărut apoi brusc din roluri mari.

Lacuri mari au dispărut sau au suprafața mult redusă. În principal de vină este încălzirea globală, care a dus la evaporarea apei.

Microgenerația 1977-1983 se numește Xennials. Îmi place cum este descrisă, au nimerit-o bine.

Conceptul Turing complet. Asta dacă aveți chef de citit ceva greu de înțeles, deși ideea de Turing-complet este utilizată la smart contracts, care sunt un alt principiu aflat la baza Ethereum și a altor concepte noi din tehnologie.

Soluția SUA împotriva masacrelor în școli: profesorii trebuie să fie înarmați și să-i apere pe elevi. Asta deși polițistul înarmat care apăra școala din Florida nu a intervenit, probabil de frică, așa că de ce te-ai aștepta ca un profesor de biologie să fie în același timp și priceput în tehnici de luptă? Întreaga idee este proastă pe nenumărate planuri. De exemplu, un profesor ar trebui să plece spre locul de unde aude împușcături, lăsându-și proprii elevi singuri?

Tot pe subiect, despre cum viteza gloanțelor trase cu AR-15 duce la distrugerea masivă a țesuturile prin care trec, provocând multe victime.

Articol din ziar în care se promitea că în 1997 va fi gata autostrada București-Brașov. Au trecut 23 de ani de la acel articol.

Amazon vrea să facă serial după cărțile lui Iain M. Banks din seria Culture. Mai exact, după primul volum, Consider Phlebas. Seria Culture este una dintre cele mai bune citite de mine vreodată despre o civilizație galactică ce trăiește într-o adevărată utopie, cu multă imaginație în fiecare volum. Din păcate, fix primul nu-i foarte bun pentru a te introduce în serie, fiind scris din perspectiva unui dușman al Culturii. Primele trei volume s-au tradus și la noi; nu au legătură între ele, dar ar fi bine să le citiți în ordinea scrierii. Pe Amazon le găsiți pe toate.

O companie americană din domeniul apărării se ceartă cu Hotnews.

Fă-ți o rutină de seară în care să te ocupi de lucrurile ce-ți plac sau să citești despre ceva nou.

Idei și trucuri pentru un design mai plăcut ochiului. Îmi place ce zice omul ăla, sunt idei bune acolo.

Oferte: Weekend Superstars la eMAG.

    17 comentarii

  1. Dupa ce ai scris despre Banks aici am verificat Kindle-ul si am inceput sa il citesc. Sunt cateva carti din seria Culturii care sunt foarte bine scrie si cu intorsaturi de situatie care te iau pe neasteptate – ceea ce nu-i usor in vremea de azi.

    Dar imi place si ca ocazional mareata Cultura si-o mai ia in freza, ce-i drept nu din primul volum.

    Un alt autor cred eu mult mai usor de serializat este Peter F. Hamilton, are si el mai multe carti traduse in limba romana si un stil de a scrie foarte descriptiv si episodic.

    Dar nu merita de nici un fel sa iei carti de pe Amazon, este foarte scump din cauza transportului. Mult mai convenabil este Bookdepository, care tot al lor este de fapt, unde transportul este gratis. Cartile costa cu 1-2 Euro mai mult poate, daaar nu te mai arde 7 Euro transport la fiecare bucata.

      (Citează)

  2. link gresit la articolul cu lacuri

      (Citează)

  3. Profesorul de biologie poate nu ar interveni, dar ala de chimie probabil ca da…?

      (Citează)

  4. Guns don’t kill people, people kill people.

    Oricat bazaie muistii aia de democrati, nu le pot lua cetatenilor lor dreptul de a cumpara si purta arme, ca nu degeaba scrie in constitutia lor explicit ca e un drept sa poarte arme.

    Asta cu omorul in scoli e ca si cu terorismul: conteaza doar cum mor niste oameni, nu ca mor. Statistic, mor mai multi intr-un an ca se ineaca cu mancare decat mor ca si-au suparat un coleg de clasa, dar nimanui nu ii pasa ca impactul emotional nu e la fel de mare.

      (Citează)

  5. cu profesorii nu e asa rau. Se vor apara din acelasi motiv pentru care oricine care are arma se apara.

    In plus, ideea e ca scolile nu vor mai aparea ca fiind zone unde poti sa impusti linistit 10 minute.

    Sa moara doi imbecili impuscati de profesori in primele 5 minute si psihoza asta va dispare.

      (Citează)

  6. Foarte mișto articolul pentru un design mai plăcut ochiului. Sunt câteva idei simple care, din păcate, nu sunt implementate pe majoritatea site-urilor de la noi.

      (Citează)

  7. Era interesanta o comparatie a efectelor AR-15 comparativ cu 7.62, care are calibru mai mare, dar viteza mai mica. Asta ca tot se vorbeste de ceva vreme despre faptul ca 5.56 NATO e depasit de vreme.

      (Citează)

  8. Nu e prima oara cand o spune pe aici, incalzirea globala e un HOAX/BS/fake fact/o vaca de muls bani pentru nenumarate organizatii etc.

    CItez dintr-un articol aparut zilele astea pe Contributors: “Un alt exemplu de efect nefast al canonizării unor fake facts este cel al majorității cercetătorilor (peste 97%) care cred în încălzirea globală antropogenă. Bazat doar pe 4 articole care, surprinzător, au căzut peste același procentaj, canonul celor 97%, aka canonul schimbărilor climatice antropogene, a ajuns să domine, ca și în cazul fracturării hidraulice, mass media, organisme internaționale, Papa de la Roma, blogosfera, oameni politici și simpli contribuabili. Canonul celor 97% a devenit mai mult mediatizat și idolizat decât cel al fracturării hidraulice: un spațiu sacru, inviolabil, al corectitudinii politice. Orice opinie contrară canonului este imediat catalogată drept o dizidență gravă, iar făptașul devine, după cum m-a caracterizat un coleg de universitate, un scientific denier sau climate denier, sinonim cu cei care neagă Holocaustul.”
    Articolul complet aici: http://www.contributors.ro/societatelife/criza-replicarii-publicarea-tenden%C8%9Bioasa-%C8%99i-canonizarea-unor-fake-facts-in-studiile-%C8%99tiin%C8%9Bifice/

      (Citează)

    • *o spun

        (Citează)

    • Glumesti? Argumenteaza te rog, ca incalzirea globala e fake news. Da-mi macar un argument valabil, si faptul ca e frig si ninge nu e un argument.

        (Citează)

    • cauta absolut orice grafic al temperaturilor de pe planeta Pamant in ultimii 10.000 de ani sau mai mult. Se stiu, prin probe luate din gheata de la poli etc

      Si pune-le fata in fata cu “2 grade in plus va duce la disparitia vietii de pe pamant”.
      O sa te razi.

        (Citează)

    • mai simplu pentru oameni simpli:

      https://xkcd.com/1732/

      nu alea 2 grade ne omoara mac.

      Constantin Crânganu este profesor de geofizică și geologia petrolului – autorul nu prea are treaba cu climatologia si se jura ca nu a luat bani de la petrolisti, ok.

        (Citează)

    • Dar mizeaza pe alta abordare, detine patente pe solutii de fraking:

      “Primesc doar 35% din valorificarea patentului, restul, Universitatea din Oklahoma, dar chiar si asa sunt multumit. Si cu acele procente voi face bani frumosi, conturile mele se vor dezvolta exponential.”

      si lucreaza in carbon sequestration research.

      Asa cum spune in articol, daca majoritatea cercetatorilor sunt orbiti de confirmation bias tocmai pentru a primi in continuare finantare el de ce nu ar pica in aceeasi plasa?

      Culmea ca nu ma pis pe munca lui cum face el pe alora si zic ca e toata proasta, doar ca putea descrie contextul in care scrie despre subiect ca un intro la articol, mai ales ca bate a conflict de interese.

        (Citează)

  9. Sunt curios daca a mai vazut cineva cum arata Bucurestiul in aceasta dimineata. Toate strazile si o buna parte din trotuare erau albe, dar nu acoperite de nea ci de un strat gros de sare. Nu-mi amintesc sa mai fi vazut o asemenea risipa de sare. Altfel, in Bucuresti zapada abia de se zareste. Iar acum am aflat ca scolile vor fi inchise in urmatoarele zile… Hahaha! Asta inseamna sa pui o femeie pe post de conducere. Panica!!

      (Citează)

    • Eu chiar am o problema… maine lucrez si copii vor fi singuri acasa doar pt ca e 1 cm de zapada si temperatura e normala pt perioada asta…

        (Citează)

  10. Impresionant reportajul cu Nautilus .Ce e viata: scapi din locuri tulburi si mori in inima civilizatiei.

      (Citează)

  11. Eu:
    Glumesti? Argumenteaza te rog, ca incalzirea globala e fake news. Da-mi macar un argument valabil, si faptul ca e frig si ninge nu e un argument.

    Incalzirea globala *antropogena* e fake news. Asta incearca sa demonstreze si articolul publicat mai sus pe care te faci ca nu il vezi. Si a carui concluzie confirma exact reactia ta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus