un blog de Radu Dumitru

+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +

Centrul Bucureștiului, în jurul Căii Victoriei, devine zonă de 30 km/h

7 May 2025  ·

AUTO  ·

25 comentarii

Brigada de Poliție Rutieră a recomandat în trecut limitarea vitezei de circulație la 30 km/h pe Calea Victoriei și străzile adiacente, iar propunerea a fost aprobată recent. Viteza maximă legală va fi limitată imediat ce Administrația Străzilor va amplasa noile indicatoare rutiere.

Îmi place ideea și o consider chiar necesară, dar mă tem că nu va fi decât o măsură luată din pix. Fără alte măsuri complementare, nu se va schimba nimic față de situația din prezent.

Problema principală era pe Calea Victoriei, o arteră cu foarte mulți pietoni care uneori stau la terase pe marginea trotuarului în timp ce mașinile vâjâie pe lângă ei cu 50 și uneori chiar 100 km/h. Uitați imagini din 3 mai, când era foarte aglomerat pe trotuare, deși pe Calea Victoriei nu era închis traficul rutier. Pur și simplu lumea iese acolo la înghețată, pizza, cafele și bere.

Iată și fotografii de acum o lună, tot fără trafic rutier închis.

Da, limita legală este de 50 km/h pe Calea Victoriei, dar sunt mulți inconștienți care goneau cu viteză mult mai mare de la un semafor la altul. O mică scăpare de volan sau neatenție ar fi putut produce un accident cu multe victime pe trotuare. Să nu vă închipuiți că acel bolarzi mari de granit vă apără în vreun fel. La orice impact cu o mașină, bolarzii aceia devin mai degrabă niște proiectile aruncate tot spre pietoni, gata să rupă picioare.

Altfel spus, dacă doar se schimbă un indicator rutier, nu înseamnă că șoferii vor reduce viteza. De exemplu, prin Pasajul Unirii se circulă des cu suta la oră. Pe Aviatorilor sau Calea Victoriei la fel, când prinzi liber. În București, unde drumul este liber, de obicei se dă tare.

Brigada de Poliție Rutieră, dacă vrea să scadă viteza pe Calea Victoriei, trebuie să ia și alte măsuri în afară de a monta un nou panou care te roagă să circuli mai încet. Este nevoie de poliție prezentă fizic pe drum, ca să tempereze prin prezența lor avântul pedalistic. Poate că este nevoie de speed bumps. O idee foarte bună ar fi ridicarea unor treceri de pietoni la nivelul trotuarului, ceea ce ar crea un speed bump natural.

Treaba asta s-ar putea face simplu din turnarea asfaltului, dar am văzut și panouri modulare cu rol similar. Sunt unele montate în Pipera, la rond, de exemplu. În plus, trecerile de pietoni la nivelul trotuarului fac și zona mai accesibilă pentru cărucioare de toate tipurile.

Limita de viteză de 30 km/h se extinde însă și pe străzile adiacente Căii Victoriei, conform hărții de mai jos.

Din ce îmi dau seama, zona este delimitată de acele străzi fără a le include. Schimbarea aceasta este de fapt nesemnificativă. Toate sunt străzi mici și întortocheate, pe care oricum nu s-a circulat niciodată cu 50 km/h și cred că viteza medie era chiar și sub 30 km/h. Nu mergea nimeni cu viteză mare pe Mendeleev, Strada Frumoasă, Academiei, Brezoianu și altele.

Bd Dacia, Știrbei Vodă și Regina Elisabeta sunt exceptate oricum. În practică, singura modificare reală și utilă este cea pentru Calea Victoriei. Să vedem dacă se schimbă ceva și în practică sau bucureștenii care stau la o bere la Zăganu vor sta în continuare la 50 de centimetri de cursele auto care se fac pe Victoriei.

sursa: Străzi pentru oameni.

    25 comentarii

  1. Sint convins ca limita e pusa fix ptr ca militia s-a gandit la bietii pietoni. Nu mai aveau somn saracii de grija plimbaretilor. Cat despre accidente, are careva vreo statistica cu cele produse pe calea victoriei? Eu nu prea am auzit. Sint zone mult mai periculoase in bucuresti.

      (Citează)

    • Am iesit intr-o seara pe Calea Victoriei.
      Aglomeratie pe trotuare. Baruri cu mese pe trotuarul deja extrem de ingust.
      Doi baieti cu lamborghini faceau curse. De vreo 5 ori cat am stat pe acolo. M-am simtit foarte sigur pe trotuarul de 1m latime.
      Limitarea de 30 km/h era de ceva vreme. Controale doar ziua pe lumina.
      Basca ca in zilele cand se inchide traficul, noaptea se deschide. Brusc. Sa vezi distractie cand incep sa apara masini si lumea inca circula pe strada.

      Drumul ala trebuie inchis permanent daca vrei sa il faci sigur.

        (Citează)

    • @Jules, ai comentat pe subiect, dar ai evitat foarte subtil intrebarea. Cate accidente au avut loc pana acum pe Calea Victoriei? Si aici ma refer la accidente care sa implice pietoni ce stau la terase sau se plimba pe trotuar.

        (Citează)

    • bine ma, andreig, sa asteptam sa fie schiloditi niste oameni sau omorati si apoi luam masuri. ia zi-ne si parerea ta despre colectiv.

        (Citează)

    • Eu nu am zis sa asteptam sau nu sa fie accidentati pietonii. Am zis doar ca, pentru a analiza daca este o sosea periculoasa sau nu, trebuie sa vedem niste statistici.
      Ca asa, pe orice artera se poate intampla sa fie oameni schiloditi de o masina scapata de sub control.

      Si poate ca ar fi mai bine ca prima data sa luam masuri pe arterele unde chiar au avut loc incidente.

        (Citează)

    • andreig – e o batalie pierduta cu tine. din ce vad in comentariile tale, orice ti-ar spune cineva o vei tine pe a ta. asa ca nu imi mai bat capu cu tine. vii cu o problema la fiecare solutie

        (Citează)

    • @GabrielG, nici tu nu prea vrei sa intelegi ca aici s-a gasit o solutie proasta la o problema aproape non-existenta.
      Daca problema erau cei care merg cu peste 50 km/h, se puteau monta foarte simplu 2-3 radare fixe in zona respectiva si se ajungea la reducerea riscurilor.
      Acum nu s-a facut nimic, decat s-a micsorat viteza maxima permisa. Dar, fara masuri complementare de verificare si amendare a celor care depasesc 30 km/h, nu se va schimba nimic.

        (Citează)

  2. Încă puțin și declarăm zonele comerciale adiacente Căii Victoriei drept rezervații de interes național, vremelnic despărțite de o șosea.
    Între timp, pe banda dedicată STB de pe Iuliu Maniu, viteza de rulare este oarecum similară din cauza gropilor.

      (Citează)

  3. speed bumps?
    cum poate fi asta o idee buna?
    pentru ca pe cel care merge deja cu viteza il poate surprinde si determina sa faca manevre periculoase?
    pentru ca pe cel care merge regulamentar il pedepseste pentru asta?
    sau?

    nimic despre un transport in comun decent sau despre incurajarea bicicletelor sau a mersului pe jos?
    nimic despre multele masini oprite (de abandonate nici nu zic) peste tot prin oras (incepand de la cele care blocheaza benzi de circulatie sau trotuare si pana parcarile trasate peste tot, inclusiv prin eliminarea trotuarelor si a copacilor / spatiului verde)?

    ps. daca grija erau oamenii de la terasele de pe victoriei.. de ce nu au facut-o complet pietonala?

    ps2. daca problema era ca unii nu respectau limita de viteza si mergeau prea tare.. de ce nu se aplicau amenzi pentru ei?
    de ce vor respecta ei acum limita redusa daca nu au respectat-o pe cea veche? ce e diferit in afara de un numar pe un panou?

      (Citează)

  4. Limitarea e deja de cateva saptamani si in weekendul trecut deja se dadeau avertismente.
    Astept cu nerabdare sa fie amendati si trotinetistii care circula pe trotuar.

      (Citează)

  5. Limitarea e deja de cateva saptamani si in weekendul trecut deja se dadeau avertismente si/sau amenzi.
    Astept cu nerabdare sa fie amendati si trotinetistii care circula pe trotuar.
    In rest, whataboutism grupa mare 😁.
    1. Pe Victoriei n-au fost niciodata mijloace de transport in comun, in afara de zonele unde este traversata perpendicular. Doar in zona Sala Palatului ai o portiune mica unde sunt autobuze.
    2. Pe Victoriei (ca despre Victoriei vorbim) sunt piste de biciclete.
    3. Multi soferi au urlat ca din gura de sarpe ca viata lor e pustie fara Calea Victoriei asa ca nici macar primarul general care in general salveaza orice si uraste soferii si masinile n-a avut curaj sa o inchida.

      (Citează)

    • De vreo 2 – 3 ani circulă 205 pe Victoriei, pe toată lungimea.

        (Citează)

    • Pe calea Victoriei circulă 205, de câțiva ani. Oricum o limită de viteză mai mică pe Calea Victoriei, care e oricum blocată in timpul săptămânii ar putea ajuta traficul. Sunt destule videouri pe YouTube despre trafic flow și cum ajută scăderea vitezei.

        (Citează)

    • @Em, pe criteriul asta poate este mai bine sa punem in tot orasul limita de viteza de 20-30 km/h ca sa fluidizam traficul.
      Sau de ce sa ne oprim aici si sa nu punem limita la 10 km/h? Poate asa fluidizam si mai mult traficul.

        (Citează)

    • Bucurestiul are vreo 20km diametru, din centura in centura. Sa-l vad eu pe ala care reuseste sa-l strabata in mai putin de o ora.
      Nu limita de viteza e problema voastra, baieti.

        (Citează)

  6. De ”Fenomenul Comarnic” ați auzit?
    DN1 are câteva puncte de strangulare; Comarnicul e doar unul dintre ele.
    Haosul de weekend se datorează limitării vitezei pe un drum foarte aglomerat, care are până acolo, două benzi și limită de viteză superioară.
    Spre deosebire de București, Valea Prahovei nu oferă alternative.
    În București, însă, o astfel de măsură ar trebui dublată de altele, de echilibrare.
    Studii care să arate cum poate fi preluat traficul pe alte artere, care să caute să-l fluidizeze prin crearea de culoare cu sensuri unice…
    Printr-o soluție, mă tem că se generază o sumedenie de alte probleme.
    Ce era zona blocată până acum; nici nu-mi pot imagina cum va deveni.

    În plus, argumentul ăsta m-a lăsat lat:
    ”Da, limita legală este de 50 km/h pe Calea Victoriei, dar sunt mulți inconștienți care goneau cu viteză mult mai mare de la un semafor la altul.”
    Am citit în prospectul bumperelor că scăderea limitei de viteză îi conștientizează pă inconștienți… Nu săriți, c-am scris la mișto!
    ”Înconștienți” nu vor mai fi decât dacă se interzice traficul cu totul, dacă numai limitarea vitezei este soluția ”prevăzută” pentru a-i corecta…

      (Citează)

    • Si mie mi-a placut partea asta din articol in care Radu spune ca este necesara o limita de 30 km/h fiindca sunt unii nebuni care nu respecta regula de 50 km/h si merg cu aproape 100 km/h.
      Un articol in care nu explica de ce este bine ca s-a stabilit o limita mai mica de viteza, in conditiile in care ar fi fost mai bine ca prima data sa se ia masuri pentru respectarea limitelor existente.

        (Citează)

  7. Andrei G:
    @Em, pe criteriul asta poate este mai bine sa punem in tot orasul limita de viteza de 20-30 km/h ca sa fluidizam traficul.
    Sau de ce sa ne oprim aici si sa nu punem limita la 10 km/h? Poate asa fluidizam si mai mult traficul.

    Pai ideea nu e sa ajuti traficul care ar aduce astfel mai mult trafic. Traficul e ca gazul, umple orice volum ii pui la dispozitie.

    Ideea e sa faci cat mai dificila si neeconomica deplasarea si parcarea masinilor in centru pentru a le elimina incet, incet din trafic si a le inlocui lor cu biciclete, trotinete, scutere, moto, pietonal siiii, bineinteles, transport in comun. Treptat, pe principiul vaselor comunicante.

    Asta inseamna a lua cu adevarat masuri pentru fluidizarea traficului. Trafic inseamna orice tip de vehicul si pietonii, nu doar masinile personale.

      (Citează)

    • Masinile n-or sa dispara niciodata. Nu stiu vreo capitala in care nu mai circula deloc masini. Am fost prin toate capitalele europene si este aglomerat. Aglomerat dar nu haos cum este in bucuresti. In buc se creaza haos si ptr ca ciuciu sincronizare la semafoare, mergi din rosu in rosu si se formeaza cozi interminabile de un semafor la altul si ciuciu transport in comun asa cum trebuie. Mai este o chestie pe care am observat-o si anume ca in toate intersectiile unde-s sine de tramvai, numarul masinilor care trec pe verde este mult mai mic ptr ca toti merg incet ca sa nu rupa masina. Acelasi lucru pe strazile unde-s sine de tramvai, lumea merge mai incet si cu grija din acelasi motiv. Eu nu zic sa se mearga cu 100 la ora, dar cand intersectia e rupta si treci cu 5 km la ora, abia trec cateva masini si hop iar se pune rosu. Si asa se face ditai coada.
      Apoi nesimtitii pusi pe avarii pe care nu-i deranjeaza nimeni, uneori ocupa juma de drum si iar se fac cozi din cauza lor. Si nu pe ultimu loc, soferii care in loc sa beleasca ochii la drum, rup telefonu in 2. Si dai de cate unu d-asta care desi are verde mai sta cateva secunde pana isi ia claxon ca altfel el e pierdut in telefon. Si secundele alea inseamna iar cateva masini mai putin care trec de semafor.
      Is multe care foot traficu. Si singura solutieka care îi duce capu e sa limiteze viteza si sa puna radare. Ptr ca e cea mai simpla, pac monteaza niste indicatoare si gata. De reparat drumuri, de amendat p-aia opriti aiurea si p-aia de rup telefoanele, de facut un transport public ca la carte….nimic.
      Si ar fi fain ca tot mai multi sa treaca la scutere sau motorete. Acum vremea permite utilizarea lor aproape tot anul.

        (Citează)

  8. Pentru cei ce se intreaba care e diferenta ca oricum nu se respecta: cu max 50 poti merge cu 99 si nu iti ia permisul (platesti totusi o amenda mare), iar cu 30 lmita inseamna ca poti merge cu 79 pana sa predai plasticul.

      (Citează)

    • Si spui ca daca ar sta Politia pe acolo si ar da amenzi tutror celor care circula cu 79 km/h, nu ar rezolva nimic? Se rezolva decat daca se ridica permisul?

        (Citează)

  9. evident ca poate si acum sa stea politia oriunde sunt limite de viteza si sa dea amenzi. Dar masura asta este sa ii faca pe vitejii aia ce circula cu 100 sa o lase mai moale cand de la anemica viteza de 80 km/h isi pierd permisul.
    Si aplica si pe stradutele adiacente din 2 motive: 1. sa ai deja viteza redusa cand ajungi pe bulevard si 2. ca in viitor sa poata extinde zona de limitare. Cum se intampla in londra unde treptat au marit zonele de 30-40.
    Da, cei ce se grabesc, vor evita probabil CV dar restul arterelor se vor aglomera extra si tot nu vor mai putea circula cu +60

      (Citează)

  10. Eu ma intreb cum sunt petardele alea de terase legale cand nu lasa loc aproape deloc de trecere, si au mese lipite de bordura soselei.

      (Citează)

  11. Blackskull:
    Masinile n-or sa dispara niciodata. Nu stiu vreo capitala in care nu mai circula deloc masini. Am fost prin toate capitalele europene si este aglomerat. Aglomerat dar nu haos cum este in bucuresti. In buc se creaza haos si ptr ca ciuciu sincronizare la semafoare, mergi din rosu in rosu si se formeaza cozi interminabile de un semafor la altul si ciuciu transport in comun asa cum trebuie. Mai este o chestie pe care am observat-o si anume ca in toate intersectiile unde-s sine de tramvai, numarul masinilor care trec pe verde este mult mai mic ptr ca toti merg incet ca sa nu rupa masina. Acelasi lucru pe strazile unde-s sine de tramvai, lumea merge mai incet si cu grija din acelasi motiv. Eu nu zic sa se mearga cu 100 la ora, dar cand intersectia e rupta si treci cu 5 km la ora, abia trec cateva masini si hop iar se pune rosu. Si asa se face ditai coada.
    Apoi nesimtitii pusi pe avarii pe care nu-i deranjeaza nimeni, uneori ocupa juma de drum si iar se fac cozi din cauza lor. Si nu pe ultimu loc, soferii care in loc sa beleasca ochii la drum, rup telefonu in 2. Si dai de cate unu d-asta care desi are verde mai sta cateva secunde pana isi ia claxon ca altfel el e pierdut in telefon. Si secundele alea inseamna iar cateva masini mai putin care trec de semafor.
    Is multe care foot traficu. Si singura solutieka care îi duce capu e sa limiteze viteza si sa puna radare. Ptr ca e cea mai simpla, pac monteaza niste indicatoare si gata. De reparat drumuri, de amendat p-aia opriti aiurea si p-aia de rup telefoanele, de facut un transport public ca la carte….nimic.
    Si ar fi fain ca tot mai multi sa treaca la scutere sau motorete. Acum vremea permite utilizarea lor aproape tot anul.

    Din centru, da, e de dorit si asteptata disparitia turismelor non-rezidentilor. Vezi Paris, Amsterdam, etc.
    Traficul tb mutat in zona de la periferie pana la cartierele dormitor: centuri, park&ride, exista o groaza de exemple in Europa.

    In rest, da, masurile de control al traficului actual sunt bune pt ceva-ceva mai multa fluidizare pe modelul actual dar pe termen mediu-lung nu functioneaza, sunt doar paleative care mai imping putin colapsul, pentru ca orice mic succes va atrage mai multe si mai multe vehicule.
    Singura solutie este rarefiere traficului prin restrangerea accesului.

      (Citează)

  12. Speedbump-urile alea din pipera s-au stricat, ca trece betoniera peste ele. Tot asfalt.

    Altfel, daca erau si camere cu radar care sa dea amenzi automat, era o treaba.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus