un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Folosiți AI-ul la muncă? Dacă da, cum?

26 Jul 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Îmi spunea cineva că folosește ChatGPT pentru traduceri. I se pare mai bun decât Google Translate. Este posibil, mie mi se pare ca atât ChatGPT cât și Bard stau excelent pe traducere. Le dai interogări în română și îți răspund elocvent tot în română, deși se vede uneori din text că întâi fac în spatele ecranului traducerea spre engleză.

Altcineva îmi spunea că n-a găsit pe Google niște informații căutate, așa că i-a cerut lui ChatGPT datele respective, iar AI-ul le-a găsit imediat. Pur și simplu a indexat mai bine Internetul sau a făcut niște conexiuni mai bune în bazele sale de date.

Alte persoane mi-au spus că folosesc AI-ul pentru a rezolva rapid unele task-uri manuale și de migală. Am rămas cu un singur exemplu în minte, care de altfel este destul de popular: dai copy-paste la o listă lungă de nume și îi ceri să ți le dea înapoi aranjate alfabetic.

Sunt două unelte disponibile public acum: ChatGPT, dar versiunea 3.5 pentru că versiunea 4 necesită cont plătit; și Bard, de la Google, care este gratuit și disponibil de curând și în România. Mai este desigur ChatGPT integrat în Bing de la Microsoft, dar cred că încă necesită browserul Edge pentru asta.

 

Voi le folosiți? Sunt chiar curios cât de populare sunt pentru români. Le folosiți voi pentru a vă ușura munca sau v-a recomandat chiar compania să faceți asta? Sau poate din contră, v-a recomandat să nu faceți asta, că cine știe ce date confidențiale ajung pe acolo?

Dacă le folosiți, pentru ce gen de sarcini? Sunteți mulțumiți de rezultate? Simțiți că va ușurează munca?

    26 comentarii

  1. Chatgpt pt a înlocui lorem ipsum, midjourney pt imagini

      (Citează)

  2. Intr-un an jumatate traficul pe stackoverflow a scazut cu 50%. Asta spune multe despre cat de mult au inceput sa fie folosite LLM-urile.

    Eu il folosesc cateodata pentru a raspunde la mailuri, caut strategii de negociere, analize de preturi, sourcing, automatizari de procese (formule Excel, powerBI).

    Aveam un fisier macro facut pentru Lotus Notes ce trimitea mailuri cu date specifice fiecarui angajat. I-am cerut sa-i schimbe codul VBA pentru a functiona in Outlook. Am incercat, dar n-a mers nici in ChatGPT 4. Probabil trebuie luat pe bucati.

    Il mai folosesc pentru simulari de calcul randamente la bursa.

      (Citează)

    • Sunt foarte curios cum faci asta. Ai putea sa dai 2-3 exemple ?

        (Citează)

    • eu sunt curios daca iti calculeaza corect.
      mie imi gresete la adunari simple, la geometrie simpla, la cam orice nu e despre limbaj.

      eu il folosesc pentru research in general (e mai rapid decat google, iti da esenta si apoi extinzi punctual ce e nevoie).
      totusi, daca e intr-un domeniu la care nu te pricepi.. e nevoie de verificarea rezulatatului (nu te poti baza pe ce spune, dar sintetizeaza frumos / eficient).

      mi se pare si foarte bun la gasit bug-uri.
      ii spun simptomele si el imi spune bugul probabil (fara analiza cod, doar idee).

      ps. vb de chat gpt 4 (cu abonament).

        (Citează)

  3. Nu vreau să sune urât, dar dacă atât îl duce capul pe utilizator, să folosească un AI pentru „Alte persoane mi-au spus că folosesc AI-ul pentru a rezolva rapid unele task-uri manuale și de migală. Am rămas cu un singur exemplu în minte, care de altfel este destul de popular: dai copy-paste la o listă lungă de nume și îi ceri să ți le dea înapoi aranjate alfabetic.”… E efectiv mai rapid în Excel, nu văd de ce ai face asta cu un AI și mi se pare penibil că ăsta e un use case cât de cât întâlnit. :))))

      (Citează)

    • Inteleg ce zici, dar multe chestii aparent usoare se ascund in spatele unor meniuri si este mult mai natural sa scrii in cuvinte ceea ce iti doresti.

      Daca acea chestie usoara o faci mereu si stii f bine ordinea comenzilor atunci da, nu vei apela la chat gpt.

        (Citează)

  4. https://www.deepl.com/translator pentru traducere. Este mult mai bun decat google translate care iti traduce aiurea, mot-a-mot… Are inclusiv aplicatie.

      (Citează)

    • Mersi, am luat cateva comment-uri aiurea si le-am dat la tradus in engleza. Pare ca le si adapteaza un pic sa sune bine ca un tot.

        (Citează)

    • Și ChatGPT face traduceri foarte bune. De fapt, mai bune decât celelalte două tool-uri. Chiar am un exemplu foarte bun la îndemână:

      Alexuțu, mamă, de ce nu ești cuminte, măi mamă, măi, faci ca toate arătările?

      Google Translate: Alexuțu, mother, why are you not good, my mother, my, do you do all the looks?
      DeepL: Alexu, mom, why don’t you behave, mom, mom, you’re doing like all the other girls?
      ChatGPT: Alexutu, mother, why aren’t you behaving, oh mother, oh, you’re acting like a little devil?

        (Citează)

    • @ov1d1u26, Chat GPT free sau cel cu abonament ?

        (Citează)

    • @George, cel de pe chat.openai.com.

        (Citează)

  5. In primul rand folosesc non-stop Github Copilot care mi-a crescut productivitatea foarte mult.
    Dar folosesc si ChatGPT (GPT-4) aproape zilnic. Cel mai mult sa-mi scrie functii intregi pe care apoi doar le mai modific eu cate putin (eventual ii zic lui ce sa modifice). Apoi cateodata stau si de vorba cu el cand vreau sa brainstorm idei despre cum sa rezolv o problema.
    Si e foarte ok si pentru scris teste sau refactorizat bucati de cod.
    Folosesc GPT-4, dar prin API (e mai usor de folosit pentru ca am o aplicatie direct pe desktop (MacGPT) si e si mai ieftin ca platesti doar cat folosesti).

      (Citează)

    • Radu: Cel mai mult sa-mi scrie functii intregi pe care apoi doar le mai modific eu cate putin

      ce limbaj / framework?
      eu obtin in general implementari neinspirate care nu prea sunt de productie.
      in schimb, barinstormingul si ideile pe care le da in general sunt chiar utile.

        (Citează)

    • Typescript, React + Node.
      Intr-adevar, nu chestii foarte complexe. Si nu nu sunt chiar perfecte din prima, insa ori mai stau eu 5m sa le perfectionez ori ii zic lui ce sa modifice. Plus pentru definit types si implementat e super.
      Sau alta chestie misto e sa faca helper tools. De exemplu faceam debugging la un device care are o pagina de status cu multe linkuri si fiecare link duce catre o pagina cu diverse informatii. Nestiind unde e informatia care ma interesa, initial tot le deschideam pe rand, si erau vreo 50… Dar m-am gandit sa fac un script care le descarca pe toate fiecare intr-un fisier separat. Si mi-a facut ChatGPT codul (pe care l-am modificat putin) dar efectiv in 5m aveam un folder plin cu toate si am putut da search in folder ca sa gasesc ce ma intereseaza.
      Evident, puteam face si singur dar ar fi durat poate 15m si mi se pare ca ChatGPT-ul schimba threshold-ul ala in care te gandesti daca merita automatizat ceva sau nu.

        (Citează)

  6. Folosesc API-ul de la ChatGPT sa imi faca content automat. Merge destul de bine iar preturile sunt foarte mici.

      (Citează)

  7. Folosesc ChatGPT mult la programare, cu precădere pentru a scrie cod pe care mie mi s-ar părea plictisitor să-l scriu (e.g. deschide un fișier text și inversează ordinea cuvintelor din el) ori pentru a întreba dacă există soluții mai optime decât cea gândită de mine. Mai folosesc la limbajele de programare cu care am mai puțină experiență sau atunci când folosesc vreo librărie despre care consider că nu merită să stau să o învăț (sunt mobile developer, n-o să pierd juma’ de zi citind documentația unui ORM pentru baze de date).

    Oricum, generează cod foarte bine. Cam în 50% din cazuri îi iese din prima, și cam în 90% din cazuri (dacă îi dau suficient context) e suficient doar să dau copy/paste la ce mi-a dat el, în timp ce pe Google ar trebui să caut, să intru pe link-ul ăla ce duce spre o pagină de blog, să trec peste introducerea ăluia și cum a avut el nevoie de soluția asta… Mult mai rapid cu ChatGPT.

      (Citează)

  8. Pe langa traduceri, ma folosesc de chatgpt sa imi fac pluginuri simple pentru after effects. Nu ii iese din prima, dar daca stau de capul lui, ii iese intr-un final. Pluginuri si expresii. Eu nu stiu mai deloc cod, dar cu ajutorul lui, fac chestii foarte misto.

      (Citează)

  9. Eu nu stiu deloc SQL si am acces la unele tabele. Il folosesc pentru a extrage rapoarte pe care in mod normal le procesa echipa de Data.
    Chiar daca dureaza mai mult pana intelege ce vreau sa ii cer, si e nevoie de mai multe iteratii, imi fac treaba si am acces la informatii mai repede decat tickete/requesturi pe mail
    ChatGPT merge mai ok decat Bard strict pe chestia asta

      (Citează)

  10. Folosesc pt programare ambele, unu e mai prost ca altul. Cam 20% din codul generat e folosibil. In rest gunoi.

      (Citează)

  11. am incercat sa-l folosesc pentru a crea niste liste de verificare/chestionare pe o temaa anume.
    Problema lui era ca imi crea intrebarile insa le incurca categoriile si uneori chiar combina bucati de cerinte de la o categorie cu altele de la alta. Textul parea extrem de clar si inteligibil insa comparat cu realitatea erau fantezii de multe ori. (Chat GPT 3.5 free).

    Altfel il folosesc pentru a-mi imbunatati formularea si a adauga un pic de soft touch in comunicare (cred ca sunt extrem de direct si uneori e bine sa fiu mai uman).

    in plus reglementarile interne cer ca datele interne ale firmei sa nu ajunga in servicii cloud fara intelegeri de confidentialitate. Mare atentie la traduceri cu marfa clientului~

      (Citează)

  12. ov1d1u:
    Și ChatGPT face traduceri foarte bune. De fapt, mai bune decât celelalte două tool-uri. Chiar am un exemplu foarte bun la îndemână:

    Alexuțu, mamă, de ce nu ești cuminte, măi mamă, măi, faci ca toate arătările?

    Google Translate: Alexuțu, mother, why are you not good, my mother, my, do you do all the looks?
    DeepL: Alexu, mom, why don’t you behave, mom, mom, you’re doing like all the other girls?
    ChatGPT: Alexutu, mother, why aren’t you behaving, oh mother, oh, you’re acting like a little devil?

    Din română în engleză, nu pot fi traduse mot-a-mot, unele chestii…

      (Citează)

  13. Folosesc AI, dar softuri platite specifice industriei mele si le folosim in companie chiar inainte de Chat GPT. Eu salvez intre 1-2 si 7-8 ore de munca per week, depinde de la saptamana la saptamana ce este de facut.

    In orice caz, chiar si softwares platite nu fac treaba in locul tau. Intotdeauna verifici si corectezi, dar te ajuta sa salvezi niste timp.

    Mai patesc, destul de rar, sa imi livreze ceva complet eronat si practic sa ajung sa pierd mai mult timp ca sa ma prind ca a fost eroare, pe urma sa fac eu munca pe care as fi facut-o oricum la inceput.

    Nu mi se pare oricum vreo revolutie in momentul de fata si nici nu o sa fie vreodata, parerea mea. Orice om din echipa face mai putine greseli decat AI-ul platit. De altfel, cititi terms & conditions de la orice soft de genul platit, sa vedeti ca furnizorul nu raspunde pentru nimic din ce livreaza softul. Chiar terms&conditions “recomanda” ca livrabilele sa fie verificate de o persoana.

    La fel, pentru oamenii care folosesc AI in munca generatoare de proprietate intelectuala este alt tricky point. Terms&conditions AI-ului nu iti ofera proprietate intelectuala asupra “creatiei” softului (pentru ca el doar copiaza, nu creeaza) deci nu poti folosi in scop comercial AI-ul (exemplu, daca ai folosi ChatGPT sa faci un text, in calitate de companie de branding, nu poti vinde textul unui furnizor) – il vei putea folosi doar pentru a ajuta “munca de creatie a omului”.

      (Citează)

    • Si ca sa clarific, poate sa faca doar munca easy, consumatoare de timp. Nimic ce presupune o boaba de creier si “capacitate de creatie” (adica ce poate face un junior cu macar 6-12 luni de experienta ) nu poate sa duca

        (Citează)

  14. Din punctul meu de vedere Ai-ul folosit pentru a ” scrie ” cod este o mare prostie. Mai rapid sa cauti raspunsuri la o functie pe care o cauti sa o adaptezi de pe un stackexchange decat de la Ai care iti da erori si pe zi ce trece se tampeste din ce in ce mai mult pentru ca ia de bun cod facut de alte ai-uri care se dezinformeaza unele pe altele … singura utilitate pe care o vad la un Ai ar fi pentru templating ca sa nu faci totul de la zero, dar doar atat. Am pe cineva care nu stie ioc programare si de cand si-a luat ChatGPT4 are impresia ca e mare mester … apoi tot la mine recurge ca sa repar codul ala stricat si implementarea. Are lumea impresia ca Ai-urile astea pot inlocui orice si ca le scad costurile cumva … nu e chiar asa ba din contra ai mai multe cheltuieli ca ori trebuie sa iti repare cineva ori sa iti bati capul cu implementarea asa ziselor instructiuni si time is money. Am testat o perioada lunga ChatGPT 4 si sincer not impressed, trebuie sa fi super pe intructiuni ca sa iasa ceva bun din prima, altfel trebuie sa ii tot dai ca nu e bine pe repeat. PLus ca pune mult bloat in cod cu extra pasi, nu stie minify …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus