+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
Ieri, tata a primit un SMS cu textul “Bună tată, acesta este noul meu număr, salvează-l în telefon”.
Eu nu mi-am schimbat numărul de telefon, desigur. De fapt, este o înșelătorie deja clasică pe net. Primești un astfel de mesaj ca și cum ar fi de la copilul tău. Uneori se spune în același mesaj sau urmează altul în care-ți cere niște bani printr-un link de plată, spunând că e o urgență sau că și-a pierdut telefonul actual și-l folosește pe al unui prieten. Oricum, un pretext ca să ceară bani.
Iar dacă trimiți bani, înșelătoria are succes.
Bitdefender are un articol despre asta scris acum mai bine de un an. Newsweek are altul de acum trei luni.
Treaba merge, cum s-ar zice. Iar întrucât mesajele vin prin SMS sau WhatsApp și sunt criptate, nici operatorii nu pot interveni, că nu știu conținutul lor pentru a le filtra.
Va fi și mai rău. Oricât de rău ar părea acum, eu chiar cred că de fapt trăim anii de început în domeniul escrocheriilor și al hackingului. Sunt foarte dese. Cam toți oameni au acum aplicație bancară pe telefon sau cardul salvat pe undeva sau parole de la servicii cruciale. Altfel spus, toți avem ceva important de pierdut în așa ceva.
Metodele de înșelătorie sunt tot mai multe și mai variate. AI-urile pot particulariza mesajele pentru a părea și mai reale. Leak-uri de date sunt peste tot.
Știți cum auzi că a mai fost un leak de date pe la vreun serviciu inutil la care aveai cont și te gândești “eh, mare scofală, aveam doar numele și numărul de telefon acolo, nu-i ca și cum sunt secrete”? Da, dar pot fi folosite pentru a particulariza înșelătorii, de exemplu ca să spună “tata” și nu “mama” în funcție de numele destinatarului.
Și nici nu am ajuns la AI-uri care vor imita vocea copilului ca să te sune să-ți ceară bani.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
12 comentarii
10/07/2025 la 11:34 AM
“întrucât mesajele vin prin SMS sau WhatsApp și sunt criptate, nici operatorii nu pot interveni, că nu știu conținutul lor pentru a le filtra”
Aici am zâmbit.
Vali(Citează)
10/07/2025 la 11:59 AM
Mesajele WA sunt criptate E2E, mesajele SMS nu. Sunt plain text. Pot fi interceptate și citite de oricine din lanțul de comunicare.
Mesajul ăla 2FA pentru autentificare la bancă e citit atât de operatorul de telefonie cât și de intermediarul prin care e trimis (Twilio, Bird, Sinch, Amazon SNS, oricine).
Dacă e un serviciu internațional (Facebook) lanțul de comunicare e și mai lung, că poate intermediarul n-are prezență în toate țările și trimite la rândul său prin alții.
+
Operatorii de telefonie filtrează SMS-uri des, doar că pe alte criterii.
Bogdan Popa(Citează)
10/07/2025 la 2:02 PM
Cine se adresează propriului tată cu “Bună… “??
Ovidiu(Citează)
10/07/2025 la 3:11 PM
Copiii mei, de exemplu.
E ceva între “salut” și “săru-mâna”.
Vali(Citează)
11/07/2025 la 8:50 AM
Intr-adevar, fie-mea are alta formula de salut. Dar, trebuie sa fie si cazuri in care se nimereste. Oricum, primul lucru pe care l-as face, ar fi sa o sun pe numarul ei
kilroy(Citează)
10/07/2025 la 2:41 PM
Sms urile sunt vazute plain text in reteaua operatorului de telefonie mobila. Sunt parca criptate intre telefon si antena operator, dar atat.
Alin(Citează)
11/07/2025 la 2:21 PM
Cred ca se referea la SMS-urile de tip RCS.
Andrei G(Citează)
10/07/2025 la 4:25 PM
da cum vrei sa zici?
Catalin(Citează)
10/07/2025 la 4:44 PM
M-a sunat alaltaieri un Gigel cu un usor accent moldovenesc de la “Sectia de Investigare a Criminalitatii Organizate” sau ceva de genul. Mi s-a adresat cu prenumele, ceea ce ar trebui sa fie deja un semnal de alarma. In rarele mele interactiuni cu politia mi s-au adresat intotdeauna cu d-le “Numedefamilie”.
I-am zis ca e buna gluma ca e de la Politie, m-a certat ca “Aveti chef de glume?”, i-am zis ca tot timpul, dar sa continue cu ce are de zis.
Cica la banca ING s-a prezentat doamna XY cu o procura de la mine. Am vreo relatie cu doamna XY? Am raspuns ca da, spre nedumerirea lui, care tocmai inventase numele doamnei (sau il avea in script, nu stiu). “Ce relatie aveti?” “Va spun la sectie, daca ma chemati cu citatie, nu discut la telefon relatiile mele cu doamne”.
A inchis.
alunelu(Citează)
10/07/2025 la 4:59 PM
taree :)
mergea si un numarul dvs este analizat chiar in acest moment de catre operatorii din circa de militie locala, pentru a confirma cati ani se dau pentru frauda informatica, acces neautorizat la un sistem informatic si inselaciune
WhiteLion(Citează)
10/07/2025 la 5:41 PM
@WhiteLion10
Înșelăciunea presupune și “o pagubă”, de-aia nu face nimic poliția în astfel de cazuri decât DUPĂ ce au furat ceva fraierilor.
Vali(Citează)
11/07/2025 la 1:07 PM
M-a sunat si pe mine moldoveanul sa ma anunte ca cineva incearca sa imi schimbe parola de la Raifaizăn. Mi s-a adresat pe numele de familie dar nu stia ca nu am cont acolo. Nu am putut sa ii dictez parola litera cu litera cum am vrut initial, ca eram la birou si nu se face, dar i-am zis ca da, eu am schimbat-o. S-a blocat si a inchis.
nashu_mare(Citează)