un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

MSI prezintă consola de gaming Claw, dar cu procesor Intel față de restul din piață

9 Jan 2024  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Segmentul acesta al consolelor portabile de gaming este în creștere, Steam Deck demonstrând că există o piață mare pentru asta, iar Asus ROG Ally și Lenovo Legion Go au venit rapid să-i facă o concurență în acel domeniu.

Și acum intră și MSI în acest joc, cu modelul Claw A1M. Claw are două specificații remarcabile: procesor Intel Core Ultra 7 155H într-o lume în care toți ceilalți producători folosesc soluții AMD; baterie de 53 Wh, mai mare decât a concurenților (ROG Ally 40 Wh, Lenovo Legion Go 50 Wh, Steam Deck OLED tot 50 Wh).

Întâi, însă, parcă are ceva cunoscut la design, ceva familiar. Uitați o comparație cu Asus ROG Ally:

MSI Claw cu negru, Asus ROG Ally cu alb. Sunt aproape identice ca aspect, butoanele și joystick-urile (cu efect Hall) sunt în același loc, sigla la fel, forma generală a grip-ului este aceeași, diferă doar perforațiile de ventilație.

Nu știu cum se ajunge la așa ceva. Adică să presupunem că MSI a copiat design-ul Ally, dar de ce nu face Asus scandal în acest caz? O variantă ar fi că MSI a licențiat design-ul de la Asus și poate i-a pus să proiecteze și sistemul de răcire și alte subansamble prin interior. O alta ar fi că guvernul taiwanez îi ține cu o mână de fier în colțuri diferite ale camerei, ca să nu se certe între ei pentru că ar da urât.

Oricum ar fi, Asus iese în ușor dezavantaj până la urmă. Dacă MSI Claw este o consolă foarte asemănătoare cu ROG Ally (tot ecran de 7 inci și 120 Hz, de exemplu), dar are baterie de 50 Wh în loc de 40 Wh, mulți cumpărători vor fi atrași de autonomia probabil mai mare. În practică nu știe nimeni ce va fi după lansare. Pe hârtie și Lenovo Legion Go dădea bine, dar majoritatea review-urilor au spus că este sub ROG Ally per total ca experiență de utilizare.

Am senzația că MSI Claw este puternic susținută de Intel, care probabil a dat bani foarte mulți pentru a finanța dezvoltarea consolei. Altfel, de ce ai face o consolă cu procesor de la o companie care în ultimii ani este cunoscută pentru incapacitatea de a ține consumul de energie și disiparea termică a procesoarelor lor sub control?

Inclusiv site-ul oficial MSI Claw cântă uneori câte o odă procesorului Intel. De exemplu, într-un loc scrie:

NEXT-GEN HYBRID PERFORMANCE
Up to Intel® Core™ Ultra 7 processor 155H
With its lightning-fast processing speeds featuring Intel’s first integrated NPU for power-efficient AI acceleration and local inference for the laptop. The latest Intel® Core™ Ultra 7 processor 155H is a game-changer. Whether you’re into gaming, content creation, or heavy multitasking, this is your ticket to a seamless and high-performance computing experience.

Este o consolă portabilă de jocuri, de ce-mi spui că procesorul poate fi util și în content creation și heavy multitasking? O să facă cineva heavy multitasking pe Claw? Acolo pare un paragraf de tipul “momentul sponsorului”, nu informații utile despre de ce acel procesor este potrivit într-o consolă de gaming.

Procesorul acesta, apropo, este lansat acum câteva săptămâni și este un model performant pentru laptopuri din noua generație Meteor Lake. Are 6 nuclee performante, 8 eficiente energetic și încă 2 nuclee low-power. Este un model cu sufixul H, nu U, adică face parte din seria superioară și are un consum de 28W, dar poate urca la 65W și chiar 115W în turbo.

Mi se pare overkill pentru o consolă. Probabil că în benchmark-uri va duce Claw pe primul loc, mai ales că acest procesor conține și placă grafică din seria Intel Arc, nu Intel Graphics.

Autonomia consolei, însă, nu cred că va fi bună cu acest procesor, decât prin limitarea puternică a acestuia în scenarii reale de gaming, ca să poți duce 2-3 meciuri de FIFA fără să o conectezi la priză.

Claw are ecran de 7 inci și 120 Hz în rezoluție Full HD, iar la bord vine cu 16 GB RAM și stocare internă de 512 GB sau 1 TB. Vor fi trei versiuni puse la vânzare cândva în prima parte a acestui an, diferind stocarea. Se aude că una dintre ele va avea procesor mai slab, un Core Ultra 5.

Vom vedea când apare la vânzare. Dacă vine la același preț cu Asus ROG Ally pe piață (ceea ce mă îndoiesc, că ROG Ally s-a tot ieftinit și putea fi luat cu 3.000 lei la ofertă), ar putea fi un concurent bun pentru acea consolă, mai ales dacă va oferi performanță similară (și joystick-uri Hall), dar cu o baterie cu 25% mai mare.

Rămâne de văzut însă cum se comportă în alte aspecte la fel de cruciale pentru o experiență plăcută, precum software-ul de control pus peste Windows 11, throttling termic și altele.

Steam Deck cu ecran OLED, însă, va fi greu de bătut. Costă 2.900 de lei acum pe site-ul oficial, cu livrare gratuită în 3 zile aici, și nu are Windows 11 la bord ca să-i consume bateria. Momentan par singurii producători de astfel de console care au înțeles că nu super-specificațiile de pe hârtie aduc vânzări, ci experiența plăcută de utilizare.

    11 comentarii

  1. Majoritatea review-urilor care au spus despre Go ca este sub Ally, ca experienta de utilizare, s-au mai schimbat intre timp. Era sub poate imediat dupa aparitie, intre timp, dupa update-uri de BIOS, firmware, drivere video, Go-ul este superior.

      (Citează)

  2. Cat timp pretul e mult mai mare decat al unui Steam Deck, toate consolele astea, “concurente” raman mai degraba curiozitati.

      (Citează)

  3. Am Steam Deck prima varianta cu lcd si nu l-as schimba nici pe rog ally, nici pe acest msi.
    Am instalat si windows 10 care se conporta foarte bine, windows este doar pentru fifa 24 si siege, inca nu merg pe steam os.
    Avia astept sa apara steam deck 2 :)

      (Citează)

  4. nwradu:
    Mă gândesc sa iau varianta oled.

    Go 4 it. Eu am originalul, inca de la lansare si sunt foarte multumit. E device-ul perfect pentru jucat in reprize mai scurte, ceea ce cred ca ai aprecia si tu, cu un copil mic. Pe langa ca ruleaza aproape orice, faptul ca poti face suspend/resume la consola cu jocul ruland instant, cu un singur buton e game changer. Din ce stiu, toate alternativele cu Windows nu pot face asta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus