+ Susține blogul cu un click la: eMAG - Fashion Days - Finestore - Dyson - PC Garage +
SUA impune taxe vamale tot mai mari Chinei, iar statul chinez răspunde cu măsuri similare, dar recent au luat și altele adiționale. Printre ele, interdicția de a exporta metale rare în SUA.
În paralel, se zice că unul dintre motivele pentru care Trump tot vrea să anexeze Groenlanda, dincolo de poziția strategică și acces la Oceanul Arctic, ar fi rezervele de metale rare —sau pământuri rare cum li se mai spune— de prin solul de acolo. Aceste substanțe devin tot mai importante pentru noile tehnologii și produse care sunt fabricate în fiecare an.
Ce sunt, așadar, metalele rare și de ce sunt și metale importante? Am urât cu pasiune geologia în școală, la fel și o materie numită Știința Materialelor în Facultatea de Electronică, așa că nu știam nici eu — dar știu să fac un conspect bun.
Așadar, termenul de metale rare se folosește pentru un grup de 17 substanțe, adică: lantan (La), ceriu (Ce), praseodim (Pr), neodim (Nd), promețiu (Pm), samariu (Sm), europiu (Eu), gadoliniu (Gd), terbiu (Tb), disprosiu (Dy), holmiu (Ho), erbium (Er), tuliu (Tm), iterbiu (Yb), lutețiu (Lu), scandiu (Sc) și ytriu (Y).
În afară de neodim, care se folosește pe la magneți pentru difuzoare, și de ceriu și ytriu, nu țin minte să fi auzit de celelalte.
În afară de scandiu și ytriu, toate celelalte 15 fac parte dintr-o categorie de substanțe numite Lantanide, care sunt toate la rând în tabelul lui Mendeleev, cu numerele atomice de la 57 la 71. Chimia mi-a plăcut foarte mult și am fost destul de priceput la ea, dar despre lantanide țin minte doar că erau trecute oarecum separat în acel tabel și ambele profesoare de chimie pe care le-am avut la viața mea au spus ceva de genul “de substanțele alea nu ne pasă acum”.
Turns out, le pasă mult americanilor și chinezilor și, de altfel, întregii industrii producătoare de tot felul de electronice sau angrenaje pentru dispozitive moderne.
Ar mai fi de remarcat că aceste metale rare nu sunt chiar atât de rare. Sunt de fapt disponibile în natură în cantități mai mari decât aurul, de exemplu. Problema cu metalele rare este că sunt foarte… rar… găsite într-un singur loc și în concentrații suficient de mari încât să fie extrase într-un mod eficient și ieftin. Se numesc “rare” mai degrabă pentru că se găsesc în concentrații foarte mici în minereuri și din acest motiv au fost și târziu identificate de chimiști.
Nu vă închipuiți o mină în care cineva dă cu târnăcopul și iese cu o pepită de neodim și una de samariu. Substanțele se găsesc sub forma a tot felul de oxizi sau săruri în natură, iar separarea și purificarea lor necesită procese industriale complexe și costisitoare, de unde și nevoia de a porni măcar cu un zăcământ bogat, ceea ce puține țări au la dispoziție.
De ce sunt importante metalele rare? Pentru că sunt necesare dispozitivelor moderne de toate tipurile, atât pentru aplicații consumer, cât și pentru cele industriale în microelectronică, energie electrică, domeniul militar și aerospațial și, desigur, iPhone-uri.
Un exemplu bun este neodimul, care este necesar pentru magneți puternici. Magneții cu neodim se fac dintr-un aliaj de neodim, fier și boron și sunt cei mai puternici magneți permanenți disponibili comercial. Se folosesc în diverse produse, de la căști mici și care oferă o calitate bună a sunetului și până la motoarele electrice ale mașinilor sau la rotoarele eolienelor.
Paranteză geeky: neodimul, praseodimul, disprosiul și terbiul fac parte dintr-o subcategorie numită pământuri rare magnetice. Este ușor de zis că sunt folosite la difuzoare și eoliene, dar sunt folosite și în industria militară, inclusiv la F-35 și submarine nucleare, dar și în cea aerospațială, sectoare unde țările concurează puternic între ele pentru supremație și sumele din joc sunt de zeci de miliarde de dolari.
Dacă vreți alte exemple, europiul și terbiul sunt folosite în ecrane de toate tipurile, iar noi trăim vremurile în care până și mașinile de spălat au ecrane color de înaltă rezoluție. Europiul este folosit și pentru lasere de putere, iar ytriul în sisteme radar și camere cu vedere în infraroșu. Scandiul se folosește în pateul Scandia aliaje ușoare și rezistente, inclusiv pentru dispozitive medicale implantabile, dar și în LED-uri de mare putere.
Sunt și alte aplicații ceva mai banale. Ceriu poate fi utilizat pentru lustruirea sticlei și ca filtru UV în ochelari de soare, neodimul la colorarea sticlei în mov sau roșu, ytriul și erbiumul ca agenți de colorare în cosmetice și lacuri de unghii. Poate ar trebui să le păstrăm pentru eoliene și AirPods, totuși.
Wikipedia are o listă mare de utilizări.
Întâi pentru că are rezerve mari și mai ușor de prelucrat. Sau poate că au știut să le facă ușor de prelucrat, cine știe.
China se pare că ar avea 36% din rezervele mondiale de metale rare, dar avantajul principal al țării este că le pot extrage mai ușor și mai ieftin decât alții, iar în timp și-au dezvoltat o capacitate foarte mare de a le procesa.
95% din producția de metale rare la nivel mondial vine din China, ceea ce arată adevărata scară a monopolului chinez în domeniu.
În particular pentru metalele rare magnetice, Agenția Internațională a Energiei spune că statul chinez a extras 61% din producția mondială, dar a procesat 92% din producția mondială pentru a ajunge la produsul finit util în diverse aplicații.
Cum au ajuns aici? Printr-o strategie de durată. China a început extracția de pământuri rare prin 1950, imediat după “revoluție”, dar a accelerat-o în 1970, când deja se vedeau aplicațiile pentru viitor.
Au fost ajutați de mai mulți factori: forța ieftină de lucru, un regim politic în care, atunci când se dădea ordinul, a doua zi zona era eliberată și apărea o mină în locul ei, plus desigur ignorarea factorilor de mediu și a poluării pe care o produce această dezvoltare industrială. Nu știu dacă într-o țară cu o democrației vestică s-ar fi putut dezvolta la fel de puternic aceste industrii.
Poluarea, de exemplu, este semnificativă. China a distrus zone întregi pentru a procesa metale rare, sate fiind abandonate din cauza problemelor de sănătate și a faptului că plantele și animalele nu mai puteau fi crescute. Concentrația de metale rare este foarte mică în minereul extras, iar prelucrarea pentru purificare folosește cantități însemnate de acid și alte substanțe toxice care apoi au fost deversate pe câmpuri și în râuri.
Acum 33 de ani, Deng Xiaoping declara într-o vizită la un centru de procesare că Orientul Mijlociu are petrol, dar China are pământuri rare. Și iată că astăzi domină această industrie.
Este uimitor, într-un fel, cum se schimbă natura substanțelor cruciale dezvoltării societății. Pentru multe secole, sarea a fost substanța crucială pentru că putea conserva mâncarea în lipsa frigiderelor. În secolul 20, petrolul a devenit substanța cea mai importantă. În zilele de astăzi, ne gândim la neodim pentru eoliene, mașini electrice și cam orice altceva conține magneți, de la căști și telefoane la motoare de submarine nucleare.
China a mai făcut o manevră comercială clasică. Au exportat metale rare ieftine în anii 90, ceea ce a dus la închiderea unor mine în SUA, Australia, Canada, Africa de Sud și Groenlanda. Acum planeta este practic dependentă de chinezi.
SUA, de exemplu, a importat 70% din necesarul de metale rare din China în perioada 2020-2023. Interdicția impusă acum de Beijing îi lovește rău, dar așa este războiul comercial.
Și SUA ar putea avea o capacitate mare de producție de metale rare pentru că sunt o țară mare și cu zăcăminte în acest domeniu. O mină din California produce cam 15% din totalul mondial. Canada și Australia au de asemenea resurse. În ultimii ani, SUA (prin Departamentul de Apărare, chiar) a început investiții în dezvoltarea capacității de producție și procesare a pământurilor rare, dar când 70% din necesar era aprovizionat din China, situația nu este deloc bună pentru americani.
În plus, chiar China a demonstrat că astfel de lucruri necesită o strategie de dezvoltare care durează decenii de implementat și scalat, iar în acest moment statul american nu pare caracterizat de o viziune strategică prea bună, ca să zic așa.
În mod ironic, omul care a făcut o mare parte din strategia Chinei în domeniu a fost educat la Columbia University, în SUA. S-a întors în China, a studiat domeniul metalelor rare, a condus institute de cercetare și a fost instrumental în stabilirea strategiei țării în domeniu, inclusiv în impunerea unor limite privind exportul încă de acum mulți ani.
Ar mai fi de precizat că uneori sub numele de metale rare sunt incluse și alte substanțe care sunt rare la propriu în natură, dar sunt și foarte utile în vremurile moderne. Exemple ar fi litiul pentru baterii, tantal și galiu pentru semiconductoare și condensatoare, indiul și germaniul pentru fotovoltaice și altele. În general discuțiile din prezent despre războiul comercial nu se referă la acestea.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
10 comentarii
28/04/2025 la 12:08 PM
Ai uitat sa zici ca defapt china desi produce 70% + din metalel rare nu toate sunt extrase de pe teritoriul chinez , chinezii au cumparat multe mine prin Africa si extrag acolo si procesate in china sau local pentru ca asa cum ai punctat au creat infrastructura ce ignora normele de mediu, nu exista sindicate si norme de protetia a muncii,etc astfel de instaltii nu ar putea sa existe in Europa fara mari proteste si reglemnetari, in schimb ar putea sa existe in SUA si Australia care au vaste teritorii aride si desertificate care ar putea sa sustina o astfel de procesare, totusi chiar daca ar face asta ar costa foarte mult im materie de timp , bani si resursa umana care trebuie bine platita.
Problema cu China e ca nu joaca corect pe piata libera unde competivitatea nu e data doar de mana de lucu ieftina ci si de subventii masive ale statului chinez menite sa falimenteze industrii intregi iar ei sa acapareze golul lasat, vezi proiectul european de baterii auto sabotat si ingropat de chinezi.
E mult de vorbit aici, s-au inchis ochii la problema chineza , e timpul sa ii deschidem si sa realizem ca au ajuns o superputere si vor incepe sa domine in jur, comercial iar unde nu se poate militar iar dependenta de ei e o problema pentru toata lumea
Nu poti sa accepti modelul de business chinez unde copiatul 1:1 e sport national iar orice produs de succes pe care il scoti e copiat si scot mult mai ieftin de chinez.
L!nuX(Citează)
29/04/2025 la 2:59 PM
Dar de ce a ajuns China sa domine? Nu cumva din cauza conpaniilor care au preferat sa produca ieftin acolo si sa vanda scump in Occident? Si din cauza guvernelor care au permis astfel de activitati?
Andrei G(Citează)
28/04/2025 la 12:54 PM
N-a uitat el nimic, a uitat ChatGPT sa mentioneze..
De cand s-a nascut cea mica, Radu nu cred ca a avut, in total, 10 postari ok, interesante. Il inteleg, nu zic nu, numai ca blogul a ramas doar cu numele lui..
Zic ca e cazul sa se apuce sa gaseasca un job, ca asta cu blogul nu (mai) e pt el..
Andrei Serbanescu(Citează)
28/04/2025 la 3:00 PM
Daca nu mai e ce trebuie pentru tine, care citesti GRATIS blogul asta, apasa pe x din colt si canta la alta masa.
Corcoran(Citează)
28/04/2025 la 1:07 PM
Confunzi pămînturi rare cu metale rare și toate acestea cu actinide și lantanide. Ceva metale rare avem și noi în zona vulcanică din Apuseni și la Vadu unde a și fost un combinat pe malul mării unde se mai văd lacurile de exploatare și steril. https://www.google.com/maps/@44.445878,28.7497549,1702m/data=!3m1!1e3?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQyMy4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
Marinel(Citează)
28/04/2025 la 3:27 PM
nice try, radu
GabrielG(Citează)
28/04/2025 la 10:21 PM
Aberezi cu talent :)
Pyro(Citează)
28/04/2025 la 4:06 PM
Nu e chiar așa. Acum un secol imperiul britanic fura tot ce putea fura și așa s-a dezvoltat. Sînt mai multe artefacte egiptene în Anglia decît în Egipt. Plus India, etc. Nici cu America nu ți-e rușine, cu “furtul creierelor” din anii 50-60 și mai tîrziu, cînd nenumărați europeni au ajuns în America și au contribuit masiv la dezvoltarea țării. Toate marile puteri au făcut în trecut chestii foarte objecționabile pt. a se dezvolta, de ce nu ar face și China? atîta vreme cît nu o fac prin forța tancurilor cum face Rusia, nu văd unde e așa mare problemă. Dacă ar fi să invadeze Taiwanul ar fi o problemă mare, dar nu s-a ajuns acolo.
alias(Citează)
29/04/2025 la 12:25 PM
Pentru ca anul e 2025 si toate tarile au aderat la World Trade Organization si teoretic ar trebuii sa respecte anumite practici inclusiv conditii de munca, drepturi ale salariatolor , etc .
Pentru ca e o tara comunista si practicile sale sunt neconcurentiale in conditiile in care piata e globalizata
L!nuX(Citează)
28/04/2025 la 6:39 PM
Mi-ai luat cuvintele din tastatură…
Coco Moll(Citează)