un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Dacă vreți să trăiți periculos, Sezamo vinde durian… proaspăt

14 May 2025  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

8 comentarii

Sezamo vinde durian proaspăt, un fruct din Thailanda. Este foarte scump. 130 de lei pentru 500 de grame pare excesiv, deși îmi închipui că sunt diverse probleme logistice legate de acest fruct.

Remarc că descrierea sa pe site este mult romanțată, ca să nu zic înșelătoare:

Bine ati venit la Sezamo , unde surprizele nu se opresc niciodata . Astazi aveti ocazia sa incercati un fruct specific Asiei de Sud-Est , dar aproape imposibil de procurat in Europa : Durian

Durian este un fruct exotic cunoscut în întreaga lume pentru mirosul său puternic și caracteristic, care fie încântă, fie respinge consumatorii. Cunoscut adesea sub denumirea de „regele fructelor” în regiunile din Asia de Sud-Est, durianul este apreciat pentru gustul său unic, bogat și textura sa cremoasă. În ciuda mirosului său neplăcut pentru unii, durianul are o serie de beneficii nutriționale și este un ingredient important în diverse preparate din bucătăria asiatică.

Unul dintre cele mai notabile aspecte ale durianului este mirosul său intens și adesea considerat insuportabil. Acesta este un amestec de mirosuri de ceapă, motorină, brânză maturată și chiar dulceață. Din acest motiv, durianul este interzis în multe locuri publice din Asia, cum ar fi hoteluri și transportul public. Totuși, pentru unii oameni, mirosul nu este un obstacol, iar gustul fructului este pur și simplu irezistibil.

Odată ce ai deschis fructul, vei găsi un miez moale și cremos, de culoare galbenă sau portocalie. Miezul este cel care se consumă, iar gustul variază între dulce și sărat, cu o textură similară cu cea a unui mousse cremos.

 

Este aproape imposibil de procurat în Europa dintr-un motiv clar: miroase îngrozitor de oribil. Ceapă, motorină sau brânză maturată este puțin spus. Cred că majoritatea ar descrie mirosul ca fiind de hoit putrezit sau de canalizare defectă. Și n-aș spune că este interzis în “multe locuri publice”, și în “toate”. În hotelurile din Thailanda scrie mare la intrare să nu cumva să vii cu durian și oricum, dacă faci asta, nu ai cum să scapi nedetectat. Mirosul acela se propagă rapid pe întreg etajul, iar de multe ori te pun la plată suplimentară dacă aduci durian în camera de hotel.

În 2018, un avion indonezian nu a decolat după ce pasagerii s-au plâns de miros de durian în cabină și au fost aproape de revoltă. Compania aeriană a fost nevoită să scoată un sac de durian pe care-l transporta în cala avionului. Ca idee, alea 20-30 de minute cât durează încărcarea cu marfă și cu pasageri au fost suficiente pentru a face cabina de nesuportat.

În 2023, un avion Turkish s-a întors din zbor după ce senzorii au dat alarma din cauza unor fructe durian din cala de bagaje.

Așa arată durianul:

Iar partea care se mănâncă este aceea galben intensă din interior.

“Gustul său unic” este metoda Sezamo de a spune că nu este pe placul marii majorități a oamenilor. Fructul poate fi mâncat dacă-l tai pe loc și îl bagi în gură (sau dacă ignori mirosul), dar aș spune că 80% dintre oameni vor spune că are un gust rău. Matilda a gustat o dată și a zis că nu-i mai trebuie niciodată.

Mie îmi place. Are cu siguranță un gust inedit și nu este ceva ce-aș mânca prea des, că nu este vreo delicatesă dpdv gust, dar este inedit și tolerabil. N-am cum să-l descriu, are o aromă proprie. Am luat uneori în piețele din Thailanda, unde se tăia un fruct și băgai pe loc în gură.

Cândva am luat și câteva bucățele de durian învelite în folie, cu gândul că le mănânc mai târziu. O oră mai târziu a trebuit să le arunc din mașina în care ne aflam, că nu se mai putea sta acolo altfel.

Nu zic să nu-l încercați, dar să nu credeți că este vreun fruct foarte delicios și exotic, de parcă am vorbit de papaya sau fructul dragonului sau ceva. Este doar diferit și de obicei neplăcut.

    8 comentarii

  1. Miroase doar tăiat sau si întreg?

      (Citează)

  2. eu am mincat, mi-a placut, desi mi-a luat ceva timp sa ma obisnuiesc cu mirosul si sa imi fac curaj. nu stiu daca as repeta, pt ca a fost bun dar nu o experienta care te transforma :))) plus ca e f greu de gasit, chiar si in supermarket-uri asiatice specializate.

      (Citează)

  3. Mie mi s-a parut savuros. Am mancat de mai multe ori in Tailanda si Indonezia. Durian, mango si jackfruit mi se par de departe campioanele gustului: dulce, bogat, onctuos, parfumat. La egalitate dar intr-un cu totul alt registru de gust: acrisor, puternic aromat si refreshing sunt pt mine mangosteen, rambutan si fructul pasiunii.

    Papaya mi se pare un fruct relativ modest ca aroma si gust, dar placut si care se poate consuma in cantitati “industriale” mai ales tinuta la frigider, ca un pepene. Iar dragon fruit (sau pithaya) deasemenea. Arata foarte bine si apetisant ambele (de asta deseori dezamagesc pt ca gustul nu se ridica la nivelul imaginii). Ambele cresc aici unde stau si-s destul de ieftine. Acum papaya e in plin sezon, mango si passion frut vin in curand iar pithaya (varianta rosu) se coace mai spre toamna.

    Acum tanjesc dupa cate o caserola de jackfruit si durian proaspete, luate din pietele asiatice si consumate pe loc!

    Sunt convins insa ca astfel de fructe exotice cumparate in Romania sunt 98% din cazuri tzeapa, nefiind coapte sau fiind deja stricate. Importul acestor fructe necesita o logistica complicata si costisitoare ca sa ajunga la raft intr-o stare cat de cat comestibila, fara pretentii la gustul, savoarea si prospetimea acestor fructe mancate la mama lor acasa

      (Citează)

  4. Am mîncat, am lucrat cîțiva ani în Indonezia. Nu se moare din cauza lui, ca să zici că e periculos, dar sînt și localnici destui care nu-l suportă. Pute întradevăr, dar e un miros mai aproape de pîine veche răsfermentată, cu care și seamănă pasta respectivă. I se mai spune și pîinea maimuțelor. Am adus acasă și ”ciocolată” de durian, soția n-a putut să mănînce, a aruncat-o ca să nu mai miroasă în casă. .

      (Citează)

  5. Marinel:
    Jackfruit e bun numai proaspăt. Dacă stă deschis ceva timp devine lipicios ca un latex.

    N-as fi stiut daca nu ziceai.
    Eu am mancat jackfruit doar din piete, proaspat taiat, la caserola. Desi cumparam destul de mult, deh pofta, niciodata nu ramanea nimic “pentru mai tarziu”. Il radeam “la scobitoare” pe drum impreuna cu soatza pana ajungeam la cazare.
    Iar mi s-a facut pofta…

      (Citează)

  6. Am mancat, mi-a placut destul de mult. Cel mai eficient este sa-l cumperi curatat si congelat. Trebuie mancat imediat ce se dezgheață altfel nu mai stai in casa. Avantajul e ca poti sa dezgheti doar un pic si sa păstrezi restul in congelator.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus