un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La noul cinematograf 4DX: mult mai intens decât mă așteptam

16 May 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Am fost ieri la noul cinematograf 4DX, adus în premieră în România în noul Mega Mall, în cadrul Cinema City de acolo. Cinematograful nu-ți arată doar filmul, ci scaunele se miscă precum în rollercoaster, ești stropit cu apă, există tot felul de jeturi de aer pe la urechile tale, iese ceață artificială, se poate face vânt în sală și se pot elibera diverse mirosuri (cauciuc ars, praf de pușcă, cappuccino șamd), plus că mai sunt niște stroboscopuri ce se aprind de câte ori în film fulgeră sau trage cineva cu arma în întuneric.

Mi s-a părut neașteptat de puternic în efecte. Scaunele au fost surpriza cea mai mare, eu credeam că vor vibra precum unele de masaj, dar pe lângă asta te mișcă în toate direcțiile și te aruncă pe acolo de zici că ești în rollercoaster. Nu din acela să urli de groază, dar așa, ca la Disneyland Paris. Știți la Disneyland Paris ride-ul Star Wars, făcut pe același principiu? La 4DX este mai intens.

Eu am văzut o prezentare pentru sistem 4DX și două secvențe de vreo 10 minute din Fast & Furious și din Mad Max. Am ieșit un pic șocat. Îmi fac griji serioase că n-aș putea rezista două ore la efecte 4DX pentru un film complet, dar poate că așa e după o vârstă. Copiii și tinerii probabil că se vor simți de minune și cred că oricine ar trebui să încerce măcar o dată asta.

O puteți face deja cu filmul Mad Max, care rulează acum în sala 4DX. Un bilet costă între 45 și 48 de lei. Există o listă lungă de interdicții (fără femei gravide, cei de peste 120 kg nu au voie, nu intră cei care știu că suferă de diverse afecțiuni șamd) și nu vă sfătuiesc să luați popcorn, vă veți chinui să-l țineți în mână și să vă nimeriți gura; poate în secvențele de dialog să puteți face asta.

Nu-i genul de cinematograf unde să pupi o fată în rândul din spate.

Cele 10 minute văzute din Mad Max m-au impresionat. Mă așteptam ca filmul să fie vreo bazaconie în stilul Robocop și alte remake-uri slabe, dar acțiunea văzută de noi, o urmărire prin deșert cu lupta dintre două convoaie, a fost superb făcută din toate punctele de vedere. Voi merge sigur să-l văd în weekend; e genul de film de la care eu voi ieși mega-entuziasmat de acțiune, cascadorii și efecte, iar Matilda va spune “nu-mi vine să cred că m-ai târât la prostia asta!”.

Cât despre 4DX, arată ca mai jos, cu grupuri de câte 4 scaune ce se mișcă sincron, cu apă ești stropit din scaunul din fața ta (puțin așa, plus că poți opri apa), ecranul e mare, sunetul e bun, mi-aș dori doar să mai reducă un pic intensitatea efectelor din scaune. Atenție la ce mâncați înainte să intrați acolo și sper sa nu aveți ghinion să stați lângă cineva care tocmai a băgat mici, burgeri, ficat prăjit și un litru de bere, că sigur nu se va termina cu bine.

    26 comentarii

  1. Am 121 kg… Am scapat! Uraaa..

      (Citează)

  2. Am fost ieri la Mad Max, e un film exceptional, iar ce se intampla in sala este super distractiv. Mergeti cu incredere.

      (Citează)

  3. Era la Eforie Nord acum vreo 5 ani.

      (Citează)

  4. Anita Petronel

    16/05/2015 la 10:03 AM

    Adevaru este ca e super tare, nu ai timp sa te plictisesti. Toate bune si frumoase.

      (Citează)

  5. Care sunt diferențele față de cinematografele 6D care au apărut și la noi acum 6 – 7 ani ? Acolo filmele au 10 – 15 minute tocmai pentru că efectele speciale se derulează pe toată durata filmului. Aici avem un film obișnuit unde din când în când te zgâlțâie și te stropește ?

      (Citează)

  6. Din 120 de minute cat durează Mad MAX, nu sunt 5 minute adunate in care sa îți tragi sufletul din zgâlțâit, vânt, fum sau ploaie.

      (Citează)

  7. Cipicel:
    Care sunt diferențele față de cinematografele 6D care au apărut și la noi acum 6 – 7 ani ? Acolo filmele au 10 – 15 minute tocmai pentru că efectele speciale se derulează pe toată durata filmului. Aici avem un film obișnuit unde din când în când te zgâlțâie și te stropește ?

    La asta mă gândeam și eu, am fost de câteva ori la 6D în The Light Cinema și era exact cum a descris Radu cinematograful „adus în premieră”, doar că filmele aveau cam 15 minute, nu erau de lung-metraj.

      (Citează)

  8. Hahaha cum ar fi sa o scoti pe una la prima intalnire (super machiata gagica) la un film 4DX si sa o stropeasca chestia. Intri cu una la film si iesi cu alta.

      (Citează)

  9. Cu lapte matern v-au stropit? :)

      (Citează)

  10. @Radu: Hai ca te-au filmat ăștia de la Digi24:)

      (Citează)

  11. Ar fi super tare sa intri cu un tip si sa iesi cu altul, sau sa intri cu unul si sa iesi cu doi….cum suna?

      (Citează)

  12. gigi:
    Cu lapte matern v-au stropit? :)

    Nu dar era unu in sala care ii stropea cu lapte patern.

      (Citează)

  13. mircea (primul)

    16/05/2015 la 6:56 PM

    D-asta au iesit cu mai putine cosuri?

      (Citează)

  14. Soryn-EL: La asta mă gândeam și eu, am fost de câteva ori la 6D în The Light Cinema și era exact cum a descris Radu cinematograful „adus în premieră”, doar că filmele aveau cam 15 minute, nu erau de lung-metraj.

    Diferenta cred ca e de film, una e sa vezi un fast & furious 7 si sa te tina 2 ore in suspans maxim si cu tensiunea ridicata si alta e sa vezi o animatie de 5 minute.

    Adica parerea mea e ca in 5 minute nu apuci sa intrii in atmosfera respectiva si sa uiti ca esti intr-un cinema pe cand la un film bun de 1 ora si ceva se cam intampla.

      (Citează)

  15. Ana Taras:
    Ar fi super tare sa intri cu un tip si sa iesi cu altul, sau sa intri cu unul si sa iesi cu doi….cum suna?

    Ce alte fantezii mai ai in afara de swing si threesome?

      (Citează)

  16. eu astept 4dx unde iti distribuie papusi gonflabile cand ruleaza pornache :D 5dx va fi, fara indoiala, cu papusi umane iar 6dx cu androizi . mi-e frica sa ma gandesc de la 7dx incolo. :)) pe la 10dx poate trag cu gloante adevarate si nu esti primit in sala daca n-ai vesta antiglont.

      (Citează)

  17. anda85: Ce alte fantezii mai ai in afara de swing si threesome?

    Lesiiinnn !!

      (Citează)

  18. disable:
    @Radu: Hai ca te-au filmat ăștia de la Digi24:)

    Dude, m-am uitat şi eu la reportajul de la digi datorită ţie. Eşti maestru dacă l-ai recunoscut pe Radu de acolo. În rest, speaking of special effects, mi se pare amuzant că pe reporteriţă o cheamă Vântu.

      (Citează)

  19. @Revo: citisem articolul de aici înainte, că altfel probabil nu îmi sărea în ochi:)

      (Citează)

  20. Soryn-EL: La asta mă gândeam și eu, am fost de câteva ori la 6D în The Light Cinema și era exact cum a descris Radu cinematograful „adus în premieră”, doar că filmele aveau cam 15 minute, nu erau de lung-metraj.

    Acolo erau clipuri scurte făcute special pentru asta, aici vorbim de filme reale, cu un scenariu normal, cu actori șamd.

      (Citează)

  21. disable:
    @Radu: Hai ca te-au filmat ăștia de la Digi24:)

    Da, au fost lângă mine și pe scaune, dar după aceea am văzut că au mai intrat odată să filmeze cu 4 femei.

      (Citează)

  22. La filmele porno in 4dx, oare cu ce le stropeste pe femeile care se uita….? Doar zic…

      (Citează)

  23. ba m-ati facut curios in puii mei…

      (Citează)

  24. Intradevar este o experienta frumoasa , te simti acolo in actiune .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus