+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
4 Jul 2025 ·
GÂNDURI ·
A apărut un trailer pentru filmul Project Hail Mary, care va fi lansat în cinematografe în martie 2026. Este cu Ryan Gosling și pare să urmărească îndeaproape o carte cu același nume, scrisă de Andy Weir.
Weir a scris și Marțianul, care a fost apoi ecranizat cu Matt Damon în rolul principal. Acolo Damon joacă rolul unui astronaut uitat din greșeală pe Marte și care trebuie să supraviețuiască câteva luni singur pe planeta roșie. Face asta apelând la știință, explicată pe înțelesul tuturor, și cu suficient umor, totul povestit la persoana 1.
Project Hail Mary urmărește același tipar. Așa scrie Andy Weir cărțile, cu câte un erou complet singur în fața unei încercări grele, pe care o depășește cu ajutorul științei și matematici, explicând pe înțelesul tuturor ce face acolo. Mi se pare o ocazie bună pentru a citi cartea respectivă, care este destul de bună în domeniul hard science-fiction. Mai jos dau câteva spoilere (dar nu multe), considerați-vă avertizați.
Este un pic mai SF decât The Martian, unde singurul lucru fantezist este că omenirea a ajuns deja pe Marte cu o misiune de astronauți. În Project Hail Mary, cartea începe arătând că soarele își micșorează treptat intensitatea, ceea ce ar distruge civilizația umană în câțiva zeci de ani. Personajul principal, Ryland Grace, este un profesor-cercetător care descoperă de ce se întâmplă asta.
Niște organisme microscopice, foarte ciudate, absorb energia solară și o înmagazinează. Grace este trimis, fără voia lui, într-o misiune spațială de lungă durată până la o stea aflată la câțiva ani-lumină distanță, a cărei intensitate nu scade, pentru a descoperi ce este special acolo și cum poate fi oprită activitatea “căpușelor”. Ajunge singur acolo, iar cartea începe cu el descoperind cum și de ce se află pe o navă spațială, în paralel cu flashback-uri care arată cum a ajutat la descoperirea problemei pe Pământ și lansarea în spațiu a navei.
Știință peste tot, inclusiv unde nu e cazul. Îl vedem calculând cu ruleta și pixul chiar și accelerația gravitațională din interiorul navei sau descoperind, cronometrând rotația unei stele pe ecran, că s-a trezit într-un sistem solar diferit, toate cele zise de mine mai sus fiind prezentate treptat ca surprize, deși dacă v-ați uitat la trailerul filmului nu mai este cazul de surprize.
Și da, apare și un extraterestru. Și alții aveau o problemă similară cu căpușele cosmice microscopice, și alții au trimis o navă pentru a cerceta cum pot fi oprite, iar acum și mai multă știință și fizică și chimie sunt întâi instrumentale în a deschide dialogul cu respectivul extraterestru, iar apoi pentru a rezolva problema de fond.
Mie mi-a plăcut cartea. Are umor, are o acțiune mai grandioasă decât Marțianul, iar pentru cei pasionați de astrofizică, matematică, navigație spațială și chimie va fi o lectură foarte plăcută. Filmul cu siguranță nu va reuși să arate toate aventurile din carte și să le explice logic, mai ales că trailerul sugerează că jumătate din acțiune are loc pe Pământ, deși în carte acele scene sunt foarte laconice.
Project Hail Mary (care în română s-ar putea traduce ca un fel de “doamne-ajută”, un termen care descrie o încercare cu șanse mici, dar unde toți speră la un miracol) poate fi cumpărată în limba română, o are Cărturești de la editura Nemira, sau în engleză de la eMAG și Libris.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
6 comentarii
04/07/2025 la 3:40 PM
Nu mi se pare ca, cartea ar fi hard science finction, poate hard cover, ca in formatul ala o am si eu :)
Nu pot sa zic ca nu mi-a placut, dar nici nu inteleg care a fost toata valva in jurul cartii, i-as da maxim 4/5.
Sunt curios cum o sa il afiseze pe alien in film si cum o sa dezvolte relatia dintre el si astronaut.
Cristian(Citează)
04/07/2025 la 4:01 PM
4/5? adica nu intelegi valva si ii dai punctaj aproape maxim? inseamna ca ti-a placut super mult
GabrielG(Citează)
04/07/2025 la 4:43 PM
Am zis maxim 4 din 5…adica i-as da un 3.5, dupa sistemul de punctare de la goodreads. Unei carti care imi place super mult ii dau din start punctaj 5.
Cristian(Citează)
04/07/2025 la 3:47 PM
In sfarsit.
add(Citează)
04/07/2025 la 4:44 PM
Shăfu’, înțelege odată ca oamenii care muncesc, nu au timp de cărți SF, cum au ăia fără muncă, cărora le scrie AI-ul postări, și tot ce mai fac ei este să pună link-uri affiliate la toate zecile de produse inutile ‘după’ net.
Carturaru(Citează)
04/07/2025 la 5:02 PM
*matematicii
the_real_blue(Citează)