un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Totuși, cât de incompetente sunt serviciile de informații și autoritățile noastre în general?

6 Jun 2025  ·

GÂNDURI  ·

5 comentarii

Unii spun că serviciile de informații conduc țara. Cristian Tudor Popescu a spus recent că, în opinia lui, sunt mai degrabă niște oameni care poate mai fac furtișaguri, avantajați de poziția lor, și în rest se bucură de beneficii precum salarii mari și ieșit la pensie la 42 de ani.

Spunea că, întâlnindu-se de-a lungul timpului cu șefi ai serviciilor, nu i s-a părut niciodată că ar fi becul aprins la maxim la mansardă. Tind să-i dau dreptate.

Ieri auzi că românii din diasporă primesc documente false care-i invită pe la birourile de recrutare. Actele nu sunt o glumă a unor puști. Cineva a avut la dispoziție numele și adresele de corespondență din străinătate ale românilor și le-a trimis câte o scrisoare personalizată cu nume și prenume.

MApN și MAI precizează că sunt false.

Astăzi circulă altă știre, că se închid granițele pentru că se impune legea marțială.

Ce face MAI? Precizează că informațiile sunt false și o tentativă de manipulare.

 

Dar asta este tot ce pot face? Stau cu mâinile în sân în sediile lor și trimit, prin biroul de presă, “precizarea” că sunt informații false? Nimic mai mult?

Unde sunt niște investigații?  Unde este o colaborare strânsă cu aceste rețele sociale pentru a elimina direct fiecare astfel de postare? Trăim în lumea AI-ului, este banal de simplu de descoperit o astfel de postare și eliminat. Unde este blocarea completă a rețelelor sociale pentru o zi sau două, dacă nu mai servesc decât pentru a propaga informații false?

Unde este o conferință de presă care să dureze o oră și să explice pe înțelesul tuturor ce este cu aceste atacuri digitale, cine le face, ce interes au, cum se propagă ele și, mai ales, cum să recunoști dacă sunt fake news sau nu? Nu există. La noi se fac “precizări”.

De câte ori aud verbul “a preciza”, mă apucă nervii. Sună de parcă oamenii din birourile de la MAI și MApN și alte servicii ar aștepta să se termine țigara și apoi trag la sorți care dintre ei să iasă în fața clădirii “să precizeze” așa în treacăt că este un fake news, ca să nu se mai agite micuții prin țară. Dar rapid, ca să nu se răcească de tot cafeaua în cană!

Și unul dintre ei, cel care pierde se ridică sictirit de pe scaun, dă o fugă la biroul de presă, spune acolo cu un deget ridicat în sus ca un profesor de demult “precizez că este fake news” și gata! Treaba este făcută, fuga înapoi la ce face în rest (ce face în rest?)!

 

Nu de alta, dar acum câteva luni un rusofil, legionar, trădător de țară a ieșit peste noapte primul în alegerile prezidențiale, ceea ce nu se putea întâmpla fără trișarea algoritmilor sociali și a milioanelor de euro investite sau măcar cu ajutorul unor țări ostile care controlează acele rețele și acei algoritmi.

Nici de atunci nu am auzit concluziile vreunei anchete. Secretizare my ass. Probabil nu scrie nimic în ea, n-au ce zice public pentru că ancheta este în pom.

 

Așa pare din afară. Comunicarea este foarte defectuoasă, nimeni nu pare că muncește, ci doar observă cu îngrijorare ce se întâmplă, iar în acest timp România este atacată de o altă țară prin aceste metode. Nu ne ferim de termeni. Nu sunt gloanțe și tancuri, dar tot un atac este, unul făcut pentru a slăbi toate mecanismele țării și economia ei.

Incompetența aceasta sau măcar lipsa de implicare începe să ne coste. Să fim serioși, un fake news că se închid granițele nu face mare scofală. Se panichează unii speriați de bombe și atât.

Ce faci însă dacă mâine circulă un fake news despre cum BCR dă faliment? Sau despre cum guvernul naționalizează pilonul 2 de pensii? Sau despre cum pensiile se limitează la 2000 de lei? Sau orice altă astfel de “știre” care poate da peste cap lucruri foarte serioase din teamă reală?

Mai important, ce vor face autoritățile?

    5 comentarii

  1. Păi și prin serviciile astea sunt tot angajați pe pile, amante și nepoței veniți de pe la partid. Cu ăștia nu poți face treabă. Chiar si comunicatele astea sunt probabil făcute de agenții externe de comunicare ca pe ei nu ii duce capul. Vedem ce declarații sterile fac pe la vreun accident sau caz mai grav cand apare cate o “purtătoare se cuvânt” făcută permanent și cu intonație nord coreeana. Suntem vai de noi.

      (Citează)

  2. O alta intrebare din acelasi registru ar fi: cat de mare este infinitul?

    Cat priveste investigarea a diversi tradatori care inca sfideaza prin simpla lor ramanere in libertate printre noi, ar fi destul de simplu: cine cauta, sigur gaseste ceva…trebuie doar sa vrei.

      (Citează)

  3. Daca rolul serviciilor ar fi inteles, lumea nu s-ar mai mira asa. Culeg informatii si le pun la dispozitie factorilor decidenti. Adica CSAT-ului. Acolo stim cine se regaseste, compunerea organismului fiind reglementata prin lege. Aia dorm in papuci si iau zero masuri. SIE si SRI nu pot sa alerge prin alte tari si sa sa intercepteze scrisori, sa retina retele organizate si sa ii urmareasca penal. SRI este oricum limitata dpdv teritorial doar la Romania.

    Rostogolim subiecte lipsite de fundament. Hai sa ne oprim si sa studiem mai intai, ca nu intelegem nimic din cum functioneaza un stat.

      (Citează)

  4. Ti se ridica parul in cap cand vezi cat sunt de neputinciosi in fata unor astfel de pericole reale, nu inchipuite. Si mai rau, ti se ridica sangele la cap daca vezi bugetele alocate, in comparatie cu alte tari UE. Cum e vorba aia proasta, si tufuti si cu banii luati? Bugetele sunt in miliarde de euro.

    1,1 miliarde România (SRI), Germania (BFV);
    0,5 miliarde Spania (CNI);
    0,4 miliarde Franța (DGSI);
    0,3 miliarde Italia (AISI);
    0,3 miliarde Polonia (ABW);
    0,17 miliarde Suedia (Säpo): 0,15 miliarde;
    0,1 miliarde; Olanda (AIVD):

      (Citează)

    • Vezi ca in Spania si Franta activitatea de culegere de informatii este data prin lege in competenta mai multor servicii, nu doar in competenta CNI, respectiv DGSI. Ai inghitit galusca de nici nu ai inteles ce ti s-a intamplat. Si nu imi zice ca si in Romania e la fel, ca nu e la fel, celelalte servicii din Romania au o competenta foarte limitata material si teritorial si bugete minuscule.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus