+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
26 Aug 2025 ·
Nu mă așteptam la asta, dar a venit dintr-o dată o modă a bagel-urilor în București. Sunt vreo trei localuri care prepară așa ceva. Astăzi vă spun despre noul Bagel Bar de pe Regina Elisabeta.
Întâi, însă, poate vă întrebați ce este un bagel. Este un covrig/colac sau poate mai bine ar fi să zic că este ca o chiflă, dar cu gaură în mijloc, ca la o gogoașă. Covrigii aceștia numiți bagel sunt foarte populari în SUA, în special în New York, unde sunt un preparat emblematic pentru oraș, chiar dacă-și au originea în comunitatea evreiască din Polonia. Dacă mergeți în New York, cei de la Russ & Daughters sunt faimoși, la fel și Bagels and Schmear și Zucker’s Bagels and Smoked Fish.
Sunt pe net o mulțime de clipuri video despre cum se fac. Nu-i tocmai simplu pentru că, după ce li se dă forma de gogoașă, sunt întâi opăriți în apă și apoi copți. Se dau pe deasupra cu un mix de semințe (“the everything bagel”). Se taie în două și se fac sandviș, tradițional în SUA fiind cu cremă de brânză și somon marinat sau afumat (lox îi zic ei), roșie și ceapă. De obicei arată cam așa:
Una dintre fotografii este a mea de la Zucker’s, restul sunt din Google Maps.
În București știam o brutărie numită New York Bakers, la Potcoava, care făcea bagels foarte buni. Am luat de câte ori și ne-am făcut sandvișuri acasă. N-am mai fost însă de ceva vreme acolo și pe Maps figurează ca închiși.
Rețineți însă un lucru la care ar trebui să vă gândiți mereu atunci când auziți laude despre un loc sau altul de bagels și inclusiv când citiți în continuare acest articol: este doar o chiflă, în cele din urmă, cu o gaură în centru. Este o chiflă și încă una la care mesteci mai greu, că prin rețeta sa un bagel este mai chewy, mai dens în interior. Este un sandviș de formă rotundă, nu vreo minune a gastronomiei.
Then again, nici un hot-dog tradițional nu este vreo minune a lumii, dar uitați ce populari sunt. Ce-i drept, măcar un hot-dog este foarte ieftin, spre deosebire de cât costă un bagel pe la noi.
Bagel Bar este deschis pe Regina Elisabeta 59, vizavi de Colegiul Național Gheorghe Lazăr și de parcul Cișmigiu. Îmi place cum este decorat localul, s-a mers serios pe culoare albastră. Sunt câteva locuri afară, iar în interior este o masă comună mare, plus mese de 2 persoane pe lateralele ei.
Poate fi destul de cald în interior pentru că întreaga fațadă este deschisă către exterior. Totuși, noi am fost la ora 12 într-o zi de iulie și în interior era bine, nici cald, dar nici răcoare.
Meniul include 7 bagels și este evident că s-a încercat românizarea lor. Unul este cu parizer de la Sibianu, altul este cu omletă cu brânză de Horezu și cașcavea, au și unul cu vițel gătit lent, sos de scrumbie afumată, cremă de telemea de vacă, hrean și capere. Există acolo și clasicul de New York, cu cremă de brânză și gravlax de somon, gravlaxul fiind un termen pentru o metodă de marinare și conservare a somonului crud, care poate include sau nu afumare.
Noi am luat Crispy Puiu, cu pui, și Pariz with Love, care este cu parizer, muștar, cremă de fistic. Nu faceți ca noi! Dacă ajungeți acolo, încercați clasicul de New York sau cel cu vițel “scrumbat”, care îmi sună cel mai bine acum.
Despre cele luate de noi nu sunt multe de zis. Crispy Puiu a fost un sandviș cu șnițel de pui și niște salată de varză care ar fi avut nevoie de mai multă maioneză. Mi s-a părut un sandviș cu pui.
Cel cu parizer nu a mers bine din cauza cremei de fistic. Sunt unii celebri prin străinătate, îi cheamă All’ Antico Vinaio, și fac niște sandvișuri celebre, dintre care cel mai emblematic în meniul lor este unul cu brânză straciatella și cremă de fistic. Se mai folosește crema de fistic și prin alte sandvișuri, nu doar acolo. Este vorba, însă, de o cremă pusă în cantitate mică, cât să dea un twist la gust.
Cel de la Bagel Bar avea prea multă cremă de fistic și era și una foarte dulce. Era la fel de dulce precum crema de fistic pe care o găsești pe diverse prăjituri sau semifreddo prin oraș și părea desert, nu topping pentru un sandviș cu parizer, care oricum este ușor dulce. Eu aș fi eliminat fisticul și aș fi mers pe mai mult sos de muștar, poate unul cu castraveți murați tocați fin și amestecați cu muștarul, pentru aciditate.
Oricum… bagels. V-am spus că nu te poți aștepta la curcubeu pe cerul gurii, ci un sandviș cu gaură în centru. Aș mai reveni la Bagel Bar cu siguranță pentru că oamenii păreau dedicați pe rețetele lor și aș vrea să le încerc și pe cele cu vițel, cu omletă și cu fasole.
Bagel Bar se află pe Bd Regina Elisabeta 59, vizavi de Cișmigiu. Program miercuri-duminică 10-22.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
9 comentarii
26/08/2025 la 11:25 AM
Viata si preturi, babaiatule, in București… 6 euro ceașca de ceai, 3 euro un pahar cu cola, 8 euro un covrig cu parizer in el.
Ion(Citează)
26/08/2025 la 12:10 PM
Au păstrat prețul de New York unde în general plătești 4.95$ pe un covrig cu cremă de brânză. La Katz Deli costă ~2$ covrigul simplu(se vând câte 6) https://katzsdelicatessen.com/bagels.html
pahomi(Citează)
26/08/2025 la 11:31 AM
Chestiile astea mă fac să simt că trișez în viață de fiecare dată când imi iau o chifla brioche de la Lidl, pun parizer, muștar și rucola în mijloc pentru 5 lei.
Sau cand cumpar file de Doradă congelat de la Metro și îl trântesc în cuptor mai repede decât o fac cei de la cârciumă. Durează mult mai puțin, și costă 15 lei, în loc de 90.
Andrei(Citează)
26/08/2025 la 11:55 AM
Doamnele care manevreaza produsele nu au nimic pe cap, ma mir ca nu v-ati trezit cu vreun fir de par in bagel. In rest, preturi de Vest la salarii de Est, nimic nou.
Deea(Citează)
26/08/2025 la 4:44 PM
Daca tu ai salariu de est nu înseamnă ca nu sunt oameni care au salarii ca in vest. Există bloggeri, bugetari etc.
Coco(Citează)
26/08/2025 la 11:56 AM
Cola aia e mica, e mare, e la doza e la sticla, e la pet. Berea la fel, e la 330 ml, la 500? Ce fel de bere e? Caraiman, bud, peroni… Sanvisu ala cat are, 1 kil, o juma de kil, 200 de gr?
Au un meniu sa te c..i in el.
Acu dincolo de asta, la ce scoruri au, le prevad un viitor luminos oricum.
Si-s sigur ca daca le-ai spune ca au preturi nesimtite ar raspunde imediat….pai da, dar noi oferim calitate, e altceva, bla bla.
Blackskull(Citează)
26/08/2025 la 12:27 PM
Cum sa pui vere toate aparatele alea de aer conditionat pe cladire… doamne, ce mizerie sinistra.
venom(Citează)
26/08/2025 la 12:36 PM
Bucurestiul e atat de urat ca locuitorii lui au devenit imuni – nici nu mai observa asta, sau daca observa li se pare normal
C(Citează)
26/08/2025 la 1:30 PM
macar de puneau doar unul multi split
Butiulca Tudor(Citează)