un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

StarCraft Remastered – un rush de amintiri plăcute

28 Mar 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

29 comentarii

Când am citit că Blizzard va relansa StarCraft-ul original într-o variantă remastered, primul gând a fost să mă întreb cine ar mai avea timp să-l joace în condițiile în care sunt atâtea jocuri pe piață, originalul este din 1998 și, pentru cei ce vor strategie, există StarCraft 2 care și finalizează povestea.

Apoi m-am uitat la clipul de prezentare și m-a luat emoția. Mi-am adus aminte că am jucat acel joc mii de ore. Naiba știe cât o fi costat tot acel multiplayer pe la săli de joc din cartier, dar de-a lungul anilor s-au adunat mii de ore. Mi-am adus aminte de rush-ul cu 6 “zerlingi” (sau căței, cum le ziceau unii), de plăcerea de a da perfect un psionic storm, de dropul de “darci” sau de lurkeri în spatele bazei cuiva, de Big Game Hunters și mineralele ei infinite, unde puteai să faci o mulțime de hive-uri și să scoți hidre sau zerlingi pe bandă rulantă pentru a trimite sute de unități spre baza inamică.

Mi-am adus aminte și de momentele când 12 battlecruisere (sau carriere sau două grupe de gardieni) păreau de neoprit, apoi cum am învățat că sunt ușor de oprit, câtă vreme spionezi bine inamicul, te prinzi că asta e strategia lui și te pregătești. Sau cum vreo 6-8 lurkeri pot opri sute de zerglingi, cum medicii introduși în Brood War au schimbat total lupta pentru infanteria terană, cum poți umili un adversat cu un canal nydus (“îi dau nydus”, parcă se zicea) în bază sau când îi construiai cuiva piloni și fotoane la ieșirea din bază sau, umilința supremă, să-i dai nucleară peste probe sau peste armata strânsă undeva.

Tot StarCraft a inventat (sau cel puțin acolo am văzut eu aplicată metoda asta) micromanagementul unităților și jucătorii care făceau sute de acțiuni pe minut. Pe la sălile de jocuri, meciurile se jucau pe îndelete, cu multe unități, cu atacuri lungi și deseori respinse. Era plăcut un Big Game Hunters jucat 4 vs 4 (câtă vreme nu erai cel pe care făceau inițial toți ceilalți patru un rush, că era ca și garantată eliminarea), dar după ceva vreme am văzut prin săli și această întoarcere spre hărți normale, de competiție, unde devenea foarte important să te extinzi, să spionezi, să ataci cu 5 unități și să scoți totul din capabilitățile lor.

(N-ați înțeles nimic din cele de mai sus? Sunteți prea tineri!)

Iată clipul despre care vorbeam:

Ce vremuri! Nu e un joc, e o parte din copilăria mea.

StarCraft Remastered apare în vară. Jocul va fi același, nu schimbă nimic la unități sau gameplay, dar refac grafica pentru o rezoluție maximă 4K și actualizează sunetul, plus că introduc și alte artificii precum conectivitate mai bună la serverele lor, salvări în cloud, reconfigurarea tastelor, niște ilustrații tip comic-books între misiuni șamd. Păstrează intactă balanța unităților și chiar și micile chestiuni enervante din joc, gen pathfinding-ul uneori tâmpit (mai găseai câte un ultralisk blocat într-o stâncă) sau faptul că mutalisk-ii stăteau unul peste altul.

Nu intenționez să-l cumpăr, n-aș avea timp de el. Dar dacă în 1998 aveați 15 ani, poate că acum aveți un copil de 10 ani sau mai mult sau mai puțin și-i veți putea da acest joc ca să-i spuneți “uite cu ce pierdea tac-tu mii de ore pe vremea lui!”

Iată și niște screenshoturi comparative:




Poate reface cineva și Tie Fighter sau Freespace sau Freelancer, dacă tot vine această modă și la jocuri. Pe acelea le-aș cumpăra, îmi place space-sim-urile, ba chiar revin cu niște articole pe tema asta.

    29 comentarii

  1. Uite o știre bună :).
    Mă joc SC2 cu copiii, mie îmi e ok ăsta, dar dacă îl vor vrea pe primul, de ce nu.

      (Citează)

  2. Cred ca sunt singurul om de pe planeta asta care n-a jucat Starcraft :))

      (Citează)

    • Singura scuză posibiliă pentru asta ar fi dacă erai ocupat cu lesbiene fierbinți pe care nu avea cine să le filmeze.

        (Citează)

    • Ba, eu am jucat in total cred ca 2 jocuri la sala. Am mai incercat si acasa in reteaua de cartier de vreo 3 ori. Pur si simplu nu m-a prins la fel ca AOE2Q.

        (Citează)

    • Normal. StarCraft era pentru profesioniști.

        (Citează)

    • – Cu ce te ocupi?
      – Frumoaso, sunt jucator profesionist de StarCraft. *wink*

        (Citează)

    • Nu râde. Uite aici un interviu cu un jucător de League of Legends care s-a mutat în Berlin, într-un apartament închiriat de echipă, doar pentru a juca LoL în turnee pe bani. https://icrpodcast.podbean.com/e/icr-podcast-194-special-cu-odoamne/

        (Citează)

    • Aveam vreo 13-14 ani pe vremea aia, incepuse deja boala cu CS grav de tot

        (Citează)

    • Și eu la fel, cred că aveam 15 ani. CS-ul m-a prins abia la 20+, în facultate. Mai bine așa, n-au suferit pe servere.

      Totuși, ce-i interesant la Starcraft este că a contribuit mult la dezvoltarea internet cafe-urilor. Până atunci se juca timid în multiplayer la noi, dar SC și Quake 2 au crescut mult acest business.

        (Citează)

    • Stai asa! Te-ai mutat la Berlin, profesionistule?

        (Citează)

    • Si ca veni vorba de bani din esports si asa mai departe, DC a castigat locul 2 la ‘mondialu’ de dota2 de anul trecut, 3.5m $. Midu’ lor e un pusti sirian nascut si crescut in Bucuresti. Bani castigati, partea lui in ultimii doi ani ? 1.15m, doar premiile din concursuri, fara salariu si sponsorizari. Baietii din lol joaca pe peanuts.

        (Citează)

  3. Freelancer…. Edison Trent… Ce vremuri…

      (Citează)

  4. eu le-am dat copiilor mei o minge de basket si cate o bicicleta, nu vor sa auda de SC ori CS. Copii destepti!, parerea mea :)

      (Citează)

    • Cred că e loc pentru amândouă. Mă jucam mult pe calculator, dar jucam cu aceeași plăcere și un baschet.

      Cred că mai important este să nu ratezi nimic din ce poți face, că apoi trece perioada aia și trebuie să muncești. Plus că iată cum se formează amintirile.

        (Citează)

  5. am jucat BW pana in 2012.
    Abia atunci am schimbat pe SC2 ca nu aveam calculator bun.
    La anul se fac 20 de ani de cand joc starcraft.

      (Citează)

  6. Am impresia ca jocul va fi disponibil gratuit, probabil pentru cei care detin SC2, ca si in cazul Diablo 1.

    Eram la liceu cand chiuleam de la ore cu un coleg pentru a merge la net caffe sa dam un Starcraft in LAN.

      (Citează)

  7. Mircea Ghitulescu

    28/03/2017 la 10:06 AM

    vorba ta radule ,eu nu o sa mai rejoc sc1 , am facut toata campania devreo 2-3 ori , daca nu modifica nimic nu am dece.
    la un moment dat pe o versiune cracuita era o comunitate ro de sc1 , gplay si garena am jucat si online.
    Cat despre freelancer verifica star citizen si squadron42 si ai acelas gen, de aceeasi oameni care au facut si freelancer

      (Citează)

    • Ăia cu Star Citizen cred că o mai freacă 5 ani până apare jocul, că acum tocmai schimbă engine-ul.

      Uită-te un pic pe net pe Everspace și Fractured Space, însă. Le-am cumpărat pe amândouă (al doilea de acum un an), o să revin cu articole despre ele, că sunt cool. Jocurile, adică.

        (Citează)

  8. nashu_mare:
    – Cu ce te ocupi?
    – Frumoaso, sunt jucator profesionist de StarCraft. *wink*

    In korea de mai joaca sc1 la greu, sunt streamuiesti cu jucători tari retrași (bisu,flash,nada),nici pe mine nu m-a prins sc2 deloc.
    Slayer boxer a fost și e o legenda in korea, a dezvoltat jocul asta enorm. Și eu jucam mai ales în cămin, am avut ocazia sa cunosc și să joc cei mai buni jucători din Romania, pe vremea când se duceau la WCG.

      (Citează)

  9. Operation CWAL(Can’t Wait Any Longer)
    show me the money
    power overwhelming
    black sheep wall
    și lista poate continua.

    Ce vremuri

      (Citează)

  10. eu nu am prea jucat sc simplu. Putin in laboratorul de info, dar nu stiam BO si alte mizerii.
    In 2007 colegii mei jucau, deci m-am apucat si eu, dar am prins putin, ca a aparut SC2.
    Si acolo s-a terminat jucaria. Cred ca am bagat cam un an. 2zile/saptamana, cu urmarit meciuri pe jewtube, cu citit strategii.

    Dupa care n-am mai jucat si am pierdut si putinul skill acumulat. Acum s-a schimbat de tot, iarasi, game playul

      (Citează)

  11. Btw, exista un mod numit Mass Recall care reface intreaga campanie SC1 in engineul de SC2.

      (Citează)

  12. Sunt foarte multi veterani Starcraft ce nu au reusit sa se adapteze la noul Starcraft 2, si asta e o veste buna pentru ei, ca vor putea juca alaturi de prieteni fara probleme, fiind si gratuit.

      (Citează)

  13. Te intrebai de ce ar juca cineva remake-uri ?
    Pai simplu: pentru ca joacele noi cam sunt praf 99.99% ! Prefer un clasic original din ’90-2k sau un remake la ele decat sa joc ceva care imi arata doar cat au cotizat nVidia ca sa le mearga si lor functiile grafice cum vor, in timp ce poveste n-are, AI-ul e bolovan, gameplay-ul e asa bun de te face sa Alt-F4 si sunetul e pus doar de forma, ca sa fie.

      (Citează)

    • Nu știu ce să zic, jocurile noi sunt tot mai complexe. Singurul lor dezavantaj este legat de tot felul de side quest-uri și chestii pe care le poți face fără legătură cu povestea principală.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus