un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

IKEA lansează un nou catalog și un program de fidelizare

15 Aug 2012  ·

GÂNDURI  ·

2 comentarii

A mai trecut un an, s-a mai lansat un catalog IKEA, ediţia 2013, sub moto-ul “Dă o nouă viață casei tale”. Sunt trei schimbări majore aici.

Prima este catalogul în sine, organizat altfel în prima sa jumătate. Nu mai urmezi capitolele clasice despre dormitoare, baie, bucătărie, birou, ci acum mobilierul şi accesoriile IKEA sunt organizate pe idei despre ceea ce vrei să faci.

De exemplu în secţiunea “Găseşti uşor” sunt puse toate rafturile, etajerele, cutiile, dulăpioarele, organizatoarele şi sertarele din oferta lor, indiferent dacă sunt pentru baie, dormitor sau birou. În secţiunea “Somn uşor” nu ai numai paturi, ci şi canapele, perne, fotolii comfortabile, veioze şi alte accesorii necesare. “Spor la treaba” este cu toate acele obiecte şi accesorii cu rol multiplu sau care se integrează bine în restul mobilierului şamd.

Apoi urmează secţiunile clasice unde poţi vedea toate modelele posibile de comode, canapele extensibile, dulapuri, accesorii pentru gătit, scaune, lămpi, caserole, corpuri de iluminat şi tot ce mai au acolo.

Parcă aş spune că noul catalog are un alt stil fotografic. Toate camerele prezentate sunt mai întunecate, mai “personale” faţă de cele puternic iluminate din alţi ani, care te duceau cu gândul la showroom, nu la un spaţiu personal. De asemenea, fotografiile sunt foarte încărcate de culori, accesorii, decoraţiuni bine focalizate chiar şi pe pereţi şi în jurul pieselor centrale.

Bun. Al doilea aspect este IKEA Family, un program de loializare. Trebuie să aplici pentru un card în magazin, iar apoi ai nişte avantaje suplimentare. Cele mai interesante sunt:

  • creşte perioada de retur de la 90 la 120 de zile
  • reduceri la anumite produse din zona IKEA Family (cam 20-25% mi s-a părut a fi reducerea)
  • cafea gratuită de luni până vineri
  • poţi lăsa copilul mai mult timp la zona de joacă

A treia noutate este aplicaţia actualizată pentru Android şi iOS. Înainte IKEA avea doar catalogul ca aplicaţie. Acum telefonul te ajută şi în alte situaţii, de exemplu scanezi cu respectiva aplicaţie o pagină din catalogul “de hârtie” şi poţi accesa diverse filme utile, poţi vedea un obiect din mai multe unghiuri şi poţi activa vederea “raze X”, care-ţi arată idei de organizare a spaţiului din dulapul fotografiat.

Ce-am remarcat eu la IKEA: trollere! Un troller micuţ, care ar putea trece drept bagaj de mână, o geantă, un ghiozdan cu role, un ghiozdan normal, alte genţi utile, toate în vreo 4-5 culori. Un pic cam scumpe, dar păreau de calitate bună.

Se pune accentul mai mult pe schimbarea la față a locuinței prin mici modificări precum perdele, huse pentru fotolii şi canapea, o altă vază, un alt covor, alte accesorii de alte culori şi tot aşa. Au fost două demonstraţii rapide în care angajaţii IKEA au schimbat radical aspectul unei camere din showroom doar cu accesorii şi huse. Asta se potriveşte foarte bine cu ideea mea de a nu trăi ani mulţi cu aceeaşi mobilă. Dacă nu ai bani să o schimbi cu totul, măcar modifici ce se poate…

Catalogul nou va fi distribuit în perioada 20 august – 10 septembrie în Bucureşti, Ploieşti şi împrejurimi, dar îl veţi găsi şi în magazin sau pe site-ul ikea.ro.

Un slide al prezentării oficiale spunea că în prezent se tipăresc 211 milioane de exemplare. Cred că IKEA ar trebui să scoată la iveală şi o campanie de reciclare a lor, un sistem bonus gen “îţi dăm un voucher de 20 de lei dacă aduci vechiul catalog înapoi”, ceva. Poate chiar o investiţie mai mare în digital.

    2 comentarii

  1. Risipa de hartie.. in era internetului.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus