un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

România a parcurs un ciclu complet al nepăsării

7 Jul 2023  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Ieri pe canalele de știri curgeau alternativ două evenimente importante din România. Primul: președintele Iohannis a inaugurat podul de la Brăila peste Dunăre, cu tot cu un discurs ce a inclus și pe “înalt preasfinția voastră”, prezent acolo.

Este important podul, economia din zonă are de câștigat. Părem o țară modernă care face lucrări emblematice de infrastructură.

A doua știre era legată de aziluri de bătrâni din Ilfov și condițiile inumane de acolo. Bătrânii erau bătuți de angajați, înfometați, ținuți în mizerie. Aveau răni până la os și erau acoperiți de fecale. Angajații le furau mâncarea, le furau chiar și pachetele aduse de familie cu diverse bunătăți sau obiecte. Vecinii din zonă povestesc despre bătrâni în pielea goală care cerșeau mâncare la gardul azilului de la trecători. Câțiva au încercat să se sinucidă.

În jur de 100 de bătrâni trăiau de mulți ani în astfel de condiții pentru care se plăteau între 4.000 și 6.000 de lei pe lună, zic știrile.

România a parcurs astfel un ciclu complet. Full circle, cum ar spune străinii. În 1991, întreaga omenire era oripilată de imaginile filmate în orfelinatele românești. Peste 100.000 de copii erau închiși în 600 de orfelinate în întreaga țara. Imaginile respective au făcut înconjurul planetei, arătând copii dezbrăcați, urlând de groază, legați de mâini în paturi metalice, în camere ce păreau a fi de lagăr și cu bălți de urină pe jos. Aveau câțiva ani, dar nu știau să vorbească sau să se hrănească.

Poate nu aveți vârsta să vă amintiți acele imagini. Eu nu o am. G4media are un articol cu poveștile unor copii care au supraviețuit acelor orfelinate și cum se luptau între ei pentru pâine. Supraviețuit, pentru că estimarea este că între 1967 și 1990 au murit peste 15.000 de copii în orfelinatele comuniste. În Cighid, de exemplu, în mai puțin de 3 ani, au murit 160 din cei 187 de copii internați.

Dacă vă ține stomacul, uitați-vă la clipul de aici, este unul dintre cele originale.

Dar acestea se descopereau în 1990 și 1991. Românii, străinii, toți au dat vina pe comunism și ce înseamnă o dictatură în care ești muncitor productiv pentru socialism sau ești inutil și poți dispărea.

Acum, însă, în 2023, ce scuză să mai găsești pentru astfel de abuzuri? Ce poți spune când, 32 de ani mai târziu, situația se repetă la celălalt capăt al spectrului cu bătrâni neajutorați?

 

 

 

Mă întreb cum pot ajunge oamenii să își facă între ei astfel de lucruri. Ai putea spune că angajații acelor aziluri erau psihopați, dar nu cred într-o explicație atât de simplă. Ce s-a întâmplat, fix acolo au venit doar psihopați pentru angajare? Nu este verosimil.

Cum de un nou angajat al acelor aziluri, descoperind situația din interior în prima sa zi de muncă, nu a filmat totul, nu a reclamat totul? Cum de și-a spus “Ah, așa este aici? Atunci de astăzi voi fura și eu mâncare și voi bate bătrâni” în loc să fugă măcar de acolo, refuzând să mai intre într-un asemenea loc?

Este atât de simplu să devii un… torționar? Să nu mai dai 2 bani pe viața altor oameni, să furi de la cei pe care ești plătit să-i îngrijești?

Și da, poate că este simplu. Poate că îmi veți spune de tot felul de studii privind mentalitatea de turmă sau sentimentul că nu ești responsabil când doar urmezi ordinele cuiva, dar acelea sunt teorii pe o hârtie. Realitatea este aici în Voluntari, în anul 2023, și este oribilă și de neînțeles. Nu are legea pedepse pentru ce se întâmplă acolo.

 

Îmi mai vin nervii și pe locuitorii din zonă, care știau de situație. Povestește unul că de doi ani vedea la gard bătrâni dezbrăcați inclusiv iarna, cerșind mâncare de la trecători. Cum adică de doi ani? Și n-ai zis nimănui?

Mentalitatea aceasta românească că oricum nu se schimbă nimic, că oricum autoritățile nu fac nimic, este foarte păguboasă. Și poate că Pandele sau DGASPC-ul sau ministerele care dădeau bani acestor aziluri de la buget nu ar fi sărit să ia măsuri (erau de fapt apropiați de patronii azilelor), dar măcar încerci să vezi ce se va întâmpla. Dacă n-ai încredere în autorități, măcar filmează totul și trimite imaginile la o televiziune, că acestea abia așteaptă să le difuzeze și asta de obicei mai scoate funcționarii din birouri pentru verificări pe teren.

 

Azilurile respective erau deținute de apropiați ai Gabrielei Firea, zice Hotnews. Sora fostului primar lucrează la DGASPC Ilfov, care ar fi trebuit să le controleze. Aflând de tot acest scandal, Firea a declarat: “Totul este o dovadă că adversarii politici sunt în stare de orice, chiar de înscenări ca să mă oprească din cursa pentru Primăria Municipiului București.” Ne-am lămurit, era o înscenare.

    23 comentarii

  1. investigatia a aparut acum multe luni si acu 2 zile s-a sesizat totusi cineva sa se duca pana acolo.
    Probabil daca nu avea cineva sa-i plateasca vreo polita lu pandele sau lu firea nici acu nu se intampla nimic. Asta apropos de incredere in autoritati si de puterea media.
    In 9 februarie a aparut investigatia initiala si “organele statului” au trimis o echipa in 5 iulie. Timp suficient sa se mute sora lu firea la alt departament, prietena sa iasa din asociatie, …

      (Citează)

    • Autoritățile și media se mulează pe mentalitatea cetățenilor. Sunt cam 30.000 de polițiști la 20.000.000 de locuitori. E o iluzie să crezi că poliția poate să investigheze și să descopere absolut toate problemele fără ajutor. Nici măcar Securitatea lui Ceaușescu nu a reușit asta. În toate țările civilizate care au cât de cât ordine și disciplină întâi te reclamă ceilalți cetățeni, de abia după aia vine poliția, media, armata, dumnezeu, cine-o-mai-fi. De acolo vine ordinea.

        (Citează)

  2. Natura oamenilor nu s-a schimbat prea mult, nimic nou, nu e nicio diferență între un individ care iese la wc fără să tragă apa și unul care tratează rău oameni în suferință, diferă doar gradul de nepăsare.
    Însă atenție la afirmația ministrului de interne: ANCHETA A DURAT ANI DE ZILE

      (Citează)

    • “nu e nicio diferență între un individ care iese la wc fără să tragă apa și unul care tratează rău”

      Ba e o diferenta mare. Una e sa produci rau prin pasivitate (chiar si in cazuri minore ca cel dat exemplu) si cu totul altceva (mult mai grav) e sa faci rau in mod activ, sa depui efort suplimentar pentru a face rau. Cum e cazul acestor tortionari.
      Nu doar ca, poate si de lene,, nu-si indeplineau atributile. Nu doar ca furau. Astea doua macar au o logica elementara (oricat de gresite ar fi faptele dpdv legal si moral), aduc un castig jegului.
      Dar pe langa astea ii mai si bateau. Efortul asta de a face rau cuiva nevinovat nu pot sa il inteleg. Inteleg a face rau unui care a facut rau (in esenta cam asta e job-descriptionu-ul procurorului de exemplu). Inteleg si ideea de a face rau din razbunare, unuia care ti-a facut si el rau.
      Nu pot intelege in schimb ideea de a depune efort pentru a face rau unor persoane nevinovate, doar de dragul distractiei. Doar daca esti bolnav la cap, psihopat, si efectiv te bucuri sa cauzezi suferinta unor oameni nevinovati. Asta e castigul unor astfel de animale pe doua picioare. Se simt bine cauzand acele suferinte. Creste dopamina.

        (Citează)

  3. Tara de salbatici

      (Citează)

  4. Mafia patronata de PSD este cea care conducea aceste centre. Faptul ca a durat atatea luni ca sa iasa la iveala denunta complicitatea statului la privare de libertate si tortura

      (Citează)

  5. cine sa mearga daca sorasa era sefa celor care faceau controalele?

      (Citează)

  6. Este foarte probabil ca Firea sa nu fi stiut. E nevinovata probabil dpdv legal. Pentru ca rolul ei in organizatie nu e sa stie, este sa acopere activitatea lucrativa. Ea nu micromanageriaza.

    La fel ca la Piedone. El nu stia, el doar semna. Fapta nu exista.

      (Citează)

    • la cum a scos-o repede de pe acolo si pe sora-sa si pe consiliera/prietena aia, mai mult ca sigur a aflat la un moment dat si a luat masuri sa se departeze de caz. Si cam atat, ca doar nu se cade sa faca ceva sa inceteze nebunia si vinovatii sa plateasca.

        (Citează)

  7. Sunt curios câți își vor aduce aminte anul viitor de toate astea. Poate nu știați dar avem patru rânduri de alegeri. Adică toate. Are cineva curaj să azi să facă pariu că Pandele va fi ales din nou? Și că Firea va rămâne în politică? Dacă nu cumva chiar primar al capitalei? Da, știu, mai bine stăm acasă și nu votăm pe nimeni. Exact pentru asta aș face pariul.

      (Citează)

    • Cine ti-a spus ca tre buie sa stai in casa si sa nu votezi pe nimeni ? Eu unul ies si stiu si cu cine sa votez, ma inebunit iastia care tot bagati la inaintare ca nu aveti cu cine vota … USR-ul inca exista, mai ales de cand este Drula is foarte bine, si Nicusor Dan chiar a facut foarte multe pentru capitala. Deci tot nu ai cu cine vota ? Nu iti bate capul sa raspunzi daca ma iei cu ce au facut cat au fost la ” putere ” cateva luni … ca literalmente nu aveai ce face cand PNL-ul le punea bete in roate la toate cele.

        (Citează)

  8. Eu nu am așteptări mari de la statul român. Nu mă miră cand aud de conflicte de interese, incompetență sau mita.
    Nu înțeleg de ce sunt atât de mulți oameni nu au o familie care să se intereseze de ei. Cum de au fost uitați prin tot felul de instituții?

      (Citează)

  9. Oamenii de acolo stiu ce li se poate intampla daca au incredere in autoritati. Din nou e foarte usor sa comentezi de pe o pozitie confortabila. Tu cand ai alertat ultima data autoritatile cand ai vazut o ilegalitate? sau n-ai vazut?

    In cartier la mine o vecina a alertat autoritatile ca sunt caini fara stapan pe strada, a avut incredere, ce a urmat? au venit autoritatile, unii caini au fost ridicati, altii au fost “salvati” de iubitori de animale, dar pe urma cineva a cunoscut pe cineva care a putut sa afle CINE A SUNAT LA AUTORITATI, nu vrei sa sti ce viata are acea femeie care A AVUT INCREDERE IN AUTORITATI.

      (Citează)

  10. dar totusi: Firea dandu-i peste nas lui Banescu cu banii de catedrala = priceless

      (Citează)

  11. Mai terminati cu generalizarile astea, sunt niste oameni naspa care fac niste chestii naspa in unele locuri
    Cum e peste tot in lume, Romania in sus, Romania in jos…

      (Citează)

    • “sunt niste oameni naspa care fac niste chestii naspa in unele locuri
      Cum e peste tot in lume”

      Adevarat, e plina si Suedia de aziluri de batrani in care aia sunt batuti, tinuti in fecale si infometati pana ajung piele si os. Chiar nu vad de ce ne-am agita.

        (Citează)

  12. Mă pregăteam să scriu că am citit undeva că vecinii au reclamat de acum 2 ani dar nu s-a întâmplat nimic.
    Între timp am citit articolul original din buletin de București
    https://buletin.de/bucuresti/lagarele-cristinei/
    Și tot ce vad acolo este cum diverși oameni (proprietarul vilei, foști angajați) au vorbit cu presa doar pentru că au luat țeapă cu banii.
    In condițiile astea nici nu mai contează ce au făcut sau nu vecinii.

    Hai pe finestore

      (Citează)

  13. Podul
    Deja a fost accident in ziua inaugurarii.

    Azilul
    Se gandeste vreunul ca ar putea ajunge asa?
    Ca life is a bitch si nu stii ce se poate intampla…

      (Citează)

  14. Experimentele arata ca in fata autoritatii oameni aleg sa fie obedienti si sa continue sa execute ordine chiar daca vad ca fac rau altor oameni: https://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment

    Pe langa, desigur, lagarele naziste si cele rusesti care au dovedit repetat ca civilizatia umana este foarte efemera.

      (Citează)

  15. Wau, cât de naiv poți fi. Las-o mai ușor cu îndemnurile la filmat orice. La început de pandemie in momente de maxima isterie si penurie de dezinfectanti am pus o camera pt a supraveghea materiale sanitare (măști și dezinfectanti) și acum am proces penal pt “violarea vieții private”. Dosar si proces penal de trei ani si va mai dura! Plus distrugerea imaginii publice cu mizerii. Înțelegi? Dacă nu-ți vine a crede contactează-mă și-ți dau date concrete.
    Sau dacă nu ma crezi pe mine uitate ce se întâmplă ACUM cu polițiștii care l-au filmat pe Horodniceanu. Polițiștii!!! Nu niște cetățeni.

      (Citează)

  16. Hola Radu, stiu ca e usor sa uiti de toate astea atunci cand viata in capitalism merge usor

    multumesc pentru articol. Cu cat inteleg mai mult ce probleme reale sunt in jurul nostru cu atat raman mai ancorat in realitate si mai greu de sedus de greedy corporations. Cred ca tre sa intelegem ca usor usor toti traim intr o corporatie sociala. Yuck.

    Scrii bine!! sper sa mai cauti in cultura, istorie, proiecte sociale si arta cu caracter umanist. Macar umani sa ramanem. Cu toate ca nu inteleg ce fel de creatura sa fii atunci cand furi, minti sau bati batrani. Mind boggling.

    Stay safe

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus