un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Programul Rabla poate se reia în curând, dar pe fonduri mult mai mici

16 Jul 2025  ·

AUTO  ·

23 comentarii

Probabil ați văzut știrea. Ministrul Mediului a anunțat că probabil vor fi alocate 200 de milioane de lei pentru programul Rabla, dar doar pentru persoane fizice.

Cruciale mi se par însă trei citate de acolo:

  • “nu ne mai permitem să oferim vouchere de 37.000 de lei. Ele vor scădea.”
  • “este necesară o regândire profundă, dar care nu poate fi implementată în acest an, deoarece modificarea ghidurilor și criteriilor ar dura cel puțin șase luni”
  • “Astăzi, oferim același voucher atât unui om cu venituri de 10.000 de euro pe lună, cât și unuia care nu și-ar permite să renunțe la mașina veche, pentru că are un salariu minim pe economie. Asta trebuie corectat”

Declarațiile acestea pot fi interpretate în mai multe moduri. Unul ar fi ca se va relua la anul, în 2026.

 

Cel mai probabil, însă, programul Rabla se va relua în 2025 cu un buget de 200 de milioane de lei. (Am actualizat textul pentru asta)

Este de asemenea practic garantat că voucherele pentru electrice vor scădea de la valoarea de 37.000 de lei. Probabil la jumătate. Bună și aceea, până la urmă.

Ajustarea în viitor a valorii voucherului în funcție de venitul persoanei care îl solicită mi se pare însă o complicație mare. Sunt de acord cu principiul acestei idei. Oamenii cu venituri mici ar trebui ajutați să scape de rabla poluantă pe care o au și să cumpere o mașină nouă.

Cum o să varieze însă suma? Vor da 1000 de euro unei persoane cu venituri mici și spre 500 de euro unei persoane cu venituri mai mari? Și intră aici în hora declarării veniturilor și a păcălelilor care apar inevitabil? Pare ceva foarte complicat și predispus la înșelătorii.

Între timp, mulți dealeri au dat ei discount-uri mai mari pentru a vinde mașinile. Situația era rea. Unii aveau mașini pe stoc, luate cu gândul că le vor vinde prin Rabla. Apăreau probleme de cashflow. Vânzările oricum s-au prăbușit față de valorile din 2024, așa că au apărut oferte mai bune.

Un prieten și-a cumpărat mașina practic la prețul care ar fi inclus și Rabla, că dealerului nu i-a fost chiar greu să scadă câteva sute de euro. Tesla a redus prețurile unor mașini aflate pe stoc, pentru unele modele a fost un salt de la 45k la 42k, iar cel mai ieftin Model 3 poate fi luat cu 36k din stocul de deja rulate. Ford prezenta Puma electric ca începând de la 20.500 euro cu tot cu discount-uri și Rabla Plus. Oferta nouă este pe la 22.900 euro, fără Rabla Plus, ceea ce oricum înseamnă că au mai dat de la ei un discount suplimentar mare.

    23 comentarii

  1. stiu ca aici pe blog suntem impotriva pensiilor speciale,
    dar nu inteleg daca suntem pentru sau impotriva ticketelor speciale rabla.

      (Citează)

    • Sunt bune cadourile de la stat atata timp cand ne ajuta pe noi, personal. Daca noi nu putem beneficia, sa se taie.

        (Citează)

  2. Eu din cate am inteles, schimbarea sistemului de achizitie ar fi posibila abia de anul viitor, deci urmeaza in curand (anul acesta) sa fie relansat cu normele de aplicare deja stabilite (dar cu valoarea redusa).

      (Citează)

  3. Poate si aplicare impozitului pe masini in functie de norma de poluare. Daca dai cateva sute bune de euro pe an impozit, poate mai renunti la una din cele 3 masini din parcare.

      (Citează)

  4. Ceea ce arata ca programul rabla era un program de jecmanire a cetanilor care plateau taxe + a statului, pentru ca aparent dealerii isi permit sa vanda masinile si fara programul respectiv la preturi decente.

      (Citează)

  5. Eu as scoate orice forma de pomana de la stat. Daca statul nu are bani de plafonare in energie, daca nu are bani de CASS pentru mamele in concediu de crestere copil, atunci ar fi bine sa nu aiba bani nici de pomeni pentru unii care vor masini noi la zeci de mii de euro. Iti dai seama ce utilitate imensa si ce nevoie. Imi cumpar si eu prius din 2008, imi da statul 3000 euro bonus, ca e tot electrica?!

      (Citează)

  6. Sa dai aproape 10000 eur pe fundul fiecarui cocalar de Tesla, a fost si asta o forma de dezmat nerusinat.

      (Citează)

  7. Industria auto locala/europeana e oricum screwed, nu cred ca o mai salvam noi cu 200 de milioane de lei subventie mascata.
    Cum zic si cei de mai sus, mai bine folosim banii pentru ceva cu adevarat important sau urgent

      (Citează)

  8. Eu sunt curios la ce folosesc banii aia ca sa scoata un randament macar la fel de bun pe ei. Ah, si sa reduca poluarea de ei. Bravo lor daca au gasit altceva mai eficient. Dar vreau sa vad.

      (Citează)

  9. Mi se pare ireal la ce valori de achiziție de uz casnic intervine statul cu banii cetățenilor, același stat care ezită să taxeze suplimentar mașinile poluante.

      (Citează)

  10. Misto sa ai asa popor dezbinat si prost: “Sa dai aproape 10000 eur pe fundul fiecarui cocalar de Tesla” “atunci ar fi bine sa nu aiba bani nici de pomeni pentru unii care vor masini noi la zeci de mii de euro. Iti dai seama ce utilitate imensa si ce nevoie” “Ceea ce arata ca programul rabla era un program de jecmanire a cetanilor care plateau taxe + a statului, pentru ca aparent dealerii isi permit sa vanda masinile si fara programul respectiv”

    etc.

    Programul asta e legat de mediu(UE obliga statul RO sa aiba mai multa grija de sanatatea populatiei, macar in orase care sunt grav afectate de poluarea masinilor) si finantat prin vinderea certificatelor verzi.

    Acum banii aia o sa mearga la CFR sa mai ia 10 locomotive electrice… poate mai castiga clientela din jurul CFR ceva din acest contract.

    La o masina cu pret de lista de 50k, statul isi ia tva de 10k la vanzarea masinii. Deci numai din TVA ar putea sa sustina acest program daca tot l-au inceput! Si programul a inceput(prin HG aprobata), deaceea dealer-ii au importat cateva mii de masini ca oamenii au dat deja avans, au casat o rabla etc.
    Acum cumparatorii si dealerii au ramas in pom. Costurile financiare pt dealeri sunt mari daca nu scapau de acest stoc rapid: masinile se iau cu linie de credit si stocarea lor costa. In cateva luni erau pe pierdere masiva, asa ca au preferat sa le vanda cu 0 profit sau in minus, numai sa nu intre in gaura mai mare.
    Si asa piata masinilor noi (mai ales electrice si hibride) este pe scadera majora, acum o sa cada si mai mult. Asta inseamna taxe mai putine si continuarea invechirii parcului auto.

    Abia astept finalul anului cand iarasi suntem obligati de o directiva UE sa impunem zone cu emisii reduse in centrele oraselor mari. O sa apara iarasi proletarii cu dreptul la libera circulatie ingradit de UE!!! Putin ii pasa lui ca inca 1000 cetateni din jurul lui fac astm de la calitatea aerului, el si-a castigat la revolutie dreptul de a circula cu orce diesel fara EGR si DPF.

      (Citează)

    • “Si asa piata masinilor noi (mai ales electrice si hibride) este pe scadera majora”

      Sigur scaderea nu are nici o legatura cu preturile nesimtite cerute care se bazau pe programul rabla. Ai pierdut ceva comisione grase de plangi atat ?

        (Citează)

  11. Baltha Zerus:
    Sigur scaderea nu are nici o legatura cu preturile nesimtite cerute care se bazau pe programul rabla. Ai pierdut ceva comisione grase de plangi atat ?

    Nu am pierdut nici un comision, stai linistit. Am pierdut sansa sa traiesc intr-un oras mai curat si linistit. Fa un city break intr-un oras mare(capitala, de obicei) mai la vest de Ungaria/Polonia, mergi in cea mai aglomerata intersectie si masoara zgomotul si poluarea(sunt testere de particule), apoi fa acelasi test pe Magheru, de exemlpu. Sau intr-o parcare subterana la mall. Atunci o sa intelegi despre ce vorbesc. Chiar daca nu vezi poluarea(fonica si cu particule), asta nu inseamna ca ea nu exista.

    Toate tehnologiile noi costa mai mult la inceput, pana nu devin mainstream. Pentru o tara saraca ca RO, programele gen rabla si casa verde ne ajuta sa dezvoltam domeniile astea.
    Pe majoritatea nu-i deranjeaza dieselul lasat la incalzit/racit masina jumate de ora, eu imi vomit matele….am asa o problema fizica. Nici directiva UE “motorul pornit in parcare” nu s-a implementat in RO, cum proletarul sa inteleaga ca noxele si zgomotul lui deranjeaza vecinii?
    Eu nu-mi permit inca nici cu rabla sa trec la electrica, dar apreciez pe orcine reuseste sa castige suficient sa treaca pe electrice sau hibride.

      (Citează)

    • Am stat si m-am mai gandit, si am totusi un interes financiar: cu cat mai multe masini electrice si hibride o sa se vanda acum, cu atat mai ieftine o sa fie SH peste 5-10 ani si o sa mi le permit si eu.

        (Citează)

    • Cre ca pe undeva e o eroare de comunicare.

      Hai sa iti zic perspectiva mea cu niste cifre barbare scoase din posterior.

      Presupunem ca masina aia noua ajung la showroom la 20.000 euro, care acopera tot (productie + transport samd). si pretul de vanzare e 25.000 fara nici un program.
      Acum statul roman le da cetatenilor 5000 euro pentru masina veche, cu conditia sa ia o masina noua.

      Te-ai gandi ca normal ar fi ca omul sa dea masina veche + 20.000 de euro si sa o ia pe cea noua, corect ?

      Nu. pentru ca pretul masinii este de fapt 30.000, asa ca dai masina veche + ce ti-a dat statul + 25.000 euro.

      Daca pretul pentru masini la pret corect e sa dispara programele astea ca dealerii sunt nesatuli, aia e.

      Same shit si cu prima casa, programul care a phutut piata imobiliara.

        (Citează)

    • bunica: Fa un city break intr-un oras mare(capitala, de obicei) mai la vest de Ungaria/Polonia, mergi in cea mai aglomerata intersectie si masoara zgomotul si poluarea(sunt testere de particule), apoi fa acelasi test pe Magheru, de exemlpu.

      Problema analizei tale este ca de fapt nu iei in calcul ca acele orase erau mai nepoluate de dinainte de aparitia masinilor electrice.
      Nu iei nici in calcul faptul ca majoritatea oraselor la care te referi au o densitate mult mai mica decat Bucurestiul, deci automat si o poluare mai redusa.

      De exemplu:
      – Bucuresti: 8.200 loc / km2
      – Viena: 4.100 loc / km2
      – Berlin: 3.800 loc / km2
      – Amsterdam: 5.200 loc / km2

        (Citează)

    • Stai ca nu inteleg, de ce pretul de vanzare fara nici un program, la raft e 25k si la vanzare prin rabla e vanduta cu 30k? imi scapa ceva undeva, te rog sa ma lamuresti.

      Pentru o categorie de oameni a fost ok prima casa pentru avansul de 5%, cererea de locuinte a crescut rapid, preturile au crescut. Apoi puterea de cumparare a romanilor a crescut (dupa 2012-2013), si preturile iar au crescut. De exemplu acelasi apartament nou pe care l-am vazut anul trecut cu 85k euro, acum e 105k euro. Ce s-a intamplat? tot prima casa e de vina?

        (Citează)

    • Nu ai nici o idee despre ambele subiecte, e ok.
      Nu am chef sa iti fac o explicatie care o sa iti intre pe o ureche si iasa pe cealta, m-a lecuit reddit de asta. Daca te intereseaza subiectul, cauta pe google, alege ce surse vrei.

        (Citează)

    • Andrei G: rau mai nepoluate de dinainte de aparitia masinilor electrice.

      plus zone verzi mai multe + transport in comun (eventual electric) care chiar se poate folosi + velo + etc

        (Citează)

  12. Andrei G: mai nepoluate de dinainte de aparitia masinilor electrice.
    Nu iei nici in calcul faptul ca majoritatea oraselor la care te referi au o densitate mult mai mica decat Bucurestiul, deci automat si o poluare mai redusa.

    Bine, si la Paris cu densitate 21.200 ce s-a intamplat? Daca ai fost acum mai mult de 10 ani in urma, treci si vezi cum s-a schimbat….sau vezi pe youtube cineva care a facut o comparatie before/after.

    Nu e densitatea problema ci solutiile care s-au implementat. Solutii pe care ar fi trebuit sa le implementam si noi, dar noi le facem doar fortat daca ne taie ceva UE.

      (Citează)

  13. Baltha Zerus:
    Nu ai nici o idee despre ambele subiecte, e ok.
    Nu am chef sa iti fac o explicatie care o sa iti intre pe o ureche si iasa pe cealta, m-a lecuit reddit de asta. Daca te intereseaza subiectul, cauta pe google, alege ce surse vrei.

    Clar, redditor here…cand nu are argumente ma trimite la google.

    Eu nu am ce sa caut, un prieten a luat in 2023 un Spring cu pret la raft de 20k cu 10k+rabla. Nu de 20k+rabla cum sustii tu, deci nu inteleg ce tre sa caut pe google.

      (Citează)

  14. Daca ar vrea sa scape de poluare le dau eu o metoda cu costuri minime si efecte clare in cateva luni, pe masurate. Nu e ideea mea, au aplicat-o prin California cand isi propusesera o tinta ambitioasa de reducere a poluarii. Masura cu care ar trebui sa inceapa ar fi eliminarea din circulatie a masinilor care scot fum din ala negru, inecacios. Una din alea polueaza cat zeci sau chiar sute de masini OK din punct de vedere tehnic.
    Practic daca elimini cateva mii de masini super-poluante la nivel de Bucuresti scazi semnificativ si imediat poluarea. Daca ar incepe maine sa opreasca masini si sa le ia placutele si taloanele probabil pana la inceperea facultatilor am respira deja un aer mai curat. Sunt convins ca multi ar repara masinile de frica dar asa prefera sa ne imbolnaveasca pe toti.

    Eu nu pricep de ce vorbim de restrictii doar in centrul oraselor cat timp avem cartiere mai poluate decat centrul. Ar fi normal sa avem si in zonele mai departate de centru acelasi gen de restrictii.

    Fun fact: am venit de la mare saptamanile trecute si nu am vazut pe drumul de intoarcere nicio masina electrica. Zero.

      (Citează)

  15. Dealer-ul ia masina cu 10.000Euro si o vinde cu 15.000-16.000 euro (cu tva inclus).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus