un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Iată cum a arătat prima cursă de Formula 1, acum 75 de ani

17 May 2025  ·

AUTO  ·

1 comentariu

Pe 13 mai 1950, la Silverstone în Marea Britanie, a avut loc prima cursă de Formula 1 din istoria acestei competiții. Este de altfel și motivul pentru care Formula 1 activează în acest an cu acel logo F1 75.

Imaginile de acolo sunt fascinante. De altfel, au avut loc 7 curse în sezonul 1950 și îmi închipui că toate arătau la fel de diferit de cele de astăzi, pe circuitele din:

  1. Silverstone (UK)
  2. Monte-Carlo (Monaco)
  3. Indianapolis 500 (SUA)
  4. Bremgarten (Elveția)
  5. Spa-Francorchamp (Belgia)
  6. Reims-Gueux (Franța)
  7. Monza (Italia)

Multe echipe s-au aliniat la start, iar dintre ele erau patru de constructori: Alfa Romeo, Maserati, Ferrari și Talbot-Lago. Altele, precum ERA sau Simca, sunt nume care au contribuit la istoria racingului în acele decenii.

Cam așa arătau monoposturile:

Nu-mi este clar ce motoare aveau în acea perioadă. Văd în listă în general motoare de 1,5 litri cu 4, 6 sau 8 cilindri în linie și supercharger, dar în dreptul unor monoposturi scrie de motoare V12 și capacități de 4,5 litri.

Majoritatea oamenilor, inclusiv prin tribune, erau la costum:

Măsurile de siguranță erau inexistente. Deși se rula cu viteză mare, unii piloți purtau doar o cagulă și ochelari, iar corpul le ieșea oricum din cockpit:

Măsurile de siguranță pe circuit erau, de asemenea, inexistente. Văd semne metalice pe marginea pistei, bolarzi mari, baloți de fân pentru delimitare. Tribunele la Silverstone par a fi la distanță de pistă, dar complet neprotejate. Se rula totuși cu viteze foarte mari, dar, precum în multe alte domenii, nu se gândea nimeni preventiv la potențialele probleme.

În 1955 urma să aibă loc marele accident de la Le Mans, când o mașină a decolat la propriu de pe pistă și a sărit în tribune, omorând 83 de spectatori. Și în Formula 1 au murit 4 piloți în sezonul 1955. În 1951, de altfel, un pilot de Formula 1 a ieșit în decor și a omorât 9 spectatori în tribune. După aceea s-au schimbat multe reguli de siguranță și, dacă v-ați uitat la Formula 1 în ultimii 20 de ani, ați văzut că periodic îmbunătățesc și alte reguli, în funcție de ce se întâmplă pe circuite.

În 1950, însă, spectatorii stăteau calmi în tribune, iar VIP-urile aveau niște platforme înălțate. Iat-o pe viitoarea regină Elisabeta a II-a în imagine, iar în spatele ei regele George.

Se făceau și realimentări la boxe:

Tabela era manuală, la fel și cronometrarea:

La final, cursa a fost câștigată de italianul Giuseppe Farina de la Alfa Romeo, iar Fangio s-a retras. De fapt, monoposturile Alfa Romeo au câștigat 6 din cele 7 curse de Formula 1 din acel sezon. Farina și argentinianul Fangio au câștigat amândoi câte 3 curse, dar Farina a făcut mai multe puncte în cursele pe care nu le-a câștigat și a devenit primul campion mondial din Formula 1.

Farina avea 44 de ani în acel moment și s-a retras ulterior, în 1955, fără alte titluri mondiale la activ. Juan-Manuel Fangio urma să câștige însă în anii următori 5 titluri mondiale cu Alfa Romeo, Ferrari, Maserati și Mercedes, un număr record care a fost depășit apoi tocmai de Michael Schumacher, decenii mai târziu, dacă nu mă înșală memoria.

Imaginile sunt dintr-un clip video colorizat de către Formula 1. Puteți vedea toate cele de mai sus în mișcare aici și câteva informații aici.

    1 comentariu

  1. Dacă vreți să auziți mai multe despre începuturile F1, e un film biografic interesant, Enzo Ferrari : the red and the black unde, pe lângă viața lui Ferrari, sunt descrise și cursele F1 din acea vreme

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus