un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Xiaomi 15 Ultra: fotografii foarte bune și accesorii utile pentru fotografi

28 May 2025  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Mă așteptam ca Xiaomi 15 Ultra să fie un telefon foarte performant, inclusiv în fotografiere, unde este printre puținele modele cu senzor de 1 inch, adică foarte mare, pe camera principală.

Surpriza și mai plăcută a fost să descopăr că, dacă îi adaugi acel Photography Kit, se transformă într-o cameră foto de buzunar, cu tot cu buton de declanșare în două trepte și două slidere de control, pe lângă un grip bine gândit.

Preț: 6.000 de lei la eMAG în varianta cu 16 GB RAM și 512 GB stocare internă.

Telefonul mi-a plăcut încă de când l-am scos din cutie pentru că are un aspect retro, de cameră foto de pe vremuri. Xiaomi colaborează cu Leica pentru reglarea modulului foto-video, iar asta se vede și în aspectul carcasei.

Mi-ar plăcea ca mai multe telefoane să aibă acest aspect în două tonuri, care se potrivește foarte bine cu ideea de cameră foto performantă. Sunt mai multe variante, de fapt, retro pe argintiu cu negru sau argintiu cu verde, dar cei care vor un aspect modern pot alege din variantele integral negre sau albe pe spate.

Eu l-aș lua pe cel clasic retro argintiu-negru, unde zona neagră, apropo, este dintr-o piele vegană ce se simte bine în palmă și asigură și grip bun.

Partea frontală este acoperită cu o sticlă rezistentă făcută de Xiaomi, iar lateralele sunt din aluminiu. Întreaga carcasă are rating IP68. Modulul foto este uriaș, dar asta nu mă miră pentru că Xiaomi 15 Ultra are pe spate 4 camere foto, dintre care una cu senzor de 1 inci și alta tip periscop, ceea ce mereu ocupă mult spațiu. Mai are pe acolo și un senzor de focalizare cu laser și unul de calibrare a culorilor. Și-a dorit să fie un model “ultra” pe partea de fotografiere și aspectul confirmă asta.

Specificațiile hardware sunt foarte bune:

  • ecran de 6,73 inci, AMOLED LTPO cu refresh la 120 Hz, Dolby Vision, luminozitate peak 3200 nits, rezoluție 1440 x 3200 pixeli
  • chipset Snapdragon 8 Elite împerecheat cu 12+256 GB sau 16 GB RAM pe variantele de 512 GB și 1 TB stocare internă
  • baterie de 5.410 mAh de tip SiC, încărcare pe fir la 90W, wireless la 80W și reverse wireless la 10W
  • Wi-Fi 7, USB-C 3.2 Gen2 cu ieșire DP, comunicație satelit, difuzoare stereo

Nu pot să zic că-i lipsește ceva și încă n-am ajuns la specificațiile camerelor foto.

Xiaomi 15 Ultra s-a dovedit unul dintre cele mai rapide telefoane în benchmark-uri, unde am obținut următoarele scoruri:

  • Geekbench: 3.027 pct single-core, 9.201 pct multi-core, 19.060 pct grafică
  • 3DMark Steel Nomad Light: 2.189 pct
  • 3DMark Solar Bay: 10.507 pct
  • 3DMark Wild Life Extreme: 6.469 pct
  • 3DMark Steel Nomad Light Stress Test: 66% stabilitate termică.

Sunt rezultate foarte bune, iar stabilitatea termică ridicată arată că telefonul disipă bine căldura generată de acest Snapdragon 8 Elite.

Telefonul se mișcă exemplar, de altfel, în interfață și aplicații și jocuri. Dacă vă doriți un telefon performant, acesta nu vă va dezamăgi.

Xiaomi 15 Ultra se remarcă însă pe partea de fotografiere. Are în total 5 camere foto-video, astfel:

  • principală 50 Mpx f/1,6, senzor de 1 inch, OIS
  • ultrawide 50 Mpx f/2,2, senzor 1/2,76 cu focalizare dual pixel PDAF și TOF 3D
  • 3x zoom optic 50 Mpx f/1,8, senzor 1/2,51, OIS și funcție macro
  • 4,3x zoom optic 200 Mpx cu f/2,6, senzor de 1/1,4
  • selfie 32 Mpx f/2

Telefonul poate filma 8K la 30 fps și 4K la 120 fps, iar în format Dolby Vision la 4K 60 fps.

Asta nu este chiar totul. Telefonul are și senzor laser pentru focalizare mai rapidă la anumite distanțe, plus un senzor de spectru de culori și dual-flash LED. Cu o carcasă specială, îi poți monta și filtre fotografice standard de 67 mm, de exemplu un filtru ND sau de polarizare.

Întreg sistemul este dezvoltat cu Leica și există în interfața de fotografiere două profiluri Leica Authentic și Leica Vibrant, pentru cei care vor un aspect apropiat de al camerelor foto Leica.

Xiaomi 15 Ultra are la dispoziție un Photography Kit (Legend Edition), care include câteva accesorii ce fac telefonul și mai ușor de utilizat.

Înăuntru am găsit, de exemplu, o husă specială, tot cu exterior din piele vegană, care acum face telefonul roșu cu negru de zici că este în modul “sport”.

În cutie se găsește însă un grip, un mâner profesionist de cameră cum spune telefonul atunci când îl detectează.

Acesta este bine gândit. Se înfige în portul USB și are un slider de blocare pe carcasă, ca să nu iasă de acolo. Gripul în sine este o baterie externă care reîncarcă telefonul.

În partea de sus sunt două butoane. Unul declanșează fotografierea și este genul de buton cu două niveluri de apăsare, ca pe camerele foto, declanșând întâi focalizarea și apoi fotografierea. Lângă el se află și un buton care lansează direct filmarea.

Mai sunt acolo două rotițe-slider. Unul controlează expunerea, acel EV +/-, iar altul zoom-ul, adică schimbă între camere. Pe modul de fotografiere, sliderul de zoom comută direct între camere, iar pe cel de filmare face un zoom pull mai lent.

Mai are și un soi de cataramă pentru a prinde o bretea de siguranță. Întreg gripul este foarte bine construit și proiectat. Dimensiunea sa a fost suficientă chiar și pentru mâna mea mare. În partea de sus are un loc unde să ții degetul mare, cu o formă care amintește de sliderele de avansat filmul în camerele vechi. Butoanele sunt la îndemână, iar shortcut-urile funcționează foarte bine.

Mi-a adus aminte de un LG G5 pe care l-am folosit cu mare plăcere acum câțiva ani și pentru care cumpărasem un grip similar. Cel Xiaomi este chiar mai bine integrat cu telefonul și mai bine construit.

Gripul acesta este ideal pentru cei care fac multe fotografii ziua. Eu sunt o astfel de persoană. În ultimele luni am făcut între 1300 și 1700 de fotografii în fiecare lună, zice programul de management foto (XnView), cu telefonul mobil.

Sunt zile când merg la vreo lansare și fac foarte multe fotografii în scurt timp. Un astfel de grip ar fi ideal pentru că, atunci când am testat Xiaomi 15 Ultra, mi-am dat seama cât de mult ușurează munca. Camera se deschide imediat cu o apăsare mai lungă pe butonul de fotografiere, ții telefonul stabil în mână, faci mult mai ușor fotografii, inclusiv pre-focalizezi pentru a aștepta momentul potrivit. Îl văd foarte util și în excursii și alte situații în care fotografiezi mult cu telefonul.

Pentru power-useri, Xiaomi 15 Ultra este o soluție foarte bună după ce cumpărați și acest kit de fotografiere.

În cutie am mai găsit, apropo, două butoane de montat pe cel de declanșare foto. Nu este nevoie de ele, dar ideea este să contribuie la aspectul de cameră foto. Eu nu le-am montat pentru că mă temeam că le voi pierde când scot telefonul din buzunar.

Mai sunt în cutie și două inele pentru insula camerelor. Pe unul dintre ele poți înfileta filtre foto de 67 mm, iată de exemplu filtrul meu ND montat pe acest telefonul.

Tot ce i-aș putea reproșa acestui kit foto este că nu include și un filet de trepied. Grip-ul ar fi trebuit să aibă filet de trepied în partea de jos, dar nu are. Eu filmez uneori cu telefonul de pe trepied (de ex, clipul cu Dacia Bigster) și un filet ar fi fost binevenit.

Să trecem însă la fotografiile realizate cu Xiaomi 15 Ultra, iar aici am avut o altă surpriză plăcută: toate nuanțele au fost foarte bine reglate, fără vreun canal supraexpus. Totul a fost exact cum le vedeam cu ochiul.

Camera folosește acele “filtre” Leica, iar eu am ținut-o pe Leica Authentic. Pe acest profil se vede că amplifică un pic umbrele și are un contrast propriu al ei, care poate vă place, poate nu, dar acesta este profilul existent.

Pe Leica Vibrant, camera introduce un pic mai multă saturație și o vignetare întunecată pe contur. O fi un aspect asemănător cu al camerelor vechi foto, dar eu am preferat modul Authentic și majoritatea fotografiilor așa sunt făcute.

Mai jos sunt fotografii făcute în soare și ce-am observat prin ele:

  • nu apar efecte de halou la procesarea HDR
  • detaliile fine și texturile sunt bine surprinse
  • un pic cam mult sharpening în fotografii
  • uneori fotografiile în soare puternic ies atât de luminoase încât un filtre ND chiar ar fi necesar. Senzorul de 1 inch este foarte mare și lasă foarte multă lumină în interior, un avantaj în fotografiile de noapte (mai jos), dar cu rezultate foarte luminoase în soare puternic.

Iată un contre-jour care mi se pare că a ieșit foarte bine:

Și câteva macro de asemenea reușite:

Camera de selfie mi s-a părut că a efectuat fotografii foarte bune:

Iată câteva fotografii realizate la interior, cu obiecte cât mai variat colorate, unde mi se pare că toate culorile au fost foarte bine capturate:

Ar mai fi de spus că reglajul bun al culorilor se păstrează atunci când comuți între cele patru camere de pe spate. În lumina zilei își fac bine treaba. Zoom-urile 3x și 4,3x pot părea cam prea apropiate, dar probabil a fost și o limitare constructivă. Acel senzor de 200 megapixeli de pe 4,3x zoom poate face de altfel zoom mai mare prin crop pe senzor, cu rezultate bune.

 

Rezultatele mi s-au părut excelente în noapte. În primul rând, balansul de alb a fost foarte bine reglat automat. Fotografiile sunt albe unde iluminatul stradal era alb și galbene sub genul acela de becuri, exact cum le vedeam cu ochiul meu.

Înflorirea surselor de lumină este ținută la minim. Au fost chiar fotografii de noapte în care am fost plăcut impresionat de cât de bine a separat telefonul zonele strălucitoare de cele întunecate ale unor firme luminoase, de exemplu.

Culori bine reglate și aici:

Detalii fine și texturi clare, neestompate, în majoritatea fotografiilor:

În general în noapte vrei să folosești doar camera principală, care cu senzorul ei mare și obiectivul foarte deschis realizează fotografii foarte clare și bine “înghețate”.

În total am făcut aproape 400 de fotografii cu Xiaomi 15 Ultra și este unul dintre cele mai bune telefoane testate până acum pe partea de fotografiere. Nu-i perfect, dar este la un nivel foarte înalt în toate aspectele sale.

În ce privește filmarea, se păstrează unele aspecte observate în fotografiere, precum cât de similare sunt culorile între camere, atunci când comuți pe ele.

Camera principală are o stabilizare foarte bună. De exemplu, dacă filmezi în timp ce mergi normal, clipul este foarte stabil, fără acel tremurat local pe care îl au unele telefoane. Imaginile sunt fluente, sunetul pare bun, iar camera face și o focalizare rapidă pe obiecte în mișcare sau pe fețele oamenilor.

Imaginile de pe camera principală și de pe cea de 200 megapixeli a zoom-ului optic maxim sunt cele mai clare și pline de detalii. Celelalte două camere sunt un pic mai soft, dar nu cât să fie vreo problemă.

De asemenea, filmarea pe timp de noapte este foarte bună. Dacă filmeze de pe loc, rezultatele sunt chiar excelente. Dacă o faci din mișcare, apare un pic de tremurat local, din cauza timpului de expunere mai mare, dar totuși ținut sub control. Aș spune că Xiaomi 15 Ultra este în partea superioară a clasamentului inclusiv pentru filmare, în special pentru redarea plăcută a culorilor chiar și noaptea.

Per total, un telefon foarte bun, gândit în special pentru pasionații de fotografiere care vor și accesorii dedicate pentru a scoate maximul din acel senzor de 1 inch și restul camerelor. Grip-ul acela este pentru mine cel mai util accesoriu și l-am avut montat pe telefon pe toate perioada testării. Dacă vă luați un Xiaomi 15 Ultra, luați și kitul de fotografiere, se completează foarte bine.

Preț: 6.000 de lei la eMAG în varianta cu 16 GB RAM și 512 GB stocare internă.

    3 comentarii

  1. Era bine daca insistai si pe partea de telefon. Autonomie baterie, soft, semnal etc. Vad ca lumea se cam plange de autonomie (si mie mi se pare cam mica capacitatea bateriei la prima vedere) si de faptul ca se incalzeste excesiv in task-uri uzuale. Daca este asa , avand in vedere pretul foarte mare, nu stiu ce sa spun.
    Multumim ptr review.

      (Citează)

  2. “LG G5…pentru care cumpărasem un grip similar”

    Cand s-a lansat G5, daca tin minte corect puteai sa alegi un accesoriu gratuit. Variantele erau grip-ul foto (similar cu asta, cu power bank inclus) sau un DAC profi pentru audiofili, fara power bank inclus. Nu cred ca a cumparat cineva grip-uri extra. Cred ca il am (grip-ul foto) si acum pe undeva printr-o cutie.

    Nu imi dau seama daca la acest Xiaomi (care btw arata foarte bine) Photography Kit vine inclus sau se achizitioneaza separat, care este capacitatea power bank-ului si care este pretul

      (Citează)

  3. Din ce văd în pozele din articol, macrourile au ieșit, întradevăr, reușite. La fel și pozele de interior, de aproape, că vorbim de produse sau portret.
    Selfie-urile sunt bune că-s clare și nedistorsionate.
    Pozele de noapte sunt OK ish ( am pus ”ish” pentru că ai zis 6000 de lei, dacă vorbeam de preț de midrange, jos pălăria) , contre-jour-ul mi se pare cam meh, iar pozele de zi pe soare în București nu-s convingătoare.
    Adică nici obiectivele fotografiate n-ajută, nu știu dacă intenția e să transmiți un sentiment de depresie zgâriat în brutalism și dărăpănare; dacă da – OK, pozele-s convingătoare, iar ce vreau să spun, de fapt, e că pare că lipsește un pic din saturația de culoare ( vibrance), iar contrastul e destul de mare, cu umbrele suprareprezentate, sau așa îmi pare mie.
    Știu că ”așa e Bucureștiul natural”, dar parcă prea nu știu cum se vede în pozele tale.
    Ideea e că nu deși telefonul în sine arată atractiv, cu pozele ălea de pe zi, nu prea mă convingi să-l vreau pentru cameră foto.

    Dacă l-ai folosit și la altceva decât foto, eram curios de cât ține bateria, dacă transferul de fișiere din memoria internă în calculator e rapid ( pe USB ) și cum e sunetul pe Bluetooth, că văd că nu are port de căști – adică dacă e high fidelity, comparabil cu Sony, iPhone, sau cu LG Vxx, dacă-ți mai aduci aminte.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus