un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Unul a desenat, altul a tras cu arma

8 Jan 2015  ·

GÂNDURI  ·

15 comentarii

drew_first
Imaginea de mai sus rezumă destul de bine ce s-a întâmplat în Paris: o parte a desenat, cealaltă parte a tras cu arma. Nu există nici o scuză pentru această reacție mult disproporționată.

Totuși, este de reținut că nu trăim în lumea în care, dacă faci o caricatură despre cineva, cealaltă parte va avea inteligența necesară pentru a evalua situația și de a-ți răspunde tot printr-o caricatură sau prin ceva de același nivel. Nu, faci mișto de nebuni înarmați și care sunt gata să moară pentru cauza și religia lor; era oarecum de așteptat că vor răspunde cu focuri de armă.

Francezii plătesc acum și prețul propriului lor sistem social prea bun. Ani de zile au primit toți imigranții și le-au oferit toate avantajele unui sistem social foarte avansat. Franța în sine este acum clădită pe ideile de libertate și egalitate, așa că imigranții nu sunt nevoiți să facă acolo eforturi prea mari de integrare; sunt primiți așa cum sunt, sunt lăsați să își desfășoare viața la fel ca la ei acasă, în numele libertății personale și a egalității în drepturi.

Doar mie mi se pare că, dacă o țară străină te primește ca cetățean al ei, trebuie să te adaptezi tu noilor locuri, nu să beneficiezi de ce-ți oferă fără cea mai mică schimbare de mentalitate din partea ta?

Sigur, francezii se simt un pic (mai mult) cu musca pe căciulă pentru problemele din Orientul Mijlociu, așa că au fost mult mai deschiși imigranților arabi. De-a lungul secolelor, francezii și englezii au avut cele mai multe colonii în acea zonă a lumii, iar când s-au retras de acolo, în mai multe etape, teritoriile au fost lăsate în urmă împărțite oarecum arbitrar, nu conform triburilor și religiilor din acele zone. Problemele de astăzi din Siria, Israel, Iran, Irak și multe alte țări pot fi ușor urmărite până la perioada colonialismului european.

Odată cu imigranții de bună cuviință au venit și extremiștii lor, teroriștii de acum, cei ușor influențabili, cei care nu s-au adaptat și în această neadaptare au ajuns să urască anumite valori ale vestului (precum faptul că pe aici nu-i vreo mare scofală să faci mișto de Iisus sau să faci o caricatură cu Mohamed, în timp ce pentru fundamentaliști așa ceva trebuie pedepsit cu moartea – și ieri chiar a fost).

Problema ne interesează și pe noi. În Germania aveau loc deja manifestații stradale împotriva imigranților arabi. În Franța, unde sunt foarte mulți imigranți din nordul Africii și din Orientul Mijlociu, deja creșteau ca putere politică partidele extremiste, care promiteau acțiuni mai dure împotriva imigranților. Marine Le Pen abia așteaptă să ducă lucrurile în această direcție. În Marea Britanie situație este aproape identică, foarte mulți imigranți s-au dus acolo, se estimează că până în 2050 vor fi mai mulți negri decât albi, și acolo deja începe o mișcare împotriva imigranților.

La mijloc sunt prinși și românii, că tot imigranți sunt. La mijloc e prinsă și intrarea noastră în Schengen. La mijlocul acestui întreg context suntem noi ca țară, în curând o altă țintă pe lista unor astfel de nebuni.

Times New Roman are un articol umoristic despre acest act terorist. Mi se pare o formă potrivită de omagiu, ca de la oameni care primesc viața prin intermediul umorului către alții care făceau același lucru.

sursa imagine: David Pope, caricaturist australian.

    15 comentarii

  1. mircea(primul)

    08/01/2015 la 7:10 AM

    Integrarea si egalitatea in drepturi e o prostie hipiota. Tarile in fata carora ne inchinam sunt asa pentru faptul ca noi si alte popoare mai infecte decat noi (da, exista) suntem mai prosti. In momentul in care permiti astora sa intre la tine in tara, n-o sa-i ridici tu pe ei, o sa te coboare ei pe tine. Dmpdv egalitatea in drepturi e mult supraevaluata si prea abuzata. Locul maimutelor e in salbaticie.

      (Citează)

  2. Cand am afirmat ceea despre musulmani si cei de prin Pakistan si etc, stiam eu ceva. Dar mi-au sarit in cap aproape toti de pe aici. Acum vad ca va schimbati parerea. Eu stiu cel mai bine ce vorbesc, pentru ca sunt intr-o tara unde locuiesc si sute de mii de musulmani. Si, da, nu generalizez, dar toti gandesc si se comporta aproape identic. Sar la lume pe strada, fac scandal, sparg, dar ce stiti voi….

      (Citează)

  3. Valurile de suport de pe rețelele de socializare sunt copleșitoare:

    „As a Brit: Death to the enemies of France! Except us, obviously.”
    „As a German, no one fucks with france! That’s our job…”
    „As a French: Our people are flipping coins on whether to start a resistance, or surrender.”

      (Citează)

  4. De-o data, tiganii nostri incep sa miroasa mult mai bine, la Paris.

      (Citează)

  5. Posibil ca pe valul de revolta se vor instala cativa lideri populisto-nationalisti, pe unii i-ai mentionat, care de dragul libertatii de exprimare si a democratiei vor ingradi libertatea de exprimare si democratia, vezi exact cei mentionati de tine + Orban.

      (Citează)

  6. E fascinant cum oameni aflați la mii de kilometri de locul faptei pot fi atât de radicali in parerile lor in timp ce la fata locului (unde mă aflu) lumea e cu mult mai temperată. Probabil o diferență de educatie si temperament.

    In alta ordine de idei, e adevarat ca Franta mai are ceva de lucru pt a-si integra imigranții totuși dintre toate tarile europene a facut pana acum cel mai mult. Așa ca tara de care vorbesti tu Radu este Anglia, care a avut o politică de lasa-i ca se integrează singuri. In Franta principiile stricte legate de laicitate si valorile republicane au reusit sa integreze multi musulmani, de altfel am mai multi prieteni care au devenit aproape atei in urma acestui proces.

    In fine, pentru toti cei care isi varsă ura mai sus, nu va îngrijorati, România nu o sa fie niciodată o destinatie populară pt emigranti. O sa va simtiti f bine in oceanul vostru alb si creștin ortodox.

      (Citează)

  7. Ma vad nevoit ca sa iau apararea unor criminali pentru ca nu sunt de acord deloc cu ce se scrie, toata lumea da apa la moara terorismului ca sa fim si mai mult restransi in drepturi de catre autoritatile statului, care evident pentru “a ne proteja” o sa vrea sa ne puna si cipuri in cap. In primul rand nu e bine sa faci mistocareala de religii sub nici o forma. Nu e nici macar amuzat. In al doilea rand o fi pentru noi un simplu desen, insa important e ce inseamna pentru ei acel desen. Este binestiut faptul ca arabii/musulmanii sunt fanatici religiosi. Poate acel desen i-a terorizat si au reactionat ca niste disperati? Ce se intampla daca omori o vaca in anumite zone din India? Ce se intampla de fel cand cineva profaneaza un loc sacru doar prin simpla trecere pe acolo sau simpla asezarea pe un scaun? Revista franceza cu sau fara intentie (inteleg ca au fost si amenintati inainte) a declansat un conflict care din pacate s-a soldat cu pierderi de vieti omenesti, iar multe dintre victime sunt convins ca nu au aveau absolut nici o vina.

      (Citează)

  8. Marius, prin zona asta a Europei se omoară vaci pentru hrană încă din neolitic, sunt foarte gustoase. Câte atentate hinduse s-au făcut prin Europa?
    Caricaturile alea au apărut în Franța și e treaba lor ce scriu, cum scriu. La fel și-au bătut joc de Papă, creștinism, fotbal și multe alte subiecte sensibile. Există căi legale prin care să acționezi dacă consideri că ți-au fost afectate drepturile. Nu îți faci dreptate singur.

      (Citează)

  9. Violenta este primul refugiu al incompetentei… sau cam asa ceva zicea Asimov intr-una din cartile din seria Fundatiei.

      (Citează)

  10. „A fost o rafuiala intre doua culturi de cretini: unii care nu suporta sa nu fie lasati sa se ia de oricine, iar altii care nu suporta ca oricine sa se ia de ei.”

    http://bogdanstoica.ro/blogul/item/20645-martirii-falsi-de-la-charlie-hebdo

    Ma intreb cat supravietuia revista asta daca facea satira de evrei? Nu se ajungea la impuscaturi, insa erau desfintati in secunda 2 si poate cu greu isi mai gaseau locuri de munca in presa.

      (Citează)

  11. @Marius, au facut misto si de evrei…

      (Citează)

  12. Marius, du-te si culcă-te, au făcut mișto urât de tot si cu evrei….

      (Citează)

  13. @Marius: vezi te rog si o opinie contrara lui Bogdan Stoica
    Charlie Hebdo: o decriptare completă, pagină cu pagină, a ultimului număr

      (Citează)

  14. Eu zic mai simplu

    Francezii au invitat pe ei sa danseze si poc au dansat!!!
    Tu ca am cine iti da dreptul sa bati joc de religia altcuiva sau de alt om.
    Si mai ales te aste;ti sa nu patesti nimic?
    Asta era un lucru asteptat!!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus