un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 8 decembrie 2023

8 Dec 2023  ·

ȘTIRI  ·

16 comentarii

Știri din România:

Cele mai importante știri:

Altele:

Pe lângă: exemplu de întrebare la testarea PISA.

Un review la Avatar: Frontiers of Pandora:

    16 comentarii

  1. Nu înțeleg de ce se face așa de greu trecerea la buletinele alea noi. Cred că sunt 10 ani de când tot vorbesc de ele și vreo 3 de când tot zic “anul ăsta”. WTF.

      (Citează)

    • Din acelasi motiv pt care avem carduri de sanatate expirate de 10 ani, dar inca valabile. Pt ca digitalizarea statului roman se face de firme fantoma.

        (Citează)

    • Dupa cum zicea nenea burduja “România a devenit un exemplu de urmat prin acţiunile întreprinse în privinţa digitalizării, a iniţiat un pachet legislativ unic la nivel european”. Probabil era ironic.

        (Citează)

    • Ceva cu licitații anulate.

        (Citează)

  2. ADR-ul sa isi vada de probleme mai important si mai stringente deca semnatura electronica, oricum nu va putea fi folosita avand in vedere rata de analfabetism functional in Romania,

      (Citează)

    • Articolul spune că îți asigură accesul la … , deci că se poate emite la cerere. E strict treaba omului daca decide sa folosească așa ceva sau nu. Oricum având în vedere costul absolut nesimțit al semnăturii digitale la ora actuală, e o inițiativă binevenită.

        (Citează)

    • Nici 100 lei/ an e preț nesimțit?!

        (Citează)

    • Man, un link cu sursa asta? Ultima oară găsisem pe persoana fizica la 170 lei cu reducere dacă luam pe minim doi ani 🤔

        (Citează)

  3. Ce mizerie de articole pe profi.
    Acu citeva zile a avut loc votul final în Comisia UE pentru Industrie, Cercetare si Energie pe Regulamentul privind identitatea digitala europeana (eID) – urmeaza votul in plen si pe urma obligativitatea implementarii, Autoritatea Ro efectiv nu a facut nimic.
    Autoritatea pt digitalizarea Ro momentan isi da cu stingul in dreptul cu legislatia privind semnatura digital chestie care dureaza de 3 ani, intr-un stil romaneasc – efectiv scoate sugetiile specialistilor, face un bors aiuritor (articolul spune ca cauta finantare, ca vor sa inlocuiasca platformele lansate cu tam tam.. anul trecut, alti bani alta distractie).
    Legat de buletine guvernul a renuntat la esalonul asta in PNRR (au depasit toate termenele) si incaseaza jumatate din bani laudindu-se (mintind) la UE ca au gasit ei o resursa financiara.

      (Citează)

  4. Daca un buletin d-asta simplu (o bucata de plastic) dureaza 2 saptamani sa-l faca, va dati seama la alea electronice, tre sa taie plasticu, sa bage cipu in ele, sa le lipeasca la loc….complicat.

      (Citează)

    • Care 2 saptamani ca in Bucuresti dureaza 3 saptamani sa iti faca buletinul. Un plastic care iese din imprimanta in 3 secunde..
      Ca sa nu mai zic de greseli, adica duci o tona de acte pe care e scris numele de 15 ori +buletinul vechi si ei il trec gresit pe cel nou. Adica alte 3 saptamani de asteptare

        (Citează)

    • N-a fost chiar așa rău cu actele când mi-am făcut în februarie 2023.

      Durează 3 săptămâni, da, și trebuia și programare făcută cu minim o lună înainte. Cred ca au backlog mare din pandemie sau ceva. Poate nu au angajați, cine știe.

        (Citează)

  5. g3#:
    Man, un link cu sursa asta? Ultima oară găsisem pe persoana fizica la 170 lei cu reducere dacă luam pe minim doi ani 🤔

    Așa ceva e bun: https://transsped.ro/certificate ?

      (Citează)

  6. Primele doua stiri…

    UE ne obliga sa trecem la IDuiri noi, altfel n-am mai fi vazut buletine moderne. De asta se agita astia de la conducere, nu ca sa ne fie mai comod noua.
    AU facut si o agentie de digitalizare…. care mai face un card nou, in loc sa unifice buletinul, cardul sanate, semnatura. Sunt total incompetenti sau doar vor sa fure fiecare de la ministerul lui?

    In R.Moldova a durat 3-4 ani de la anunt, licitatie, testare si implementare. Se plateste ~40 euro pentru certificat pe 2 ani, daca vrei il faci, daca nu – nu.
    https://servicii.gov.md/ro/service/015000189

      (Citează)

    • bunica: Sunt total incompetenti sau doar vor sa fure fiecare de la ministerul lui?

      Da.

      Plus că acum se lovesc de problema pe care toată lumea a prevăzut-o, dar celor care au luat șpagă pe vremuri nu le-a păsat de ea: s-au făcut niște “digitalizări”, dar fiecare cu altă firmă și fără pic de previziune pentru dezvoltare și colaborare între ele în viitor. Bazele de date sunt închise, făcute pe ce sistem a vrut câștigătorul licitației, nu au documentație bună, nu sunt gândite pentru interconectare într-un sistem național unificat.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus