un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce mă uimește la clipul când Trump este împușcat și din nou la situația armelor din SUA

15 Jul 2024  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Mai jos este clipul când Trump este împușcat. Nu-i ceva senzațional în el, Serviciul Secret intră imediat în acțiune, dar așa s-au întâmplat lucrurile.

Știți ce mă miră? Reacția mulțimii sau, mai exact, lipsa de reacție a celor din spatele acelui podium. Eu am numărat 6 focuri de armă în clip. Primele trei sunt sigur ale shooterului, poate și următoarele 3. Știrile au spus ulterior de 8 focuri. Trump se apucă de ureche și se aruncă pe jos, sar pe el agenți, apar armele mari.

În spate, nici o reacție. Ai fi zis că, atunci când auzi focuri de armă, fugi. Te ascunzi sub scaun. Sari pe nevastă. Nu, oamenii se uită liniștiți în continuare, de parcă nu s-ar trage focuri de armă dintr-o direcție necunoscută spre ei.

A trecut un an de la Lewiston și doi de la Uvalde. Alte mass shootings cu peste 20 de victime au fost și în anii anteriori. Mă așteptam la altă reacție din partea publicului.

 

Trecând (din nou) la situația generală a armelor din SUA, atacatorul lui Trump a fost un tânăr de 20 de ani tot din statul Pennsylvania. Terminase liceul acum 2 ani. Avea deci 12-16 ani în timpul primului mandat al lui Trump, dar uite ce înseamnă radicalizarea și accesul facil la arme: era cu arma în mână, încercând să-l asasineze pe fostul și probabil viitorul președinte al SUA.

Voi ce făceați la 20 de ani? Vă înverșuna mult politica? Planificați atacuri armate? Uneori astfel de gânduri îți vin și pentru că trăiești într-un mediu în care armele sunt foarte prezente și prezentate ca o soluție.

FBI-ul a găsit apoi bombe artizanale în mașina acestuia, dar și acasă la el, la vreo 35 de mile distanță.

 

Un grafic cu producție de arme în SUA:

Din care iată producția de AR-15:

Și numărul de victime în mass shootings:

Cam au aceeași formă, nu?

 

Zilele trecute am salvat pentru articole viitoare două știri. Prima spunea că o biserică din Tennessee a organizat o tombolă de 4 iulie și, printre obiectele date la tragere la sorți, a fost și o pușcă AR-15. La biserică! Un preot i-a înmânat cuiva o armă AR-15 și i-a zis “felicitări, este a ta”.

În trei state din sud, Alabama, Oklahoma și Texas, au fost instalate vendomate de gloanțe. Au un sistem video care verifică identitatea cumpărătorului și poți achiziționa de la ele gloanțe de mai multe tipuri pentru pistoale și puști.

Atât de simplu sau de la îndemână sunt armele.

Sursa grafice: Wikipedia.

    25 comentarii

  1. aparatorii 2nd amendment argumentau ca dreptul la arma e necesar ca sa te poti rascula atunci cand statul o ia razna. As zice ca in sfarsit a fost o utilizare pt un ar15 potrivita acestui amendament.

      (Citează)

    • Nu chiar, nu se potrivește cu democrație, unde oamenii au stabilit că este mai simplu și mai lipsit de pericol să te răscoli la urne. De asemenea, este știut că astfel de evenimente doar înclină balanța spre acel candidat.

        (Citează)

  2. Mai sunt si pe la noi unii care promoveaza accesul mai facil la arme de foc, cica “pentru a-si proteja familiile”. Asta desi pana acum nu au fost in situatia de a avea nevoie de o arma pentru a-si proteja familia.

    Chiar si printre blogerii din top avem cativa care cred ca ar fi un lucru bun ca toata lumea sa aiba arme de foc.

      (Citează)

    • Cei care locuieac la oras sunt traiesc intr-o comunitate in care se supravegheaza reciproc.
      Sunt oameni care traiesc izolati unde politia ajunge greu. Le este frica sa parasesca casa din cauza furturilor. Ei au nevoie de arme.

        (Citează)

    • Andrei G: accesul mai facil la arme de foc

      nu armele omoara oameni, ci oamenii omoara oameni.
      iar lipsa educatiei e pericolul cel mai periculos.
      stiu ca ne uitam la ce se intmpla cu violenta legata de arme in sua, dar poate ne uitam si la cea din elvetia.
      oare daca am fi fost in situatia ucrainei am fi dorit sa avem arme sau nu?

      ps. nu spun ca accesul liber la arme in romania (peste noapte) e de dorit, dar chiar as vrea sa lucram la educatia in general.

        (Citează)

    • Buna logica asta. De ce sa avem arme pentru aparare? Mai bine sa aiba numai aia cu ceafa lata pistoale, cand nu te dai destul de repede din fata lui in trafic sa iti traga niste suturi in portiera, in timp ce tinteste spre tine.

        (Citează)

    • john2381: nu armele omoara oameni, ci oamenii omoara oameni.

      Oamenii omoară oameni dacă au cu ce. Da, și cuțitul e o armă care poate omorî, însă între un Gogu de 60 de kg cu un cuțit și același Gogu cu un pistol îl prefer pe primul.

        (Citează)

    • @valentinul, si spui ca daca ar avea arme de foc ar scadea riscul de furturi atunci cand proprietarii nu sunt acasa?
      In plus, crezi ca daca cetateanul de rand isi va cumpara pistol, hotul va veni cu mana goala, nu tot cu un pistol?

      @john2381, ai mare dreptate, oamenii omoara oameni.
      Dar parca este mai usor sa omori pe cineva daca ai un pistol decat daca incerci sa faci asta cu mainile goale, nu?
      Adica este necesar de un singur glont vs zeci de pumni.

      Tu spui ca daca ne-ar ataca armata rusă, tu te-ai duce cu un pistol sa lupti impotriva tancurilor, a artileriei si a soldatilor inarmanti cu pusti Kalashnikov?

        (Citează)

    • @andrei g,
      este foarte usor sa omori si folosind un bolovan de pe strada sau un cutit daca esti hotarat sa omori, nu te impiedica lipsa unei arme de foc.

      cat despre razboi.. nu trebuie sa ma duc cu pistolul sa “omor” tancul, dar un ragaz in care sa imi pun familia la adapost pot obtine (si asta face o mare diferenta).

      repet, nu sunt pentru arme la liber aici si acum.
      doar cred ca ne uitam in directia gresit, adica la arme in loc de oameni.

        (Citează)

    • Andrei G: Chiar si printre blogerii din top avem cativa care cred ca ar fi un lucru bun ca toata lumea sa aiba arme de foc.

      Nu mă mir, este un subiect cu păreri foarte împărțite.

        (Citează)

    • valentinul: Sunt oameni care traiesc izolati unde politia ajunge greu. Le este frica sa parasesca casa din cauza furturilor. Ei au nevoie de arme.

      Pentru ce, se apără de furtună? Pentru că dacă îi atacă răufăcătorii, ăia au avantajul elementului surpriză și al unui plan făcut și al experienței.

        (Citează)

    • Andrei:
      Buna logica asta. De ce sa avem arme pentru aparare? Mai bine sa aiba numai aia cu ceafa lata pistoale, cand nu te dai destul de repede din fata lui in trafic sa iti traga niste suturi in portiera, in timp ce tinteste spre tine.

      Logica ta nu mi se pare bună. Dacă respectivul știe că ai putea avea tu armă, atunci trage el direct, nu mai stă să o fluture. Se vede asta foarte bine la americani, cu cel mai mare număr de decese cu arme de foc și cel mai mare număr de victime făcute de nebuni care au acces facil la arme. Nu este vreo presupunere. Este un fapt dovedit.

        (Citează)

    • @john2381, sigur ca daca vrei neaparat este foarte usor sa omoti pe cineva si cu un cutit de bucatarie. Dar aici discutam de cazurile in care nu vrei neaparat.
      Cazurile in care hotul stie ca este posibil ca tu sa ai pistol si vine si el inarmat cu pistolul. Iar daca te vede inainte sa il vezi tu, in loc sa primesti doi pumni in maxilar de la el si apoi sa fuga, primesti doua gloante in cap.

      Ce ragaz iti ofera pistolul sa iti pui familia la adapost, in conditiile in care Ivan este cu tancul in fata casei tale? Si nici nu trebuie sa fie cu tancul, este suficient sa fie cu o pusca Kalashnikov.
      Cum crezi ca ar fi mai bine? Sa tragi cu pistolul inspre el si sa il provoci sa te omoare pe tine si toata familia?
      Sau sa stai linistit si sa speri ca nu are timp sa omoare civili pentru ca are ordin sa inainteze catre urmatorul oras sau catre urmatorul punct strategic?

        (Citează)

    • @Andrei, de cate ori ai patit sa vina unul cu ceafa lata si sa indrepte pistolul spre tine in trafic? Eu pot sa fac pariu ca nu ti s-a intamplat niciodata asta.
      Si atunci, de ce ai avea nevoie de o arma de foc ca sa te aperi de o posibila agresiune care acum nu se intampla?
      Si nu se intampla pentru ca accesul la arme de foc este dificil, nu sunt disponibile pentru orice Gigel caruia i s-au umflat muschii pe el si care se crede Rambo.

        (Citează)

  3. Cand America nu va mai avea arme, aceasta tara va ajunge la cosul de gunoi al istoriei. Sper sa nu prind acel moment, nu de alta dar eu nu am arme sa casapesc rusii care se instaleaza la noi, in timp ce ei vor avea.

      (Citează)

  4. “Nu-i ceva senzațional în el, Serviciul Secret intră imediat în acțiune” si arata de ce este in stare. Chair in filmul de mai sus la 0:45 se aude o femeie de la serviciul de securiatate :
    “Anyone, what we’re doing?”
    Nu are habar ce cauta acolo. Sunt si alte poze care arata cat de brave erau angajatele.
    Oamenii au observat tragatorul cu minute mai devreme, iar serviciul de protectie nu a miscat minic.

      (Citează)

  5. “Voi ce făceați la 20 de ani?”
    Comparația e la fel de relevantă cum sunt și comentariile pe subiect.
    Nu, nu suntem toți la fel.

      (Citează)

    • Comparația este foarte bună. Dacă nu ai acces facil la unelte pentru o acțiune, nu te gândești la respectiva acțiune prea mult. Dacă ai în jur doar o minge de baschet, sunt șanse mai mari să te duci să joci asta, nu să stai la poligon și să ai fantezii cu crime.

        (Citează)

  6. Multa lume este uimita ca vai….secret service, ce-a facut, nu se poate asa ceva etc.
    Eu cred ca imaginea acestei institutii este mult deformata din cauza filmelor. Lumea are asteptari mult prea mari, doar ca in realitate acolo nu-s nici jerard batler si nici cianung taitîm.
    Plus ca spuma alora e alocata lu robinette. Trump a primit ce-a ramas.

      (Citează)

  7. Am vazut o analiza in care aratau ca tragatorul era pe un acoperis la vreo 130 de metri distanta de scena pe care era Trump. Acest acopersi nu a fost acoperit de analiza de securitate. Noroc ca lunetistii au avut posibilitatea sa acope cu foc acel acoperis. Cat despre reactia publicului, arata un electorat amortit rau de tot.
    Din graficele articolului lipsesc niste grafice care sa arate ceva cu inteligenta, cu preperri samd.

      (Citează)

    • * din păcate lunetiștii au avut posibilitatea…

      Deși la competența trăgătorului, s-ar fi putut să termine muniția înainte de a termina investiția rusească.

        (Citează)

    • @Peredhil, esti constient ca gloantele alea care l-au ratat pe Trump au lovit alti spectatori, nu? Pana acum avem cel putin o persoana decedata.

        (Citează)

  8. @Andrei G, e ca în problema cu tramvaiul și macazul ce poate schimba traseul pe diverse șine cu diverse tipuri de victime. E orice moarte inutilă regretabilă? Desigur.

    Câte morți suplimentare, în special civile ar aduce un succes rus în Ucraina? Deportări, torturi, nu vorbim de cele de pe front. Câte în plus degringolada și expansiunea rusă ce ar urma, firesc, în Europa de Est în caz de izolaționism american?

    Parcă în perspectiva asta viețile câtorva suporteri ai lui Trump nu mai înclină atât de tare balanța.

      (Citează)

    • Daca mergem pe linia asta de gandire, s-ar putea sa ia dreptate. Nu prea mai pot sa te contrazic.

        (Citează)

    • @Peredhil: este treaba americanilor să voteze la urne ce vor în viitor. Nu este ca și cum acum nu se știe ce fel de președinte va fi Trump. Acum chiar votează în cunoștință de cauză.

      Noi stăm și ne gândim doar la ce-ar putea fi pentru noi, dar mai ușor cu “păcat că n-a murit”, că este o linie greu de tras.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus