un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 16 februarie 2024

16 Feb 2024  ·

ȘTIRI  ·

49 comentarii

Știri din România:

Cele mai importante știri:

Altele:

    49 comentarii

  1. Pot sa mut pictogramele aplicatiilor unde vreau eu pe ecran? Pot sa grupez aplicatiile in dosare cum consider eu de cuviinta? iPad are aplicatie dedicata pentru Instagram?

    Nu? iOS 17.4 este in continuare o mizerie iar Apple o companie care isi bate joc de clienti pentru ca sunt idiotii sunt slabi de minte si continua sa dea bani.

      (Citează)

    • De cand e apple obligat sa faca aplicatii pentru instagram? Meta nu te respecta si face aplicatie pentru acel os. In rest tot ce ai spus se poate face.

        (Citează)

    • iPad Air cu iOS 16.5 (cred) nu putea face nici una din operațiile enumerate de mine, de asta l-am si returnat, in ciuda faptul ca din punct de vedere hardware era un produs excelent.

        (Citează)

    • Mi se pare normal să alegi să nu folosești un produs pentru că ceva nu-ți place, mai ales când există o alternativă care n-are acel ceva. Dar e mai bine așa în cazul tău, dacă alea au fost motivele de a returna o tabletă, înseamnă că n-aveai nevoie de ea.

      Mă gândesc că o fi mai fain să te uiți la toate fetele alea de pe Instagram pe un ecran mare, dar asta este dacă ăia n-au resurse să facă o aplicație.

        (Citează)

    • Pisici, în cazul meu.

        (Citează)

    • Și pe mine mă enervează că nu pot pune pictograme și widgeturi ca pe Android, dar am trecut peste asta. Nu-i ceva cu adevărat crucial.

        (Citează)

  2. Gaelex:
    Pot sa mut pictogramele aplicatiilor unde vreau eu pe ecran? Pot sa grupez aplicatiile in dosare cum consider eu de cuviinta?

    Da, poți.

      (Citează)

    • BogdanP: Da, poți.

      esti sigur?

        (Citează)

    • Confunda probabil mutatul unde vrea Apple cu asezatul unde vrea prostul de utilizator.

        (Citează)

    • @john2381 foarte sigur.

      Poti sa faci tot ce zice Gaelex acolo ca nu se poate…dar daca folositi iOS asa cum zice Gaelex, inseamna ca nu ati inteles sistemul de operare. Apple a adaugat functiile alea tocmai ca sa atraga din clientii Android, ca sa nu mai zica oamenii ca acolo poti sa faci asta si dincoace nu poti, dar in esenta nu asa trebuie folosit acest SO. Stiu multi oameni care nu au putut sa treaca de la Android la iOS pentru ca ei nu au acceptat ca anumite lucruri se pot face diferit, si diferit insemnand mai eficient. Stiu si multi care au acceptat asta si nu s-au mai intors niciodata la Android. Eu le am pe ambele pt ca sunt nevoit, dar daca ar fi sa aleg, as alege iPhone. La restul device’urilor, MacBook, iPad, etc din pacate nu exista comparatie…Apple spulbera, si mi-as fi dorit sa nu fie asa…

        (Citează)

    • iOS o fi diferit pentru ipad fata de iphone, ca pe iphone nu pot sa mut aplicatiile unde vreau eu pe ecran.

      Eu am avut iphone ca eram nevoit, dar dupa ce n-am mai fost nevoit am ales android. Mai am si iphone, ca daca ai stat in puscaria lor cativa ani dureaza ceva timp sa iti muti rahaturile.

        (Citează)

    • Dan:
      Poti sa faci tot ce zice Gaelex acolo ca nu se poate…dar daca folositi iOS asa cum zice Gaelex, inseamna ca nu ati inteles sistemul de operare. Apple a adaugat functiile alea tocmai ca sa atraga din clientii Android, ca sa nu mai zica oamenii ca acolo poti sa faci asta si dincoace nu poti, dar in esenta nu asa trebuie folosit acest SO. Stiu multi oameni care nu au putut sa treaca de la Android la iOS pentru ca ei nu au acceptat ca anumite lucruri se pot face diferit, si diferit insemnand mai eficient.

      Uite, de la gandirea de genul acesta apar comentarii anti Apple.
      Tu spui ca toata lumea trebuie sa se comporte exact cum spune Apple, sa faca totul la fel, sa nu existe oameni unici, cu preferinte diferite.

      Adica ceva de genul acesta spuneau si comunistii:
      “Nu mai ganditi voi individual, fiindca gandim noi pentru voi. Si noi oricum stim mai bine decat voi, plebea, cum trebuie traita viata.”

        (Citează)

    • “pentru ca ei nu au acceptat ca anumite lucruri se pot face diferit, si diferit insemnand mai eficient.”

      am râs.

      folosesc Linux, mac și Windows la munca. după 10 ani (și PC și telefoane), de mac mi-e cel mai scârbă dintre toate când tre sa lucrez pe el. “diferit însemnând mai eficient” :)))

      doar când mă gândesc la Finder-ul ăla mă ia durerea de cap.

        (Citează)

    • Pictogramele le se pot aranja în ce ordine vrei, dar grid layout a rămas. Poți avea chiar și o singură pictogramă pe ecran, dar după grid, adică în stânga sus, sau sub widget. Nu poți să ai, de exemplu, 4 pictograme la mijlocul ecranului, dacă ecranul e gol. Gruparea pictogramelor în foldere se poate face de mult timp.

      Poziția oficială a diviziei Instagram e că nu au destule resurse pentru a dezvolta o aplicație pentru iPad.

        (Citează)

    • @Tano

      “folosesc Linux, mac și Windows la munca. după 10 ani (și PC și telefoane), de mac mi-e cel mai scârbă dintre toate când tre sa lucrez pe el. “diferit însemnând mai eficient” :)))”

      Eu folosesc de aproape 20 de ani Windows si de mai bine de 10 ani MacOS si Linux la munca, si daca tu spui ca Windows e mai bun decat MacOS, inseamna ca nu folosesti MacOS.

        (Citează)

    • @Dan și eu folosesc la modul activ toate cele trei sisteme de operare (MacOS cam 90% din timp, iar de restul Linux și Windows), însă MacOS mi se pare cel mai inconsistent și neintuitiv sistem de operare dintre toate. În contextul navigării în sistemul de fișiere, tasta Return se comportă diferit în Finder față de dialogurile de Open/Save, Cmd+Tab funcționează după un criteriu învechit care este incompatibil cu aplicațiile window-based din ziua de azi, bara unică de meniu (o moștenire de pe vremea în care Mac-urile nu știau multitasking) devine confuză mai ales dacă folosești tiled windows, și aș putea s-o țin așa până mâine dimineață.

      Există căi de a mai corecta din aceste deficiențe (aplicația Alt-Tab, de exemplu) dar par mai mult hack-uri decât soluții corecte.

        (Citează)

    • ov1d1u: aplicația Alt-Tab

      ah, nu intelegeam ce fac gresit pana sa descopar aplicatia asta.

      si inca nu ma pot obisnui cu f5 / cmd+f5 care mergeau perfect cu linux si windows.
      nu inteleg de ce pe mac chrome are alte scurtaturi pentru lucrurile astea decat firefox.

      cat despre ios.. aranjarea cu spatii a pictogramelor si split sceen sunt lucruri pentru care nu le inteleg lipsa.

      pe de alta parte.. diferenta hardware facuta de procesoare si de restul detaliilor mi se pare inca de neignorat.
      frigeau intelurile (la preturi comparabile) de nu le puteam tine in brate.
      de baterie nici nu zic.

        (Citează)

    • pe de alta parte.. diferenta hardware facuta de procesoare si de restul detaliilor mi se pare inca de neignorat.
      frigeau intelurile (la preturi comparabile) de nu le puteam tine in brate.
      de baterie nici nu zic.

      Eu am mai zis-o pe aici (și am fost acuzat că sunt fanboy Apple pe atunci): portabilele de la Apple mătură pe jos cu orice alt tip de laptop sau notebook de pe piață. Sigur, poți găsi cazuri punctuale în care acest lucru nu e adevărat (de exemplu, gaming), dar pentru uz general nu găsești nimic altceva mai bun. Singurul dezavantaj al lor a rămas acum prețul ridicat (și sistemul de operare care e oarecum enervant din punct de vedere al user experience, dar se poate trăi cu asta).

        (Citează)

    • @ov1d1u: îi enervezi pe mulți când spui că portabilele Apple mătură pe jos cu altele, că găsesc n motive: n-au touchscreen, au notch, nu poți schimba tu SSD, nu contează trackpadul că ei oricum au mouse, și ce dacă fierbe, ei îl țin pe birou, a, la fel și cu bateria că au priză lângă birou, ce are dacă-i plastic sau magneziu, nu merge softul x, n-are usb a, n-are ethernet etc. Pe hârtie n-o să scoți un MacBook ca fiind mult mai bun ca restul care se vând la prețuri comparabile.

      Am auzit pe undeva că Apple calibrează toate display-urile să fie la fel (între generații), ceea ce e mare lucru pentru cineva care face grafică sau fotografie. Schimbi laptopul și pentru aceeași cameră ai fix aceleași setări, nu te sperii când Dell sau Samsung se joacă cu saturația de la un an la altul să-ți ia ochii. Sunt detalii care nu interesează pe toată lumea, doar că-i iriți când le spui că ceva, altceva decât citesc ei, e cel mai bun.

      Mai sunt și alții care-și calibrează orice ecran, că altfel arată hentaiul pe un monitor calibrat. Na, la ăștia nu merge să le spui că ăsta-i obiectul, așa se folosește. Eu tot nu înțeleg de unde nevoia asta de libertate la orice, când sunt atâtea alternative pe piață.

        (Citează)

    • Pe mine mă enervează că nu pot pune pictogramele unde vreau eu pe ecran, cum zice și Gaelex. Pe unele le vreau jos, pe altele sus etc.

      Am trecut însă peste asta. iPadOS este însă inferior lui iOS, deși teoretic ar trebui să fie la fel. Dacă ar face Samsung o tabletă performantă de 8 inci, aș cumpăra-o imediat.

        (Citează)

    • Also, pe MacOS am cumpărat Magnet, ca să pot organiza cum vreau eu ferestre.

        (Citează)

    • Cum adica ai cumparat o alta aplicatie ca sa poti organiza ferestre? Ce face aplicatia aia si nu e posibil pe MacOS?

        (Citează)

  3. Nu merge link-ul de la castile Anker….

      (Citează)

  4. Oricat de tampit este Elon Musk, acum are dreptate sa fie suparat. El a avut un contract prin care primea anumite beneficii daca valoarea companiei crestea pentru un anumit nivel.
    A dus compania la nivelul la care a promis, dar intre timp actionarii s-au razgandit si au zis ca nu prea ar mai vrea sa ii dea banii negociati. Iar statul Delaware a fost de acord cu magaria aceasta.

      (Citează)

  5. Andrei G: Uite, de la gandirea de genul acesta apar comentarii anti Apple.
    Tu spui ca toata lumea trebuie sa se comporte exact cum spune Apple, sa faca totul la fel, sa nu existe oameni unici, cu preferinte diferite.

    Adica ceva de genul acesta spuneau si comunistii:“Nu mai ganditi voi individual, fiindca gandim noi pentru voi. Si noi oricum stim mai bine decat voi, plebea, cum trebuie traita viata.”

    Adica ai trecut foarte lejer peste faptul ca Gaelex face cateva sute de milioane de oameni idioti si slabi de minte ca nu sunt de acord cu el care este detinatorul adevarului absolut si pentru ca el n-are bani sa-si cumpere produse Apple si e frustrat. Dar te legi de faptul ce de asta se naste hate-ul Apple. Fain.

    Nu stiu cum asemenea comentarii care jignesc in masa sunt permise. Radu poate ne faci totusi o favoare si nu mai permiti asemenea insulte.

      (Citează)

    • Când Apple se pi$ă cu boltă pe deciziile UE și pe userii din UE, tu le iei partea…

        (Citează)

    • Boss, nu inteleg de ce folositi argumentul asta absolut retardat ca “el n-are bani sa-si cumpere produse Apple si e frustrat”. Adica iti dai seama ca nu e un argument real si e doar ceva ce tie ti se pare insulta, nu? Sunt o gramada de oameni care isi permit produse Apple, le cumpara si le folosesc si apoi renunta la ele din diferite motive. Nu esti atat de cretin incat sa nu realizezi lucrul asta, nu?

        (Citează)

    • Vai de mine, am ajuns sa am apărători, ce se întâmplă cu lumea asta!?

      Sute și mii de ani toată populația globului a fost convinsă că Pământul este plat și pe urmă că se învârte în jurul Soarelui.

      Acum avem milioane de idioți cu mintea slabă care se închină la Apple… nu văd diferența, toți greșesc cel puțin la fel de mult.

        (Citează)

  6. dam167:
    Pictogramele le se pot aranja în ce ordine vrei, dar grid layout a rămas. Poți avea chiar și o singură pictogramă pe ecran, dar după grid, adică în stânga sus, sau sub widget. Nu poți să ai, de exemplu, 4 pictograme la mijlocul ecranului, dacă ecranul e gol.

    Iar asta e o decizie obiectiv stupida. Eu imi organizez pictogramele in functie de frecventa folosirii, de jos in sus, ca sunt mult mai usor de atins cu degetul mare.

      (Citează)

    • O fi o decizie stupidă, dar în general sistemul lor e gândit pentru oameni care nu vor să-și bată capul cu lucrurile astea. Am avut și eu pentru scurt timp un telefon cu Android și n-am simțit nevoia să intru în astfel de detalii. Eu, de exemplu, nici posturile TV nu le pun în ordine, îmi e mai ușor să țin minte că pe 180 am History, la fel și pentru alte 5 posturi care mă interesează.

      Și ov1d1u are dreptate mai sus, dar crezi că contează asta pentru un fotograf care își importă media și folosește 10 softuri în total? La polul opus sunt alții care fac editare video și vor să instaleze o anume versiune de driver pentru placa video, sau vor o placă video anume, că le procesează mai bine nu știu ce.

      Poți găsi n analogii în care cineva îți vinde ceva construit cupă cum crede el că e mai bine, e pueril să vină o mână de oameni să-i spună că trebuie să facă altfel că na, ei vor altceva – asta în ipoteza în care ai alternative.

      Și da, o să ai tot timpul reacții ciudate de la oamenii care folosesc niște produse, li se potrivesc, dar sunt făcuți proști că vezi bine, nu înțeleg ce e aia libertatea.

        (Citează)

    • Sistemul lor o fi gandit pentru cine vor ei, pe principiul “nu tineti voi bine telefonul in mana”. Problema e alta, mai grava chiar: Gaelex avea dreptate. Pictogramele nu pot fi aranjate cum vrei, ci cum vrea Apple.

      Nu inteleg in schimb de ce a mintit baiatul ala care zicea “da poti”. Ca evident nu poti.

        (Citează)

    • Poate pentru că poți într-o anumită măsură, adică le poți pune în ce ordine vrei și poți ține între 1 și 24 pe un ecran, doar că aliniate la grid, începând din colțul stânga sus. Dacă vrei 1 pictogramă pe ecran va fi musai în stânga sus, nu poate fi pe rândul de jos. Sau un rând de 4 doar pe rândul de sus, nu pot fi jos, sau nu pot fi pe verticală.

      Pe foarte puțină lume am auzit să se plângă de asta, dar ăia cărora nu le place sunt foarte hotărâți.

        (Citează)

    • Gaelex: “unde vreau eu pe ecran”
      Apple: “nu”
      Bogdan P: “cum sa nu boss, poti sa le pui unde vrei tu pe ecran, ejnebun”
      Tu: “ei, adevarul e undeva la mijloc”

      Din punctul meu de vedere nu e absolut nici un motiv sa nu permiti utilizatorului sa puna pictogramele unde vrea. Eu am motive bune pentru a le organiza de jos in sus. Sa imi blochezi asta fara motiv mi se pare insultator.

        (Citează)

    • De aia

      GIani Mucea: absolut nici un motiv sa nu permiti utilizatorului sa puna pictogramele unde vrea. Eu am motive bune pentru a le organiza de jos in sus.

      De aia universul l-a pus pe Peter Huber sa gandeasca o Niagara Louncher pentru ios..

        (Citează)

    • dam167: O fi o decizie stupidă, dar în general sistemul lor e gândit pentru oameni care nu vor să-și bată capul cu lucrurile astea. Am avut și eu pentru scurt timp un telefon cu Android și n-am simțit nevoia să intru în astfel de detalii.

      Da, dar adevărul este că e mai simplu să ai pictogramele în partea de jos, unde ajungi rapid la ele cu degetul mare, nu sus. Valabil în special pe telefon.

      Apple ar putea să le așeze pe grid consecutiv pentru oamenii care vor simplitate în utilizare. Asta nu înseamnă că n-ar putea include și o altă opțiune pentru cei care vor o altă modalitate de organizare. Scopul lor este să fie pe placul mai multor utilizatori, nu doar a celor care gândesc fix ca ei. Nu există nici o justificare pentru astfel de limitări.

        (Citează)

  7. Petronius:
    De aia

    De aia universul l-a pus pe Peter Huber sa gandeasca o Niagara Louncher pentru ios..

    Launcher pentru iOS? E bolnav Tim Apple de permite asa ceva? Lol, asta e un slippery slope, cine stie ce vor cere oile dupa ce se obisnuiesc cu libertatea asta.

    Fugi dom’le de-aici cu fantezia asta.

      (Citează)

  8. nwradu: Da, dar adevărul este că e mai simplu să ai pictogramele în partea de jos, unde ajungi rapid la ele cu degetul mare, nu sus. Valabil în special pe telefon.

    Apple ar putea să le așeze pe grid consecutiv pentru oamenii care vor simplitate în utilizare. Asta nu înseamnă că n-ar putea include și o altă opțiune pentru cei care vor o altă modalitate de organizare. Scopul lor este să fie pe placul mai multor utilizatori, nu doar a celor care gândesc fix ca ei. Nu există nici o justificare pentru astfel de limitări.

    E absurd ce spui, Radu. Poate pe Samsung o fi așa, unde încă există o deblocare a telefonului încă destul de primitivă, prin comparație, folosind fingerprint, iar degetul îl ai deja în partea de jos. Dar altfel, cu orice mână ai ține telefonul, degetul mare se află poziționat în dreptul părții de sus a ecranului 🙂

    Nu spun că ce face Apple e ok, ba din contră, dar le fel de aiurea consider a fi și aceste motive penibile 🙂

      (Citează)

    • Asta e o tampenie, folosesc iphone 12 cu face id si deblocarea se face tot cu degetul mare in partea de jos. Degetul mare nu se afla in mod natural in partea de sus a ecranului, cu exceptia situatiei in care Apple ti-a zis ca nu tii telefonul cum trebuie (s-a mai intamplat) si tu te-ai conformat ca o oaie adevarata.

      Sper ca esti sarcastic.

        (Citează)

    • comentariile astea sunt un adevarat catalog de gimnastica mentala de la apple fanboyz :)) ar trebui printat, laminat si pus la gazeta

      orice numa sa nu recunoasca ca religia lor mai da si chiftele… sau mau rau…. gasp… ca mai au si saracii ailalti dreptate….

      (semnat : unu de numa ceas de la ei nu am….)

        (Citează)

  9. Giani Mucea:
    Asta e o tampenie, folosesc iphone 12 cu face id si deblocarea se face tot cu degetul mare in partea de jos. Degetul mare nu se afla in mod natural in partea de sus a ecranului, cu exceptia situatiei in care Apple ti-a zis ca nu tii telefonul cum trebuie (s-a mai intamplat) si tu te-ai conformat ca o oaie adevarata.

    Sper ca esti sarcastic.

    E ireal ce citesc 😀

      (Citează)

    • O sa iti acord benefit of doubt si o sa presupun ca ziceai prostiile alea la misto. Dar trebuie sa intelegi ca nu imi e usor, oile pastorite de nenea Tim chiar isi transforma realitatea in functie de ce li se zice ca e normal. In cazul de fata, sunt sigur ca exista niste dobitoci care chiar cred ca e normal ca degetul mare sa ajunga in partea de sus a ecranului, folosind rationamentul absolut retardat pe care tu l-ai prezentat (evident ironic, nu esti atat de prost) mai sus.

        (Citează)

  10. urweiss:
    comentariile astea sunt un adevarat catalog de gimnastica mentala de la apple fanboyz :)) ar trebui printat, laminat si pus la gazeta

    orice numa sa nu recunoasca ca religia lor mai da si chiftele… sau mau rau…. gasp… ca mai au si saracii ailalti dreptate….

    (semnat : unu de numa ceas de la ei nu am….)

    Ce mai aștepți? Vrei să -l superi pe tata Tim? 😀

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus