+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
N-am vreo dovadă 100% pentru asta, că nu am cumpărat chiar eu unul, dar indiciile mă trimit în această direcție. Iar cum produsele sunt vândute de seller-ul chinez din marketplace, dar livrate de eMAG, înseamnă că ele se află în depozitul eMAG și deci cineva de acolo ar putea desface vreo 2-3 cutii ca să le verifice.
Update: produsul a fost eliminat din platformă, poate și sellerul. Morala rămâne – feriți-vă de fake-uri, în special pe memorii de toate tipurile.
Produsul în sine este un SSD Samsung 990 Pro de 2 TB. Mi-a atras atenția faptul că sellerul “Brave Vantete” îl vinde cu 717 lei, în timp ce chiar eMAG și cam orice alt magazin mare din România vinde același SSD cu aproximativ 850 de lei.
717 lei pentru 2 TB înseamnă 360 de lei per TB, ceea ce ar fi un preț prea bun pentru un SSD atât de performant. De exemplu, chiar modelul 990 Pro de 1 TB se vinde cu aproximativ 500 de lei, nu cu 360 de lei.
Firme chinezești care vând memorii flash îmi declanșează o alertă în creier. Sunt multe fake-uri în domeniu. Am scris acum ceva vreme un articol despre cardurile de memorie fake care se vând pe la noi și despre cum ar trebui să cumpărați doar de la retailerii mari, care au contracte directe cu producătorul original.
Sunt multe fake-uri în domeniu, iar un produs poate fi falsificat în mai multe moduri:
Nu știu care-i cazul aici, dar următoarele indicii mă fac să cred că este fake:
Ultimul punct este important. S-au adunat 12 review-uri de câte o stea de atunci la acest produs și majoritatea reclamă aceleași probleme:
Un cumpărător care a pus review de o stea pe 1 iulie 2025 a pus și fotografii cu produsul și sunt cele de mai jos. Am adăugat eu câteva săgeți verzi pe ele:
Omul nu s-a prins că este un fake, dar semnele sunt în fotografie. Pe eticheta principală scrie 2023.04, asta este data fabricării și este practic imposibil ca în acest moment să mai primești un SSD produs în aprilie 2023. De fapt, acele cifre 1425 inscripționate pe PCB lângă mufa SSD-ului ar putea fi mai degrabă săptămâna și anul fabricației SSD-ului real (iar Samsung nu inscripționează astfel PCB-ul).
Pe cealaltă etichetă sunt însă greșeli de scriere pe care Samsung nu le-ar face niciodată. De fapt, cei cu experiență se prind ușor că acolo este rezultatul unui algoritm OCR de recunoaștere a textului care a greșit câteva caractere asemănătoare între ele. Scrie “electrostatle” în loc de “electrostatic”, acel X pus ca super-script tot de la OCR provine, la fel și o literă i pusă în locul caracterului /.
Iată o fotografie cu un astfel de SSD real, fără typos pe el:
Mie mi se par toate semnele clasice ale unui produs falsificat. Știu că un magazin cu zeci de mii de selleri nu poate lua măsuri decât după ce se raportează mai multe astfel de probleme. Știu și că eMAG de obicei ia măsuri și dă afară selleri atunci când apar probleme, sunt chiar expeditivi în această privință. Sper doar să nu se ajungă la noi ca pe Amazon, unde selleri de acest tip sunt dați afară astăzi și mâine revin cu altă identitate și alt nume de companie și alte acte de înregistrare, că nu-i poate verifica nimeni în China.
Până atunci, însă, Samsung pierde renume pentru că produsul lor are review-uri tot mai slabe. Ne-am putea întreba de ce un product manager de la ei n-a supravegheat piața, n-a comandat chiar el un SSD și apoi să reclame direct problema ca să nu-i mai fure chinezii vânzările.
eMAG dă înapoi banii pe retururi sau despăgubește garanțiile pentru că nu le poate solicita mai departe de la chinezi, iar oamenii își pierd încrederea în general. Sunt câteva review-uri de o stea pe acolo care spun “Samsung nu știe să mai facă SSD-uri”.
Și culmea este că Samsung știe să facă SSD-uri, este unul dintre cei mai mari producători de memorii flash și SSD-urile lor sunt performante și fiabile. Am scris și de un 9100 Pro recent, de exemplu, care obține peste 14 GB/s în transfer.
Morala este să aveți grijă la selleri când cumpărați memorii flash de orice tip. Nu doar ochelarii de soare și poșetele se falsifică în număr mare.
Dacă vreți un 990 Pro sau alt SSD high-end, cumpărați unul vândut chiar de eMAG sau de PC Garage. Când îl primiți acasă, inspectați cu atenție cutia și etichetele, apoi folosiți softul oficial al producătorului pentru verificare (toți au câte unul) și un CrystalDiskMark pentru benchmark. Nu vă transferați direct Windows-ul sau fișiere importante pe un SSD, că riscați să descoperiți că nu mai sunt accesibile și poate n-au fost scrise niciodată în memorie.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
19 comentarii
16/07/2025 la 6:36 AM
Am salvat in wishlist un hard extern de 5 giga, de obicei costa intre 500 si 600 de lei. Acum vreo câteva săptămâni coborâse la 300 de lei daca îmi amintesc bine, mi-i s-a părut suspect. M-am uitat prin comentarii si am văzut ca multă lume se plânge de hdd-ul de la un anumit seller. Aici e produsul, sunt si cumpărători care explica de ce e un produs falsificat:
https://www.emag.ro/hdd-extern-wd-my-passport-5tb-2-5-usb-3-2-gen1-negru-wdbpkj0050bbk-wesn/pd/DLFJ96BBM/?ref=fav_pd-title#reviews-section
georgel007(Citează)
16/07/2025 la 7:03 AM
Nu vreau să îmi imaginez de unde provin detergenții vânduți la 50% față de absolut orice magazin fizic sau online.
Vali(Citează)
16/07/2025 la 7:47 AM
Unde sunt aia, nu am văzut pe emag?
Marius(Citează)
16/07/2025 la 8:56 AM
Am luat eu acu cateva saptamani de pe emag. Seller : mabo mag online.
Ariel 5.7 l la 64 lei. Afacere.
Fix cand îi asteptam sa vina am citit asta : https://www.svnews.ro/perchezitii-in-judetul-suceava-intr-un-dosar-de-contrabanda-cu-detergenti-contrafacuti-adusi-din-ucraina-foto/478521/
Aia din poza sint exact ca ce am comandat eu ))))
Vedem cand i-oi folosi ce si cum.
Blackskull(Citează)
16/07/2025 la 8:56 AM
Frumoasa poveste. In era AI, big data, LLM, MLM, MȚM, emag are nevoie de 12 review-uri, o scrisoare de recomandare semnata olograf si semne pe cer cu avioane cu reactie ca sa se prinda ca Ciuxing Mucinceai Ltd, infiintata martea trecuta, nu este dealer autorizat Samsung, deci nu prea are de unde sa aiba un palet de SSD-uri de ultima generatie pe care sa le lase asa, casually, intr-un depozit din Joița.
Sorin(Citează)
16/07/2025 la 9:18 AM
Emag nu vrea sa scoata produsele fake, fiindca astea aduc comisioane.
Daca ne uitam pe formularul de contact, o sa vedem ca a disparut categoria “Sesizari privind continutul ilegal”. Asadar nici nu mai ai unde sa semnalezi produsele contrafacute.
Am pus si un exemplu cu un SSD de 2TB la 64 de lei, care este mereu promovat. Dar comentariul este in moderare si probabil ca nu va fi publicat de Radu.
Andrei G(Citează)
16/07/2025 la 9:53 AM
Tehnic vorbind, noi suntem clienți, cu drepturi și obligații în sfera civilă, nu judecători de drept penal ca să putem da verdict de ilegalitate unor produse cumpărate.
Așa că nu avem decât să fim mulțumiți că primim banii înapoi și, vedem cât timp, că putem semnala situația prin review-uri.
Vali(Citează)
16/07/2025 la 10:13 AM
@Vali, unul dintre drepturile noastre este de a primi produse originale, nu contrafacute.
Iar in review-uri este destul de problematic sa semnalezi situatia. Daca faci referire la un anumit seller, ti se respinge review-ul.
Asadar pentru anumite produse care sunt vandute de 4-5 selleri review-urile sunt la comun si nu poti spune de unde l-ai cumparat.
Andrei G(Citează)
16/07/2025 la 9:38 AM
Fix același lucru l’am observat și eu ieri când ma uitam la ssd’uri. Doar ca producătorul este kingston:
Un exemplu aici:
https://www.emag.ro/solid-state-drive-ssd-kingston-nv3-2tb-pcie-4-0-nvme-m-2-snv3s-2000g/pd/DPJ5J4YBM/?utm_medium=ios&utm_source=mobile%20app&utm_campaign=share%20product
Prețul mi s’a părut suspect și când m’am uitat pe review’urile de o stea, toate apărută de prin martie 2025, mi’am dat seama ca e fake. Și exemplul de mai sus, ssd’ul e vândut de mai multe firme la preturi asemenatoare.
Ce e suspect, nu reușesc sa găsesc ssd’ul vândut direct de emag (nu doar livrat).
Sunt curios cum o sa fie de BF dacă nu scăpa de scam’urile astea.
Emilian(Citează)
16/07/2025 la 9:54 AM
De BF nu se raportează și retururile ulterioare ci numai vânzările în respectiva zi 😉
Vali(Citează)
16/07/2025 la 10:00 AM
De BF scapa subit de scamuri, brusc orice produs care e vandut direct de emag nu mai are nicio oferta cu pret mai mic de la alt seller.
Pentru alea pe care nu le vand ei oricum e wild west
Sorin(Citează)
16/07/2025 la 2:28 PM
acum inteleg de ce, dupa ani de folosit memorii Kingston (relativ) fara probleme, de curand mi-a ajuns in mana un SSD Kingston de 2T, daca n-o fi chiar acela referit, care dadea erori la formatare si se comporta nepermis de dubios pentru un asemenea nume.
OK, in ROG am 980 Pro, dar ala are un pret si clientul a dorit mai ieftin. dupa ceva circ a reusit sa-l returneze si a luat un EVO PLUS, care merge brici. ma speriasem ca Strix Arion ar fi de vina, voiam sa iau si pentru mine insumi, asa ca l-am recomandat. evident ca merge foarte bine, dar inteleg ca SSD Kingston era, probabil, falsificat…
stiam de la Linus ca se falsifica procesoare, acu si SSD-uri?! deci, chestiile importante si scumpe se iau DOAR de la eMag insusi sau PCG sau eu stiu, si nimicurile se pot lua de la orice vanzator, ca na, conteaza mai putin o chestie de 25 lei.
multumim pentru avertizare!
WhiteLion(Citează)
16/07/2025 la 10:29 AM
Faptul că lumea încă cumpără de pe emag, mă neliniștește teribil.
R4dhu(Citează)
16/07/2025 la 10:49 AM
Faptul că pui virgulă între subiect și predicat mă neliniștește pe mine.
alunelu(Citează)
16/07/2025 la 10:45 AM
Sunt multe produse false pe eMag. Diferența din articol nu este mare, s-a lăcomit vânzătorul, astfel de SSD-uri fake se dau cu 500 sau 600 de lei. Dacă produsul costă 170 de lei în mod normal și acum se găsește la 90 de lei, atunci e clar fake. Am văzut asta la încărcătorul Trio Samsung și la card-urile de 512 GB Samsung.
Dacă prețul unui produs este prea bun ca să fie adevărat, atunci produsul este fals. Pe noi ne lovește tare pentru că suntem mari amatori de chilipiruri. Măcar pe eMag produsul se poate returna relativ fără probleme.
Mihai(Citează)
16/07/2025 la 11:15 AM
Și la Kingston am văzut, emag a ajuns un bazar mai nou.
Ady94(Citează)
16/07/2025 la 12:33 PM
Peak-ul emag a trecut, de acum doar in jos. Sute de mii de produse de pe shein/temu puse la de 5-10 ori pretul. Fake-uri la greu, firme fantoma la greu. Si nu stiam ca ai voie sa vinzi pe emag cu firma din China. Super tare, foarte profi.
M-am dus in Altex sa iau incarcator de telefon pentru ca cel venit de pe emag cu 60W era praf, incarca la nivel de 2018, desi nu era ieftin deloc.
In plus ce planuri are Emag cu recenziile fake? Am cumparat un termometru, primesc telefon ca daca dau recenzie de 5 stele imi mai trimit inca unul cadou. Le-am zis ok, mersi. Nu am dat recenzie. La 3 zile m-au agasat pe whatsapp direct ca ce sa vezi, ei vad ca nu am lasat recenzie. Prietena a patit la fel cu o pereche de casti, alt seller, aceeasi abordare. Am facut sesizare la emag. Niciun raspuns. Cumparati cu incredere cand vedeti recenzii multe, mai ales puse in aceleasi zile :)
Robert(Citează)
16/07/2025 la 1:15 PM
Situația e des întâlnită la emag însă problema cea mai mare e dacă lași review în care menționezi Fake sau contrafăcut – nici măcar nu se aproba.
Las aici o lista de produse vândute de terți pe emag și care sunt fake:
-rezerve oneblade
-rezerve Oral-B IO
-carduri memorie SanDisk/Samsung
-accesorii Apple
Mai sunt și altele menționate mai sus în comentarii, dar eMAG prefera sa vândă produse contrafăcute pentru acel comision încasat de la vânzătorii de pe platforma.
cobalt(Citează)
16/07/2025 la 3:47 PM
E PLIN de fake, nu e doar unul singur. Pe reddit zilnic se plânge lumea zilnic că au luat țeapă, deși li se explică de 100 de ori: Dacă prețul emag e 1000 ron, și prețul unui seller obscur e 500 lei…e clar 100% fake, mai ales ținând cont că emag ia 10-30% din prețul afișat.
Tot ce înseamnă ssd, și mai ales carduri de memorie sd, microsd, TOATE sunt fake care sunt vândute de chinezi. De ce? Pentru că sunt extrem de simplu și de ieftin de falsificat.
Cumperi sdcard V90 și arată ok, capacitatea e reală, dar în realitate abia se apropie de V30.
M-am apucat recent un pic de fotografie, și am descoperit că există o întreagă industrie de falsificat carduri, și e extrem de agresivă. Fake-uri totale efectiv, fără typos, ambalaj identic, tot tot. Ba chiar le și vând la preț full, și lumea le ia pentru că sunt mereu pe stoc, spre deosebire de originale prin dealeri care se mai termină din când în când.
manu144x(Citează)