un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Superbowl – duminica aceasta

31 Jan 2012  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Am mai scris şi în alţi ani despre Superbowl şi au ieşit nişte discuţii frumoase, semn că sunt mulţi pasionaţi de acest sport pe aici pe blog. Duminica aceasta are loc Superbowl-ul din acest an, iar Sport 1 îl transmite şi la noi (atenţie, nu Sport.ro, ci Sport 1, de care eu n-am auzit niciodată) la ora 1:30 duminică noapte spre luni dimineaţa. Eu nu prind Sport 1, aşa că stau pe bară.

Americanii sunt atât de conectaţi la Superbowl şi drumul către acesta încât mi-a fost un pic dificil să găsesc pe site-ul oficial ce echipe se vor înfrunta, fiind probabil considerată o informație inutilă pe care toți o știu deja. E vorba despre New York Giants şi New England Patriots, iar meciul are loc pe arena din Indianapolis.

De ce-mi plac sporturile americane? Pentru că sunt orientate către spectacol, către plăcerea spectatorului. Superbowl-ul în particular este un show grandios, cu multe ore de deschidere, concert Kelly Clarkson şi Madonna în pauză, cu acele spoturi publicitare foarte scumpe, făcute special pentru acest moment, cu omagierea unor foști jucători, prezentări și analize complexe ale fiecărui jucător și antrenoi, iar fotbalul american este un sport bărbătesc şi destul de dur.

Nu este cel mai bun exemplu, un meci de fotbal american fiind frecvent întrerupt de faulturi sau pur şi simplu de schimbările de direcţie ale atacului, care atrag după sine introducerea “celeilalte echipe”, dar gândiţi-vă că, prin comparaţie, marele sport european al fotbalului cu piciorul a început să dea cartonaşe galbene jucătorilor care îşi scot tricoul atunci când se bucura după un gol. Americanii încurajează spectacolul, fazele frumoase, un pic de duritate bărbătească, pe când noi vrem să le reducem la minim deşi sportul este o formă de distracţie.

via Hoinaru.

    10 comentarii

  1. Sorry Radu dar un sport barbatesc e Rugbyul. Fotbalul american e precum wreslingul un show foarte misto dar nu e pic de duritate reala in acel joc. Oamenii aia poarta mai multe protectii decat un jandarm de la crowd control ;)

      (Citează)

  2. Pe langa Sport 1 (care poate fi vazut doar la UPC) meciul mai este transmis in Romania si de ESPN America, cu “countdown” incepand de la ora 17, ora Romaniei.
    Superbowl este cel mai important eveniment sportiv al planetei (poate nu numai sportiv), iar fotbalul american este cel mai spectaculos sport (parere personala).
    As sintetiza acest sport in trei cuvinte: precizie, viteza, tactica. Si o gramada de atleti adevarati.
    Exista si la noi pasionati care incearca sa-l practice, ii gasiti pe http://www.warriors.ro/
    A, si anul acesta va fi prezent in Super Bowl si primul roman, Zoltan Mesko, punterul patriotilor.
    In pauza, show Madonna si Cirque du Soleil. Atatea motive sa castigati o noapte de nesomn…

      (Citează)

    • Si cum ma uit la ESPN America in Romania? :P

      @Alex: de rugby nu se pune problema, a fost un deliciu campionatul mondial de anul trecut. Dar toate sporturile americane sunt orientate spre spectacol, vezi hochei unde sunt incurajate bataile sau NASCAR si Indy Car unde mai mult pentru accidente se uita lumea.

        (Citează)

  3. @ nwradu – este in grila la UPC, din pacate se pare ca la altii nu este…

      (Citează)

  4. Eu ma uit la fotbal american regulat de prin 1998 – atunci il urmaream pe DFS si in afara de mici exceptii nu am pierdut nici un SuperBowl pana acum. Radu, nu e nevoie de TV, pe internet sunt ceva site-uri unde poti sa vezi meciul – unele chiar HD :D. Asa ca vizionare placuta. Desi anul trecut inainte de finala, autoritarile din SUA aun inchis un site popular de streaming..sunt curios daca urmeaza altul anul acesta..

    Ps:Pacat ca nu e Green Bay in finala

      (Citează)

  5. De vreo 2 ani urmaresc zilnic fotbalul american (sunt la zi cu toate stirile etc), inainte mai urmaream cand mai prindeam vreun superbowl pe la televizor. Consider ca e o mare pierdere ca acest sport nu este mediatizat cum trebuie in Romania iar cei care nu stiu regulile sau nu au urmarit niciodata un meci cap-coada nu inteleg de ce nu se compara soccer-ul. Nu e numai show-ul pe care americanii stiu cel mai bine sa-l puna in valoare (vezi avioanele care survoleaza in momentul intonarii inmului in timp ce steagul american e intins pe tot terenul) dar si regulile pe care americanii si le-au creat pentru a asigura competitivitate maxima (ex. salary cap-ul si draftul). Si multe multe altele.

    Din pacate, fiind fan Ravens, nu ma pot bucura de superbowl-ul de anul asta :(

      (Citează)

  6. Nu ai ales cel mai bun exemplu cu cartonasul galben pentru scoaterea tricoului dupa marcarea golului pt ca in fotbalul american exista reguli si mai stricte privitoare la sarbatorirea TD-ului. Diferenta e ca la 2 sarbatoriri nu primesti rosu sa-ti lasi echipa in 10 oameni si practic dezechilibrezi total meciul.

      (Citează)

  7. http://linktvonline.com/home/36-tvonline/206-Sport%201 aici gasiti Sport 1 live/online … functioneaza doar in IE … vizionare placuta!

      (Citează)

  8. cauta sa te loghezi pe stream2u si poti vedea meciul pe diferite linkuri

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus