un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Am mâncat înghețată coreeană bingsu (și cum se face ea)

27 Aug 2025  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

3 comentarii

Înghețata aceasta bingsu cică ar fi documentată în Coreea încă de prin anul 400 îen, când era bazată mai degrabă pe gheață zdrobită servită cu diverse fructe. A devenit mult mai populară în secolul trecut, adusă de imigranți și în SUA și servită cu ingrediente mai moderne.

Este, în esență, gheață rasă. Așchii de gheață, le-aș putea spune. Aparatul care o prepară este cel de mai jos:

Are un tambur, un cilindru rotativ și care este menținut la o temperatură foarte joasă, probabil 0 grade sau mai puțin. Lichidul care va deveni înghețată este turnat încet pe acest cilindru și îngheață practic instantaneu pe el, formând un strat subțire de înghețată la suprafața sa.

Sub cilindru este o lamă ascuțită. Aceasta taie așchii din înghețata formată pe tambur, iar ele cad în cupa din care vor fi servite, având aspectul unor bucățele foarte fine de gheață. Întreg sistemul seamănă cu o ascuțitoare de creion, unde lama, în mod similar, îndepărtează o foiță fină din corpul creionului când tu îl rotești acolo.

Aparatul acesta a fost montat la Mabo Bakery (Bd Metalurgiei 61c) și sâmbătă a fost party cu această ocazie și s-a dat astfel de înghețată gratuit tuturor celor care voiau o porție.

Avantajul acestui sistem este că, până la urmă, cam orice lichid poate îngheța pe acel cilindru răcit. Primul bingsu pe care l-am mâncat acolo a fost un amestec de cold brew cu lapte. A fost servit cu praf de biscuiți și biscuiți normali pe lângă.

După o vreme au schimbat lichidul cu ceva bazat pe mai mult lapte. Această formă de bingsu a fost servită cu încă o cupă de înghețată clasică de vanilie pe deasupra (au un congelator de la Puro Vero acolo) și cu felii de mango din acela asiatic, foarte dulce, pe lângă. Aceasta a fost foarte bună și vreau să o duc cândva și pe Alice la o porție, că acum am fost doar eu, singur-singurel.

 

Sistemul acesta de a îngheța orice lichid ar permite însă multe combinații. Poți să faci așchii de gheață din ceai de lămâie, din cappuccino, din suc de ananas, din pepene sau orice alt lichid care îngheață. Cool party trick și de asemenea pare și ceva ușor de vândut în spații publice, de exemplu la un festival sau pe promenadă la mare. Mă mir că n-au apărut mai devreme la noi.

Dacă tot eram la Mabo Metalurgiei, unde au cuptoare și fac patiserie mai elaborată, am mâncat și o plăcintă de mere, care-mi place pentru că partea de sus este ușor crocantă și include și bucățele de nucă, plus o limonadă Sunny Sip, din care iau aproape de fiecare dată când trecem pe la un Mabo. În ultimele două săptămâni am fost de 4 ori la Mabo (din care de trei ori la cel din Petru Rareș) și mereu am luat, eu sau Matilda, câte un Sunny Sip.

 

    3 comentarii

  1. Cate locuri de parcare are locatia?

      (Citează)

  2. Acum ani de zile am mancat la bulgari ceva similar. Era o chestie ca alea pe care se fac clatite, o placa metalica rotunda, doar ca in loc de aluat de clatite turnau un lichid si ala ingheta instant. Apoi il râcâiau cu o mistrie )))) puneau in pahare si aia era. Nimic deosebit, mie nu mi-a placut la gust, prea multa apa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus