un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Noile pliabile Samsung: Fold7 este vedeta acestei lansări, dar avem și noile Flip7 și Flip7 FE și Watch8

9 Jul 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

Am văzut noile pliabile Samsung înainte de lansarea lor oficială și prima impresie a fost foarte bună. Cel puțin așa a fost despre noul Galaxy Z Fold7, care este muuult îmbunătățit față de generația anterioară. Z Flip7, cât și noul Z Flip7 FE, s-au încadrat în așteptările mele și nu au venit cu vreo surpriză. Vă zic și despre ele acum, dar Fold7 este clar vedeta acestei lansări.

Update: Samsung Fold7 la eMAG, Samsung.ro. Informații bonus precomandă.

Telefonul este foarte subțire. Desfăcut are 4,2 mm grosime și credeți-mă că este greu de conștientizat ce înseamnă asta atunci când doar citești sau doar auzi cifra respectivă. Când ții telefonul în mână, însă, pare foiță, pare ireal de subțire și este de asemenea și neașteptat de ușor. Pentru prima oară, aș spune, un telefon pliabil din gama Fold pare un device futurist.

Prima mea impresie a fost că așa trebuie să fie un pliabil. Când este închis, Fold7 se simte în mână ca orice alt telefon în termeni de grosime și greutate, iar când îl deschizi devine subțire și foarte ușor de ținut chiar și într-o mână și de butonat prin aplicații. Samsung spune că este ca un S25 Ultra transformat în pliabil și, în mare parte, lucrurile în această direcție s-au îndreptat. Fold7 pliat are cam aceeași grosime ca un S25 Ultra, diferența fiind de mai puțin de un milimetru (8,9 mm față de 8,2 mm), și este chiar și mai ușor cu câteva grame, iar asta deși are un întreg ecran interior de 8 inci în plus.

Față de generația anterioară Fold6, diferențele sunt și mai mari. Greutatea a scăzut cu 10%, de la 239 la 215 grame, grosimea a scăzut de la 12,1 mm la 8,9 mm, iar ecranul mare, cel interior, a crescut la 8 inci. Fold7 este și bine construit. Telefonul folosește acum o structură de rezistență din titan (ca S25 Edge – iată review), ecranul exterior este acoperit cu Gorilla Glass Ceramic 2 și spatele cu Victus 2, balamaua este foarte subțire, iar telefonul păstrează un rating IP48 de rezistență la praf și apă.

Asta înseamnă că nu este foarte rezistent la praf, ceea ce nu-i de mirare având în vedere că are balama, dar poate fi scufundat fără probleme la un metru în apă.

Este bine construit, iar faptul că este ușor și subțire în mână și în buzunar îl face și foarte plăcut de utilizat. Este pentru prima oară când un Fold nu mai pare o cărămidă în buzunar, ci un telefon absolut normal atunci când este pliat. Va fi disponibil în trei culori, Blue Shadow, Jet Black și Silver Shadow, iar exclusiv online pe un verde deschis numit Mint. Dacă sunteți însă cât de cât interesați de acest telefon, mergeți să-l vedeți fizic într-un magazin Samsung sau eMAG/Altex. Orice impresie ați avea acum, vă garantez că veți fi plăcut surprinși când îl țineți în mână și simțiți cât de subțire a devenit.

Telefonul vine cu Snapdragon 8 Elite și cu 12 sau 16 GB RAM, în funcție de stocarea internă. Asta înseamnă că probabil va rula fără probleme orice aplicație sau joc, ba chiar și mai multe în split screen, dar rămâne de văzut cât de eficientă va fi răcirea procesorului. Din câte am înțeles eu, nu mai include o cameră de vapori, ci un alt tip de răcire, si vom vedea în benchmarks dacă este sau nu eficientă.

O altă îmbunătățire semnificativă a fost la sistemul foto. Camera principală este cea de pe S25 Ultra, un senzor de 200 megapixeli f/1,7 cu stabilizare optică, o cameră bună, performantă atât noaptea, cât și ziua și inclusiv în filmare. Este încă unul dintre motivele pentru care Samsung spune că este un fel de S25 Ultra transformat în pliabil.

Celelalte două camere nu sunt vreo noutate, avem un ultrawide de 12 Mpx și un zoom optic 3x de 10 Mpx f/2,4 OIS, al cărui rol aproape că nu-l mai înțeleg. Camera de 200 megapixeli poate face fără probleme zoom 2x și chiar 4x prin crop pe senzor, iar obiectivul ei este mult mai deschis și obține rezultate mai bine, dar, în total, ai trei camere pe spate.

Samsung a schimbat și camera de pe ecranul interior. Nu mai avem acea cameră ascunsă sub ecran, de rezoluție proastă, ci una de 10 megapixeli tip punchhole. Cei de la Samsung spun că publicul le cerea o cameră performantă pentru calluri, iar cea de sub ecran pur și simplu nu a evoluat suficient de rapid în această direcție. Acum avem în schimb una de 10 megapixeli care este practic tipică pentru telefoanele mobile. În ecranul exterior avem o altă cameră, tot de 10 megapixeli, probabil identică.

Ambele ecrane sunt Dynamic AMOLED 2x cu refresh variabil până la 120 Hz. Mi s-au părut și foarte luminoase, plăcute ochiului, dar din păcate Samsung a eliminat suportul pentru S-Pen de pe Fold7. Nu știu câți clienți de Fold își cumpărau separat și un stylus, dar acum nu mai există această posibilitate. Poate că prea puțini îl foloseau sau poate că eliminarea acelui digitizor de sub ecran a fost necesară pentru a face telefonul mai subțire.

Apropo, cei care urmăresc cu atenție știrile despre telefoane știu că a existat doar în Coreea de Sud un telefon numit Fold Special Edition, lansat acum câteva luni, și care era apropiat de acest Fold7 de astăzi ca grosime, plus că avea camera de pe Ultra și alte îmbunătățiri pe care le-am regăsit în Fold7. Acel Special Edition, însă, nu s-a lansat niciodată în Europa și deci nu are rost să-l aduc în discuție. Pentru utilizatorul tipic de Fold, contează de fapt doar ce schimbări sunt față de Fold6, care a fost disponibil și pe piața noastră.

Un lucru care nu s-a schimbat este bateria. Aceasta are tot 4400 mAh și nu s-a zis nimic despre încărcare mai rapidă. Autonomia va fi probabil mai bună decât pe generația anterioară deoarece chipsetul Snapdragon 8 Elite este mai eficient energetic… dar nu mult mai bună.

Fold7 este prezentat acum și intră la vânzare oficial din 25 iulie, deși unii norocoși cumpărători l-ar putea primi și înainte, în funcție de stocurile magazinelor. Prețurile de lansare sunt:

  • 10.549 lei pentru varianta 12 + 256 GB
  • 11.149 lei pentru 12+256 GB
  • 12.649 lei pentru 16+1 TB

În perioada de precomandă veți primi însă gratuit telefonul de capacitate dublă, plus un voucher pentru accesorii, iar în plus știți cum sunt prețurile Samsung, după una-două luni deja încep să scadă.

Z FLIP 7

Al doilea pliabil lansat este Flip7, cel micuț, care primește în acest an un upgrade la ecranul exterior, upgrade care îl aduce de fapt la nivelul altor pliabile din piață. Acest ecran cover are 4,1 inci și ocupă întreaga suprafață a unei jumătăți exterioare, chiar și în jurul celor două camere foto.

Update: Flip7 la eMAG, Samsung.ro. Informații bonus precomandă.

Ambele ecrane, atât cel exterior cât și cel pliabil, sunt foarte luminoase. Telefonul are o ramă de aluminiu și este acoperit cu Gorilla Glass Victus 2 pe exterior, iar carcasa are o rezistență IP48 la praf și apă. Mi-a plăcut să descopăr că telefonul este un pic mai lat decât pe generația anterioară, are 3,3 milimetri în plus, ceea ce îmi place. Avea nevoie de un ecran un pic mai lat ca să încapă mai bine site-urile și fotografiile pe el.


Camerele foto nu au fost schimbate, avem în continuare aceleași 50 megapixeli și ultrawide de 12 megapixeli, plus o cameră interioară de 10 megapixeli, dar pe acest telefon este foarte ușor să folosești camera principală ca să-ți faci selfieuri, încadrându-te pe ecranul exterior.

Procesorul a fost însă schimbat, iar Flip7 vine cu un Exynos 2500, un chipset construit de Samsung în 3nm, nu cu unul Qualcomm precum generația anterioară. Vom vedea în benchmark-uri ce performanță oferă acesta, dar eu unul nu cred că… clientului tipic de Flip îi pasă așa mult de chipset, câtă vreme este unul de nivel flagship.

O îmbunătățire a venit la baterie, care a urcat de la 4000 la 4300 mAh, dar fără ca puterea de încărcare să se schimbe. Mie per total mi s-a părut un upgrade minor. Flip7 este practic adus la zi cu telefoanele concurente din piață, fiind de mult cazul ca Samsung să-i pună un ecran complet pe exterior.

Z FLIP7 FE

Samsung a mai lansat și modelul Flip7 FE. Acesta arată și este construit și are practic același hardware ca și Flip6, inclusiv ecranul care nu acoperă întreaga parte exterioară. Nici nu pot să-i zic un facelift, este 99% identic, diferența fiind că chipsetul este un Exynos 2400 cu 8 GB RAM, pe când Flip6 avea un Snapdragon 8 Gen 3 cu 12 GB RAM.

Update: Flip7 FE la eMAG, Samsung.ro. Informații bonus precomandă.

Prețurile de lansare sunt de 6000 de lei pentru Flip7 și 5000 de lei pentru Flip7 FE. Flip7 este plasat conform așteptărilor, dar Flip7 FE are din start o problemă. Vechiul Flip6 costă cu 500 de lei mai puțin în prezent și are și un chipset mai bun și cu mai multă memorie RAM la bord, iar noul FE pur și simplu nu pare o afacere bună în acest moment. Este disponibil și doar pe negru și alb, adică banal. Luați un Flip6 mai bine, cât se mai găsește pe piață.

Toate cele trei telefoane noi vin, apropo, cu Android 16 și One UI versiunea 8. Sunt primele telefoane Samsung cu One UI 8, iar Samsung promite și 7 ani de upgrade-uri de Android și de patchuri de securitate. Suportul pe termen lung este în continuare foarte bun.

WATCH8

Am văzut și noile ceasuri Watch8, un model standard și unul numit Classic. Samsung le schimbă din nou aspectul. Modelul standard are o placă pătrată-rotunjită pe care este plasat un ceas rotund și în opinia mea tot prea minimalist rămâne ca aspect. Este făcut din aluminiu, iar ecranul este protejat de cristal safir. Vine în două variante, 40 și 44 mm, cu Bluetooth sau și cu LTE la bord.

Modelul Classic, care este făcut din inox și cristal safir, are un aspect mai complex, iar pe el revine cadranul rotativ care a lipsit de pe generația anterioară. Acest cadran rotativ este însă foarte grosier realizat, are zimți mari și este gros ca dimensiuni. Pe Watch6 Classic mi se părea mult mai finuț și bine integrat în ceas, părea ca se potrivește natural acolo. Watch8 Classic are o singură dimensiuni și poate fi ales cu sau fără LTE.

Ceasurile vin însă cu multe îmbunătățiri pe partea de monitorizare a sănătății. Îți pot recomanda antrenamente, există un sleep coach mult mai performant, senzorii sunt mai performanți și algoritmii care prelucrează datele sunt mai buni. Noile ceasuri pot măsura și ceva numit Vascular Load, probabil cât de blocate sunt arterele, dar și nivelul antioxidanților din corp, despre care se spune că are un impact în cât de rapid îmbătrâneșți sau nu. Măsurătoarea aceasta este mai complexă, trebuie să dai jos ceasul de la mână și să ții degetul pe spatele său, pe senzor, deoarece nu poate fi făcută la încheietură.

Cum îmi place mie să spun, istoria și vânzările vor decide dacă aceste funcții noi sunt doar un gimmick sau dacă clienții chiar le vor și trec la noul ceas. Galaxy Watch Ultra, apropo, n-a venit cu o nouă generație, ci doar cu o nouă culoare. Ceasul este acum disponibil și pe albastru, cu curea albastră, și mi se pare că arată foarte bine așa. Acestea sunt noutățile și pe ceasuri, iar în magazine le vom vedea tot pe 25 iulie.

Prețuri Watch 8:

  • 40 mm BT: 1.899 lei
  • 40 mm LTE: 2.149 lei
  • 44 mm BT: 2.049 lei
  • 44 mm LTE: 2.299 lei

Prețuri Watch 8 Classic:

  • BT: 2.649 lei
  • LTE: 2.899 lei

În magazine din 25 iulie, precomenzile încep însă de acum.

    2 comentarii

  1. Am citit eu bine? Cel mai ieftin Fold este peste 10.000 de lei? Cred că duc să iau două. Să fie.

      (Citează)

  2. Ma intereseaza Z Flip 7 daaar nu ma grabesc. De Black Friday o sa fie reduceri bune de tot pe Samsung shop cred ca o sa coboare pe la un 4.500.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus