un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Voi butona un AR Drone!

16 Feb 2011  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Pun pariu că nu ştiţi ce-i un AR Drone. Eu ştiam “zburătoarea” din imagine, dar nu şi cum se cheamă oficial. Acum nu doar că am aflat, dar mă voi şi juca în curând cu ea, mulţumită operatorului Orange care o va aduce oficial în România în viitorul apropiat (au și minisite dedicat).

Acest elicopter, asemănător cu dronele ucigaşe din Terminator, trece dincolo de termenul de “jucărie” şi devine o micuţă minune a tehnologiei. Vă zic pe scurt de ce e aşa marfă:

  • 4 elici controlate de computerul de bord (un ARM9 la aproape 500 MHz), fiind cu quadricopter.
  • Drona îşi crează propria reţea WiFi şi foloseşti un iPhone sau iPad pentru a te conecta astfel la ea, pe post de telecomandă.
  • 2 camere video integrate, una în faţă şi una pe burtă, astfel încât să vezi în direct pe iPhone/iPad ceea ce filmează drona în jurul ei atunci când zboară.
  • viteză maximă 5 m/s (adică îţi străbate sufrageria într-o secundă) sau 18 km/h.
  • altimetru cu ultrasunete pentru stabilizare în zbor şi mod hover, adică o laşi în aer şi ea stă acolo pe loc, dând fericită din elici, ca un micuț OZN.
  • a luat în 2010 premiul pentru cea mai bună inovaţie la Consumer Electronics Show (CES-ul din Las Vegas)

Abia aştept să văd ce poate, cum zboară şi cum se controlează. Filmele de prezentare pe care le-am văzut pe site-ul oficial par a fi science-fiction (uitați și cum zboară), dar AR Drone e reală şi acum va fi vândută şi în România în exclusivitate de către Orange.

Eu aş duce-o în parc, ca să enervez vreun câine şi să-l fac să o alerge, dar mi-e cam teamă să nu păţească ceva. Aş putea şi să o ridic din stradă până la etajul 1 sau 2 şi să văd ce fac oamenii în casă. În casă mă gândesc că aş putea sta relaxat în pat şi să trimit drona până la bucătărie, să văd dacă s-a făcut mâncarea, pentru că aş putea să o pilotez drept la ţintă cu ajutorul camerei video care transmite pe iPhone/iPad imaginile în direct.

    7 comentarii

  1. cand am vazut prima reclama am luat-o la goana sa mi-l iau, apoi am vazut ca pentru moment softul e doar pt Ichestii. cica lucreaza la versiunea android… mai astept.
    cel mai misto e sa cauti video-uri cu mod-uri in care zburatoarele capata niste inteligenta artificiala si se plimba singure, feresc de obstacole, etc. aduce aminte intr-un mod f neplacut de terminator :)

      (Citează)

  2. M-am uitat si eu la ceva asemanator, vazut parca pe Engadget… era vreo 3000 de dolari. M-am lasat pagubas.

    La 319 euro e OK :)

    Oare cat are autonomie bateria? Stiu ca un elicopter RC chinezesc are vreo 10 minute de zbor maxim.

      (Citează)

    • @stefan: da, e un alt soft pt iChestii care iti detecteaza o alta drona in imagine si trage cu mitraliera dupa ea, lansezi rachete, din astea. Ca intr-un simulator video. Ala cu care te joci trebuie sa se fereasca si sa te doboare pe tine.

      @AdrianG: autonomie 15 minute parca scrie pe Wikipedia. Ala chinezesc mediu are 6 minute, ca am eu unul.
      Nu e ceva platit, dar voi testa una prin Orange si vor mai fi si altii ca mine, ca sa se faca un pic de buzz, asa ca am anuntat toti cand am avut ok-ul.

        (Citează)

  3. Radu, asta e articol platit, gen publicitate? Ca am mai vazut deja un articol asemanator pe un alt blog…

      (Citează)

  4. chiar si daca e articol platit, merita promovat avand in vedere ideea inovatoare pe care o are Ar Drone; as vrea sa primesc asa ceva cadou de ziua mea :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus