un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Semnați o petiție pentru mai multă educație financiară (p)

8 May 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

10 comentarii

Recenta intenție de listare la Bursa de Valori București a companiei Digi a atras multă atenție asupra acestei instituții și asupra investițiilor la bursă. Să vă mai zic eu trei informații de context:

  • BVB a înregistrat cel mai mare randament din toate țările Uniunii Europene în primul trimestru al acestui an, cu  o creștere de 13,9% pentru indicele principal.
  • primul trimestru a adus și cel mai mare număr de tranzacții și cea mai mare valoare totală tranzacționată din ultimii 6 ani.
  • mai țineți minte când scriam despre concursul “Condus de randament” anul trecut? Câștigătorul acestuia a avut un randament de 30% (și a luat o Dacia Duster pentru asta, plus profitul obținut prin propria muncă), iar primii 50 din top au avut randamente de peste 10%.

Cum ar fi, lucrurile duduie acolo. Totuși, prea puțini din cetățenii țării știu ce presupune o investiție pe bursă, iar pentru a schimba asta BVB are o inițiativă de instituire pe 15 mai a Zilei Naționale a Investițiilor, o zi oficială ce-ar constitui un pretext bun pentru mai multe acțiuni de informare în viitor. Trebuie semnată această petiție în acest sens; eu am semnat-o.

De ce este nevoie de mai multă informare financiară? Pentru că în România aceasta lipsește aproape în totalitate. Un studiu Standard & Poor’s a arătat că România este pe ultimul loc la capitolul educație financiară, doar 22% dintre români având noțiuni de bază despre astfel de lucru.

Cred că intuiam acest lucru chiar și fără studiul S&P. Ați văzut că de-a lungul timpului am mai atins lucrurile acestea prin diverse articole, întrebându-vă ce-ați face dacă ați primi o dată o sumă mare de bani sau dacă ați avea un salariu lunar mare. Am avut genul acesta de discuții și “offline” cu diverse persoane și răspunsurile au fost variate, dar marea majoritate a românilor se tem de astfel de concepte pentru că nu le-au fost explicate niciodată.

Dacă ar fi după mine, printre orele de liceu aș introduce și unele de educație financiară. În lumea modernă este cazul să știi ce dări se plătesc din salariu, ce-i un credit, care sunt pilonii de pensie, ce-i un broker și de ce legea cere prezența lor în procedura de investiție pe bursă, care-s riscurile, care e randamentul, cum se citește burtiera aceea legată de prețul acțiunilor ce defilează pe anumite canale economice și ce înseamnă diverși alți termeni din domeniu.

Ne-ar fi mult mai bine cu o astfel de educație. Aș adăuga și câteva ore de educație rutieră, poate și câteva de educație politică și gata, școala ar fi de 3 ori mai utilă.

De ce ar conta? Pentru că românii țin 55 de miliarde de lei în depozite bancare pe termen scurt (cifre BNR), bani care nu aduc dobânzi și nici beneficii economiei. Investiți la bursă, ar putea aduce înapoi deținătorului un 8% (atât a fost randamentul mediu anul trecut) sau mai mult (dacă ne luăm după primul trimestru al acestui an).

BVB organizează deja două evenimente gratuite de informare numite Banii Tăi Expo, pe 14 și 15 mai pe terasa Promenada Mall. Pe 16 mai se mută în Cluj-Napoca, pe 17 mai în Iași. Intrarea e liberă. Puteți afla acolo informații utile despre bursă, ce presupune o investiție, despre ce sume este vorba, ce zic legile țării șamd. Discuțiile cu experții financiari sunt mereu educative, după cum vă spuneam acum vreo două săptămâni, când am avut și eu una pe un subiect conex. Între timp, nu uitați de petiție, vă invit să o semnați.

Au mai scris despre educație financiară și Cătălin Striblea și Chinezu.

 

surse: BVB.ro,  Money.ro și romania-actualitati.ro

    10 comentarii

  1. De ce tin banii la banca si nu-i bag in bursa? Pentru ca la banca stiu clar cat castig, pe cand la bursa pot sa-i pierd.
    Atat de simplu.

      (Citează)

    • de ce sa incep o afacere cand pot sa ma angajez …oriunde; Daca vrei mai mult e normal sa iti asumi riscuri mai mari; tocmai mentalitatea asta ne tine pe loc; nu spune nimeni sa iti tii toti banii la bursa dar daca sunt atatea variante mai profitabile decat depozitele….why not ?

        (Citează)

    • castigul unuia e pierderea altuia.
      stiu ca se fac ore de economie in liceu ori s-au scos din programa?

        (Citează)

    • corny: De ce tin banii la banca si nu-i bag in bursa? Pentru ca la banca stiu clar cat castig, pe cand la bursa pot sa-i pierd.
      Atat de simplu.

      Nu-i simplu. Nu zice nimeni să bagi toți banii pe care-i ai la bursă, dar dacă ai 10.000 în bancă, ai putea lăsa 8.000 acolo și 2.000 la bursă. După un an, vezi ce randament obții în ambele cazuri, s-ar putea ca bursa să-ți aducă mai mult decât cei 8.000 din bancă.

      De asta e nevoie de petiția aia, de educație financiară mai multă și de o înțelegere mai bună a tuturor posibilităților. Nu-ți bagă nimeni mâna în buzunar după bani, dar măcar știi sistemele.

        (Citează)

    • Mihai Dobre:
      castigul unuia e pierderea altuia.
      stiu ca se fac ore de economie in liceu ori s-au scos din programa?

      S-or face. De obicei doar cei care dau la ASE le dau atenție.

      Oricum, în orele alea se învață concepte precum costuri fixe, variabile și diverse chestii din astea abstracte, nu ceva pentru “consumator”, cum ar fi.

        (Citează)

  2. De ce sa ti banii in banca sau la bursa. Poti sa-i inmultesti mult mai repede la ruleta.

      (Citează)

  3. Radule..problema nu este neaparata de educatie financiara. Este mai degraba vorba de saracie. Oamenii nu au bani sa investeasca. Degeaba stii ce sa faci daca nu ai banii respectivi….

    De exemplu la un IPO recent…suma minima de investit pentru o persoana fizica era de 5000 ron…poate tie ti se pare o nimica toata dar pentru altii e mult.

    Sau alt exemplu…la bursa nu poti sa faci nimic direct..totul e prin intermediari. Ti-ai placea sa fii taxat cu 25 euro pentru orice miscare pe care o faci ? Pentru ca uneori poate fi mai mult de exemplu un procent din valoarea tranzactionata.

      (Citează)

    • 55 de miliarde de lei în depozite.

      Bursa prin lege se face prin intermediari. Nu există o soluție să-i ocolești, iar taxele lor eu le iau ca pe un dat al vieții, nu ceva care să mă streseze. Orice lucru are un cost, iar câtă vreme eu am profit, nu mă deranjează că au și alții.

        (Citează)

  4. nwradu:
    55 de miliarde de lei în depozite.

    Bursa prin lege se face prin intermediari. Nu există o soluție să-i ocolești, iar taxele lor eu le iau ca pe un dat al vieții, nu ceva care să mă streseze. Orice lucru are un cost, iar câtă vreme eu am profit, nu mă deranjează că au și alții.

    Doar 55 miliarde?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus