un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Selgros anunță “3 zile de foc” și reduceri la lumânări

12 Nov 2015  ·

GÂNDURI  ·

34 comentarii

Foarte inspirat, Selgros, foarte inspirat! Ce mai urmează, ofertă la candele și la flori?

(Update: o replică Selgros găsiți la finalul articolului.)

E simplă treaba. Tot circulă pe net sfaturi despre ce-ar trebui să facă magazinele după tragedia asta din Colectiv. Multe sfaturi. Singurul lucru pe care-ar trebui să-l facă, în opinia mea, este să se comporte decent. Să aibă grijă la limbaj, să evite “promoții incendiare” și “3 zile de foc”.

Viața merge mai departe, știm cu toții asta. Unele magazine au oprit promovarea și comunicarea pe FB în zilele imediat următoare tragediei. Vorbeam cu reprezentanții unui magazin și spuneau că s-a cunoscut și în vânzări, în ziua de luni a fost cu 25% mai mică vânzarea decât de obicei. Oamenii se întorc spre consum, vine Black Friday, vor bea ceva bun de 1 Decembrie, vor zâmbi la paradă… e ceva normal.

O minimă decență spune, însă, să eviți o vreme cuvintele dubioase, expresiile de genul “topim prețurile” sau “aruncăm în aer”, fotografiile cu artificii șamd. Atât, nu zice nimeni să închideți shop-ul și să mergeți în munți pentru un an. Și da, poate aveți deja bannere făcute și reviste date la publicare; schimbați-le cât mai e timp.

20151112_130720

 

Asta este coperta revistei Selgross pusă ieri în cutia poștală. Cum de n-a văzut-o nimeni, cum de n-a fost retrasă de la tipografie, de la împărțitorii de pliante șamd?

Update: stați că am deschis toată broșura. Arde totul. Nici detergentul n-a fost iertat, nici cafeaua, nici laptopul!

Update doi: iată un răspuns oferit de Selgros pe Facebook, unde am pus prima oară imaginea de mai sus:

Înțelegem indignarea tuturor celor care au găsit în poștă revista cu numărul 46, valabilă în perioada 13 – 15 noiembrie. Revista a fost produsă inainte de tragedie și a plecat către firma de distribuție în pachetul complet cu toate cataloagele de reclamă. În acest moment facem tot posibilul să retragem aceste cataloage din distribuție. Regretăm enorm scăparea şi ne cerem sincer scuze! Suntem una dintre companiile care s-au mobilizat şi au contribuit cu produse de imediată necesitate. Şi vom continua să ajutăm.

OK, să zicem că nu s-a mai gândit nimeni la această broșură (e împreună cu vreo 3-4 altele sosită în cutia poștală) și data viitoare se vor orienta mai bine și mai rapid, că așa mai înveți uneori. Deși sperăm cu toții să nu fie o data viitoare.

    34 comentarii

  1. o vorba si mai inteleapta spune: “de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.”

      (Citează)

  2. Să nu uităm de Altex cu al lor cel mai mare black friday

      (Citează)

  3. Selgros trimite la cataloage suplimentul asta cu “3 zile de foc” de ani buni, daca ar fi fost pentru prima data puteau fi blamati, dar in situatia de fata as zice ca prea cautam nod in papura.

      (Citează)

  4. Deci Radu ma surprinzi pe zi ce trece tot mai mult ( negativ nu ca te afecteaza cu ceva parerea mea ). Ce legatura are accidentu cu selgros sa mor eu daca inteleg ! Toata tragedia asta a devenit un cancan sunt intoxicat cu stiri despre accest accident nefericit …… pana si statu plateste zeci de mii de euro pentru a trimite in strainatate cei accidentati …… sunt copii care asteapta de ani de zile pentru in transplat , pe ei cine ii vede … Ce se intampla in tara asta e la limita SF-ului ! gata nu ma mai vezi pe aici cautam ceva mai interesant stirii IT , mai o excursie , mai un hamburger etc stirii de cancan gasesti pe tot gardul eu am cautat o oaza in care sa ma delectez putin !

      (Citează)

    • Excursiile și hamburgerii sunt mișto, dar citind prea mult despre ele poți rata momentul când se duce dracului lumea din jurul tău.

      Oaze de delectare sunt 9gag și thechive.

        (Citează)

  5. Departamentul lor de marketing e ca-n reclama cu Dinescu: varză. Reclama pe care plătesc o grămadă de bani e construită foarte slab. Nu atrage pe nimeni să cumpere de la ei, nu spune nimic relevant pentru un posibil cumpărător al lor.
    Dacă reclama magazinului e în halul ăla, ce pretenție să ai de la o ofertă săptămânală?

    Marketingul nu-i pentru oricine dar toți fac marketing și nu-i doar cazul Selgros…

      (Citează)

  6. Deseori ma intreb oare CINE sunt oamenii astia?!

      (Citează)

  7. Am lucrat acolo și trebuie să intervin: cataloagele Selgros pleacă la tipar cu 14 până la 21 de zile înainte de data oficială de intrare în vigoare, așa că SIGUR machetarea s-a făcut mult înainte de evenimentul groaznic de la București.
    ȘI da, clișeul “zile de foc” poate nu este cel mai fericit, dar este unul vechi (traditional), aparține Selgros de multa vreme și face referire la zile cu reduceri în procente foarte mari.
    In alta ordine de idei, nu cred ca putem exclude din vocabularul curent cuvantul foc si bogatia de expresii bazate pe semantica acestuia, doar din cauza acestei tragedii. De fapt, daca am face asta am arata ca pastram pe termen nedeterminat o trauma nedorita. Sigur ca, pentru o vreme, sunt de evitat formulele verbale pe aceasta tema, fiindca memoria colectiva este prea marcata de acea tragedie si exista riscul unor interpretari sau impresii nedorite.

      (Citează)

    • Putea fi oprit de la distribuție, că doar nu lucrează cu amatori care nu știu ce și când pleacă din depozit pe teren la băgat în cutii poștale.

        (Citează)

    • Nu e așa simplă nici treaba cu oprirea de la distribuție, toate produsele prezentate în broșură fac obiectul unor contracte de publicitate, încheiate cu sute de furnizori. Sunt în contracte niște prevederi foarte clare legate de starea de urgență și de oprirea distribuției, care probabil nu au fost confirmate în această situație. E greu să vorbești iute și clar cu sute de furnizori, mulți dintre ei internaționali și neștiutori de #Colectiv, ca să le ceri acordul de a opri campania de comunicare comercială. Deci, nu cred că e vorba aici de prostie, ignoranță sau reavoință, este o situație delicată dpdv contractual, asupra căreia sigur vor comunica oficial cei de la Selgros.

        (Citează)

  8. copiez direct de la arhi, sa nu mai scriu o data:

    “Daca imi permiteti o exprimare mai academica – MAI MERGETI IN P**A MEA DE SENSIBILI!!! sa inteleg ca nu ar trebui sa mancam numai legume crude (carnea care se poate consuma cruda e cam scumpa). in locul vostru eu as opri si centralele termice si fir-ati ai dracu’ de fumatori cum nu aveti voi suflet.”

    si tot postul asta dupa ce tocmai ne explicai ce frumos ai prajit tu coaste. eu propun sa scoatem cuvantul “foc” din dex pt ca o ARDEM (get it? get it?) ca niste virgine mai nou.

    ok, a luat foc, unii au murit, unii vor mai muri… spunea cineva mai sus – sunt copii ce asteapta de ani de zile un transplant sau o operatie costisitoare in strainatate dar nu v-am vazut sa va cacati atata pe voi. acum ceva ani au murit niste nou-nascuti in maternitate dar nu v-am vazut sa va cacati atata pe voi. Black friday e tot vinerea neagra dar nu va vad sa va cacati atata pe voi.

    eu propun sa nu mai circulam nici cu masina, tot in memoria EROILOR (sunt eroi pt ca au murit in club, ce plm) ca doar si acolo se ARD chestii. sau nu asa functioneaza treaba asta? eu credeam ca ne legam de orice prostie mai nou.

      (Citează)

    • Cuvintele tale sau ale altuia?

      Nu sunt de acord. Am zis în articol de fapt, puteai citi acolo. Viața merge mai departe, dar asta nu înseamnă că a doua zi dăm petrecere în club cu artificii sau că a doua săptămână facem glume cu zile de foc și reduceri la lumânări.

      Se cheamă decență. Nu e scrisă undeva. Poți să te duci și la o înmormântare îmbrăcat ca un clovn și să râzi în hohote pe acolo, bând șampanie. Fiecare este cât de mârlan își dorește.

      Aia cu să nu mai circulăm și cu mașina e replică de copii mici, e ca cea cu “să interzicem și mașinile, și alea omoară oameni, nu doar fumatul”. Arată o înțelegere adâncă a vieții și societății.

        (Citează)

    • ceea ce spui tu este total diferit fata de articol. nu sustin ca este gresit sa respecti moartea acelor oameni, in special daca ai avut si cunoscuti printre ei. chiar si o zi de doliu mi se pare de cuviinta din respect pentru famiile lor (fie si 3). dar toata paranoia asta cu reclame si campanii “jignitoare” mi se pare de cacat.

      nwradu:

      Aia cu să nu mai circulăm și cu mașina e replică de copii mici, e ca cea cu “să interzicem și mașinile, și alea omoară oameni, nu doar fumatul”. Arată o înțelegere adâncă a vieții și societății.

      este la fel de puerila ca si cea cu “sa isi schimbe selgros o campanie care se face de atatia ani, care a fost stabilita de cateva luni si care probabil a costat ceva bani. m-as astepta sa intelegi mai bine decat mine ce inseamna o astfel de campanie. si cu riscul de a ma repeta – nu am vazut sa fiti vreunul ultragiat de black friday, chiar este promovat la greu. de ce este decent sa vorbesti de vinerea neagra dar despre zile de foc nu se poate? pe langa faptul ca selgros nu are afiliere… de ce este decent sa APRINZI lumanari pentru niste oameni care au murit arsi? unde tragem linia intre decenta si penibil?

        (Citează)

    • Adrian: este la fel de puerila ca si cea cu “sa isi schimbe selgros o campanie care se face de atatia ani, care a fost stabilita de cateva luni si care probabil a costat ceva bani. m-as astepta sa intelegi mai bine decat mine ce inseamna o astfel de campanie. si cu riscul de a ma repeta – nu am vazut sa fiti vreunul ultragiat de black friday, chiar este promovat la greu. de ce este decent sa vorbesti de vinerea neagra dar despre zile de foc nu se poate?

      Pune mână pe email și scrie-le tuturor oamenilor de marketing și comunicare din România. Întreabă-i dacă, în opinia lor de experți, ar fi trebuit oprită această campanie sau nu, chiar dacă se face de ani de zile. Sunt sigur că vor spune 100% că da.

      Întreabă-i ce-ar trebui făcut cu Black Friday. Sunt sigur ce vor răspunde și acolo.

        (Citează)

    • pai lumineaza-ne si pe noi astia mai natangi.

        (Citează)

  9. de ce sa opresti pliantele alea ? chiar nu inteleg radu ………… pai ce treaba are reclama lor cu accidentu !!!???!!!!??? ( daca moare maine cineva din cauza unui cutit , trebuia oprita productia lor ? ) wtf

      (Citează)

  10. Antoneta Gales

    12/11/2015 la 6:02 PM

    Înțelegem indignarea tuturor celor care au găsit în poștă revista cu numărul 46, valabilă în perioada 13 – 15 noiembrie. Revista a fost produsă inainte de tragedie și a plecat către firma de distribuție în pachetul complet cu toate cataloagele de reclamă. În acest moment facem tot posibilul să retragem aceste cataloage din distribuție. Regretăm enorm scăparea şi ne cerem sincer scuze! Suntem una dintre companiile care s-au mobilizat şi au contribuit cu produse de imediată necesitate. Şi vom continua să ajutăm. (Antoneta Gales, Comunicare Selgros)

      (Citează)

  11. Radu…serios, se cam duce naibii blogul asta al tau.
    Calitatea a scazut, poate a crescut cantitatea, asta numai tu stii.
    Daca pentru tine e ok, foarte bine.
    Ai facut un articol de doi bani dintr-un non-subiect.
    Cineva mai sus ti-a explicat cum e cu furnizorii and co.
    Oricum, probabil ca si acest comentariu al meu va fi blocat, ca si pana acum.
    Numai bine.

      (Citează)

    • Și acum iată pe cineva de mai jos explicându-ți cum stă cu furnizorii: distribuția putea fi oprită. Am primit-o ieri, la 11 zile distantă de momentul când trebuia zis “bă noi ce promovăm? zile de foc și lumânări? Anulați distribuția”. Nu-i vreo mare scofală, n-ar fi prima oară când se întâmplă așa ceva în lume și se iau astfel de decizii.

      Mai spune-mi, te rog, cum este un non-subiect în condițiile în care, dacă închid ochii acum, încă îmi aduc perfect aminte cum arăta una dintre victimele de la Colectiv în sicriu și aspectul său după ce-a fost scos din incendiu. Crede-mă, aș vrea să uit asta și să nu mai am ocazia să scriu decât despre lucruri fericite, că pari genul interesat de burgeri și routere.

        (Citează)

  12. Giovani:
    o vorba si mai inteleapta spune: “de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere.”

    Vai,cine vorbește!

      (Citează)

  13. nwradu:
    Excursiile și hamburgerii sunt mișto, dar citind prea mult despre ele poți rata momentul când se duce dracului lumea din jurul tău.

    Oaze de delectare sunt 9gag și thechive.

    Daca esti un om corect,lasă toate comentariile sa fie afișate.Nu selecta doar ce-ti convine.Sunt una din persoanele care chiar are o victima din club colectiv.Dar,este deja prea mult.Sa te hrănești cu durerea oamenilor,cu durerea parinților.Nu mai știm sa dam o știre.Ce ascundem de fapt?Ne legam de Selgros pentru o reclama care funcționează de foarte multi ani?

      (Citează)

    • Păi fă un sondaj prin rândurile familiilor sau prietenilor victimelor, vezi cum li se pare și lor reclama asta venită acum, deși “funcționează de foarte mulți ani”.

      Eu le-am văzut deja reacțiile.

        (Citează)

  14. nwradu:
    Și acum iată pe cineva de mai jos explicându-ți cum stă cu furnizorii: distribuția putea fi oprită. Am primit-o ieri, la 11 zile distantă de momentul când trebuia zis “bă noi ce promovăm? zile de foc și lumânări? Anulați distribuția”. Nu-i vreo mare scofală, n-ar fi prima oară când se întâmplă așa ceva în lume și se iau astfel de decizii.

    Mai spune-mi, te rog, cum este un non-subiect în condițiile în care, dacă închid ochii acum, încă îmi aduc perfect aminte cum arăta una dintre victimele de la Colectiv în sicriu și aspectul său după ce-a fost scos din incendiu. Crede-mă, aș vrea să uit asta și să nu mai am ocazia să scriu decât despre lucruri fericite, că pari genul interesat de burgeri și routere.

    Ofticatule!

      (Citează)

  15. nwradule, distribuția AR PUTEA fi oprită, dar nu AR TREBUI oprită, doar pt că un număr de indivizi din Ro, inclusiv tu, au devenit obsedați de accidentul ăsta recent. În fiecare an sînt o grămadă de accidente nefericite, în care rămîn infirmi oameni și copii nevinovați, nimeni nu se “sesizează” în mod special, sau cum zicea userul Dan mai sus, nu se găsesc bani pt tratament în străinătate… cu ce e mai special cineva care s-a accidentat în Colectiv decît un copil care s-a accidentat la el acasă ?!?! de ce pt victimele accidentelor obișnuite, nu ceri să se scoată reclamele cu “zile de foc”, iar acum… pretinzi ca oamenii să se dea peste cap și să o facă ?!?

      (Citează)

  16. Radu, nu am nici timp si nici chef sa intru in polemici cu tine. Mai ales ca aici e “curtea” ta dar, ori te faci ca nu intelegi ori nu iti plac criticile (poate chiar constructive, mai stii?).
    Nu #Colectiv este un non-subiect, nici vorba de asa ceva, este o tragedie care ne va schimba pe toti pana la urma.
    Dar asta cu pliantele de la magazin….pe bune, asta e subiect? Asta e subiect pentru un blog quality ca al tau (ma rog, asa il consideram inainte)?
    Pe langa asta, indiferent ce contra argumente iti aduc cititorii tai, raspunsul tau este la nivelul unui pustan ofticat, asta ca sa ma exprim delicat.
    Zi-mi si mie cum ai dedus ca as fi interesat numai de burgeri si routere? Hai serios…asta e raspuns???

      (Citează)

  17. nwradu:
    Nu înțelegi, nu înțelegi, nu mai stau de explicat acum.

    chiar as fi vrut sa ma luminezi ….dar se pare ca paiunea ta pentru blog e defapt o foame de bani !

      (Citează)

  18. Pentru lumanari era mare nevoie de reducere, pentru ca si corentul s-o scumpit si acuma trebe sa facem treaba la lumanare, si de asemenea lumanarea pe linga rolul de iluminare (eventual iluminare mentala) si cel decorativ, mai are si ul alt rol, mai… intim, putind fi folosita in tot felul de… pozitii. Nu cred ca este nevoie sa explicitez. Deci era si cazul sa fie facuta o promotie pentru asa ceva. Asa, ca si chestie, spre deosebire de plastelina care trebuie frecata(!) pentru a se inmuia, “respectiva” chestiune in cauza trebuie frecata ca sa se intareasca. Va do-resc lu-mannari pla-cu-te !!!

      (Citează)

  19. Stimate domn, as vrea sa stiu si eu cine te finanteaza. Daca erai independent si un om corect ai fi incercat sa mentii atentia oamenilor asupra adevaratelor probleme : Coruptia politicineilor si modul infect in care reusesc sa manipuleze oamenii. Dar cei care sunt aserviti politicienilor , incearca sa abata atentia romanilor in orice alta directie , in care sa mai uite din ura pentru clasa politica. Eu cred ca dumneavoastra faceti parte din a doua categorie. Da domnule draga , e foarte importanta ca o retea de magazine continua sa promoveze o revista pe care se pare ca o au de ani de zile. Si ca promoveaza lumanari…ar trebui chiar interzisa vanzarea lumanarilor , a chibriturilor , a brichetelor , ar trebui interzisa folosirea focurilor de orice fel , chiar cu riscul de a ingheta de frig !!! Nu conteaza ca politicienii continua sa isi bata joc de prtestele romanilor , ca incearca sa ii cumpere pe acestia cu o marire de salara de 10 % desi nu e calr daca vor exista acei bani , sau va trebui sa se taie din investitii sau sa se mareasc/inventeze taxe. E foarte important ca nimeni sa nu mai aiba voie sa foloseasca cuvantul “foc” , toate imaginile cu flacari sa fie interzise … Eu presupun ca esti “motivat financiar” de vreun politician . Sua poate doar cauti sa pari interesant. Daca e valabila ultima varianta , iti vand un pont : Cei de la Comitetul International Olimpic continua sa promoveze cu nesimtire Flacara Olimpica !!! Si nici macar nu au de gand sa o stinga!!!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus