+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
« Știrile zilei despre tehnologie – 6 mai 2025
Controversa legată de piatra funerară a Papei Francisc a fost demnă de un facepalm »
Apple a încasat zilele trecute o bătaie serioasă la tribunal, în procesul intentat acum câțiva ani de Epic Games. Asta va aduce câteva schimbări semnificative în sistemul software Apple.
Procesul în sine nu a mers niciodată în favoarea Apple. Judecătorul chiar i-a admonestat că nu au aplicat deja măsurile ce li se impuseseră de la deciziile anterioare.
Pe scurt, Apple ia 30% comision din toate achizițiile care se fac prin AppStore sau în aplicațiile descărcate din AppStore. Dacă îți cumperi o mașinuță nouă într-un joc de mobil, Apple ia 30%. Dacă te abonezi la Spotify sau iei credite pe Tinder, Apple ia 30%.
În plus, Apple bloca orice încercare de liberalizare a pieței. Era absolut interzis dezvoltatorilor de aplicații să folosească procesatori externi de plăți. Era interzis și să îndrume clienții pe propriile site-uri pentru a face achizițiile acolo, deși aici s-au mai făcut excepții pentru companiile foarte mari.
Situația este de multe ori ridicolă. De exemplu, nu puteam cumpăra cărți de pe Amazon din aplicația Kindle de iPad pentru că Amazon nu era dispusă să dea 30% către Apple.
Epic Games a dat în judecată Apple pentru că nu mai voiau asemenea taxe, tranzacțiile din Fortnite fiind de sute de milioane de dolari și chiar mai mult, iar Apple lua comision din toate. Ca răspuns, probabil vă amintiți că Apple a eliminat Fortnite din AppStore și cele două companii s-au certat multă vreme inclusiv la tribunal.
În 2021, un judecător din SUA a decis că Apple nu permite concurența liberă și a obligat compania să ia măsuri pentru a permite dezvoltatorilor să-și îndrume clienții și spre alte metode sau procesatori de plăți. Apple a contestat la Curtea Supremă decizia, a pierdut și acolo, dar apoi a ignorat oricum decizia tribunalului și nu a făcut mare lucru.
Mai exact, au impus dezvoltatorilor un comision de 27% pentru cumpărăturile făcute de utilizatori Apple în afara AppStore, față de 30% pe cumpărăturile făcute în AppStore. O diferență infimă, gândită pentru a descuraja dezvoltatorii să încerce metode alternative. Mai mult, Apple afișa tot felul de mesaje de avertizare privind cum banii tăi nu sunt în siguranță dacă faci plăți în afara sistemelor securizate din AppStore, ceea ce speria oricum suplimentar o parte dintre doritori.
În decizia de acum câteva zile, tot un judecător american a decis că Apple a ignorat în mod voit o decizie a tribunalului și a precizat că va raporta compania către judecători federali pentru ceea ce este practic o infracțiune și probabil se va lăsa cu o amendă însemnată.
De asemenea, judecătorul a forțat din nou compania Apple să permită dezvoltatorilor să ofere metode alternative de plată într-un mod care încurajează concurența, nu cu taxe absurde. Judecătorul a interzis taxa de 27% și tactica de a afișa ecrane de avertizare.
Urmarea a fost rapidă. Spotify deja a introdus în aplicația de iOS din SUA opțiuni de abonare cu un procesator extern. Vezi în aplicație planurile disponibile, dai click pe linkul care te duce la o pagină de plată și prețul este cu 30% mai mic decât anterior, fiind fără comisionul Apple.
Sunt sigur că mult mai multe companii vor face ceva similar în zilele următoare. Apple câștiga o mulțime de bani din AppStore și servicii, dar o făcea ca un bully, având pretenția ca orice achiziție să se facă doar prin ei pentru a putea lua comisionul respectiv.
De-a lungul timpului am ascultat prin diverse podcasturi și interviuri părerea unor dezvoltatori. Cei mici în general nu erau supărați pe sistemul Apple pentru că Apple se ocupa de toată partea de procesare a plăților și tranzacții și viramente bancare. Dezvoltatorii se concentrau pe produsul lor, iar Apple se ocupa de mișcat banii.
Odată ce devii mai mare și îți permiți să colaborezi și să integrezi procesatori externi, este în avantajul tău să faci asta. Procesul a pornit pentru că Epic făcea miliarde de dolari din Fortnite, iar 30% din astfel de cifre contează. Companiile mari își permit să dezvolte propriile sisteme de procesare a plăților. Ca analogie, un exemplu bun este eMAG, care a avut puterea financiară de a dezvolta acel MyWallet și acum Hey Blu pentru creditare, eliminând niște costuri bancare din proces.
Acum toată treaba asta pare că aduce beneficii doar americanilor. În UE, Comisia Europeană oricum impune liberalizarea pieței în multe privințe. Aici lucrurile nu se rezumă doar la libertatea de a folosi alți procesatori de plăți, dar se cere de exemplu ca Apple să permită și altor producători de ceasuri sau căști același nivel de integrare în iOS și de acces la funcții precum au pe Apple Watch și AirPods, că asta înseamnă concurență cinstită.
Dacă și americanii iau astfel de măsuri, ar putea semnala o schimbare semnificativă a conceptelor care au condus până acum piața aceasta. Concurența cinstită, cea care este în favoarea clientului final, se face prin calitatea produselor și serviciilor oferite, nu prin închiderea cu forța a ușii în nasul celorlalți.
Apple a contestat deja decizia, dar nu cred că pot avea succes.
« Știrile zilei despre tehnologie – 6 mai 2025
Controversa legată de piatra funerară a Papei Francisc a fost demnă de un facepalm »
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
1 comentariu
06/05/2025 la 3:19 PM
Cum sa scrii un asemenea acticol. Acum vin fanii Apple sa-ti spuna ca daca se deschide platforma si pentru alti dezvoltatori isi vor virusa ei telefoanele.
Bine, niciunul nu a reusit sa explice cum isi vor virusa telefoanele daca ei vor continua sa instaleze doar din AppStore, dar asta este o alta discutie.
Andrei G(Citează)