un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Magazinele nu-ți mai pot cere ambalajul original pentru garanție

13 Nov 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

O nouă lege bună a trecut neobservată zilele trecute: magazinele nu mai pot refuza garanția pentru că nu ai adus produsul în ambalajul original.

Este vorba de legea 249/2015, publicată deja în MO, care reglementează gestionarea și reciclarea ambalajelor și spune, undeva:

Art 16

(8) Se interzice condiţionarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului.

și apoi

Art 26, (1)

f) cu amendă de la 15.000 lei la 25.000 lei: 1. nerespectarea prevederilor art. 5, art. 8 alin. (1), art. 10 alin. (4), art. 16 alin. (6), (7), (9), (11), (12) şi (14); 2. nerespectarea prevederilor art. 16 alin. (8).

Este cea mai mare amendă prevăzută prin noua lege.

Printre drepturile legale ale consumatorilor se află, undeva în altă lege, și cel la garanție.

Prevederea nu este nouă. Multe magazine condiționau garanția de aducerea produsului în ambalajul original, dar o altă lege spunea, la un punct obscur, că garanția nu are treabă cu prezentarea produsului în ambalaj. Dacă un magazin refuza garanții pe acest motiv, o plângere la ANPC rezolva de obicei situația.

Acum nu mai e cazul de plângeri. Amenda este atât de mare, probabil special făcută așa, pentru a da o lecție magazinelor.

Puteți arunca acum o grămadă de ambalaje pe care probabil le păstrați, așa voluminoase, în casă. Eu țin doar două tipuri de ambalaje:

  1. cele care mă ajută să transport produsul la garanție. De exemplu am luat anul acesta două televizoare, am păstrat o singură cutie în care pot pune oricare dintre cele două și îl transport ca omul, cu mânere de prindere și ecranul protejat. De la aspirator n-am păstrat nimic, nici de la router.
  2. cele de la produsele pe care cred că le voi vinde cândva pe OLX. De la telefonul mobil, de exemplu, ca să facă impresie mai bună, poate de la placa video. Restul, la gunoi.

    20 comentarii

  1. Legea e degeaba in cazul in care nu stai intr-un oras mare sau nu ai timp sa mergi la service. Pentru transferul prin curier, tot iti trebuie o cutie adecvata care sa protejeze produsul la socuri. Altfel, imediat apar deformari care sa duca la invalidarea garantiei.

      (Citează)

    • Se vede cat de inapoiate sunt (inca) serviciile de curierat daca nu sunt in stare sa iti puna la dispozitie si materialele de care ai nevoie sa impachetezi si trimiti produsele in siguranta.

        (Citează)

    • Ideea e ca poti sa folosesti orice cutie adecvata,in caz ca nu o mai ai pe originala.Pana acum,daca nu aveai originala,pa garantie.

        (Citează)

  2. doar fraierii mai puneau botul la asta cu ambalajul. dar e bine ca se specifica.

      (Citează)

  3. In sfarsit au reglementat si aberatia asta, ca prea auzeam des mizeria asta de scuza de la cei de la service, ca si cum ambalajul este problema cand se strica produsul.

    Acum mai trebuie sa asteptam cativa ani pana cand se invata lumea cu legea asta :)

      (Citează)

  4. era mai de multisor. eu am returnat un produs pe la inceputul anului si atunci m-am interesat.

      (Citează)

  5. Deci aceasta lege se aplica atat in cazul acordarii garantiei, cat si in cazul returului unui produs? Adica eu cumpar un mixer, arunc cutia, iar peste 5 zile imi dau seama ca nu imi place/am gasit o oferta mai buna etc si vreu sa il returnez, o fac tot fara ambalaj?! Pe de o parte mi se pare o idee buna, pe de o parte nu. Depinde din ce unghi privesti problema…

      (Citează)

    • Pt retur fără garanție, trebuie atît ambalajul original, cît și trimiterea produsului în starea ințială; dacă returnezi un mixer murdar, care a fost evident folosit, nu cred că ți-l mai primește cineva. Sau niște pantofi evident uzați de la purtat pe stradă.

        (Citează)

  6. La mine nu a trecut neobservata, am dat de baut cand a iesit :D si pana acum era ceva care datea de inteles ca nu ai nevoie de cutie, dar acum ca e clar precizat in text nu mai au ce sa comenteze centrele de service.

    @Aura nu, in cazul returului se pastreaza obligatia de a-l aduca in ambalajul original, cu toate accesoriile primite.

      (Citează)

  7. @Dan ce articol se aplica in acest caz? Pentru ca eu din lege inteleg ca in toate cazurile este valabil.

      (Citează)

  8. @Aura https://www.nwradu.ro/2014/06/noua-ordonanta-privind-drepturile-consumatorilor-a-intrat-astazi-in-vigoare-cu-modificari-privind-comertul-electronic/

    Diferenta este ca in cazul de retur magazinul trebuie sa faca produsul vandabil din nou, de aceea se cere si ambalajul.

      (Citează)

  9. Sunt multi care nu se mai incurca cu ambalajul original, daca pe produs se gaseste seria sa, au tot ce le trebuie pentru a identifica daca a fost vandut de ei si daca mai este in perioada de garantie.

    Mai exista si produse care nu au seria scrisa pe ele, din n motive (spatiu, suprafata, naiba stie ce). Acolo magazinele vor cere “rugam prezentati seria produsului”.

      (Citează)

  10. ati luat-o razna toti.

    http://www.dreptonline.ro/legislatie/hg_247_2011_modificare_gestionarea_ambalajelor_deseurilor_ambalaje.php

    2011 :
    (8) Se interzice conditionarea, sub orice forma, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumparat de pastrare a ambalajului.

    si nici inainte de 2011 nu era obligatoriu. puteai sa ii reclami la anpc linistit. ca pe anpc il durea in pix in mod normal e altceva.

      (Citează)

    • Sa fie interzis e una, sa primesti amenda daca procedezi altfel e deja altceva. Pentru mine e foarte buna legea, mai ales ca eu cumpar foarte des tot felul de produse.

        (Citează)

  11. Depanero niciodată nu mi-a cerut ambalajul..

      (Citează)

  12. m-ai usurat de cateva cutii, si nu neaparat mici :))

      (Citează)

  13. Am citit si eu despre legea asta care de altfel e binevenita. Ma gandeam, la perspicacitatea romaneasca a vanzatorilor, daca e cazul sa arunc ambalajele sa nu-mi spuna cumva ca nu se aplica retroactiv…N-ar fi cea mai mare ineptie pe care as putea sa o aud.

      (Citează)

  14. Dar mai trebuie sa pastram bonul?

      (Citează)

  15. Nicu: cele de la produsele pe care cred că le voi vinde cândva pe OLX. De la telefonul mobil, de exemplu, ca să facă impresie mai bună, poate de la placa video. Restul, la gunoi.

    Si cu ce sunt obligate serviciile sa iti dea ambalaj? Iti dau daca esti companie si ai contract de curierat cu ei, altfel nu vad de ce? Daca te-ar costa 100ron transportul cu materialele lor ti-ar conveni sau ai sari in sus domne ca e scump.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus