un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O cifră deprimantă: 74 de ani

6 Jul 2015  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Toate lucrurile alea care aparent sunt doar subiecte de discuții aici se regăsesc. Sistemul de sănătate inadecvat, poluarea, praful din oraș, lipsa spațiului verde, fumatul, vaccinurile, lipsa de bani, prea puțin sport, discrepanța uriașă față de mediul rural, mâncarea nesănătoasă, lipsa educației privind controalele periodice, însăși lipsa unei educații care să te plaseze pe tine ca fiind cel mai important element al vieții tale și deci să te facă să acorzi prioritate maximă sănătății tale, toate se regăsesc în harta de mai jos.
harta_speranta_viata

8 ani în plus au vesticii la speranța de viată. Și sistemele sociale din acele țări le asigură o bătrânețe ceva mai liniștită decât cea de la noi, unde atâția bătrâni au pensii de nimic și trag de fiecare leu. Nu mai zic de faptul că măcar vesticii apucă să se bucure cu adevărat de perioada de după pensionare, pe când la noi, în medie, abia ai câțiva ani.

Vârsta de pensionare n-ar trebui crescută fără o creștere prealabilă substanțială a speranței de viață.

Mai exact, în România după ultimele date statistice găsite de mine femeile au o speranță de viată de 78 de ani, iar bărbații de doar 71 de ani. În regiunea de sud-est a România acest indicator ajunge chiar la 69 de ani pentru bărbați. În mediul rural speranța este cu aproape 2 ani mai mică decât cea din mediul urban. Bănuiesc că în medie ponderată o da cei 74 de ani din hartă.

sursa: One Europe.

    16 comentarii

  1. Poi e relativ, asta poate face tara pentru locuitorii sai. Hm, 74 e o cifra bunicica ar fi chiar bine daca as trai pana la 74 de ani, nu?
    Problema e cum ajungi la acea varsta…

      (Citează)

  2. 74 de ani e o varsa buna. Ce e peste 74 e chin.

      (Citează)

    • bunica-mea a trait bine mersi pana la 92. “Chinul” apare tocmai cand esti bolnav cronic si duci dupa tine o boala mizerabila timp de ani si ani. Adica revenim la ce spune Radu mai sus, starea execrabila a sistemului romanesc de sanatate si a “sistemului” in general.

        (Citează)

    • Exact, dacă nu te tratezi și nu duci o viață sănătoasă, bătrânețea este și rea și scurtă.

        (Citează)

  3. *varsta

      (Citează)

  4. Prin clasa a doua cred de generala mi se parea ca 22 de ani este o varsta imensa, atat urma sa am in anul 2000.

    Acum ca fac 37 in curand mi se pare c-am imbatranit si ma deprima ca trebuie sa dau scroll tot mai mult la confirmat varsta pe STEAM sau pe alt site…

      (Citează)

    • Așa zice și Matilda. Pe la 22 i se părea că cei de 27 de ani sunt bătrâni, ar trebui să mai stea pe acasă. Acum că are 27 și-a schimbat un pic vederea.

        (Citează)

  5. Cel mai trist e cand vad oameni de 70-80 de ani care n-au inteles nimic pana la varsta aia.

      (Citează)

  6. Eu intenționez să trăiesc cît Yoda. 900 years had he :-)

      (Citează)

  7. stefan:
    bunica-mea a trait bine mersi pana la 92. “Chinul” apare tocmai cand esti bolnav cronic si duci dupa tine o boala mizerabila timp de ani si ani. Adica revenim la ce spune Radu mai sus, starea execrabila a sistemului romanesc de sanatate si a “sistemului” in general.

    Sa ajungi la 90 de ani si sa nu te doara nimic, sa fii intreg la minte si apt sa te descurci singur astfel incat sa nu devii o povara pentru nimeni este o raritate chiar si pentru cei din tarile bogate. Apoi nu mai spun ca odata cu varsta incepe sa te macine singuratatea iar asta e cea mai grea boala pentru cei mai multi dintre varstnici.

      (Citează)

  8. Chiar azi citeam pe wiki despre Monaco unde speranta de viata este 90+, in alta ordine de idei, daca ai bani si educatie atunci iti faci analize medicale anual si te tratezi de la inceputul problemei, romanii se trateaza cand boala a avansat mult unde sunt costuri mai mari si sanse mai mici de vindecare.

      (Citează)

  9. Treaba asta trebuie luata altcumva, cu cat mori mai repede cu atat statul iese mai bine (numai trebuie sa plateasca pensii). Creste bugetul. Politicienii au de unde fura mai mult :D. Varsta de pensionare este 65 de ani parca la barbati. Lucrezi ca un rob toata viata si dupa aia in 5-10 ani te-ai carat. In Germania si in alte tari, daca un om moare, restul pensiei primeste familia. Aici nici vorba de asa ceva.

      (Citează)

  10. nwradu:
    Așa zice și Matilda. Pe la 22 i se părea că cei de 27 de ani sunt bătrâni, ar trebui să mai stea pe acasă. Acum că are 27 și-a schimbat un pic vederea.

    Acum zice ca aia de 32 sunt batrani, nu?

      (Citează)

  11. Attila Naghi:
    In Germania si in alte tari, daca un om moare, restul pensiei primeste familia. Aici nici vorba de asa ceva.

    Cazul de care zici tu nu e pensie de la stat, ci fondul de pensie la care contribui toata viata, teoretic e normal sa ii mosteneasca familia.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus