un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Prețurile în restaurante cresc, bacșișurile scad

9 Jul 2025  ·

GÂNDURI  ·

31 comentarii

Eram zilele trecute la 5ensi, care este un restaurant foarte bun și popular în Piața Victoriei. Doi ospătari vorbeau între ei: “-Hai că merge, nimic de la masa 6, iar ceilalți au lăsat 20 de lei la o notă de 400”.

O știre ProTV apărută cu o zi înainte spune și ea “De la începutul anului s-a micșorat și bacșișul lăsat de clienți, iar clasicul 10% din notă s-a transformat în 5% sau deloc.

Cei de la ProTV nu prezintă vreo dovadă sau analiză despre asta, dar bănuiesc că este adevărat. Se lasă bacșișuri mai mici.

Prețurile au tot crescut și clienții sunt mai puțin cu dare de mână când un fel de mâncare și băutura costă 80 de lei de persoană (și nu vorbim de extravaganțe aici).

Cred că se iese și mai puțin în oraș. Pentru asta sunt studii:

Ionuț Berbecaru, reprezentantul unei platforme de rezervări: „Restaurantele pe care le-am investigat noi, cel puțin, încasează cu 5% mai mult, însă notele închise sunt cu 8% mai puține. Ceea ce arată clar un motiv de îngrijorare în privința industriei sau ce s-ar putea întâmpla de acum înainte. Cota de TVA mărită nu ar putea să lase restaurantele decât să crească prețurile pentru a putea funcționa în continuare.” (Știrile ProTV)

Deci încasări cu 5% mai mari per total, pentru că au crescut prețurile, dar 8% mai puțini clienți.

Același lucru l-am observat și noi pe pielea noastră. Mergem mai rar la restaurante și, cel mai important, mergem doar unde știm deja că mâncăm bine. Înainte încercam foarte multe localuri, în special unele noi. De vreo doi ani, ni s-a schimbat total acest obicei și mergem acolo unde știm deja ce ne așteaptă.

Sunt două motive pentru asta. Prețurile sunt mari și deci simt că iau o țeapă foarte mare dacă mă duc undeva și restaurantul se dovedește prost.

Apoi, am practic două oportunități de a ieși în oraș în fiecare săptămână, una sâmbătă și una duminică. Nici atât, în majoritatea weekendurilor. Dacă ies la restaurant cu familia și mâncarea e proastă și mai și plătesc mult pe asta, simt că iau o țeapă foarte mare și mă enervez.

Am vorbit și cu diverși prieteni despre asta. Și ei simt la fel.

Iar în curând totul se schimbă din nou. TVA-ul în restaurante sare de la 5% pentru unele produse la 11%. Dacă guvernul nu va avea încasările sperate, va urca la 21% din octombrie, zice Bolojan. Și de ce ar avea guvernul încasările sperate? Nu mă aștept la minuni.

Prețurile au crescut însă constant. E uzual să vezi burgeri la 50 de lei, de exemplu. Un local deschis recent, care vinde niște sandvișuri artizanale făcute cu ingrediente bune, le dă cu 70-80 de lei bucata. O bere normală costă 20-25 de lei. Micul din Obor a ajuns la 5 lei (și măcar de l-ar găti integral, nu medium-rare).

Urmează scumpiri pentru că se schimbă TVA-ul și pentru că vor crește accizele din carburant și din alcool și alte cauze care se propagă în cascadă către clientul final. Dacă din octombrie mai vine încă un salt de 10% la TVA, nu văd prea bine soarta restaurantelor. Industria horeca angajează cam 200.000 de oameni, dar nu este una indispensabilă, ci una la care renunți totuși ușor când vrei să cheltui mai puțini bani.

Și de obicei acesta este momentul când lumea spune “mai dă-i în mă-sa pe ăștia cu restaurante, că fac milioane în fiecare zi”. Turns out că știu mulți oameni din industria horeca, mai mulți decât în tehnologie de fapt, și majoritatea nu s-au îmbogățit din asta, ci cel mult rezistă pe piață. Se luptă zilnic cu operaționalul ca să meargă lucrurile bine și anual cu noile “provocări”, fie ele impredictibilitatea taxelor, schimbarea legilor, lipsa forței de muncă și altele. În general localurile se cern singure, iar pe termen lung rămân doar cele bune sau măcar înveți care sunt acelea.

    31 comentarii

  1. Un strop de mulțumire și pentru autorii legii 376/2022 de care au tot profitat unii patroni pentru a include bacșișul pe bon fiscal necerut clienților.

      (Citează)

  2. Horeca romaneasca merita un faliment rasunator. Calitatea execrabila raportata la preturi nesimtite. Vor trage multi obloanele, ma bucur nespus. Vor rezista putinii care chiar nu isi bat joc de mancare. In rest, mult succes, ca vor avea nevoie.

      (Citează)

    • Adevărat! Știu câteva restaurante unde merg de plăcere în București, cu prețuri decente, dar marea majoritate au prețuri nesimțite și servire proastă. Asta să nu mai vorbim de aroganță. Când îmi vinzi un cotlet uscat de porc, fără garnitură, cu 39 de lei și o salată de varză (mult spus salată că erau 2 linguri) cu 23 de lei și te plângi ce greu este să reziști… atunci la faliment cu tine.

        (Citează)

    • Ai articole recente in care zici ca ai incercat restaurante noi..dar in articol zici “”mergem doar unde știm deja că mâncăm bine”” ..ne hotaram cum e ?

        (Citează)

    • Adrian: Te intreb generic si fara rautate: De ce ai tinut sa mentionezi “îmi” la “Când îmi vinzi”?

      Observ exprimarea asta la unii oameni si nu inteleg ce vor defapt sa comunice. Din punct de vedere lexical, ce spui tu e ca “e ok sa vanda altcuiva, dar nu tie”. Ceea ce nu cred ca e ce vrei sa exprimi.

        (Citează)

    • “Cand imi vinzi” mie care traiesc in Romania si am venituri modeste.
      Ca daca vinzi acelasi cotlet in Elvetia, probabil clienti de acolo sunt obisnuiti cu preturi mai mari si nu vor avea pretentii la 39 de lei.

        (Citează)

  3. Sa se zbata in chinuri toti calicii astia cu restaurante. Ca au niste preturi mai ceva ca in vest.
    De ex zilele trecute intrai la o cafenea in parklake, ceva cu monk, sa iau un capucino. Babaiat, preturile in aeroport sint mici. M-am dus acas si mi-am facut un kil de capucino.
    Astia inca supravietuiesc datorita fraierilor care le dau bani. La fel pe victoriei pe la cafenele si gelaterii, ba nene ce e cu preturile alea? 20 euro 2 cafele si 2 inghetate!!! Si totusi sint inca destui papagali care se arunca.

      (Citează)

  4. 5ensi e locul ala misto in care duduie muzica si nu ai loc pe trotuar sa mergi, printre altii, de cefe late si silicoane asezate pe la mese?

      (Citează)

  5. cu ocaziua asta mai ne exersam talentul in bucatarie

      (Citează)

  6. Cred ca in restaurante s-au dublat preturile fara de prepandemie. Merg destul de rar din lipsa de timp si pentru ca mancarea e de proasta calitate in majoritatea cazurilor.
    Cand ai preturi mari si servicii proaste nu iti vine sa lasi aia 10%. Eu ii las in general, dar nu mai calc. Am mai lasat si zero cand a fost execrabil.

      (Citează)

  7. Radu, dar tu personal cum procedezi? Mai lasi bacsis peste tot, indiferent de calitatea serviciilor? De exemplu pentru serviciile de livrare mancare?

      (Citează)

    • comentariile-intrebare ca asta imi aduc aminte de faza aia cu “daca un copac cade in padure si nu e nimeni de fata sa il vada, mai face zgomot”? 🤣

        (Citează)

  8. Eu nu mai las bacsis la fel ca inainte de cand vad peste tot ca nu se da nimeni jos din pat pentru mai putin de 5000 de lei, indiferent de nivelul de calificare necesar, deci presupun ca preturile mari sunt motivate si de salariile mari ale stafului.

      (Citează)

  9. In cercul meu de cunoscuti chiar am avut o discutie acum cateva zile, legata de faptul ca mai nimeni nu mai comanda mancare si de mers la restaurant, din ce in ce mai rar.
    Noi am dezinstalat aplicatiile de livrari acum vreo 3 luni din cauza preturilor nesimtite si a ofertelor inselatoare (saorma redusa cu 50% de la 110 lei la 55 lei sau paste cu sos reduse de la 80 lei la 40 lei, sau burger redus de la 140 lei la 70 lei). Efectiv a devenit o nesimtire cand apasai pe “promotii/oferte”.
    La restaurante am renuntat din cauza raportului calitate-cantitate-pret. Prefer sa gatesc acasa cu ingrediente calitative si de cele mai multe ori (fara nicio modestie) iese mult mai bun decat la restaurant.

      (Citează)

  10. Văd că majoritatea vorbiți de cele mai mari prețuri din țară de parcă ăla ar fi minimul sau media. București, Timișoara, Cluj, în principal zonele centrale frecventate de toată lumea e normal să fie mai scumpe și apropiate de ce e în vest.

    Am fost recent la Indigen și la Closer to the Moon (București), așa ca exemplu. Prețurile nu sunt mici, mâncarea ok, atmosfera foarte ok. Dar nu aș spune că mâncarea ar trebui comparată cu restaurante cu specific – dacă vrei carne, mergi la un restaurant cunoscut pentru asta dacă ai așteptări ridicate. La fel și cu fructe de mare, pizza sau alte mâncăruri. Dar restaurantele care oferă calitate au fost și înainte mai scumpe și nu au crescut mult prețurile.

    Cei care vă tot plângeți ar trebui să spuneți localurile. Cotlet uscat cu salată de varză poți mânca oriunde. Așa poate ne dăm seama și de pretenții, unii au impresia ca restaurantele sunt un loc magic, care transformă orice piept d epui în ceva fabulos.

      (Citează)

    • Pai chiar asta trebuie sa fie smecheria, sa faci dintr-un piept de pui ceva dupa care sa te lingi pe degete. Ca orice ciocoflender poate sa puna un pipt in tigaie, sau la air fryer si cu niste cartofi cu rozmarin si rosii sherry iese o masa decenta. Am fost la cineva la gratar care avea si piept de pui, am zis ca sigur o sa fie ceva banal. De unde, il marinase in suc de portocale, cu ceapa, usturoi, rozmarin, cimbru, maghiran, sare, coriandru…o nebunie.

        (Citează)

    • Asta e șmecheria, dar nu peste tot. Când un bistro are în meniu piept de pui la grătar o să vezi în descriere dacă e ceva deosebit sau ce face orice ciocoflender. Cineva-ul la acre ai mâncat face asta zilnic? nu e vreo lege în care nu poți obține acasă o mâncare mai bună decât la unele localuri, dar e nerealist să crezi că la orice cârciumă se dă bucătarul peste cap să te impresioneze cu fiecare fel de mâncare.

      Mâncarea decentă e… decentă, nu e nici fabuloasă și nici execrabilă. Doar pentru că o poți face și tu acasă nu înseamnă că nimeni n-ar trebui să mănânce în oraș din când în când.

        (Citează)

    • @dam167, daca tot spui ca ar trebui date si exemplu, nu mai bine ne ajuti tu cu niste exemple pozitive?
      Adica daca exista restaurante unde mancarea este buna si preturile decente, nu ne dai si noua 2-3 exemple?

        (Citează)

    • @Andrei G: am dat deja două exemple din București, de Indigen cred că a scris și Radu (evident la postarea lui aceleași reacții, că ba sunt prea scumpe macaroanele, ba că e de hipsteri). Indigen mi-a plăcut, mâncarea e de bistro – ok, variată, nu e un loc unde să cauți ceva deosebit. Mi-a plăcut și Closer to the Moon, dar ăla e mai de fițe așa.

      În Timișoara Vinto, C House Milano (cea mai bună pizza pe care am mâncat-o eu până acum), mi-a plăcut Euphoria Biergarten (cred că e în Arad și Cluj), Allegria din Oradea. În orașele mari, în zonele centrale, dacă arată bine și e lume probabil că e ok.

      Zic de așteptări pentru că de-a lungul timpului am văzut că lumea se plângea de restaurante ok și aveau așteptări nerealiste. Legat de prețuri, nimic de calitate nu e ieftin. Amintesc că chipsurile de creveți sunt 10 lei punga și o șaormă e 40 de lei, deci să te dea pe spate vreun bucătar la 60-70 de lei e nerealist pentru o masă.

        (Citează)

  11. Nu valoarea consumatiei ar trebui sa dicteze bacsisul, ci serviciul oferit (si aici nu ma refer doar la ospatar ci la tot ce inseamna a manca intr-un restaurant)

      (Citează)

    • Doar că și serviciul crește în funcție de valoarea consumației. Mai vin oamenii cu ceva din partea casei (nu mă refer la limoncelo ala ca digestiv), fie de mâncat fie de băut ca să încerci mai multe. Era un restaurant unde au scos niște paste din meniu, iar când am zis că eu pentru alea am venit, a întrebat chelnerul bucătarul și mi le-a făcut (că aveau ingredientele pentru o porție). Sau atitudinea în general, bucătarul aceluiași restaurant explica tăntălăilor care se plângeau pe facebook diverse chestii legate de ingrediente sau tehnici. Unora n-a avut ce să le facă, erau supărați că nu avea restaurantul pizza pentru copii sau salată de varză.

      Sau vinul la pahar, sunt restaurante care rotesc vinurile și desfac tot timpul sticle, nu oferă vin vărsat. Sau unde sunt dispuși să-ți facă cocktailuri care nu sunt în meniu.

      Dar românul vrea să și pedepsească orice greșeală, nu e de ajuns să-i spună aluia că nu i-a plăcut, vrea să-i vadă cârciuma în faliment că n-au fost cartofii prăjiți ce trebuie.

        (Citează)

  12. Restaurantele cu traditie, care se bazeaza pe o clientela formata, au avut in perioada asta o abordare foarte decenta fata de preturi. Isi permit chestia asta pentru ca serviciul lor este excelent, mancarea depaseste asteptarile prin raportare la pret si, prin urmare, au restaurantul plin in continuu. Doua exemple am aici: Sabatini Domenii, care se comporta ca un restaurant de cartier si unde mananc foarte des cand nu am ce manca acasa, iar oamenii au decenta si reprezentarea faptului ca unii vrem doar sa mancam si sa plecam, motiv pentru care primesti apa gratis si un serviciu foarte rapid.

    Un alt exemplu este Mesogios. Restaurant scumpicel, dar cu traditie, mancare buna si un serviciu extraordinar. Nu au fost fortati sa mareasca mult preturile pentru ca ei stau cu restaurantul plin la pranz si seara. Este locul in care poti sa iesi cu familia, cu iubita, sa te vezi in scop de business, pe chill sau la separeu, iar oamenii inteleg foarte frumos cerinta ta. Am sunat odata sa rezerv separeul pentru o intalnire, dar era deja rezervat. Le-am explicat ca e o discutie mai confidentiala si ne-au amenajat un loc foarte retras in gradina, astfel incat sa nu ne auda altii discutiile. S-a dat bacsis frumos si toata lumea fericita. Anyway, ca sa faci bani tre sa te duca bibilica. Iar in horeca noastra sunt foaaarte multi tantalai. Omul nu fuge de 50 de lei in plus. Omul fuge cand simte ca e tepuit. Si in 50% din restaurantele din Bucuresti pleci cu sentimentul ca ai fost tepuit.

      (Citează)

    • Apa potabila de la robinet gratis e obligatoriu sa primesti in orice restaurant, daca ceri. E lege de acum un an.

        (Citează)

  13. Eu nu ii suport pe aia care se eschiveza si nu dau apa gratis asa cum zice legea!

      (Citează)

    • Eu nu știam de legea asta. Adică sunt obligați să pună apă pe masă? De la robinet, la carafă sau cum? Nu am văzut asta nicăieri pe unde am fost, local mai scump sau ceva mai simplu, de cartier… La primul la care văd asta o să las 50 de lei în plus bacșiș!

        (Citează)

    • @M., nu uita ca traim in Romania. S-a dat legea care obliga restaurantele sa ofere gratuit apa de la robinet, dar nu s-au stabilit si sanctiunile ce sunt aplicate daca nu se respecta. Asadar majoritatea nu au niciun motiv sa-si reduca profiturile din vanzarea de apa imbuteliata.

        (Citează)

    • Restaurantele nu trebuie sa pună carafa cu apa gratis pe masa pentru clienți, este doar o alta chestie pe care fiecare o înțelege cum vrea.
      Conform legii, furnizorii de apa, adică ApaNova trebuie sa ia masuri pentru ca restaurantele sa poată oferi apa potabila gratuita pentru clienți.

      Ori asta deja se întâmplă, la baia restaurantului este apa potabila gratuită.
      Deci orice client al unui restaurant poate sa bea apa gratuit, merge la baie si bea apa.

        (Citează)

  14. Andrei G:
    @M., nu uita ca traim in Romania. S-a dat legea care obliga restaurantele sa ofere gratuit apa de la robinet, dar nu s-au stabilit si sanctiunile ce sunt aplicate daca nu se respecta. Asadar majoritatea nu au niciun motiv sa-si reduca profiturile din vanzarea de apa imbuteliata.

    Daca refuza lasi si tu bacis zero fara sa ai remuscari.

      (Citează)

  15. Vă reamintesc că bacșișul procentual ”vine” de peste ocean, din acele restaurante din SUA în care servirea nu este inclusă-n preț.
    În Europa (DE, FR, IT, GR, NL – anu’ ăsta) se lasă ceva, acolo, mărunțiș, nu procent. Statuarea unor procente este dăunătoare și s-a văzut: bacșiș pă bon, siktir pă față, în farfurie și-n atitudine.
    De creștera prețurilor și a TVA-ului… hai s-o lăsăm baltă!
    Se isterizează lumea că saltă TVA-ul de la 5% la 11%, da’ nu și-a tăiat nimeni venele că prețurile n-au sărit niciunde cu o singură cifră (tot în procente) de la începutul anului.
    ”Industria ospitalității” e un domeniu ratat, care trebuie resetat.
    Voucherele de vacanță au scumpit și au degradat calitatea serviciilor (pe principiul că oricum sunt bani fără muncă și oricum trebuiesc cheltuiți doar la noi, deci n-aveți ce face).
    Și, da, resimt o frustrare că primesc servicii mai scumpe și mai proaste, da’ nu primesc vouchere că, deh, nu sunt bugetar; eu trebuie doar să le plătesc pentru alții…
    Altfel, ca să știți: între operatori sunt ”concursuri”, sub lozinci de genul:
    – La noi, în Deltă, trebuie să fie mai scump decât la Mamaia;
    – Nici noi, pe Valea Prahovei nu suntem mai proști decât ăia dă pă Litoral;
    – Dacă vrei pă Strasse/în centru’, TVA-u’ pă prostie e mai mare, că prostia și fudulia se plătesc… și multe altele…
    Și, da, bonurile de vacanță au produs ”efecte” în toată HORECA, nu numai la cei cu servicii combinate HO&RE, inclusiv la șhaormerii, deși ei nu le pot ”încasa”.
    Și, în final, o întrebare: voi, cei care dați exemple de cârciumi ”decente”, n-aveți o senzație de jenă când vă uitați la mânuțele-alea două? Aveți zece degete și, în dita’ Bucureștiu’, ajung degetele de la o mână (ba mai și rămân) pentru înșirat (nu clasificat) restaurantele din categoria ”așa da”.

    Da’, vă rog, astea să rămână între noi, că dacă află guvernanții or să bage SRI-ul și-n HORECA, ca-n ANAF, să ”rezolve” disfuncționalitățile…

      (Citează)

  16. De curiozitate Radu, ce inseamna ca mergi mai rar la restaurante?
    Realizezi ca sunt cititori pe blogul tau care anul asta nu au fost niciodata? Stiu asta din sursa sigura, ca sa spun asa.
    Din parteaa mea sa dea toti faliment, poate vin altii care sa ofere preturi pamantene. Daca nu, asta e, nicio paguba.

      (Citează)

  17. Eu cred că piețele se autoreglează. Tot ce s-au scris aici e adevărat pentru fiecare individ în parte și se duce în adevăr pentru grupuri.

    Piețele (a se citi și prețurile) reacționează la grupuri de indivizi nu la excepții. Ei, cum sunt tot mai mulți care se simt țepuiți de cârciumi, de aplicații, de etc. Aceștia o să reacționeze și o să afecteze acele businessuri. Unii o să dea faliment, unii schimba strategia, aia corecți sunt ok.

    E o piață liberă și toată lumea face ce considera…de la patron la consumator.

    Dar sa nu uitam că și consumatorul e vinovat de comportamentul “patronului” pentru că i-a permis să facă ceea ce…face. Nimeni nu marea preturile daca nu era consum, nimeni nu punea shaworma la 55 de lei redusă de la 150 daca unii nu o mușcau și nu comandau.

    E important de înțeles cum cresc prețurile justificat (că nu vrei sa fii shaormar pe 2000 de lei) dar e important și de taxat pe aia care profită.

    Ei, eu cred că România a fost un Eldorado al consumului și s-a aruncat cu bani, cel puțin după pandemie, in mod nejustificat. Toți au luat-o razna și au umflat bula iar acum a venit nota de plată….foarte previzibil, aș adăuga eu

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus