►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Xiaomi a prezentat recent în București o mulțime de produse IoT. Este chiar uimitor cât de multe au sub brandul propriu. Aș spune că Xiaomi sunt mult mai cunoscuți pentru telefoanele lor, iar gama Redmi are o mulțime de modele, dar pe IoT sunt de toate, de la aspiratoare-robot la televizoare, trotinete, camere de supraveghere și cântare smart.
Cel mai mult timp în prezentare a fost alocat însă câinelui robot CyberDog 2, care este nou. Atât de nou, de fapt, încât acum era într-un tur european, nefiind încă la vânzare și aici.
Noul CyberDog arată ca un doberman mai micuț. Are o mulțime de senzori pe el, inclusiv LIDAR, camere video, senzori ToF și ultrasonici, 4 microfoane, difuzor și alții. Are în total trei procesoare în interior și poate fi controlat prin telefonul mobil, dar și prin voce și gesturi, iar camerele sale recunosc persoanele din casă și au și alte funcții.
Per total, însă, este o jucărie mai mare și foarte complexă. Poate cea mai complexă și tehnologizată jucărie de pe piață. Țin minte când eram copil că îmi doream foarte tare o mașină radioghidată. CyberDog 2 este ca o navă spațială pe lângă astfel de jucării.
Dansează, face diverse manevre de câine (se lasă jos, ridică două labe etc), desenează inimioare, înclină capul, te urmărește prin casă. Îl poți controla din telefonul mobil și inclusiv poți vedea imagini de la camerele de pe câine. Cred că ar fi o jucărie super pentru copii.
Mă așteptam, însă, ca Xiaomi să facă mai mult decât o jucărie. De exemplu, un astfel de câine-robot ar fi bun și pentru securitate. Gândiți-vă la o casă mai mare, poate și cu curte. Cum ar fi să-i poți spune câinelui să facă o patrulare la fiecare 30 de minute? Sau de câte ori aude un zgomot prin curte, că doar are microfoane pe el?
Și, întrucât are LIDAR și camere video, ar putea avea harta împrejurimilor și vedere foarte bună în întuneric. Ar putea da o tură prin grădină. Ar putea fi integrat cu diverse alte sisteme IoT, de exemplu să pornească luminile sau să dea o alertă dacă detectează mișcare.
L-am văzut în acțiune, are o viteză maximă de 1,6 metri/secundă, ceea ce nu-i deloc puțin. Are și un sistem prin care, dacă este răsturnat, se ridică singur înapoi în patru picioare. Picioarele par suficient de puternice pentru a trece peste obstacole sau a urca scări. Momentan nu face asta, dar pare mai degrabă o limitare software, decât una hardware.
Mi se pare că tot ce-am zis mai sus ar putea fi făcut din software. Singura limitare hardware reală este sistemul de încărcare. CyberDog 2 are o mufă USB-C pe spate și înfigi acolo cablul de la orice încărcător. Pentru o automatizare de securitate, ca să patruleze singur când tu ești în concediu sau ca să-l poți controla tu de la distanță ca să dai o tură prin casă pentru inspecție, i-ar trebui un fel de docking station în care să se încarce singur, așezându-se pe ea, ca un robot-aspirator.
Pot vedea o astfel de aplicație în viitor. Sunt mulți oameni cu case și teren mare în jurul lor. Nu vă gândiți doar la România, ci la întreaga lume. Nu-și permit toți un Spot de la Boston Dynamics, dar așa cum și camerele CCTV mai de nivel amator/smart home au ajuns în portofoliul companiilor de rețelistică și IoT, la fel o pot face și astfel de patrupede robotizate.
Am văzut și noua trotinetă Xiaomi Scooter 4 Pro gen 2. Nu m-am mai uitat de mult pe trotinete electrice pentru că, de când cu Alice, n-am mai avut de ce și nici n-am mai folosit propriile Ninebot-uri.
Am descoperit acum ce mult a crescut autonomia lor. Acest Scooter 4 Pro gen 2 are 19 kg, o viteză maximă de 25 km/h și o autonomie oficială de 60 de kilometri. Acum câțiva ani, pe aceeași greutate totală și viteză maximă aveai o autonomie de 20 de kilometri.
Noul Smart Band 9, care este unul dintre cele mai populare produse Xiaomi, are inclusiv între accesorii un lanț pentru a fi prins la gât, în caz că nu-l vrei la încheietură, dar și o curea specială pentru a-l prinde la picior, unde poate măsura mai bine pașii.
Ecranul mi s-a părut foarte bun. Este suficient de lat pentru a citi cu bine orice notificare, iar rezoluția înaltă permite afișarea de text micuț. Un dispozitiv de 250 de lei face 85% din ceea ce face și un smartwatch de 1.500 de lei sau chiar mai mult. Nu mă mir că Xiaomi vinde zeci de mii de bucăți în România.
Am văzut și noile televizoare numite Xiaomi A Pro. Mă așteptam ca televizoarele Xiaomi să aibă mai mult succes pe piața noastră, atunci când au fost anunțate, dar mai degrabă cele TCL s-au impus în vânzări.
Oferta este bună. Un Xiaomi A Pro de 65 de inci costă 2.900 lei și are panel 4K cu tehnologie Quantum Dot, sistem smart TV Google, iar review-urile vorbesc de o calitate foarte bună a imaginii.
Problema pe care o văd eu este că un TCL 65C655 de aceeași diagonală și același preț vine în plus cu suport Dolby Vision și Dolby Atmos și ecran de 144 Hz, care lipsesc de pe modelul Xiaomi. Pur și simplu este nevoie de specificații mai bune ca să concureze în piață.
Un domeniu unde Xiaomi concurează oricând la top pare a fi însă cel al aspiratoarelor robot. Noul Xiaomi Robot Vacuum X20+, de exemplu, are o stație automată de descărcare a prafului, dar și de curătare a mopului de pe robot. Mopul este format din două cârpe rotative pe care robotul le și ridică automat atunci când urcă pe un covor sau intră într-o zonă unde ai setat să nu dea cu mopul.
Aspiră cu putere, are laser și camere video pentru orientare și detecție de obstacole, tot tacâmul. Un seller eMAG îl vinde cu 2.375 lei, iar chiar eMAG cu 2.560 de lei.
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
7 comentarii
03/09/2024 la 9:09 AM
In viitorul apropiat faci un update la articolul cu aspiratoare? :)
alexul(Citează)
03/09/2024 la 9:58 AM
Mai există aspiratoare robot (de generație curentă) fără funcție de mop?
ov1d1u(Citează)
03/09/2024 la 10:23 AM
Cum fac cu aspiratorul ca sa poată aspira si la etaj? Trebuie sa iau si stația in brațe sa o duc cu tot cu aspirator la etaj?
Catalin(Citează)
03/09/2024 la 11:48 AM
Pui un aspirator la etaj si un aspirator la parter. Nu duci manual aspiratorul de la un etaj la altul. Tocmai asta e ideea, sa fie totul automatizat. Altfel, un aspirator stick de la Dyson sau orice alt brand mai rasarit, cu niste baterii de rezerva, ar trebui sa fie suficient sa faci curat rapid la ambele etaje.
Iosif(Citează)
03/09/2024 la 1:50 PM
Mai cumperi unul sau il cari. Cat de comozi am devenit. Mai lipseste robot de sters scuipatul de la gura.
Sol(Citează)
03/09/2024 la 2:51 PM
Sau cu banii pe 2 aspiratoare de-astea smechere angajezi pe cineva sa-ti faca curat
Sorin(Citează)
04/09/2024 la 10:46 AM
Tu ai vazut cat se cere in ultima vreme pentru curatenie in locuinta? Deja oamenii de la curatenie sunt platiti mai bine in Romania decat romanii care pleaca prin Spania/Italia/Anglia sa faca acelasi lucru.
Andrei G(Citează)