un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 14 iulie 2023

14 Jul 2023  ·

ȘTIRI  ·

25 comentarii

 

Acum câteva săptămâni am fost gazda unei discuții cu Gabi Hangu de la Microsoft despre licențe autentice de Windows. Aveam impresia că o licență care nu este autentică este una piratată, dar s-a dovedit că nu vorbim de cracking și modificarea codului pentru a elimina cine știe ce verificări de activare, ci pur și simplu de licențe care nu sunt vândute pe canalele oficiale și pot apărea de aici diverse probleme: pot fi dezactivate după o vreme, te pot împiedica să beneficiezi de suport la nevoie șamd.

Clipul final a fost publicat pe pagina NOD Academy și îl puteți vedea și mai jos:

    25 comentarii

  1. Microsoft minte cu nerusinare, in conditiile in care nu este nimic ilegal in a re-vinde un bun cumparat. A, ca nu le convine lor ca se revand chei ramase surplus la varii multinationale si nu il jupoaie Microsoft pe cumpatorul destept, e altceva.

    Daca nu gresesc, au pierdut deja cel putin un proces in UE pe aceasta tema, dar insista cu minciuni si regulile lor inventate si impuse prin santaj si amenintari distribuitorilor, in speranta ca prostesc pe cineva.

    Cred si eu ca avut cel mai mare Prime Day, doar eu le-am luat seturi Lego de 200 de euro.

      (Citează)

  2. Foame mare la MS de au ajuns sa promoveze cumpararea de licente in Romania. Cat timp o instanta de judecata a zis ca e legal sa vinzi o astfel de licenta MS poate sa planga pana maine. Ei nu inteleg ca prin vanzare se transfera dreptul de proprietate.

    https://www.computerworld.com/article/2505356/eu-court-rules-resale-of-used-software-licenses-is-legal—-even-online.html

      (Citează)

  3. asta cu licentele de windows e atac direct la 50% din veniturile marilor bloguri.

      (Citează)

  4. Apropo de Microsoft, de marea conferinta anuntata de ei la tine pe blog prin mai mai stii ceva? A fost un succes rasunator?

    Ca eu “m-am inscris” atunci si nu am primit vreun email de confirmare, nici macar ca am trimis formularu de inscriere sau vreun amarat de email “esti prea sarac sa participi”.

      (Citează)

    • Daca te referi la Microsoft Envision din luna Martie, a fost destul de interesanta. Eu m-am inscris dupa ce am citit aici la Radu pe blog si am primit imediat confirmarea.

        (Citează)

  5. E cineva pe aici, care foloseste un calculator cu sistem de operare windows, care sa fi apelat la suportul MS?
    Minciuni servite sa mai platiti la MS, asa sa li se
    Nu-mi vine in minte vreo situatie cand MS m-ar fi ajutat la ceva, legat de calculatorul meu….din 2005 incoace!

      (Citează)

    • Eu, dar tot din vina lor. Aveam o licenta de Windows OEM, am schimbat placa de baza defecta, toate celelalte componente erau aceleasi, dar Windowsul a refuzat sa se activeze.
      Am petrecut 15 minute inutile la telefon ca sa mi se dea alt SN, fara sa se faca propriu-zis nicio verificare.
      Dar asta era pe vremea Windows XP sau Vista. Sunt convins ca azi poti sa ii suni sa ii intrebi de unde se dezactiveaza gruparea ferestrelor in taskbar la Windows 11 /s

        (Citează)

    • Am apelat eu.
      Acum niste luni Office-ul de pe laptopul meu si cel al sotiei s-a updatat singur la office 365 si mi-a bagat mesaj ca nu am licenta valida.

      Suportul mi-a dat cu seen si atat. A trebuit sa scormonec pe forumuri pana am gasit un tool al lui Microsoft care sa faca roll back. Daca dezinstalezi office 365 si dupa iti instalezi versiunea ta anterioara, primul lucru pe car eil face este sa se updateze la 365. Si nu prea gasesti nici in registri ce tb sters.

        (Citează)

    • I-a durut și la OEM, pentru că mulți terți au vândut OEM ca standalone chiar dacă teoretic n-aveau voie. OEM trebuia să fie doar pentru vânzătorii de PC-uri, dar s-au vândut pentru că erau mai ieftine și puteau fi activate fără probleme pe 1 PC. Așa am luat și eu pe persoană juridică, Windows 7 Pro OEM (pachet de-la cu hologramă, cu e zicea). Au înghițit în sec (Microsoft) și toate OEM-urile au devenit Pro/Home normale la upgrade-ul gratuit la 10, ca să nu mai fie complicații. S-au plâns ei apoi că lumea a dat mai puțini bani pe licențe decât voiau ei dar asta e.

        (Citează)

  6. E foame de bani, baieti….

    Is curios de gimnastica mintii ce o foloseste Microsoft pentru a nu oferi suport technic, daca am o licentta cu o factura…
    Eu nu prea stiu nici o persoana fizica care sa fie cumparat separat o licenta de windows cu 500 de lei…
    fie cumparata cu tot cu laptop/pc
    fie luata cu 20 de lei de pe siteuri

      (Citează)

  7. Ce contorsionism logic face Hangu asta…
    “Banii ar trebui sa ajunga la MS, nu la vreun nustiucine”. Pai baibaiete, nustiucine a dat deja bani la MS, acum recupereaza o parte din bani de la mine.

      (Citează)

  8. Filmuletul pe pagina NOD Academy.

    Așa cum am promis, am revenit cu o discuție deep dive despre securitatea digitală cu Radu Dumitru, blogger de tehnologie și Gabi Hangu, reprezentant Microsoft ! Urmărește videoclipul cu atenție și află de ce să cumperi produse cu sistem de operare preinstalat, de ce să adaugi o licență autentică data viitoare când îți construiești sigur PC-ul și care sunt vulnerabilitățile la care te poți expune dacă alegi sa folosești licențe neautentice.
    Important ! Pentru cei care ascultă cu atenție, Radu a pregătit 3 premii – câte o subscripție Microsoft 365 Personal autentic!
    Tot ce trebuie să faci este să urmărești videoclipul și să răspunzi la următoarea întrebare cât mai corect posibil printr-un comentariu la acestă postare, până pe 29 iunie inclusiv- Care sunt problemele de securitate cu care te poți confrunta dacă nu folosești software autentic? Detaliile complete ale concursului le găsești în primul comentariul de la această postare.

    Total comentarii la postare (in afara de NOD): zero.

      (Citează)

  9. Mult balet in jumatatea aia de ora, multe inexactitati:
    – nu ofera niciun argument concret pentru care licentele alea de 10 euro nu sunt “autorizate”. Ce inseamna autorizat? Exista o institutie a statului care autorizeaza o licenta de Windows?
    – securitate – ce treaba are “cheia” (un biet sir de 24 de caractere) cu siguranta datelor? Asta e doar FUD
    – a zis ca poti sa folosesti Windows 11 si fara cheie. Asta inseamna, conform zicerii de mai sus, ca datele tale sunt lipsite de orice protectie?
    – cheia poate fi folosita de cateva sute de oameni – cum e asta posibil, daca activarea se face online?
    – nu exista discount-uri sau lichidari de stoc – atunci de ce mai exista distribuitori si reselleri? Doar ca sa dea impresia unei piete libere? Daca livrarea produsului e 100% digitala, ce sens are sa mi-l vanda altcineva decat Microsoft sau producatorul computerului?
    – “trebuie sa pastrezi cutia” – ilegal, nu ai voie sa conditionezi acordarea garantiei produsului de lipsa ambalajului. Factura si/sau certificatul de garantie sunt suficiente.
    – am cumparat un WIndows 10 Pro de la PCgaraj intr-un pachet dintr-ala pentru reselleri. Am cumparat si un laptop pe aceeasi factura. Sa inteleg ca PCgaraj erau obligati sa imi preinstaleze Windows, si ca eu in momentul asta nu sunt “autorizat” pentru ca mi l-am instalat singur?

      (Citează)

    • Majoritatea licențelor de 10 euro (că nu vreau să zic toate, că nu știu sigur) sunt licențe vândute la volum (pe un preț mult mai mic, evident) de Microsoft, apoi revândute. Alea au un alt regim, pentru că nu apare direct cine și cum le-a cumpărat – încercat cu Office, când am sunat pentru suport mi s-a spus că nu pot vedea cine a cumpărat licența respectivă care mi s-a vândut. Deci au vândut multe pe sub masă, iar acum sunt supărați că ăia le revând. Plus că se fac și acolo porcării, am primit certificat de autenticitate de la o firmă de prin Cehia, și nu prea cred că are voie cineva să facă de-astea.

      Nu știu de ce există alți distribuitori, dar chiar și la licențele genuine sunt prețuri mai bune acolo, la Microsoft e cel mai scump.

        (Citează)

  10. Eu am diferite licențe cumpărate din diferite surse (unele prin home use program de la muncă, unele la 10 eur de pe diferite site-uri). Toate sunt adăugate în contul meu Microsoft și toate funcționează perfect.

    Trebuie să fii nebun să cumperi licențe la preț de retail.

      (Citează)

  11. Așa a făcut Microsoft cotă de piață: vânzare la preț de nimic la volum, că altfel nu dădea nimeni (generic spus, evident) 400 euro pentru fiecare PC. Și era normal să se întoarca roata, oricât au încercat ei să țină totul sub preș.

      (Citează)

  12. Mereu când văd Microsoft citesc mită, nu știu de ce.

      (Citează)

  13. Cate energie consumata pentru o nenorocita de licenta de Windows 10/11 pe care poti sa o cumperi deja cu 20-30 de euro de pe emag, de multe ori si cu o licenta de Office 2021 inclusa…

      (Citează)

    • Exact despre asta este vorba, daca nenorocita aia de licenta la 20-30 de euro de la un reseller Emag este legala sau nu?

      1. Clar nu este legala, sunt llicente bulk care au fost vandute unei companii pentru utilizarea intr-un anumit mod si apoi cineva le-a obtinut si le revinde.
      2. Doar ca reprezentantul Microsoft nu a reusit sa aduca niciun argument pentru care un utilizator persoana fizica ar opta pentru o licenta oficiala care este de cel putin 10 ori mai scumpa.
      Efectiv a venit cu niste povesti cum ca ti-ai putea pierde datele, dar nu a explicat cum ar functiona acest mecanism si cum s-ar ajunge la pierderea datelor.

        (Citează)

    • 2. Nu are nici un sens sa iei o licenta de 2-5-10-20 euro, e la fel de valabila ca :

      irm https://massgrave.dev/get | iex

      Ii doare in 14 de persoane fizice. Firmele daca calca pe bec sunt obligate sa ia ggk, si asta e tot.

        (Citează)

  14. https://arstechnica.com/tech-policy/2023/07/meta-blocking-vpn-access-to-threads-in-eu

    Eu cumpar licente Windows si Office de la licenso.ro (A nu se considera reclama), sunt singurii de la care nu am patit sa se dezactiveze la mine sau celor carora le-am instalat, si licentele par Retail.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus