+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
18 Jul 2025 ·
GÂNDURI ·
Am avut noroc ieri seară. Am ieșit din casă, cu Matilda, ca să mergem la grădiniță după Alice. Era înnorat. Ne-am uitat spre nord, spre Unirii și Universitate, și se vedeau niște nori negri. Am decis să ne grăbim cât putem.
Pe drum, un prieten îmi spune că prin Otopeni oamenii sunt blocați în clădiri din cauza grindinei. Aici, în jumătatea de sud a orașului, nu a fost nici o furtună. A plouat un pic, pe la ora 21, dar liniștit de tot.
Nu pot să cred că, în același timp, nordul orașului a fost aproape devastat.
De la o vreme, la fiecare furtună mai mare prin cartier cade și câte un copac.
Avem și pe lângă bloc acum unii care par pe jumătate morți. Multe crengi nu au înfrunzit, uneori cad din senin rămurele din ei. Sunt înalți cât un bloc și probabil ar fi căzut la o furtună precum cea de ieri. Erau cândva trei, iar unul a căzut din senin acum vreo doi ani. Ceilalți doi sunt în picioare. Am vorbit odată cu niște oameni de la primăria de sector de la spații verzi și mi-au spus că acești copaci mari se pot tăia doar cu aprobarea Primăriei Generale – care nu o dă. Sau durează foarte mult, nu mi-a fost clar.
Văd tot mai mulți astfel de copaci, însă, prin cartiere. Acum când este totul verde sunt ușor de văzut, că ei nu au frunze. În imaginile de mai sus se văd copaci înfrunziți și care au fost doborâți de furtună. Pentru cei care sunt practic uscați ce mai așteptăm?
Sper ca furtuna de ieri să fie un semnal de alarmă și în București să înceapă rapid o campanie de tăiere a copacilor uscați și bolnavi. Tai unul vechi, plantezi unul nou, nu poate fi atât de dificil.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
14 comentarii
18/07/2025 la 12:59 PM
Care primărie din alea 7? Ana sau Caiafa? Nu de alta dar par mai preocupați de imobiliare și faraonism gen aeroport de sector.
nea_caisă(Citează)
18/07/2025 la 1:40 PM
In S6 avem o aplicatie, am pus acolo intr-un an o poza cu un copac gaunos ce era langa locul de parcare si de care aveam o fobie ca va pica la un moment dat. Au trecut 6 luni si au venit si l-au taiat. Nu e perfect, dar functioneaza. Trebuie sa semnalizati daca aveti ceva de semnalizat, vedem ca autoritatile se sesizeaza de obicei dupa ce se intampla tragedia.
geooo(Citează)
18/07/2025 la 3:54 PM
Aplicatia din s6 e geniala si toate problemele semnalate de mine s au rezolvat. Nu instant, la unele a durat ceva, dar se misca. La cele legate de mizerie, deseuri aruncate, cosuri pline, se rezolva in acceasi zi.
Alin(Citează)
18/07/2025 la 1:42 PM
Radu, la nivelul Primăriei Capitalei sunt înregistrate peste 6.000 de solicitări de toaletare și defrișare de la sectoare. În 2020, primarul Nicușor Dan a hotărât să semneze personal avizele, să limiteze potențialele abuzuri pe care le-ar fi făcut primăriile de sector. În realitate, nu a semnat nimic pentru că efectiv nu ai capacitate să verifici singur atâtea avize. O încăpățânare prostească dar care poate omorî oameni. Știu, acum e președinte, nu mai e responsabilitatea lui, dar realitatea e că din dorința de control extrem a blocat foarte multe lucruri.
iCiolac(Citează)
18/07/2025 la 2:10 PM
Bun, fostul primar Dan, de unde nu e nici Dumnezeu nu cere.
Dar actualul primar interimar Bujduveanu câte solicitări a aprobat?
Au trecut totuși aproape 2 luni de când e în funcție.
Vali(Citează)
18/07/2025 la 2:47 PM
Daca nu ar exista metoda IOR poate nu ar fi nevoie sa fie intarziate avizele, dar cand in Bucuresti orice spatiu verde este un bloc pierdut, nu stiu cine ar proceda altfel daca este de buna-credinta.
Alex(Citează)
18/07/2025 la 2:56 PM
Ce potențial imobiliar are un copac uscat, plantat pe o fâșie de 2 metri, între trotuar și carosabil, în linie cu alți arbori verzi?
Chiar nu e nicio limită în obsesia asta cu imobiliarele?
Vali(Citează)
18/07/2025 la 4:20 PM
@Vali, copacul uscat plantat pe o fasie de 2 metri de pamant nu are niciun potential imobiliar.
Dar cand ai 6000 de solicitari de toaletare si defrisare, dureaza destul de mult sa le verifici pe toate.
Andrei G(Citează)
18/07/2025 la 2:09 PM
La mine au venit de la primarie sa taie un copac batran si pe jumatate uscat. A iesit un batranel si a zis ca acela e copacul lui, ca el l-a plantat si se opune taierii, ca doar peste cadavrul lui ii lasa sa taie copacul. Muncitorii au insistat, au chemat si un sef care a negociat dar nu a putut sa castige. Batranelul a semnat o hartie, care nu sunt sigur ce continea, dar din explicatii am dedus ca dumnealui isi asuma responsabilitatea in eventualitatea producerii de pagube. Sper sa reziste copacul mai mult decat cel care l-a plantat…
Dan(Citează)
18/07/2025 la 2:14 PM
S-au acoperit cu un înscris nul în caz de daună materială, de vătămare corporală sau de ceva mai rău.
Dar asta o vor afla la necaz, care poate să apară sau nu.
Așa arată birocrația proștilor.
În locul tău aș face sesizare săptămânal, le va fi imposibil să îl pună pe nebunul ăla să îi acopere așa des.
Vali(Citează)
18/07/2025 la 2:20 PM
“Tai unul vechi, plantezi unul nou, nu poate fi atât de dificil.”
Nu e dificil dar trebuie să ții cont și de interesele respectivilor.
Am un exemplu: plantațiile în compensarea arborilor tăiați în contractul Magistralei M5 derulat de Metrorex au fost posibile numai când PS6 a identificat terenurile disponibile.
Nu spun decât că la momentul respectiv și-au făcut campanie electorală cu niște arbori plătiți de Metrorex, dar fără să sufle un cuvânt de cine plătea acțiunea.
Coincidență, deh.
Vali(Citează)
18/07/2025 la 2:42 PM
In sectorul 3 am folosit aplicatia locala, poza, sesizare si l-au taiat cam in 6-12 luni. Cand au ajuns in zona au taiat mai multi copaci uscati, nu stiu daca sesizase si altcineva sau au decis ei.
RIO(Citează)
18/07/2025 la 5:27 PM
In S3 se pot face solicitari online. Nu stiu in cat timp se rezolva insa. Am 2, dar sunt sub 30 de zile, care e termenul mentionat pentru solutionare.
Legenda spune ca daca nu se rezolva, atunci o nota publica pe Facebook catre primar poate duce la solutionare.
KMean(Citează)
18/07/2025 la 5:45 PM
Dureaza foarte mult orice chestie pe care vrei sa o faci legal. Si eu am avut in curte un copac mort de 2 ani, am tot ridicat si re-ridicat cereri la PMB, ca cea de sector nu se poate ocupa de asta. Pana la urma am gasit o firma care s-a ocupat de el, fiind pe proprietate privata.
Inca mai am cererea in proces la PMB :)
AndreiD(Citează)