un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce e rau Algocalminul

4 Aug 2010  ·

GÂNDURI  ·

10 comentarii

Într-unul din momentele cu wireless din străinătate am văzut şi ştirea interzicerii vânzării Algocalminului fără reţetă. M-am bucurat, ştiam că are efecte nefaste şi mereu am recomandat cunoscuţilor să folosească altceva.

Văd totuşi că majoritatea oamenilor nu cunosc motivul acestor limitări pe care le introduce statul. Medicamentul nu e periculos pentru că în timp dă dependenţă sau e riscant dacă îl combini cu alcool sau alte asemenea probleme uşoare. Nu, substanţa lui de bază, metamizolul, e periculoasă în orice doză. De la prima pastila luată ai şansa să păţeşti ceva numit agranulocitoză, o boală a sângelui care se maninfesta prin dispariţia globulelor albe şi care poate fi fatală.

Evident că în domeniul medical se fac tot felul de teste şi studii şi unele zic de rău, altele de bine (ca şi în cazul telefoanele mobile, de exemplu), aşa că se tot contrazic între ele. Ţineţi minte că există mereu alternative: ibuprofen-ul este foarte bun pentru dureri şi se găseşte în multe medicamente de pe piaţă, se pot lua şi paracetamol sau aspirină. Algocalminul este bun într-un singur caz, anume când ai febră foarte mare (vorbim de 39-40 de grade aici) şi vrei să-ţi scadă rapid temperatura. Aşa se dă şi în spitale şi este mai eficient decât celelalte în acest caz particular. În rest însă nu e cazul să plângă nimeni după Algocalmin.

    10 comentarii

  1. Cat de mult te inseli! Algocalminul da si el reactii adverse, ca orice medicament, si da, te poti alege si cu agranulocitoza, dar in caz de tratament prelungit. Asta nu inseamna in niciun caz ca poti face o citopenie dupa o pastila. Metamizolul de altfel este o substanta excelenta, avand efecte din doua clase diferite, cea a antiinflamatoarele nesteroidiene si cea a opiaceelor, dar fara reactiile adverse ale acestora din urma. Folosit cu cap, algocalminul nu face mari probleme. Unde mai pui ca este si o substanta relativ ieftina (comparand cu ibuprofenul). Desigur, alternative exista, dar hai sa nu ne smulgem parul din cap ca facem agranulocitoza de la o pastila de algocalmin. Ca sa faci asa ceva trebuie sa iei cateva luni, in fiecare zi, macar o pastila.

      (Citează)

    • @Simona: exact din motivele expuse de tine se da acum doar cu reteta si nu la liber. Trebuie asigurat ca pacientul nu ia la orice durere mica sau dupa orice sedinta in care l-a stresat seful, ci doar o pastila din cand in cand, la recomandarea doctorului. Lumea insa nu intelege asta.

      @cartus: din acelasi motiv am luat si eu o data Algocalmin, aveam febra mare. Si foarte bine faci ca nu apelezi direct la el.

      @ipo: tocmai pentru a nu deveni pampalau eu nici nu prea mai iau pastile. cand racesc mai iau cate un Coldrex ca sa nu-mi curga nasul, dar nu mai folosesc nici picaturi de nas (dau dependenta) si nici din astea de febra, ca stiu ca o sa treaca ea pana la urma.

      @NeaFane: in studii cica ar avea cam aceeasi putere de stopare a durerii, dar e posibil ca in cazul tau particular sa nu aiba efect un anume medicament si altul da.

        (Citează)

  2. fiola e singura care functiona la temperaturi mari pentru fiica-mea.
    nu stii ce inseamna sa stai langa copil si sa nu poti face nimic cand are 40 de grade si nu da semne sa scada.
    asta nu inseamna ca ii dau imediat cand face temperatura, incep ca toti cu siropuri, dar daca nu isi fac efectul acestea tot la fiola ajungi.
    in alte cazuri nu am folosit deloc algocalminul.

      (Citează)

  3. E la mintea cocosului ca nu trebuie sa iei pastile cu pumnul, dar sa nu exageram…
    https://www.nwradu.ro/2010/06/ne-transformam-in-pampalai/

      (Citează)

  4. De la ibuprofen nicio durere in c…ot nu iti trece

      (Citează)

  5. Sotul meu a folosit algocalmn f mult si f des. Pentru o durere de cap sau de masea lua acest blestemat algocamin. In august 2006 a fost depistat cu leucemie mieloblastica acuta. A fost internat la spitalul Coltea unde a facut chimioterapie.Conditiile erau mizere. Din fericire in ianuarie 2007 a avut sansa sa ajunga la un spital din Italia. In mometul cand a juns acolo avea 98/% blasti in maduva. A facut un autotransplant de celule stem si 1 an si 3 luni totul a fost foarte bine , dar din nefericire bala a revenit, dupa chimioterapie maduva nu a mai lucrat si a fost necesar sa se faca al-2-lea autotransplant de celule stem , anul acesta trebuia sa faca transplant de la donator exter dar din nefericire nu a mai rezistat la chimioterapie care a fost f puternica deoarece boala revenise. A murit acu o saptamana, dar a luptat pana in ultima clipa. Sunt convinsa ca aceasta baola nenorocita si perversa a aparut de la sutele de fiole de algocalmin pe care le-a baut in decursul anilor. Si tot in cantitati industriale folosea rinofug, bixtonim apoi olynt, din cauza ca avea o deviatie de sept si era mereu infundat. VA ROG IN NUMELE LUI NU FOLOSITI ALGOCALMIN .

      (Citează)

    • Nu inteleg de ce dai tu sfaturi despre orice fel de medicatie din moment ce nu ai nici baze nici cunostinte despre acest lucru. Ai citit un articol pe net si ai zis sa pari si tu inteligent pe aceasta tema si sa il dai mai departe. Faci acelasi lucru ca acele persoane care considera ca vaccinarea bebelusilor este un pericol extraordinar. Eu ca si profan in ale medicinei, chimiei si tot ce mai tine de ele am impresia ca se vrea scoaterea acestui produs de pe piata pentru ca este foarte ieftin si cam atat. Sa sustii ca o fiola de algolcamin te omoara e ca si cum ai sustine incetarea metabolizarii oxigenului ( da oxigenul este cal care ne omoara in cele din urma) Sper ca te prinzi de exagerarea comentariului din urma

        (Citează)

  6. Ibuprofenul nu are cine stie ce efect in caz de febra, si daca are e pe termen f scurt.

      (Citează)

  7. algocalminul este foarte bun folosit cum trebuie. eu am guta si in combinatie cu diclofenac este singurul calmant bun. am incercat tot ce se poate dar numai combinatia asta a dat rezultate.
    ideea este ca l-am folosit doar cand durerile au devenit insuportabile !
    nu poti folosi algocalmin pentru orice unghie rupta.

      (Citează)

  8. Eu am baut galeti intregi de fiole si nu am facut nici agricultoza nici agramaticalicultoza nici acracitoza si nu mi-a dat nici dependenta.
    Sunt foarte sigur ca am inca si toate globurile albe ca sa le pun si la anul in brad.
    Deci totul e ok nu mai dezinforma lumea.
    Atata timp cat eu sunt bine, asta este tot ceea ce conteaza pe pamant!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus