un blog de Radu Dumitru

►► Susține blogul cu un click la: eMAGFashion DaysFinestoreDysonFlipPC Garage. 📺 YouTube: youtube.com/NwraduBlog ◄◄

Începe Formula 1: ce s-a schimbat în 2025 și predicțiile mele pentru acest sezon

11 Mar 2025  ·

AUTO  ·

12 comentarii

Formula 1 reîncepe chiar duminica aceasta, pe 16 martie, pe circuitul din Australia la ora 6 a României (yikes!). Să sperăm că vom avea un sezon palpitant.

Cu siguranță se anunță așa. Formula 1 va schimba semnificativ monoposturile în 2026, dar acum în 2025 avem parte de multe schimbări între piloți, inclusiv câțiva debutanți, iar McLaren și Ferrari par pregătite să îi fure titlul lui Verstappen. Mai sunt și câteva modificări de regulament despre care puteți citi mai jos.

Întâi, însă, predicțiile mele.

PREDICȚII PENTRU 2025

Iată ce cred eu că se va întâmpla:

  1. Max Verstappen păstrează cele mai mari șanse de a deveni campion mondial. Îi dau 45% șanse lui, câte 25% lui Leclerc și Norris, iar restul le păstrez pentru Hamilton sau Piastri, dar… Verstappen.
  2. Titlul pentru constructori îl vor lua Ferrari sau McLaren, ambele echipe având câte doi piloți rapizi. Nu cred că Lawson, pilot nou și tânăr pentru Red Bull, poate aduce punctele necesare câștigării campionatului, iar Mercedes are măcar aceeași problemă.

Sigur, aceste predicții s-ar putea schimba rapid. Nu pentru că nu mă pricep deloc la Formula 1, cum zic unii care nici nu erau născuți când am început eu să mă uit la F1, ci pentru că trebuie să vedem câteva curse pentru a prinde o idee despre performanța monoposturilor din 2025. Noi nu avem informații relevante despre ele și trebuie să vedem ce fac în regim real de cursă. De exemplu, în perioada de testare de acum câteva zile, în Bahrain, cel mai bun timp l-a scos Carlos Sainz.

Ce s-a schimbat însă în acest sezon?

ECHIPELE

Avem aceleași 10 echipe în continuare. Cadillac tocmai a primit permisiunea de a se alătura Formulei 1 în 2026, dar asta este pentru articolul de anul următor.

RB și-a schimbat numele în Racing Bulls, oficial înscrisă ca Visa Cash App Racing Bulls F1 Team. Mi se pare complicat să avem Red Bull și Racing Bulls, așa că probabil o să-i spun Vcarb, după inițiale, în continuare.

Mercedes rămâne cel mai mare furnizor de motoare, asigurând motoare pentru 4 echipe (Mercedes, McLaren, Williams și Aston Martin), în timp ce Ferrari dă motoare și la Haas și Kick Sauber. Cele două echipe ale Red Bull folosesc motoare Honda, iar Alpine are motoare Renault, deși a fost anunțat deja că acesta este ultimul an pentru ele.

Avem și trei companii românești implicate ca furnizori sau sponsori pentru echipele din Formula 1, apropo.

PILOȚII

Au fost o mulțime de schimbări importante. Cea mai titrată a fost mutarea lui Hamilton la Ferrari, iar în locul său la Mercedes vine Andrea Kimi Antonelli, considerat o viitoare vedetă a acestui sport.

Avem 5 debutanți pe poziții de pilot full-time:

  • Oliver Bearman (19 ani, britanic) a terminat pe locul 6 în Formula 2 în 2023, iar în 2024 a fost pilot de rezervă pentru Ferrari și Haas. Va concura pentru Haas.
  • Kimi Antonelli (18 ani, italian) a câștigat câteva campionate inferioare de motorsport, iar în Formula 2 în 2024 a câștigat două curse și a terminat sezonul pe locul 6. Va concura pentru Mercedes.
  • Jack Doohan (22 ani, australian) are la activ câteva victorii în Formula 2, unde a terminat pe locul 3 campionatul. Va concura pentru Alpine.
  • Gabriel Bortoleto (20 ani, brazilian) a câștigat titlul mondial în Formula 2 în sezonul trecut, ca debutant, și are la activ și un titlu mondial în Formula 3. Va concura pentru Kick Sauber.
  • Isack Hadjar (20 de ani, francez) a terminat pe locul 3 în Formula 3 și pe locul 2 în Formula 2, după Bortoleto. Va concura pentru Vcarb.

Iar Liam Lawson, care anul trecut a apucat câteva curse pentru RB, se mută în acest an la Red Bull alături de Max Verstappen.

Altfel spus, după rezultate Bortoleto pare a fi cel mai bun de acolo, deși Antonelli sau Bearman sunt mult mai tineri și n-au avut la fel de mulți ani pentru a arăta ce pot prin formulele inferioare.

Au fost și o mulțime de migrări între echipe, de exemplu Sainz a mers la Williams. Singurele echipe care au păstrat line-up-ul de anul trecut sunt McLaren și Aston Martin. Per total, catalogul arată așa:

  • Alpine: Jack Doohan și Pierre Gasly
  • Aston Martin: Alonso și Stroll
  • Ferrari: Leclerc și Hamilton
  • Haas: Ocon și Bearman
  • McLaren: Norris și Piastri
  • Mercedes: Antonelli și Russell
  • Red Bull: Max Verstappen și Liam Lawson
  • Racing Bulls: Isack Hadjar și Yuki Tsunoda
  • Kick Sauber: Gabriel Bortoleto și Hulkenberg
  • Williams: Albon și Carlos Sainz Jr.

Piloți precum Bottas, Zhou Guanyu, Magnussen, Perez și Ricciardo au ieșit din Formula 1.

De remarcat și că Doohan a devenit pilot full pentru Alpine, dar echipa l-a luat ca pilot de rezervă pe Colapinto, care anul trecut a concurat pentru Williams pentru jumătate de sezon. Se spune că, dacă Doohan nu obține rapid rezultate bune pentru Alpine, ar putea fi înlocuit de Colapinto. Vom vedea.

CURSELE

Vor avea loc 24 de curse în acest sezon, ultima având loc pe 7 decembrie.

Vor fi și 6 curse Sprint în China, Miami, Belgia, Texas, Brazilia și Qatar.

Australia revine ca prima cursă a sezonului, Bahrain și Arabia Saudită fiind amânate până după Ramadan, având acum pozițiile 4 și 5 în calendar.

În Europa se va ajunge pe 18 mai, la Imola, și traseul european se va încheia pe 7 septembrie, la Monza.

Vă recomand un calendar generat de F1calendar.com. Puteți genera acolo un calendar doar cu cursele și să-l adăugați în Google Calendar sau alte programe (prin abonare la URL). Vine automat cu ora României, e chiar cool.

SCHIMBĂRI DE REGULAMENT

O singură schimbare este de fapt importantă: nu se va mai acorda un punct pentru cel mai rapid tur de circuit în cursă. Se dau puncte doar pentru poziția la finalul cursei.

Personal mi-ar fi plăcut să văd un punct bonus acordat pilotului din pole position. Mi se pare o performanță remarcabilă să obții pole position și ar fi adus o miză în plus calificărilor.

O altă schimbare este introducerea unui dispozitiv de răcire a piloților, ce va putea fi utilizat în cursele cu temperaturi de peste 30,5 grade Celsius. Acesta va fi furnizat de Chillout Motorsports, o compania americană ce oferă soluții similare și în NASCAR și alte sporturi. Este vorba de un tricou cu răcire, practic niște tuburi cu apă cu o lungime totală de 48 de metri, iar sistemul de răcire este o cutiuță ce arată ca o sursă de PC, alimentată cu baterie, răcirea apei fiind asigurată de curentul de aer al mașinii.

FIA permite ca greutatea monoposturilor să fie cu 5 kilograme mai mare în cursele în care se montează acest sistem.

A fost eliminată și restricția privind numărul maxim de cutii de viteză ce poate fi utilizat într-un sezon și nu se mai dau deci penalizări pentru schimbarea lor.

De asemenea, Belvedere este vodca oficială a Formulei 1, iar șampania de pe podium va fi Moet, nu spumantul italian Ferrari (coincidență de nume) din anii anteriori.

Structura Marelui Premiu din Monaco a fost schimbată, în sensul că acum sunt obligatorii două schimburi de pneuri în acea cursă. Este obligatorie utilizarea a trei seturi de pneuri, dintre care două diferite. Practic, vor să facă o cursă plictisitoare ceva mai palpitantă introducând mai multe treceri pe la boxe. Pentru telespectatori, Monte-Carlo este plictiseală maximă, dar Formulei 1 îi place acea cursă pentru că atrage iahturi, sponsori, bogăție și petreceri acolo și contribuie la imaginea boemă a sportului.

CE VOI URMĂRI EU ÎN 2025

Știu că mulți oameni au renunțat să se uite la Formula 1 anul trecut pentru că părea că Verstappen câștigă totul. Și totuși, a fost unul dintre cele mai interesante sezoane din ultimii ani. Anul acesta vom avea parte de o luptă interesantă pentru ambele titluri mondiale, dar în plus eu sunt interesat să descopăr și următoarele:

🏎️ Cum se va descurca Hamilton la Ferrari și dacă pilotul britanic mai este în formă.

🏎️ Cât de rapid va fi Piastri, care, dacă-l ascultați pe Buxton în Drive to Survive, are stofă de viitorul campion mondial. Îmi place de australian, mi se pare mereu foarte chill, vreau să-l văd câștigând mai des.

🏎️ Ce va face Antonelli la Mercedes și dacă se confirmă renumele ce i-a fost construit până acum. Sunt curios și dacă Russell se va impune ca pilot principal de termen lung.

🏎️ Ce va face Sainz la Williams. Este printre puținele ocazii când un pilot foarte bun, în formă maximă, se mută la o echipă considerată mult inferioară. Hai să vedem dacă poate face minuni la Williams și care va fi diferența față de Albon.

🏎️ Bortoleto la Kick Sauber. Nu știam nimic despre acesta, dar din propriul articol am aflat, scriind mai sus, că vine cu rezultate foarte bune din F2. Hai să vedem cum se descurcă în F1.

Unde voi urmări Formula 1: am păstrat abonamentul la F1 TV, făcut anul trecut imediat după ce m-a speriat cât de proastă a fost transmisiunea celor de la Antena, care transmis oficial F1 în România. 100 de euro pe an, dar merită pentru comentatori bun, acces la toate transmisiunile, reluări și camere de pe fiecare monopost.

Ca de obicei în ultimii trei ani, intenționez să scriu după fiecare cursă câte un articol despre cum mi s-a părut aceasta și ce s-a întâmplat remarcabil, articol pe care veți fi forțați să-l citiți chiar dacă nu vă interesează Formula 1 sau opinia mea despre cursă #cumseface

    12 comentarii

  1. În bătaia pentru podium la echipe cred că nu vor fi mai mult de 4 echipe – McLaren, Ferrari, Red Bull și Mercedes (ca și anul trecut).
    Sunt curios care dintre piloții Williams se va impune, și Albon și Sainz sunt talentați, Albon știe echipa, dar Sainz vine cu foame să demonstreze că Ferrari au greșit, nu se poate lăsa dominat.
    Mi-e milă de Bortoleto, e în situația în care a fost Mick Schumacher – pilot promițător, dar la cea mai slabă echipă, va încerca să forțeze ca să arate că e peste nivelul echipei și probabil va greși.

      (Citează)

  2. Nu stiu de ce lumea se plange atat de mult in legatura cu Marele Premiu din Monaco. Din cate am vazut, desi se spune ca este o cursa plictisitoare, din punct de vedere al audientei se incadreaza undeva la mijloc in comparatie cu celelalte curse.

    Dintre Albon si Sainz, eu pariez pe Sainz. Cred ca este un pilot mult mai bun si mult mai constant.

      (Citează)

  3. sunt curios care sunt efectele plecarii lui Newey. cum o sa fie masina RB

      (Citează)

  4. Ai renuntat prea repede la Antena 1. L-au avut o singura cursa pe Mihai Morar, dupa care l-au inlocuit rapid la cererea publicului. Echipa actuala – Catalin Ghigea si Antal Putinica – e chiar ok.

      (Citează)

    • Iar reclamele nu mai intrerup cursa cu totul, ruleaza pe jumatate de ecran doar si sunt relativ scurte.

        (Citează)

  5. Merita doar abonamanetul “Access Essential F1 live timing” … cel de 30e? Parca nu as da mai mult… Poti urmari inregistrarile curselor?

      (Citează)

  6. Multe modificări de piloți, va fi un sezon al surprizelor.

    Ferrari cred că a greșit prin semnarea lui Hamilton. Sigur, lovitură de imagine în primă fază, dar cred că a cam apus perioada de glorie a englezului. Iar doi piloți care să se bată pentru primul loc nu cred că e loc tocmai la Ferrari.

    Din păcate, foarte probabil va fi încă un sezon ratat pentru scuderia.

      (Citează)

  7. Nimic despre Iuliana Pepene?

      (Citează)

  8. “trebuie să vedem câteva curse pentru a prinde o idee despre performanța monoposturilor din 2025”
    Nu sunt eu in masura sa zic ceva, ca na-poate nu ma uit de atatia ani la f1 ca autorul articolului, insa daca astepti cateva curse sa ai o parere despre cum ‘merg’ masinile, si iei exemplul de anul trecut (cand mclaren nu era nicaieri si a ajuns sa fie campioana)-ce spuneau oamenii aia rai….poate ca e adevarat

      (Citează)

    • daca astepti cateva curse sa ai o parere despre cum ‘merg’ masinile, si iei exemplul de anul trecut (cand mclaren nu era nicaieri si a ajuns sa fie campioana)-ce spuneau oamenii aia rai….poate ca e adevarat

      Cursa 1 – McLaren pe locurile 6 si 8
      Cursa 2 – McLaren pe locurile 4 si 8
      Cursa 3 – McLaren pe locurile 3 si 4
      Cursa 4 – McLaren pe locurile 5 si 8
      Cursa 5 – McLaren pe locurile 2 si 8
      Cursa 6 – McLaren pe locurile 1 si 13
      Cursa 7 – McLaren pe locurile 2 si 4 etc.
      3 podiumuri din care un loc 1 in primele 6 curse, constant in top 10 cu ambele masini (minus Miami) = “nicaieri”

        (Citează)

  9. alunelu: Cursa 1 – McLaren pe locurile 6 si 8
    Cursa 2 – McLaren pe locurile 4 si 8
    Cursa 3 – McLaren pe locurile 3 si 4
    Cursa 4 – McLaren pe locurile 5 si 8
    Cursa 5 – McLaren pe locurile 2 si 8
    Cursa 6 – McLaren pe locurile 1 si 13
    Cursa 7 – McLaren pe locurile 2 si 4 etc.
    3 podiumuri din care un loc 1 in primele 6 curse, constant in top 10 cu ambele masini (minus Miami) = “nicaieri”

    Da, si diferenta fata de Redbull era de vreo 100 puncte. Nicaieri still.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus