un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Bursă, cripto, imobiliare, fonduri – ediția de septembrie 2024

30 Sep 2024  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Well this is awkward… după cum spuneam în state of nwradu de septembrie, ne-am cumpărat un apartament nou și pentru asta am lichidat absolut toate economiile și investițiile noastre, inclusiv acțiunile și fondurile de investiții. Mai am o singură deținere pentru că n-a fost un moment bun să o vând.

Mai au deci rost aceste articole? Eu oricum studiez în continuare piața și mă țin la curent cu ce se întâmplă pe principalele burse, așa că pot scrie și acest articol. Încet-încet aș vrea oricum să reconstruiesc un portofoliu, dar întâi să reconstruim un portofel, ca să zic așa.

BURSĂ

Situația mea în eToro este că mai dețin doar NVIDIA pentru că nu le-am vândut. Era un moment prost, acum vreo două săptămâni, când acțiunile scăzuseră chiar și la 101 USD pe 6 septembrie. Intuiam că vor crește iarăși și chiar au făcut-o, o săptămână mai târziu erau 115 USD și acum au urcat și la 122 USD.

În rest, eToro mi-a dat toți banii înapoi fără nici o problemă și era o sumă considerabilă. Cu ocazia asta practic s-a încheiat aventura cu eToro și nu pot să mă plâng de nimic până acum. Dacă aș fi avut câte 1 dolar pentru fiecare ocazie când am auzit că s-a plâns cineva despre acest serviciu (“nu deții tu acțiunile”, “au spread mare”, “nu dau banii înapoi” — toate false până acum), aș fi cumpărat mai multe acțiuni.

Transferul a durat cam 2 zile lucrătoare. Am indicat un cont în Euro de la ING. Au sosit banii, iar conversia de la dolar la euro a fost făcută la un curs bunicel, deși nu e ca și cum ai de ales la asta.

Per total, luna septembrie a avut o cădere de vreo săptămână, dar apoi piața și-a revenit și a urcat și mai mult. Același lucru s-a întâmplat și în august. Practic sunt diverse știri sau rezultate financiare care determină o vânzare din partea unor investitori, dar sunt alții care abia așteaptă să cumpere și piața și-a revenit de ambele dăți. Mi se pare un semn bun, un semn de încredere.

Iată, de altfel, indicele Fear & Greed care acum este pe Greed, în timp ce acum o lună era pe Neutral. Asta înseamnă tot încredere că piața va crește.

NASDAQ 100 a avut aceeași evoluție, dar cu o creștere mai puțin pronunțată. Acțiunile tech și-au revenit, dar un pic mai greu.

Per total, iată cum a arătat luna:

BURSA ROMÂNEASCĂ

Nici aici nu s-a întâmplat ceva semnificativ, cu excepția unei răscumpărări de acțiuni făcută de Fondul Proprietatea. Asta ar fi fost o ocazie bună de vândut înapoi acțiunile. Valoarea de piață era de aproximativ 0,4 lei/acțiune. FP le-a răscumpărat cu 0,6622 lei/acțiune.

Din păcate, a fost bătaie pe oferit acțiuni pentru răscumpărare. S-au subscris pentru răscumpărare un număr de 1,845 miliarde de acțiuni. FP a cumpărat înapoi doar 269 de milioane de acțiuni. Asta înseamnă un raport 14,5%, deci deținătorii actuali au vândut doar 14,5% din ce dețineau și pe restul încă le au în posesiune.

CRIPTO

Bitcoin a crescut constant în ultimele două săptămâni, chiar dacă nu spectaculos. A deschis luna pe la 59.000 USD. Astăzi este la 65.000 USD. Bitcoin se învârte însă pe la astfel de valori încă din martie 2023.

Te puteai îmbogăți bine cu Bitcoin în decurs de un an. Acum un an, valoarea sa era pe la 27.000 USD. O creștere de 110% în decurs de un an este rară. Dar na, știți cum este, toata lumea s-ar putea îmbogăți dacă ar ști ce urmează în viitor.

Creșterea aceasta din ultimele zile iarăși a stârnit un val de comentarii și articole de genul “gata, acum explodează Bitcoin-ul, în decembrie va fi 250.000 de dolari”. Nu cred că va fi. De fapt, mi se pare că s-a stabilizat la 65.000 de dolari și pe la această valoare are un prag de rezistență pe care istoric nu l-a putut depăși niciodată. S-ar putea ca, pur și simplu, să nu fie destui interesați de această piață pentru a determina această creștere.

FONDURI DE INVESTIȚII

Fondurile au avut aceeași evoluție ca și bursa. Excepție fac fondurile care investesc în companii din Europa de Est, care nu au un randament la fel de bun și nu l-au avut de când a început războiul din Ucraina.

IMOBILIARE

Ce-am învățat acum, luând chiar noi un credit, este că dobânda poate fi ușor negociată. Noi am luat creditul de la Intesa Sanpaolo Bank, de exemplu. Ne-am dus pentru o discuție la toate băncile care au sucursale la noi în cartier și apoi le-am pus într-un tabel în funcție de dobânda oferită.

Pe primul loc era Raiffeisen, cu o dobândă de 5,3%. Pe al doilea era Intesa, cu 5,49%. Intesa ne-a spus din start că, dacă facem o cerere în acest sens, este foarte posibil să ni se aprobe scăderea dobânzii la 5,3% și până la urmă așa s-a întâmplat, a fost o simplă formalitate.

(O să povestesc în curând de ce n-am luat creditul de la Raiffeisen, că e amuzant, deși întâi acolo ne-am dus.)

Altceva de reținut este că băncile umflă rău dobânda dacă nu încasezi salariul la ei. Era practic metoda lor de a te face client pe mai multe produse. De exemplu, m-am uitat acum la Raiffeisen și dobânda este de 6,3% dacă nu încasezi salariul la ei, față de 5,3% dacă o faci.

Culmea este că unele bănci nu-ți comunică asta clar. De exemplu, dacă faci o simulare de credit pe site-ul Raiffeisen și răspunzi cu “nu, nu încasez aici salariul”, afli că dobânda este de 6,3%, dar nu ți se spune clar ca ar putea fi cu un punct procentual mai mică dacă îți deschizi cont.

Anyway, piața imobiliară din București pare să crească în continuare. Nu văd nici un motiv pentru care n-ar mai crește, de altfel, în lipsa unor schimbări fundamentale în piață. De exemplu, în acest an s-au vândut în România în medie 19.300 de apartamente în fiecare lună, față de 19.600 de apartamente în fiecare lună a anului anterior. Diferența este practic inexistentă. Valoarea totală este un pic mai mare, semn că s-au vândut apartamente mai scumpe dar, la un asemenea volum lunar, explicația mai plauzibilă este că de fapt le-a crescut prețul.

Vă doresc o lună profitabilă!

asus s5507

    27 comentarii

  1. De văzut dacă nu e mai profitabil să returnezi creditul imobiliar pentru apartamentul nou înainte de a investi la Bursă.

      (Citează)

    • daca Radu are un randament mai bun de cei 5.3% (si nu e greu sa ai asta) merita mai degraba sa investeasca in bursa

        (Citează)

    • 5.3% pe primii x ani, apoi probabi 2-3% + IRCC. Deci se poate duce in 7-8%
      Nu cred ca scoti mai mult pe termen scurt din bursa aflata acum la ATH, extreme greed, AI FOMO si toate buzzwordurile megasupraevaluate.
      Poate nu vine crash-ul, dar randamentele actuale de 20-30% pe an nu au cum sa nu fie compensate de randamente sub medie in urmatorii ani.

      Eu daca as fi in situatia asta as plati anticipat cat se poate in astia primii x ani, linistea data de reducerea accelerata a principalului merita mai mult decat incertitudinea prelungita + riscul suplimentar pe buirsa

        (Citează)

    • Depinde cum are esalonarea. Daca sunt rate din alea care pleaca de la 90% dobanda – 10% principal, poate sa stea linistit, ca degeaba se grabeste.

        (Citează)

    • Cand platesti anticipat platesti direct principal, ce treaba are cat % e dobanda cand tu platesti doar principal?

        (Citează)

  2. In ce zona e noul apartament?

      (Citează)

  3. ceva fundamental se va schimba la anul pe piata de imobiliare doar ca aceasta schimbare va duce la o explozie a preturilor: va fi gata legea reiturilor si vor veni fonduri de investitii sa cumpere multe ap (maj in blocuri/complexe noi) pentru a le inchiria. asta va duce la o presiune mare a pietei, o sa creasca f mult preturile, din pacate

      (Citează)

    • Asta se va intampla si pentru ca am avut ani de zile in presa (si in blogosfera) o presiune enorma ca oamenii sa nu isi mai cumpere case si sa locuiasca in chirie.
      Iar toate sfaturile astea veneau de la unii care aveau deja case/apartamente proprietate persoanala.

      Au fost ani de zile cu articole cretine in care se arata ca romanii sunt peste 90% proprietari si ca nimeni nu sta in chirie. Dar nu spunea nimeni ca de fapt din cei peste 90% proprietari:
      – o mare parte stateau cate 3-4 generatii in acelasi apartament de 2-3-4 camere;
      – si un alt procent semnificativ erau proprietari pe o casa darapanata undeva pe la tara.

        (Citează)

    • @Sorin C unde ai citit asta ?

        (Citează)

  4. Dacă aș fi avut câte 1 dolar pentru fiecare ocazie când am auzit că s-a plâns cineva despre acest serviciu (“nu deții tu acțiunile” …

    Asta nu inseamna ca nu era adevarat.

    “the stock is purchased and held by eToro on your behalf”

    Ia sa fi vrut sa le muti in alta parte…

      (Citează)

    • Cam asa e. Cred ca pentru el a fost ok eToro pentru ca stia ca va tine detinerile doar cativa ani, cand va incepe acum portofoliul pentru pensie cel mai probabil nu va mai folosi eToro.

        (Citează)

  5. “cu excepția unei răscumpărări de acțiuni făcută”
    Nu e “făcută”, e “făcute”, se numește “acordul adjectivului cu substantivul”.

      (Citează)

    • Nu ai nimerit-o. Rascumpararea a fost facuta de fondul proprietatea.

        (Citează)

    • Alex: e vorba de acordul în caz dintre “unei răscumpărări” și adjectivul “făcută”.
      “O răscumpărare făcută” / “unei răscumpărări făcute”
      “O părere exprimată” / “unei păreri exprimate”
      “O femeie frumoasă” / “unei femei frumoase”
      Get it?

        (Citează)

    • @Alex, are dreptate alunelu.
      Daca renuntam la toate celelalte cuvinte din expresie si ramanem doar cu “răscumpărări făcute”, ne dam seama ca suna mai corect decat “”răscumpărări făcută”.

        (Citează)

    • Andrei G: mai corect

      inteleg si accept lejeritatea in general, dar mi se pare ironica alegerea gradului de comparatie tocmai in contextul asta :)

        (Citează)

    • Am dat-o in bara :(

        (Citează)

  6. Parca era boicot pe firmele austriece. Credeam ca de asta nu ai luat de la raiffeisen. Cred ca sunt ultimul .

      (Citează)

    • Mda, romanii nu sunt interesati despre ce firme rusesti inca opereaza la noi, sau despre ce marci internationale sunt inca la rusi, tu crezi ca ii intereseaza de boicotul austriecilor?

        (Citează)

  7. Sorin:
    5.3% pe primii x ani, apoi probabi 2-3% + IRCC. Deci se poate duce in 7-8%
    Nu cred ca scoti mai mult pe termen scurt din bursa aflata acum la ATH, extreme greed, AI FOMOsi toate buzzwordurile megasupraevaluate.
    Poate nu vine crash-ul, dar randamentele actuale de 20-30% pe an nu au cum sa nu fie compensate de randamente sub medie in urmatorii ani.

    Eu daca as fi in situatia asta as plati anticipat cat se poate in astia primii x ani, linistea data de reducerea accelerata a principalului merita mai mult decat incertitudinea prelungita + riscul suplimentar pe buirsa

    E super usor sa faci refinantare dupa ce se termina dobanda fixa, ce naiba, nu mai suntem ca acum 20 de ani. Cititi si voi mai mult.

      (Citează)

  8. Incep de miercuri alte emisiuni de Fidelis…
    Pentru sau contra ?
    7% la cea in RON pe 5 ani nu e deloc rau, mai ales ca le poti si vinde pe parcurs.

      (Citează)

    • Nu e rau 7% ca a scazut si inflatia. In Noiembrie 2022 a fost 10% pt. cine a prins…

      Cine are actiuni prin etoro cum se plateste impozitul ?!
      La dividende statul a crescut anul acesta impozitul.
      La peste 19000 Ron se adauga si sanatatea acum..

        (Citează)

  9. Închiriați vechiul apartament? Sau nu ți se pare la fel de rentabil ca acțiunile la bursă?

      (Citează)

  10. Bitcoin nu exista, nu are valoarea ancorata in nimic. Actiunile sunt legata de o firma, de un produs. Obligatiunile la fel, sunt legate un stat, de o firma teoretic foarte solida. Banii sunt legati de stat, de banci, de conventia ca te duci la magazin si cumperi cu ei.

    Bitcoin nu este fundamentat de nimic, maine se trezeste Biden urzicat si declara ilegala orice moneda alta decat emisa de un stat si pe motiv de finantare terorism, trafic de droguri, alte infractiuni orice Bitcoin se confisca si se sterge. Multumim ca ati participat la experiment!

      (Citează)

    • Tu ești simpatic, așa, asta e ca povestea aia cu chefii cu școală în Franța.

      Pot fi împiedicate magazinele să accepte Bitcoin, dar de confiscat și șters… nu prea cred. Cum confiști moneda? intri peste oameni în casă cu pușca și ceri să-ți dea portofelul BTC?

      BTC este fundamentat de oameni, prin blockchain, convenția e acceptată tot de oamenii care folosesc. E un schimb, ca și cum eu îți dau ție o monedă și îmi dai un cal, atâta timp cât tu ești de acord cu asta e și pui valoare pe moneda mea e ok. Poți înlocui moneda cu ce vrei tu, pot să-ți dau o cămilă și tu să-mi dai calul, nu știu cum ne filează Biden în câmp când facem noi doi schimb de animale.

        (Citează)

  11. Salut Radu.
    Imi poti lasa te rog niste link-uri sau ceva materiale de incredere pentru a invata un pic eToro, bursa de valori Bucuresti sau XTB?
    Mersi

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus